Ανακαλύψτε τα ευεργετικά για την υγεία αποτελέσματα των συστατικών της σκόνης των σπόρων και των φλουδών του κόκκινου σταφυλιού©

 

Τα στέμφυλα περιέχουν κυρίως τους βόστρυχους (τσάμπουρα, κοτσάνια), τα γίγαρτα (σπόρους) και τους φλοιούς των ραγών των σταφυλιών.

 

Τα στέμφυλα, ιδίως του βιολογικού Αγιωργίτικου κόκκινου σταφυλιού Νεμέας αποτελούν πλούσια πηγή πολυφαινολών, υψηλής αντιοξειδωτικής δραστηριότητας. Γιαυτό το λόγο είναι  εξαιρετική πηγή φυσικών αντιοξειδωτικών. Η κονιοποίηση των των ξηρών στέμφυλων παράγει σκόνη πλουσιότατη σε πολυφαινόλες και ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, που κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με την ονομασία Βινογκελίν (Vinogkelin).

Από μετρήσεις που έχουν γίνει σε στέμφυλα διαφόρων τύπων κόκκινων σταφυλιών βρέθηκε ότι τα στέμφυλά τους περιέχουν 13 διαφορετικές ανθοκυανίνες, φαινολικά οξέα, φλαβαν-3-όλες, όπως η κατεχίνη, φλαβονόλες όπως η κερσετίνη, ρουτίνη, κεμπφερόλη, στιλβένια, όπως η ρεσβερατρόλη και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, λινελαϊκό οξύ,  συμπλέγματα ολιγομερών προανθοκυανιδινών (OPC), κάλιο, χαλκό, φωσφόρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο.

Οι πολυφαινόλες που υπάρχουν  στη σκόνη των αποξηραμένων σπόρων του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού είναι κυρίως φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού οξέος.

Οι πιο άφθονες φαινολικές ενώσεις που απομονώνονται από τους σπόρους σταφυλιών είναι οι κατεχίνες, η επικατεχίνη, η προκυανιδίνη και μερικά διμερή και τριμερή [1].

Τόσον οι σπόροι όσο και οι φλούδες των κόκκινων σταφυλιών  περιέχουν και μελατονίνη [2].

Οι κύριες φαινόλες που περιέχονται στους  σπόρους του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού είναι οι προανθοκυανιδίνες (ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες).

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αντιοξειδωτική ισχύς των προανθοκυανιδινών είναι 20 φορές μεγαλύτερη από τη βιταμίνη Ε και 50 φορές μεγαλύτερη από τη βιταμίνη C.

Εκτεταμένη έρευνα δείχνει ότι  οι προανθοκυανιδίνες βοηθούν στην προστασία του δέρματος σώματος από βλάβες που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία, βελτιώνουν την όραση, συμβάλουν  στην ευκαμψία των αρθρώσεων, προστατεύουν τις αρτηρίες και τους ιστούς του σώματος, όπως η καρδιά και βελτιώνουν την  κυκλοφορία του αίματος, ενισχύοντας τα τριχοειδή αγγεία, τις αρτηρίες και τις φλέβες.

Η σκόνη των σπόρων, των φλουδών και των μίσχων του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού είναι πλούσια στην πολυφαινόλη  ρεσβερατρόλη.

Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη που συμπεριφέρεται ως ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό, όταν εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Η αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης έχει αποδειχτεί σε πειραματόζωα, αλλά και στους ανθρώπους ότι προκαλεί καρδιοπροστατευτικά και αντικαρκινικά αποτελέσματα [3, 4].

Η ρεσβερατρόλη αφθονεί στους σπόρους, στις φλούδες και τους μίσχους του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας, από τον βιολογικό αμπελώνα “Γκέλικος”  (Vinogkelin) και κατ΄επέκταση στο χυμό του κόκκινου σταφυλιού και το κόκκινο κρασί [5].

Βεβαίως τα βιολογικά κόκκινα σταφύλια αποτελούν σοβαρή εγγύηση αποφυγής φυτοφαρμάκων και τοξικών καταλοίπων ζιζανιοκτόνων και τοξικών λιπασμάτων.

Η καθημερινή κατανάλωση σκόνης σπόρων, φλουδών και μίσχων βιολογικού κόκκινου σταφυλιού (Vinogkelin) μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη των νόσων του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος και των διαφόρων μορφών καρκίνου, που ενδημούν στην Ελλάδα, καθώς οι πολυφαινόλες τους, όπως η ρεσβερατρόλη, είναι ακίνδυνες και δεν προκαλούν παρενέργειες [6, 7].

Πως μπορεί να προσλάβει κανείς τη ρεσβερατρόλη;

Πολλές μελέτες περιγράφουν ότι μπορεί κάποιος να ευεργετηθεί από τις πολυφαινόλες του κόκκινου σταφυλιού και να τροφοδοτήσει τον οργανισμό του με την πολύτιμη ρεσβερατρόλη, που περιέχει, τρώγοντας :

·         Κόκκινα σταφύλια (δυστυχώς υπάρχουν στο εμπόριο, μόνο την εποχή της συγκομιδής τους, που διαρκεί λίγες ημέρες).

·         Πίνοντας χυμό κόκκινου σταφυλιού σε μικρή ποσότητα, διότι περιέχει συμπυκνωμένη ποσότητα σακχάρων.

·         Πίνοντας συχνά μία-δύο κουταλιές της σούπας  κόκκινου,  βιολογικού λιαστού γλυκού Αγιωργίτικου κρασιού ‘‘Γκελάντο’’, που θεωρείται ένα από τα πλουσιότερα κόκκινα κρασιά στον κόσμο για την υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, ανθοκυανίνες και τανίνες (Γκελάντο). 

Επειδή δεν μπορούν όλοι να πιούν κόκκινο κρασί, είτε διότι δεν τους αρέσει, είτε διότι δεν το ανέχεται ο οργανισμός τους, είτε πάσχουν από κάποια νόσο στην οποία αντενδείκνυται η λήψη οινοπνευματωδών, υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης άφθονης ρεσβερατρόλης και των λοιπών συστατικών του κόκκινου σταφυλιού παίρνοντας 3 κάψουλες Vinogkelin (Βινογκελίν) ημερησίως.

Οι κάψουλες Βινογκελίν περιέχουν σκόνη αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού  Νεμέας από τον βιολογικό αμπελώνα‘‘Γκέλικος’’ .

Μία κάψουλα του Βινογκελίν περιέχει σκόνη που αντιστοιχεί σε 8-10 ρόγες του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας,’’ Γκέλικος’’.

Έχει αποδειχτεί ότι η ρεσβερατρόλη διαθέτει αντιβιοτικές ιδιότητες και μπορεί να εξασφαλίσει κάποια προστασία κατά των ιογενών λοιμώξεων [8, 9].

Η ρεσβερατρόλη μέσω της ισχυρότατης αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους και αντιμιτωτικής  δράσης της  βοηθάει στον περιορισμό της αθηρωματοσκλήρυνσης και της σκλήρυνσης των αρτηριών, λόγω της ικανότητάς της να απορρυθμίζει την ενδοθηλιακή συνθάση του νιτρικού οξειδίου [endothelial NO synthase (eNOS)][9] και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, ορισμένων φλεγμονωδών νόσων, όπως η αρθρίτιδα [10, 11].

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης είναι καλά επιστημονικά τεκμηριωμένα και είναι:

·    Περιορισμός του κινδύνου δημιουργίας θρόμβων του αίματος.

·    Προκαλεί μέτρια ελάττωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης υπερτασικών ατόμων και μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα των διαβητικών ατόμων [12].

·    Ελάττωση των συγκεντρώσεων της κακής χοληστερίνης  [lowdensitylipoprotein (LDL)].

·    Αύξηση της παραγωγής της καλής χοληστερόλης (HDL) και ελάττωση του κινδύνου απόφραξης των αρτηριών.

·    Προλαμβάνει τη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων της καρδιάς [13].

·    H ρεσβερατρόλη έχει δείξει πολλά υποσχόμενη αντιική δράση έναντι πολλών ιών που ευθύνονται για σοβαρές αναπνευστικές λοιμώξεις. Μεταξύ αυτών, ο ιός της γρίπης, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και ο αναδυόμενος SARS-cov-2 είναι γνωστό ότι προκαλούν πνευμονία, σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας ή ανεπάρκεια πολλών οργάνων, ειδικά σε ευάλωτα άτομα, όπως οι ασθενείς με ανοσοκατεσταλή ή οι ηλικιωμένοι.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ρεσβερατρόλη μπορεί να έχει δυνητική αξία για την αντιφλεγμονώδη δράση της, καθώς οι περισσότερες από τις σοβαρές επιπλοκές που σχετίζονται με τον ιό σχετίζονται με την υπερενεργοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης του ξενιστή, οδηγώντας σε βλάβη των πνευμόνων [14].

·    Οι ενώσεις με βάση το στιλβένιο γενικά και η ρεσβερατρόλη, ειδικότερα, μπορεί να είναι πολλά υποσχόμενα υποψήφια φάρμακα κατά του COVID-19 που δρουν μέσω της διάσπασης της πρωτεΐνης της ακίδας στον ιό [15].

·    η ρεσβερατρόλη ρυθμίζει τη μιτοχονδριακή λειτουργία και τη βιολογία της οξειδοαναγωγής Η ρεσβερατρόλη μετριάζει επίσης τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία που προκαλείται από ορισμένους στρεσογόνους παράγοντες.
Η ρεσβερατρόλη ρυθμίζει, για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά ένζυμα που βρίσκονται στα μιτοχόνδρια, μειώνοντας την παραγωγή αντιδραστικών ειδών από αυτά τα οργανίδια.Η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί επίσης τη βιογένεση των μιτοχονδρίων, βελτιώνοντας την κατάσταση της βιοενέργειας που σχετίζεται με τα μιτοχόνδρια σε κύτταρα θηλαστικών [16].

·    Η ρεσβερατρόλη εμφανίζει αντιμικροβιακή δράση ενάντια σε ένα εκπληκτικά ευρύ φάσμα βακτηριακών, ιογενών και μυκητιακών ειδών. Σε υπο-ανασταλτικές συγκεντρώσεις, η ρεσβερατρόλη μπορεί να μεταβάλει την έκφραση της βακτηριακής λοιμικότητας, που οδηγεί στη μείωση της παραγωγής τοξινών, την  αναστολή του σχηματισμού βιομεμβρανών (βιοφιλμς), τη  μειωμένη κινητικότητα των βακτηρίων και παρεμβήθεί στη διακυτταρική επικοινωνία.

Σε  συνδυασμό με τα συμβατικά αντιβιοτικά, η ρεσβερατρόλη ενισχύει τη δραστικότητα των αμινογλυκοσίδων έναντι του Staphylococcus aureus, ενώ ανταγωνίζεται τη θανατηφόρα δράση των φθοροκινολονών κατά των S. aureus και Escherichia coli [17].

Η καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού χυμού κόκκινου σταφυλιού, που αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι κόκκινου κρασιού ή σε 3 κάψουλες Βινογκελίν (αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού) βοηθούν στη διατήρηση υγιών τιμών αρτηριακής πίεσης.

Αλλά,  η ευεργετική δράση της κατανάλωσης ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού ή 3 καψουλών Βινογκελιν, ημερησίως  ή ενός ποτηριού χυμού κόκκινου σταφυλιού δεν περιορίζεται μόνο στο καρδιοκυκλοφορικό σύστημα , αλλά και στον εγκέφαλο.

Μέσω της ισχυρής αντιοξειδωτικής δράσης της ρεσβερατρόλης καθαρίζεται ο εγκέφαλος από τις ελεύθερες ρίζες, που παράγονται όταν τα νευρικά κύτταρα καίνε οξυγόνο για να παραχθεί ενέργεια.

Η ρεσβερατρόλη επίσης δρα προστατευτικά στο αίμα, από το να δημιουργεί θρόμβους και αυξάνει την παραγωγή  νιτρικού οξειδίου (nitric oxide), το οποίο βελτιώνει την κυκλοφορία στον εγκέφαλο. Καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου σημαίνει μεγαλύτερη τροφοδοσία του εγκεφάλου με οξυγόνο [18].

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, ακόμη και στα αρχικά στάδια της νόσου του Αlzheimer, τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου σταφυλιού μπορούν άμεσα να προστατεύσουν τα νευρικά εγκεφαλικά κύτταρα και έτσι να βελτιωθεί η μνήμη και να ενισχυθεί η ικανότητα συντονισμού του εγκεφάλου [19].


Υπάρχουν λοιπόν δυνατότητες για τον κάθε οργανισμό να επωφεληθεί και να απολαύσει τα ευεργετικά αποτελέσματα των συστατικών του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού, είτε πίνοντας μια-δύο κουταλίες σούπας, ημερησίως από το  βιολογικό κόκκινο, λιαστό γλυκό  Αγιωργίτικο Κρασί Νεμέας, ‘‘Γκελάντο’’ ή παίρνοντας 3-6 κάψουλες, καθημερινά της σκόνης των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του κόκκινου βιολογικού σταφυλιού Νεμέας (Βινογκελιν).

ΒιβλιογραφικήΤεκμηρίωση

1.John Shi 1Jianmel YuJoseph E PohorlyYukio Kakuda Polyphenolics in grape seeds-biochemistry and functionality. J Med Food . Winter 2003;6(4):291-9.  doi: 10.1089/109662003772519831.

2. Sara Vitalini 1Claudio GardanaAlessandro ZanzottoPaolo SimonettiFranco FaoroGelsomina FicoMarcello Iriti. The presence of melatonin in grapevine (Vitis vinifera L.) berry tissues. J Pineal Res. 2011 Oct;51(3):331-7. doi: 10.1111/j.1600-079X.2011.00893.x. Epub 2011 May 26.

3.Bertelli AA, Das DK. Grapes, wines, resveratrol, and heart health. J Cardiovasc Pharmacol. 2009 Dec;54(6):468-76. doi: 10.1097/FJC.0b013e3181bfaff3.

4.Varoni EM, Lo Faro AF, Sharifi-Rad J, Iriti M. Anticancer Molecular Mechanisms of Resveratrol.Front Nutr. 2016 Apr 12;3:8. doi: 10.3389/fnut.2016.00008. eCollection 2016.

5. Yilmaz Y, Toledo RT. Major flavonoids in grape seeds and skins: antioxidant capacity of catechin, epicatechin, and gallic acid. J Agric Food Chem. 2004 Jan 28;52(2):255-60.

6.You-Qiu Xue, Jin-Ming Di, Yun Luo, Ke-Jun Cheng, Xing Wei, Zhi Shi. Resveratrol Oligomers for the Prevention and Treatment of Cancers. Oxid Med Cell Longev. 2014; 2014: 765832. Published online 2014 March 23. doi: 10.1155/2014/765832

7. Manjinder Kaur, Chapla Agarwal, Rajesh Agarwal. Anticancer and Cancer Chemopreventive Potential of Grape Seed Extract and Other Grape-Based Products. J Nutr. 2009 September; 139(9): 1806S–1812S. doi: 10.3945/jn.109.106864

8. Li Zhang, Yuanyuan Li, Zhiwen Gu, Yuyue Wang, Mei Shi, Yun Ji, Jing Sun, Xiaopeng Xu, Lirong Zhang, Jingtin Jiang, Weifeng Shi. Resveratrol Inhibits Enterovirus 71 Replication and Pro-Inflammatory Cytokine Secretion in Rhabdosarcoma Cells through Blocking IKKs/NF-κB Signaling Pathway. PLoS One. 2015; 10(2): e0116879. Published online 2015 February 18. doi: 10.1371/journal.pone.0116879

9.Mattio LM, Catinella G, Dallavalle S, Pinto A.Stilbenoids: A Natural Arsenal against Bacterial Pathogens. Antibiotics (Basel). 2020 Jun 18;9(6):336. doi: 10.3390/antibiotics9060336.

10. Dominique Bonnefont-Rousselot. Resveratrol and Cardiovascular Diseases.
Nutrients. 2016 May; 8(5): 250. Published online 2016 May 2. doi: 10.3390/nu8050250

11. Xia N, Förstermann U, Li H. Effects of resveratrol on eNOS in the endothelium and the perivascular adipose tissue. Ann N Y Acad Sci. 2017 Sep;1403(1):132-141. doi: 10.1111/nyas.13397. Epub 2017 Jul 3.

12. Johannes M Breuss 1Atanas G Atanasov 2 3Pavel Uhrin 4 Resveratrol and Its Effects on the Vascular System Int J Mol Sci. 2019 Mar 27;20(7):1523.  doi: 10.3390/ijms20071523.

13.Ungvari Z, Labinskyy N, Mukhopadhyay P, Pinto JT, Bagi Z, Ballabh P, Zhang C, Pacher P, Csiszar A.Resveratrol attenuates mitochondrial oxidative stress in coronary arterial endothelial cells.
Am J Physiol Heart Circ Physiol. 2009 Nov;297(5):H1876-81.

14. Simone FilardoMarisa Di Pietro , Paola Mastromarino , Rosa Sessa  Therapeutic potential of resveratrol against emerging respiratory viral infections. Pharmacol Ther. 2020 Oct;214:107613.
doi: 10.1016/j.pharmthera.2020.107613.Epub 2020 Jun 17.

15. Hussain Mustatab Wahedi 1Sajjad Ahmad 2Sumra Wajid Abbasi 1 Stilbene-based natural compounds as promising drug candidates against COVID-19 J Biomol Struct Dyn. 2020 May 12;1-10. doi: 10.1080/07391102.2020.1762743.Online ahead of print.

16. Fernanda Rafaela Jardim , Fernando Tonon de Rossi , Marielle Xavier Nascimento , Renata Gabriele da Silva Barros , Paula Agrizzi Borges , Isabella Cristina Prescilio , Marcos Roberto de Oliveira .Resveratrol and Brain Mitochondria: a Review. Mol Neurobiol. 2018 Mar;55(3):2085-2101.
doi: 10.1007/s12035-017-0448-z.Epub 2017 Mar 10.

17. Martin Vestergaard 1Hanne Ingmer 2 Antibacterial and antifungal properties of resveratrol Int J Antimicrob Agents. 2019 Jun;53(6):716-723. doi: 10.1016/j.ijantimicag.2019.02.015.Epub 2019 Feb 27.

18. Darren Clark, Ursula I. Tuor, Roger Thompson, Adam Institoris, Angela Kulynych, Xu Zhang, David W. Kinniburgh, Ferenc Bari, David W. Busija, Philip A. Barber. Protection against Recurrent Stroke with Resveratrol: Endothelial Protection. PLoS One. 2012; 7(10): e47792. Published online 2012 October 17. doi: 10.1371/journal.pone.0047792

19. Rege SD, Geetha T, Griffin GD, Broderick TL, Babu JR. Neuroprotective effects of resveratrol in Alzheimer disease pathology. Front Aging Neurosci. 2014 Sep 11;6:218. doi: 10.3389/fnagi.2014.00218. eCollection 2014.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Η Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου. ΄
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *