Η αντιμεταστατική δράση της L-θεανίνης κατά των μεταστάσεων του καρκίνου του προστάτη©

Η L-θεανίνη  είναι ένα αμινοξύ που απαντάται φυσικά στο πράσινο τσάι (Camellia sinensis) και σε ορισμένα άλλα φυτικά εκχυλίσματα. Πρόσφατες κλινικές μελέτες περιγράφουν  επικουρικές ευεργετικές επιδράσεις της L- θεανίνης κατά των αρνητικών επιπτώσεων  του άγχους και του ψυχολογικού στρες στην υγεία. 

Τα δημοσιευμένα δεδομένα δείχνουν ότι, η L- θεανίνη, που χορηγείται σε ημερήσιες δόσεις που κυμαίνονται από 150-450 mg για ένα χρονικό διάστημα 8 εβδομάδων,  είναι ασφαλής και προκαλεί αγχολυτικά και αντι-στρες αποτελέσματα σε οξείες και χρόνιες καταστάσεις στρες και άγχους.

Η L- θεανίνη, αν ληφθεί σε δόσεις χαμηλότερες ή και υψηλότερες από τις παραπάνω μπορεί επίσης να επιδείξει θεραπευτικά αποτελέσματα.
Η L-Θεανίνη  είναι γνωστό ότι εμποδίζει τη σύνδεση του L-γλουταμινικού οξέος με τους υποδοχείς γλουταμικού στον εγκέφαλο.

Μελέτες νευροχημείας σε ζώα δείχνουν ότι η L-θεανίνη αυξάνει τα επίπεδα της σεροτονίνης του εγκεφάλου, της ντοπαμίνης, του GABA και έχει μικρομοριακές συγγένειες για τους υποδοχείς AMPA, Kainate και NMDA.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η L-θεανίνη ασκεί νευροπροστατευτική δράση σε ζωικά μοντέλα, πιθανώς μέσω των ανταγωνιστικών επιδράσεών της σε μεταβιοτροφικούς υποδοχείς ομάδας 1.

Η αντικαρκινική και αντιμεταστατική δράση της L-θεανίνης

Εκτός από τις παραπάνω ιδιότητες της L-θεανίνης, το Νοέμβριο του 2020 δημοσιεύτηκε στο J Nutr Biochem από τον Xirui Fan και τους συνεργάτες η έρευνα, στην οποία αναφέρερονται η αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση της L-θεανίνης [2].

Η L-θεανίνη έχει αποδειχθεί ότι δρα αντικαρκινογενετικά μέσω προαποπτωτικών και αντιπολλαπλασιαστικών αποτελεσμάτων.

 Ωστόσο, η αντιμεταστατική επίδραση της L-θεανίνης στα καρκινικά κύτταρα και ο υποκείμενος μηχανισμός της εξακολουθούσαν να είναι ασαφείς. 

Οι παραπάνω ερευνητές βρήκαν ότι η L-θεανίνη μπορεί να καταστέλλει την εισβολή, τη μετανάστευση και να αυξήσει την προσκόλληση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη in vitro και in vivo [2]

Βρήκαν επίσης ότι η L-θεανίνη θα μπορούσε να αναστείλει τη διαδικασία της επιθηλιακής-μεσεγχυματικής μετάπτωσης σε καρκίνο του προστάτη. Η επιθηλιακή-μεσεγχυματική μετάπτωση (ΕΜΤ) είναι μια διαδικασία με την οποία τα καρκινικά κύτταρα εισβάλλουν και μεταναστεύουν και χαρακτηρίζεται από απώλεια μορίων προσκόλλησης κυττάρων-κυττάρων, όπως Ε-καντερίνη (E-cadherin ) και αυξημένη έκφραση μεσεγχυματικών πρωτεϊνών όπως βιμετίνη (vimentin). 

Η επιθηλιακή-μεσεγχυματική μετάπτωση (ΕΜΤ) σχετίζεται επίσης με την αντίσταση στη θεραπεία [2].

 Το SNAIL είναι ένας μεταγραφικός παράγοντας (transcription factor), που είναι ένας κύριος ρυθμιστής της επιθηλιακής-μεσεγχυματικής μετάπτωσης (ΕΜΤ), έχει μελετηθεί εκτενώς και έχει αναφερθεί σε καρκίνους όπως του μαστού και του παχέος εντέρου. Ωστόσο, ο ρόλος του στον καρκίνο του προστάτη δεν αναφερόταν τόσο ευρέως [3, 4]

Στην έρευνα αυτή αποκαλύφθηκε ότι η L-θεανίνη θα μπορούσε να μειώσει την βιολογική δραστηριότητα της ΜΜΡ9 (Matrix metallopeptidase 9), της Ν-καντερίνης, της Βιμεντίνης, του SNAIL και να ρυθμίσει την Ε-καντερίνη

Επί πλέον, η L-θεανίνη κατέστειλε τη μεταγραφή του ενζύμου ΜΜΡ9και του SNAIL, αναστέλλοντας σημαντικά την οδό σηματοδότησης ERK / NF-κB και τη δραστικότητα δέσμευσης του ρ65 προς τις περιοχές προαγωγού του ΜΜΡ9 και του SNAIL [4].

 Όλα αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η L-θεανίνη έχει θεραπευτική δυνατότητα κατά του μεταστατικού καρκίνου του προστάτη και μπορεί να θεωρηθεί υποσχόμενη υποψήφια για την αντιμεταστατική θεραπεία του. 

Η L-θεανίνη κυκλοφορεί ως συμπλήρωμα διατροφής με την εμπορική ονομασία Calmagkel υπό μορφή καψουλών.  Κάθε κάψουλα του Calmagkel περιέχει 150mg L-θεανίνης.

Ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει με μια κάψουλα Calmagkel ημερησίως μετά το φαγητό και να φθάσει, μέσα σε λίγες ημέρες, τις 3 κάψουλες ημερησίως επί δύο μήνες [5].

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Ferlay J, Shin HR, Bray F, Forman D, Mathers C, Parkin DM. Estimates of worldwide burden of cancer in 2008: GLOBOCAN 2008. Int J Cancer. 2010 Dec 15; 127(12):2893-917.

[PubMed] [Ref list]

2.Xirui FanJinyi Zhou , Xiaowen Bi , Juanjuan Liang , Shuai Lu , Xintong Yan , Lan Luo , Zhimin Yin L-theanine suppresses the metastasis of prostate cancer by downregulating MMP9 and Snail. J Nutr Biochem. 2020 Nov 26;89:108556.

3. Bethany N Smith 1Valerie A Odero-Marah. The role of Snail in prostate cancer. Cell Adh Migr. 2012 Sep-Oct;6(5):433-41. 

 4.Luis A Osorio , Nancy M FarfánEnrique A CastellónHéctor R Contreras. SNAIL transcription factor increases the motility and invasive capacity of prostate cancer cells. Adh Migr. Sep-Oct 2012;6(5):433-41. Mol Med Rep. 2016 Jan;13(1):778-86.

5. Filipe Lopes Sakamoto 1Rodrigo Metzker Pereira Ribeiro 1Allain Amador Bueno 2Heitor Oliveira Santos 3 Psychotropic effects of L-theanine and its clinical properties: From the management of anxiety and stress to a potential use in schizophrenia. Pharmacol Res. 2019 Sep;147:104395.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Η Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου. ΄
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.