Ο ρόλος της βιταμίνης D στην χημειο-καρκινοπροφύλαξη©

Μεταξύ των άλλων αποτελεσμάτων της στον ανθρώπινο οργανισμό η βιταμίνη D μπορεί να ασκήσει αντικαρκινική και καρκινοπροφυλακτική δράση, επιδεικνύοντας αντιπολλαπαλασιαστικά, προ-διαφοροποιητικά και ανοσοτροποποιητικά αποτελέσματα στα καρκινικά κύτταρα, in vitro ενώ in vivo  μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη όγκων.

O Giamanco M και οι συνεργάτες (2015) έκαναν μια μελέτη  των πιο πρόσφατων εξελίξεων του ρόλου της βιταμίνης  D και των ανάλογων προ αυτήν ουσιών, ως χημειοπροφυλακτικών φαρμάκων, στη θεραπεία του καρκίνου.

Μελέτησαν συστηματικά τις πειραματικές και κλινικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη σχέση της βιταμίνης D και του καρκίνου, των οποίων τα  αποτελέσματά  έχουν ανακοινωθεί σε επιστημονικά περιοδικά και καταχωρηθεί  στις ηλεκτρονικές μηχανές αναζήτησης πληροφοριών, όπως η  ISI Web of Science, Medline, PubMed, Scopus and Google Scholar.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των μέχρι πρόσφατα γενομένων πειραματικών και των κλινικών μελετών  διεθνώς έδειξαν ότι η βιταμίνη D και οι ανάλογες προς αυτήν ουσίες μπορεί να δράσουν αποτελεσματικά  στην πρόληψη  των κακοήθων εξαλλαγών (καρκινογένεση) και στην εξέλιξη των ποικίλων τύπων καρκίνου του ανθρώπου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του παχέος εντέρου και μερικών αιματολογικών κακοηθειών.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν τη δυνατότητα της χρήσης της βιταμίνης D  στην κλινική πρακτική των γιατρών ως νέος χημειοπροφυλακτικός και αντικαρκινικός παράγοντας.

Την βιταμίνη D3 μπορεί να την προσλάβει κανείς κυρίως εκθέτοντας το γυμνό σώμα του στον ήλιο το καλοκαίρι, τις μεσημβρινές ώρες 12.00-13.00μμ, όπου επικρατεί η υπεριώδης ακτινοβολία UVB.

Η πανδημία έλλειψης ή ανεπάρκειας βιταμίνης D αποδίδεται στην ανεπαρκή έκθεση στον ήλιο, από το φόβο της πρόκλησης καρκίνου του δέρματος και τη χρήση ηλιοπροστατευτικών ουσιών.

Βεβαίως η πολύωρη έκθεση στον ήλιο είναι παράγοντας κινδύνου πρόκλησης καρκίνου του δέρματος, όχο όμως η ολιγόλεπτη καθημερινή ηλιοθεραπεία. Βεβαίως υπάρχουν και καταστάσεις , όπου για ιατρικούς λόγους απαγορεύεται η έκθεση στον ήλιο.

Η φυσική αδυναμία παραγωγής βιταμίνης D3 στο δέρμα αντιμετωπίζεται με την καθημερινή λήψη της από το στόμα, ως συμπλήρωμα διατροφής.

Επιλέγονται σκευάσματα που περιέχουν φυσική βιταμίνη D3 και όχι συνθετική, η οποία πάντοτε είναι και φθηνότερη. Επίσης επιλέγονται σκευάσματα με την υψηλότερη δυνατή απορροφητικότητα της βιταμίνης D3. 

Επειδή η βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή η ασφαλέστερη απορρόφησή της γίνεται, όταν φέρεται μαζί με βιολογικό εξαιρετικό παρθένο  ελαιόλαδο, χωρίς, οποιοδήποτε έκδοχο ή χημικό συντηρητικό. Το συμπλήρωμα διατροφής D3 Gkelin drops είναι φυσική  βιταμίνη D3 σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Κάθε σταγόνα του D3 Gkelin drops περιέχει 1000IU (Διεθνείς Μονάδες) βιταμίνης D3. Για τη δοσολογία του D3 Gkelin drops βλέπε: D3 Gkelin drops.

Η ασφαλέστερη δοσολογία σε όλες τις ηλικίες επιτυγχάνεται, μετρώντας τα επίπδα συγκεντρώσεων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος.

Επίπεδα 30-100ng/ml θεωρούνται φυσιολογικά. Όμως τα καρκινοπροφυλακτικά επίπεδα πρέπει να κυμαίνονται στα 60-80ng/ml.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

Giammanco M1, Di Majo DLa Guardia MAiello SCrescimannno MFlandina CTumminello FMLeto G. Vitamin D in cancer chemoprevention. Pharm Biol. 2015 Apr 9:1-36. [Epub ahead of print]

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.