Επώδυνη κροταφογναθική διάρθρωση του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας©

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (ΜD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist)

Γενικά η δυσλειτουργία της  κροταφογναθικής διάρθρωσης προκαλεί πόνους που μπορεί να ανακλώνται προς διάφορες κατευθύνσεις της κεφαλής, του προσώπου, των αυτιών του τραχήλου, ακόμη και στον ώμο, στους ανταγωνιστικούς κολυμβητές ή κολυμβήτριες.

Πολλές φορές ο κολυμβητής ή η κολυμβήτρια παραπονούνται για πόνους στο αυτί ή τα αυτιά. Η εξέταση από τον ωτορινολαρυγγολόγο αποκλείει την οποιαδήποτε πάθηση του αυτιού και με την κατάλληλη κλινική εξέταση , τις περισσότερες φορές μπορεί να θέσει τη διάγνωση του προβλήματος στην κροταφογναθική διάρθρωση. Ο πόνος στο αυτί από μια οξεία εξωτερική ωτίτιδα είναι συνεχής και σταδιακά επιδεινώνεται. Ο πόνος στο αυτί ή γύρω από το αυτί από δυσλειτουργία της κροταφογναθικής είναι ασταθής, μπορεί να επιδεινώνεται με τις κινήσεις της κάτω γνάθου ή κατά την ψηλάφηση του κροταφίτη ή του έσω πτερυγοειδούς μυός προκαλείται πόνος.

Ο πόνος που σχετίζεται με τις κροταφογναθικές διαταραχές (TMD) είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στις σύγχρονες κοινωνίες.  Oι κολυμβητές μπορεί ήδη να έχουν δυσλειτουργία της κροταφογναθικής και η κατάστασή τους να επιδεινώνεται με την κολύμβηση. Οι πόνοι της κροταφογναθικής οφείλονται σε σπασμό κάποιου από τους μυς της μάσησης, π.χ, ο έσω πτερυγοειδής, ή σπασμό ομάδας μυών, εξαιτίας ορθοδοντικών προβλημάτων ή την ύπαρξη κάποιας αρθρίτιδας στη διάρθρωση ή την ύπαρξη έντονου ψυχολογικού στρες, που συνοδεύεται από τριγμό των δοντιών.

Τα πιο σημαντικά κλινικά χαρακτηριστικά των κολυμβητών με δυσλειτουργία της κροταφογναθικής διάρθρωσης είναι οι αρχικοί αμφοτερόπλευροι κροταφικοί πονοκέφαλοι και ο επίμονος πόνος στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά της κεφαλής, που προκλήθηκε από αμφοτερόπλευρη αναπνοή κατά την κολύμβηση.


Αμφοτερόπλευρη αναπνοή είναι η αναπνοή που κάνει ο κολυμβητής και από τις δύο πλευρές, όταν κολυμπάει με ελεύθερο στυλ. Ο συνηθέστερος τρόπος αμφοτερόπλευρης αναπνοής των κολυμβητών του ελεύθερου στυλ είναι να εισπνέει, είτε κάθε τρεις, ή κάθε πέντε χεριές.


Η συμβατική θεραπεία στοχεύει στη μείωση της μυϊκής υπερτονίας, στην αύξηση της κινητικότητας του υοειδούς οστού, στη βελτίωση της κινητικότητας του κροταφογναθικής διάρθρωσης, στην επίλυση των προβλημάτων κινητικότητας του αυχένα και του τραχήλου και τη βελτίωση της κινητικότητας του διγάστορος μυός[1].

Πρόληψη της δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής διάρθρωσης

Συνιστάται η έγκαιρη αποκατάσταση των ορθοδοντικών προβλημάτων, ήδη από την παιδική ηλικία, η αποκατάσταση της ρινικής αναπνοής, η σύσταση ασκήσεων που συμβάλουν στη μείωση της υπερτονίας των μασητήριων μυών, θεραπείες βελτίωσης της κινητικότητας της κροταφογναθικής διάρθρωσης, η χρησιμοποίηση ειδικού ενδοστοματικού νάρθηκα, η εφαρμογή ειδικών μαλάξεων των μασητήριων μυών (μασάζ), ασκήσεις βελτίωσης της λειτουργίας του έσω πτερυγοειδούς και διγάστορος μυός, , θεραπεία αποκατάστασης της κινητικότητας του υοειδούς οστού [1].

Αναγνωρίστε έγκαιρα τους τραυματισμούς στην κολύμβηση

Πολλοί κολυμβητές ή κολυμβήτριες ενώ πονούν επίμονα σε κάποια ανατομική περιοχή του σώματός τους την υπομένουν, αψηφώντας το γεγονός ότι μπορεί να επιδεινωθεί η αιτία που προκαλεί τον πόνο καθώς δεν διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται θεραπευτικά.

Η κατανόηση των μηχανισμών που προκάλεσαν την κάκωση των μυών ή των αρθρώσεων μιας περιοχής του σώματος και η λήψη προληπτικών μέτρων αποφυγής μια κολυμβητικής κάκωσης βοηθούν του κολυμβητές και τις κολυμβήτριες να παραμένουν υγιείς συνεχίζοντας τις προπονήσεις τους.

Η εποικοδομητική επικοινωνία των κολυμβητών και των κολυμβητριών με τον προπονητή, τον φυσιοθεραπευτή και τον γιατρό της ομάδας μπορεί να βοηθήσουν στην κατανόηση των μυοσκελετικών πόνων, την πρόληψή τους και τη θεραπεία τους.

Οι υπεύθυνοι σύμβουλοι γιατροί διδάσκουν την πρόληψη των αγωνιστικών κακώσεων του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά και τις πρώτες βοήθειες όχι μόνο στους κολυμβητές, αλλά και στους προπονητές και κάθε άλλο μέλος του υποστηρικτικού προσωπικού της κολυμβητικής ομάδος.


Μια τέτοια προσέγγιση είναι σημαντική, διότι τα ατυχήματα και οι τα ιατρικά προβλήματα των κολυμβητών προκαλούνται κατά τη διάρκεια της προπόνησης και της καταχρηστικής προπόνησης. Οι προπονητές πρέπει να εμφυτεύουν στο νου των κολυμβητών τη γνώση της εμβιομηχανικής της κολύμβησης και τις επιβαρύνσεις που μπορεί να υποστεί η σπονδυλική στήλη και το μυοσκελετικό σύστημα. Έτσι διευκολύνεται η ταχεία διάγνωση και η εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας.

Αυτή η διαδικασία αυξάνει την εμπιστοσύνη του προπονητή και του φυσιοθεραπευτή προς τον γιατρό της ομάδας και την εμπιστοσύνη των κολυμβητών προς τον προπονητή, το φυσιοθεραπευτή και το γιατρό. Ευτυχώς οι περισσότερες κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος του αυχένα και τις σπονδυλικής στήλης είναι μικρής έως μέτριας βαρύτητας και αντιμετωπίζονται με συντηρητικό τρόπο.

Τα κριτήρια της επιστροφής του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας στην πισίνα είναι η αποκατάσταση της κινητικότητας μιας διάρθρωσης, η υποχώρηση του οιδήματος, η απουσία πόνου και η επάνοδος της ευκινησίας, της μυϊκής δύναμης και αντοχής στην κόπωση. Καθήκον του ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού κάθε κολυμβητικής ομάδας είναι να κάνει οτιδήποτε είναι δυνατόν, που θα επιταχύνει την επάνοδο του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας στην κολυμβητική προπόνηση.

Η συμβολή της διατροφής και των ειδικών συμπληρωμάτων στην αποκατάσταση τραυματισμένων κολυμβητών και κολυμβητριών

Οι αθλητές του υγρού στίβου ενθαρρύνονται να καταναλώνουν μια καλά σχεδιασμένη δίαιτα με επαρκείς θερμίδες, μακροθρεπτικά συστατικά (ιδιαίτερα υδατάνθρακες και πρωτεΐνες) και μικροθρεπτικά συστατικά (ιδιαίτερα σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες A, D, E, B6 και B12) για να διατηρήσουν την υγεία και την απόδοσή τους. 

Η πρόσληψη υδατανθράκων μέσω αθλητικών ποτών, τζελ ή αθλητικών τροφών κατά τη διάρκεια παρατεταμένων προπονήσεων είναι ευεργετική για τη διατήρηση της διαθεσιμότητας ενέργειας.

Οι μελέτες τροφίμων ή συμπληρωμάτων που περιέχουν φυτικές πολυφαινόλες όπως το Vinogkelin (Οι κάψουλες του Vinogkelin περιέχουν σκόνη αποξηραμένων σπόρων και φλουδών βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού) διαθέτουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και ανοσοενισχυτικές ιδιότητες και η δράση τους βρίσκεται υπό συνεχή έρευνα.

Όσον αφορά τους κολυμβητικούς τραυματισμούς και κακώσεις , η πρόσληψη φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3 που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3 Gkelin drops], η κατανάλωση πρωτεϊνών και τροφίμων επαρκούς θερμιδικής αξίας, σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπεία και προπόνηση με αντιστάσεις, προάγει την αποκατάσταση της πλήρους υγείας και την επάνοδο στις προπονήσεις των κολυμβητών και των κολυμβητριών[2].

Οι πόνοι σε διάφορες περιοχές του σώματος που δεν οφείλονται σε σοβαρές κακώσεις μυών, αρθρώσεων και τενόντων μπορεί να ανακουφίζονται με τη λήψη μιας κάψουλας Curcugkel (υγρή μικκυλιακή κουρκουμίνη) ημερησίως με το φαγητό. Οι πόνοι που δεν υποχωρούν με το Curcugkel πρέπει να τυγχάνουν έγκαιρης ιατρικής διάγνωσης και αντιμετώπισης. Η πρόληψη του αυτιού του κολυμβητή (οξεία εξωτερική ωτίτιδα) μπορεί να γίνει στάζοντας στο κάθε αυτί του κολυμβητή ή της κολυμβήτριας 3 σταγόνες Gkelotic, πριν από την είσοδο και μετά την έξοδο από το νερό [3, 4].

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Erik Yuill, Scott D. Howitt, Temporomandibular joint: conservative care of TMJ dysfunction in a competitive swimmer.J Can Chiropr Assoc. 2009 Aug; 53(3): 165–172.

2.Pyne DB, Verhagen EA, Mountjoy M. Nutrition, illness, and injury in aquatic sports. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2014 Aug;24(4):460-9.

3. Caramia G, Serafini V, Loggi A. The swimmer’s otitis. An up to date and prevention options]. Pediatr Med Chir. 2013 Jul-Aug;35(4):177-82.

4. Osguthorpe JD, Nielsen DR. Otitis externa: Review and clinical update.Am Fam Physician. 2006 Nov 1;74(9):1510-6.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.
Νίκος Παπαδήμας

Νίκος Παπαδήμας
Οδοντίατρος
Οδοντιατρείο: Πλατεία Ηρώων,Πολυτεχνείου 3, Μεταμόρφωση 14452 Αττικής
τηλ: 6977777678



Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.