Η χαλαρωτική δράση της L-θεανίνης στους ανθρώπους©

Π

ρόκειται για ένα μη πρωτεϊνογόνο αμινοξύ, το οποίο επιδεικνύει αγχοκατασταλτικές, αντιστρες και υπναγωγές ιδιότητες, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες όπως η υπνηλία, ο εθισμός και η εξάρτηση που προκαλούν τα συμβατικά ηρεμιστικά και υπνωτικά συμβατικά φάρμακα.

Ηλεκτροεγκεφαλικές μελέτες που έχουν γίνει σε ανθρώπους έδειξαν ότι η L-θεανίνη τι έχει άμεση επίδραση στον εγκέφαλο [1], καθ΄όσον διέρχεται τον αιματεγκεφαλικό φραγμό.

Η L-θεανίνη αυξάνει σημαντικά τη δραστηριότητα στην άλφα ζώνη συχνοτήτων στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα και αυτό προκαλεί χαλάρωση, που δεν συνοδεύεται από υπνηλία.

 Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα αποδείχτηκε ότι προκαλείται μόνο παίρνοντας υψηλότερες δόσεις από αυτές που συνήθως υπάρχουν σε ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι (περίπου 20 mg L-θεανίνης). 

Ήδη από το 2008 έγινε έρευνα προκειμένου να καθοριστεί  αυτό το αποτέλεσμα σε πιο ρεαλιστικά διατροφικά επίπεδα. Συγκεκριμένα, η Anna C Nobre και οι συνεργάτες της έκαναν ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα σε υγιείς, νέους συμμετέχοντες κατά την έναρξη και μετά από 45, 60, 75, 90 και 105 λεπτά μετά την κατάποση 50 mg L-θεανίνης (n = 16 άτομα) ή εικονικού φαρμάκου (n = 19 άτομα). 

Οι συμμετέχοντες ξεκουράζονταν με τα μάτια κλειστά κατά τη διάρκεια της καταγραφής του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος.

Υπήρχε μεγαλύτερη αύξηση της δραστηριότητας άλφα με την πάροδο του χρόνου στην κατάσταση υπό L-θεανίνη [σε σχέση με το εικονικό φάρμακο (p + 0,05)].

Μια δεύτερη μελέτη επανέλαβε αυτό το αποτέλεσμα σε συμμετέχοντες που συμμετείχαν σε παθητική δραστηριότητα.

Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι η L-θεανίνη, σε ρεαλιστικά διατροφικά επίπεδα, προκαλεί  σημαντικά αποτελέσματα  στη γενική κατάσταση της πνευματικής εγρήγορσης ή διέγερσης.

Επιπλέον, η δραστηριότητα άλφα είναι γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο σε κρίσιμες πτυχές της προσοχής και επομένως η περαιτέρω έρευνα επικεντρώνεται στην κατανόηση της επίδρασης της L-θεανίνης στις διαδικασίες που περιλαμβάνει η προσοχή [2].

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι η χορήγηση L-θεανίνης σε υγιείς ενήλικες, επί 4 εβδομάδες μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το στρες και τις γνωσιακές ή γνωστικές λειτουργίες σε υγιείς ενήλικες

Συνεπώς η L-θεανίνη έχει τη δυνατότητα να προάγει την ψυχική υγεία στον γενικό πληθυσμό με παθήσεις που σχετίζονται με το στρες και γνωστικές διαταραχές [3].

Με in vitro, in vivo, καθώς και με κλινικές μελέτες έχει αποδειχτεί η  θετική  επίδραση της L-θεανίνης στη ρύθμιση των διαταραχών του ΚΝΣ. Η L-θεανίνη έχει γίνει το συστατικό επιλογής για την Παρασκευή προϊόντων, που χρησιμοποιούνται στις παθήσεις του κεντρικού συστήματος, λόγω του αντιστρες και υπερπροστατευτικού ρόλου που παίζει στις άνοιες και ιδιαίτερα στις υποτροπές της νόσου του [4].

Επιπλέον η L-θεανίνη τροποποιεί βιοχημικά ποικίλους αντινεοπλασματικούς παράγοντες, αυξάνοντας τη βιοδιαθεσιμότητά τους στα καρκινικά κύτταρα [4].

Από τη μελέτη των ερευνών της δράσης της L-θεανίνης σε ανθρώπους μέχρι το 2020 βγαίνει το συμπέρασμα ότι η χορήγηση L-θεανίνης, ως συμπλήρωμα διατροφής σε δόσεις που κυμαίνονται στα 200-400 mg/ημερησίως μπορεί να βοηθήσει στην ελάττωση του στρες και του άγχους των ατόμων που εκτίθενται σε στρεσογόνες καταστάσεις [5]

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Lekh RajJuneja, Djong-ChiChu, Tsutomu Okubo, Yukiko Nagato, Hidehiko Yokogoshi‡. L-theanine—a unique amino acid of green tea and its relaxation effect in humans. Trends in Food Science & Technology. Volume 10, Issues 6–7, June 1999, Pages 199-204

2. Anna C NobreAnling RaoGail N Owen. L-theanine, a natural constituent in tea, and its effect on mental state. Asia Pac J Clin Nutr. . 2008;17 Suppl 1:167-8.

3.Shinsuke Hidese , Shintaro Ogawa , Miho Ota , Ikki Ishida , Zenta Yasukawa , Makoto Ozeki , Hiroshi Kunugi  Effects of L-Theanine Administration on Stress-Related Symptoms and Cognitive Functions in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. . 2019 Oct 3;11(10):2362.  doi: 10.3390/nu11102362.

4. Sharma E, Joshi R, Gulati A. l-Theanine: An astounding sui generis integrant in tea.Food Chem. 2018 Mar 1;242:601-610. doi: 10.1016/j.foodchem.

5. Williams JL, Everett JM, D’Cunha NM, Sergi D, Georgousopoulou EN, Keegan RJ, McKune AJ, Mellor DD, Anstice N, Naumovski N. The Effects of Green Tea Amino Acid L-Theanine Consumption on the Ability to Manage Stress and Anxiety Levels: a Systematic Review. Plant Foods Hum Nutr. 2020 Mar;75(1):12-23. doi: 10.1007/s11130-019-00771-5.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *