Κρασί για φυτοφάγους (Vegans’s wine)©

Ενώ λοιπόν το κρασί είναι πράγματι ένα φυτικό προϊόν, εν τούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα κρασιά είναι κατάλληλα για τους φυτοφάγους. Επειδή το κρασί παράγεται από τη ζύμωση του μούστου των σταφυλιών, θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς ότι το κάθε κρασί θα ήταν κατάλληλο για τους φυτοφάγους (vegans).

 

Όμως, ακόμη και το πιο ξακουστό κρασί μπορεί να είναι ακατάλληλο για τους φυτοφάγους. Ο λόγος της ακαταλλήλότητάς του είναι ο τρόπος επεξεργασίας των κρασιών μέχρι το τελικό στάδιο της εμφιάλωσής τους.

 

Το κολλάρισμα των κρασιών είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη διαύγαση και σταθεροποίηση του κρασιού και προετοιμάζει το κρασί προτού καταναλωθεί.

Τα σωματίδια, στα οποία οφείλεται το θόλωμα του κρασιού μπορούν να απομακρυνθούν διηθώντας το κρασί μέσα από γη διατόμων, ή από πλάκες ή από φίλτρο μεμβράνης.

 

Ως γνωστόν όμως τα θολώματα του οίνου και τα ιζήματα που κατακάθονται στον πάτο της φιάλης του κρασιού μπορεί να είναι μεν ακίνδυνα, αλλά επηρεάζουν δυσάρεστα αισθητικά τους καταναλωτές.

 

Η σταθερότητα της διαύγειας του κρασιού εξασφαλίζεται με το κατάλληλο κολλάρισμα που προκαλεί την καθίζηση των συστατικών που μπορούν να προκαλέσουν αστάθεια, με τη μορφή ιζήματος ή λάσπης.

 

Η διήθηση και το κολλάρισμα και είναι συμπληρωματικές κατεργασίες του κρασιού. Η σταθερότητα της διαύγειας του κρασιού στο χρόνο επιτυγάνεται αφού πρώτα γίνει το κολλάρισμα και ακολουθήσει η διήθηση.

 

Το κολλάρισμα ελαττώνει το δείκτη κορεσμού των φίλτρων και αυξάνει την απόδοσή τους. Έτσι ο οινοποιός μπορεί να μειώσει το κόστος της διήθησης ή φιλτραρίσματος.

Με το κολλάρισμα βελτιώνονται οι οργανοληπτικοί χαρακτήρες των κρασιών, διότι απομακρύνει τα συστατικά την πιθανή πικρίλα και στυφάδα τους.

 

Το κολλάρισμα αποτελεί αποδεκτή και νόμιμη οινολογική πρακτική, καθώς προστατεύει το λευκό και ροζέ κρασί από την οξείδωση, η οποία όμως δεν ανταποκρίνεται στις διατροφικές επιλογές των φυτοφάγων.

 

Για το κολλάρισμα του κρασιού χρησιμοποιούνται οι ακόλουθες ουσίες ζωική και μη ζωικής προέλευσης:

Υγρή ζελατίνη (η ζελατίνη είναι μια μορφή κολλαγόνου που προέρχεται από ζωικούς ιστούς), υγρή ζελατίνη μκρού βαθμού υδρόλυσης, ζελατίνη σε σκόνη διαλυτή σε κρύο νερό, ζελατίνη διαλυτή σε κρύο νερό + μπεντονίτης, σκόνη αλβουμίνης αυγού, ζελατίνη διαλυτή σε ζεστό νερό, διαλυτή καζεΐνη, μπεντονίτης+καζεϊνη, μπεντονίτης (σκόνη), μπεντονίτης + ζελατίνη, ιχθυόκολλα, ζελατίνη διαλυτή σε κρύο νερό + μπεντονίτης.

 

Έτσι οι παραγωγοί κρασιού έχουν δύο δυνατότητες, αν θέλουν να παρασκευάσουν κρασί για φυτοφάγους: 1. Να παρασκευάσουν κρασί χωρίς ζωικά προϊόντα, οπόταν ο καταναλωτής μπορεί, πιθανόν να δει κατακάθια στο μπουκάλι με το κρασί που αγόρασε ή

2. Να χρησιμοποιήσουν   μη ζωικά προϊόντα εκχύλισης συνήθως μπεντονίτη, μια μορφή πηλού ή πρωτεΐνη μπιζελιού».

 

Όμως στο κρασί μπορεί να υπάρχουν και άλλα ζωικά προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κρασιού μπορεί να περιλαμβάνουν το κερί μέλισσας (που χρησιμοποιείται για τη σφράγιση των μπουκαλιών) και τους συσσωματωμένους φελλούς (που χρησιμοποιούν κόλλες με βάση το γάλα).

 

Στην πραγματικότητα οι παραγωγοί κρασιού δεν δίδουν σημασία στις ανάγκες των φυτοφάγων, ο αριθμός των οποίων από έτος σε έτος αυξάνει σημαντικά. Υπενθυμίζεται ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεί κανείς κρασί στην Ελλάδα που θα μπορούσε να καλύψει τις διατροφικέ επιλογές των φυτοφάγων.

Άλλωστε δεν υπάρχουν κανονισμοί στην Ευρωπαική Ένωση και στις ΗΠΑ, οι οποίοι να απαιτούν την αναγραφή στην ετικέτα ποιές ουσίες έχουν χρησιμοποιηθεί στο οινοποιείο για το κολλάρισμα του κρασιού.


Το ‘’Γκελάντο’’ είναι το μοναδικό βιολογικό, γλυκό, λιαστό κόκκινο Αγιωργίτικο κρασί που είναι με φυσικό τρόπο παρασκευασμένο, όπως παρασκευαζόταν στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς δεν περιέχει πρόσθετα θειώδη και έχει εμφιαλωθεί χωρίς κολλαρισμα και διήθηση.

Το ‘’Γκελάντο’’ είναι ασφαλές κρασί για φυτοφάγους (Weganwine) και έχει εξαιρετικό ιατρικό ενδιαφέρον, διότι είναι πλουσιότατο σε ευεργετικές για την υγεία πολυφαινόλες, όπως η ρεσβερατρόλη. Δόση: Ένα-δύο σφηνάκια ημερησίως.

Το Gkelantoσας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 14.12 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά για το ένα μπουκάλι). Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, Κινητό: 6944280764

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.
Δρ Νικόλαος Δ. Γκέλης

Δρ Νικόλαος Δ. Γκέλης
Ψυχολόγος ΚόρινθοςΣημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.