Σκόρδο: Πόσο ασφαλής είναι κατανάλωση σκόρδου;©

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολή;ς του Πανεπιστημίου Αθηνών
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Κλινική Φαρμακολογία
Δρ Ζαφειρόπουλος Κωνσταντίνος,
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος. Διδάκτωρ Της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
Επιμελητής Β΄Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας, Φιλιατών, Θεσπρωτίας
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:  Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Κλινική Φαρμακολογία
Αικατερίνη Δ. Γκέλη, Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστης
Παπαληγούρα 16, ΑΣΣΟΣ,  
Κορινθία, 20011 

Τηλ  2741087758   Κινητό  6944644820
 
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Περβαλλοντική Ιατρική Συμπληρωματική Ιατρική

Το ωμό σκόρδο περιέχει διάφορες πολυφαινολικές ενώσεις, όπως η επιγενίνη, κερσετίνη και μυρισετίνη [3].

Αν και οι δύσοσμες οργανοθειικές χημικές ενώσεις του ωμού σκόρδου διαθέτουν ισχυρές βιολογικές ιδιότητες, εν τούτοις το ωμό σκόρδο σε μερικά άτομα, η κατανάλωσή του μπορεί να συνοδευτεί από ανεπιθύμητες δράσεις, όπως παρενέργειες από το πεπτικό σύστημα, αλλεργικές αντιδράσεις και δερματίτιδα εξ επαφής [4].

Το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα ή αντιδράσεις δυσανεξίας. Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί  να κυμανθούν από τον απλό ερεθισμό του δέρματος μέχρι την εμφάνιση αναφυλακτικού σοκ, που είναι κατάσταση, η οποία μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τον πάσχοντα.

Η κατανάλωση φρέσκων βολβών σκόρδου, εκχυλισμάτων σκόρδου ή σκορδελαίου με κενό το στομάχι είναι πιθανόν να προκαλέσει καίσθημα καύσου, ναυτία, έμετο και διάρροια. Γαυτό το ωμό σκόρδο πρέπει να τρώγεται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Σε έρευνες που έγιναν σε ζώα και ανθρώπους βρέθηκε ότι το σκόρδο μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και να αυξήσει τα επίπεδα της ινσουλίνης. Το παλιό σκόρδο που έχει υποστεί επεξεργασία με διάφορους παράγοντες παλαίωσης έχει ισχυρότερη αντιγλυκαιμική δράση από το ωμό φρέσκο σκόρδο και επιπλέον επιδεικνύει μικρότερο αριθμό παρενεργειών [5]

Το σκόρδον αλληλεπιδρά, όταν καταναλώνεται μαζί με διάφορα φάρμακα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται κατά της λοίμωξης από τον ιό HIV, όπως η σακιναβίρη (Invirase® και  Fortovase®). Το σκόρδο μπορεί να ελαττώσει τα επίπεδα της σακιναβίρης ακόμη και μέχρι 50% [6].

Το σκόρδο ελαττώνει επίσης τη γλοιότητα του αίματος. Γιαυτό πρέπει να το αποφεύγουν οι έγκυες, τα άτομα που θα κάνουν κάποια χειρουργική επέμβαση και άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά , όπως η βαρφαρίνη [7].

Οι βολβοί του σκόρδου μερικές φορές επιμολύνονται με το βακτηρίδιο Clostridium botulinum. Το C. botulinum μπορεί να αναπτυχθεί και να παράγει τη βοτουλινική τοξίνη. Τα ελαιούχα προιόντα του σκόρδου, που δεν φυλασσονται σε ψυγείο και δεν περιέχουν αντιβακτηριδιακούς παράγοντες [8].

Αναφέρονται περιπτώσεις ατόμων που εκδήλωσαν χημικά εγκαύματα, δερματίτιδα εξ επαφής και βρογχικό άσθμα, όταν για κάποιο λόγο έτριψαν στο δέρμα τους σκόρδο. Το ωμό σκόρδο πρέπει να αποφεύγεται από τα άτομα με γαστρίτιδα ή έλκος του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου, διότι μπορεί να επιδεινωθεί η κατάστασή τους ή να προκληθούν νέα πεπτικά προβλήματα [1].

Βλέπετε περισσότερα:

Σκόρδο: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σκόρδο κατά του καρκίνου;©

Σκόρδο και Καρκίνος: Τα αποτελέσματα ερευνών, σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, της καρκινοπροληπτικής δράσης του σκόρδου©

Σκόρδο:Τα αποτελέσματα της αντικαρκινικής δράσης του σκόρδου  σε ανθρώπους©

Σκόρδο: Ποια είναι η ιδανική δόση σκόρδου για την πρόληψη του καρκίνου;©

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση.

1. Amagase H. Clarifying the real bioactive constituents of garlic. Journal of Nutrition2006; 136(3 Suppl):716S–725S.

2. L’vova GN, Zasukhina GD. Modification of repair DNA synthesis in mutagen-treated human fibroblasts during adaptive response and the antimutagenic effect of garlic extract. Genetika 2002; 38(3):306–309.

3. Lanzotti V. The analysis of onion and garlic. J Chromatogr A. 2006 Apr 21; 1112(1-2):3-22.[PubMed] [Ref list]

4. Shenoy NR, Choughuley AS. Inhibitory effect of diet related sulphydryl compounds on the formation of carcinogenic nitrosamines. Cancer Letters 1992; 65(3):227–232.

5. Abdulhakim Elosta, Mark Slevin, Khalid Rahman, Nessar Ahmed. Aged garlic has more potent antiglycation and antioxidant properties compared to fresh garlicextract in vitro. Sci Rep. 2017; 7: 39613. Published online 2017 Jan 4. doi: 10.1038/srep39613

6.Piscitelli SC, Burstein AH, Welden N, Gallicano KD, Falloon J. The effect of garlic supplements on the pharmacokinetics of saquinavir. Clinical Infectious Diseases 2002; 34(2):234–238.

7.Burnham BE. Garlic as a possible risk for postoperative bleeding. Plast Reconstr Surg. 1995;95:213. [PubMed]

8.D L Morse, L K Pickard, J J Guzewich, B D Devine, M Shayegani. Garlic-in-oil associated botulism: episode leads to product modification. Am J Public Health. 1990 Nov; 80(11): 1372–1373.

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Website | + posts

Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764
Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr
www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.