Υγιεινή των χεριών κατά τη διάρκεια του COVID-19©

 

Η πρόσφατη πανδημία COVID-19 οδήγησε σε αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγιεινή των χεριών και τον καθαρισμό των χεριών. Η πρόσφατη πανδημία COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για την υγιεινή των χεριών

Για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Τα προϊόντα υγιεινής των χεριών είναι διαθέσιμα σε διάφορες μορφές και, ενώ κάθε ένα από αυτά τα σκευάσματα μπορεί να είναι αποτελεσματικό κατά του COVID-19, μπορεί επίσης να αλλάξουν την ακεραιότητα και τη λειτουργία του δερματικού φραγμού. Καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ο γενικός πληθυσμός επικεντρώνονται στην αυστηρή υγιεινή των χεριών, η Αμερικανική Εταιρεία Δερματίτιδας Επαφής αναμένει αύξηση τόσο της ερεθιστικής όσο και της αλλεργικής δερματίτιδας επαφής χεριών. Τα απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα με ενυδατικές κρέμες έχουν το λιγότερο ευαισθητοποιητικό και ερεθιστικό δυναμικό σε σύγκριση με τα σαπούνια και τα συνθετικά απορρυπαντικά[3]
Η υγιεινή των χεριών είναι μια αποδεκτή πρακτική για την πρόληψη της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών.
• Το αυξημένο πλύσιμο των χεριών που σχετίζεται με τον κορωνοϊό 2019 μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα ποσοστά δερματίτιδας χεριών.

• Η Αμερικανική Εταιρεία Δερματίτιδας Επαφής συνιστά βέλτιστες πρακτικές για τη σωστή υγιεινή των χεριών, την πρόληψη δερματικών παθήσεων και την αποκατάσταση του δέρματος.

Η υγιεινή των χεριών είναι απαραίτητη για τη μείωση της μετάδοσης του COVID-19. Υπάρχει μια ποικιλία προϊόντων υγιεινής χεριών διαθέσιμα. Ωστόσο, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους ποικίλλουν. Όσον αφορά τη δερματίτιδα των χεριών, τα ABHS με ενυδατικές κρέμες έχουν το λιγότερο ευαισθητοποιητικό και ερεθιστικό δυναμικό σε σύγκριση με τα σαπούνια και τα συνθετικά απορρυπαντικά. Η υγρή εργασία και τα συνθετικά απορρυπαντικά μπορεί να συμβάλλουν περισσότερο στη δερματίτιδα των χεριών λόγω της πιθανής συμπερίληψης επιφανειοδραστικών, συντηρητικών ή αλλεργιογόνων αρωμάτων. Οι στρατηγικές για την πρόληψη της δερματίτιδας των χεριών περιλαμβάνουν τη χρήση προϊόντων χωρίς κοινά αλλεργιογόνα, τη χρήση προϊόντων με πρόσθετες ενυδατικές κρέμες και την εφαρμογή ενυδατικών κρέμας αμέσως μετά το πλύσιμο των χεριών ή πριν από την απόφραξη των γαντιών. Οι περιπτώσεις ανυπόφορης δερματίτιδας χεριών θα πρέπει να αξιολογούνται και να αντιμετωπίζονται από δερματολόγο.Η θερμοκρασία του νερού δεν επηρεάζει την απομάκρυνση των μικροβίων. Επομένως, συνιστάται η χρήση κρύου ή χλιαρού νερού για την αποφυγή ερεθισμού του δέρματος[4, 5]. 

Υψηλότερες θερμοκρασίες νερού (μεγαλύτερες από 40°C) επηρεάζουν την κεράτινη στιβάδα με ρευστοποίηση λιπιδίων ή διαταραγμένη λιπιδική δομή, οδηγώντας σε αυξημένη διαπερατότητα του δέρματος [6].

Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό αμέσως πριν ή μετά τη χρήση ενός προϊόντος με βάση το αλκοόλ δεν είναι απαραίτητο και αυξάνει τον κίνδυνο δερματίτιδας των χεριών. Δεν συνιστάται επίσης η εφαρμογή γαντιών, όταν τα χέρια είναι ακόμα βρεγμένα, είτε από το πλύσιμο των χεριών είτε από το απολυμαντικό με οινόπνευμα, επειδή αυξάνεται ο κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος λόγω παγίδευσης ερεθιστικών συστατικών[7].

Συστάσεις για την υγιεινή των χεριών της Αμερικανικής Εταιρείας Δερματίτιδας Επαφής [3]


Χρήση σαπουνιών και συνθετικών απορρυπαντικών

Πλένετε τα χέρια με χλιαρό ή δροσερό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

• Αποφύγετε το ζεστό και πολύ κρύο νερό.

• Μη τριβετε τα χέρια στεγνώστε τα με στεγνή πετσέτα ή απορροφητικό βχαρτί.

• Συνιστάται η άμεση εφαρμογή ενυδατικής κρέμας μετά τις πρακτικές καθαρισμού των χεριών.

• Τα προϊόντα με αντιβακτηριδιακά συστατικά δεν είναι απαραίτητα για τη σωστή υγιεινή των χεριών.

• Αναζητήστε σαπούνια ή συνθετικά απορρυπαντικά που στερούνται αλλεργιογόνων επιφανειοδραστικών ουσιών, χημικών συντηρητικών, αρωμάτων ή χρωστικών.

• Αναζητήστε συνθετικά απορρυπαντικά με πρόσθετες ενυδατικές κρέμες.

• Τα ξηρά χέρια είναι συνηθισμένα με τη συχνή χρήση σαπουνιών ή συνθετικών απορρυπαντικών.

Χρήση απολυμαντικού χεριών με βάση το αλκοόλ
Συνιστάται η χρήση οινοπνεύματος τουλάχιστον 60%.
• Αναζητήστε απολυμαντικά χεριών που δεν περιέχουν αλλεργιογόνες επιφανειοδραστικές ουσίες, χημικά συντηρητικά, αρώματα ή χρωστικές ουσίες. • Αναζητήστε απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα με πρόσθετες ενυδατικές κρέμες.

• Τα ξηρά χέρια είναι συνηθισμένα, όταν πλένονται συ7χνά. Συνιστάται η εφαρμογή ενυδατικής κρέμας μετά το πλύσιμο των χεριών.

Χρήση ενυδατικών

• Αποφύγετε τις ενυδατικές κρέμες σε βάζα για να αποτρέψετε τη διπλή εμβάπτιση και πιθανή μόλυνση του προϊόντος.

• Χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες συσκευασμένες σε σωληνάρια.

• Αναζητήστε ενυδατικές κρέμες σε μέγεθος τσέπης, ώστε να είναι εύκολη η επανάληψη της χρήσης τους.

• Το βράδυ, εφαρμόστε ενυδατική κρέμα ακολουθούμενη από βαμβακερά ή χαλαρά πλαστικά γάντια (π.χ. πλαστικά διαφανή γάντια τροφίμων μιας χρήσης) για να δημιουργήσετε ένα αποφρακτικό φράγμα.

• Για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, μια ενυδατική κρέμα κάτω από γάντια μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματική. Οι ενυδατικές κρέμες με βάση νερού είναι ασφαλείς κάτω από όλα τα γάντια. Ωστόσο, οι ενυδατικές κρέμες με βάση το λάδι μπορούν να διασπάσουν το λάτεξ και το καουτσούκ κάνοντας το υλικό να διογκωθεί ή να γίνει εύθραυστο.

• Τα γάντια λατέξ, βινυλίου και νιτριλίου είναι ανθεκτικά στη διάσπαση από αιθανόλη ή ισοπροπυλική αλκοόλη.

• Μουλιάστε και αλείψτε: μουλιάστε τα χέρια σε καθαρό νερό για 20 λεπτά και εφαρμόστε αμέσως ενυδατική κρέμα της επιλογής σας σε βρεγμένο δέρμα κάθε βράδυ για έως και 2 εβδομάδες.

Γάντια προστασίας κατά της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής

• Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται γάντια χωρίς ελαστικό (latex), όπως γάντια νεοπρενίου ή νιτριλίου.

• Εφαρμόστε ενυδατική κρέμα μετά το πλύσιμο των χεριών και πριν φορέσετε γάντια.

• Σκεφτείτε μια επένδυση από βαμβακερά γάντια ή χαλαρά πλαστικά γάντια (π.χ. πλαστικά διαφανή γάντια τροφίμων μιας χρήσης).

• Άτομα με υποψία αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής των χεριών θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο με επιδερματικές δοκιμασίες (patchtests).

Θεραπεία της δερματίτιδας των χεριών

Αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής

Για δερματίτιδα χεριών που είναι αλλεργικής φύσης, τα αλλεργιογόνα θα πρέπει να εντοπίζονται και να αποφεύγονται.

Η εφαρμογή ενός τοπικού στεροειδούς μπορεί να συνιστάται για τον μετριασμό των εξάρσεων της δερματίτιδας.

Τα άτομα με ανυπόφορη δερματίτιδα χεριών θα πρέπει να αναζητήσουν δερματολογική συμβουλή και να αξιολογηθούν με επιδερμικές δοκιμασίες.

Άτομα με υποψία αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο με επιδερματικές δοκιμασίες, για να εντοπιστεί υο αιτιολογικό ένοχο αλλεργιογόνο.

Για ανυπόφορες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί ένα ισχυρότερο τοπικό στεροειδές, φωτοθεραπεία, συστηματική θεραπεία ή επαγγελματική αλλάγή.

Ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής

Η δερματίτιδα χεριών που οφείλεται σε εξωτερικούς ερεθισμούς, η επίγνωση της ερεθιστικής φύσης της δερματίτιδας και της έκθεσης σε επιφανειοδραστικά και απορρυπαντικά είναι επιτακτική.

Οι ερεθιστικοί παράγοντες πρέπει να εντοπίζονται και να αποφεύγονται.

Η χρήση κρεμών φραγμού (π.χ. επανορθωτικές κρέμες όπως οι εφυγραντικές) μπορεί να είναι χρήσιμη. Ωστόσο, η χρήση τους ισοδυναμεί με τις κανονικές ενυδατικές κρέμες.

Θα πρέπει να επιχειρήσετε να αλλάξετε σε λιγότερο ερεθιστικά προϊόντα.

Η εφαρμογή ενός τοπικού στεροειδούς μπορεί να εξεταστεί εάν αποτύχουν τα συντηρητικά μέτρα. Ωστόσο, εξετάστε πιθανή τοπική βλάβη που προκαλείται από στεροειδή στον φραγμό του δέρματος.

Τα άτομα με ανυπόφορη δερματίτιδα χεριών θα πρέπει να αναζητήσουν δερματολογική συμβουλή.

Για ανυπόφορες περιπτώσεις, μπορεί να είναι απαραίτητη η φωτοθεραπεία, η συστημική θεραπεία ή η επαγγελματική τροποποίηση..

Παράγοντες κινδύνου για πρόκληση ή επιδείνωση της αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής και/ή της ερεθιστικής δερματίτιδας εξ επαφής των χεριών
Πλύσιμο χεριών
•  Συχνό πλύσιμο των χεριών Πλύσιμο χεριών με απορρυπαντικό πιάτων ή άλλα γνωστά ερεθιστικά

Πλύσιμο χεριών με πολύ ζεστό ή πολύ κρύο νερό

Χρήση απολυμαντικών μαντηλιών για τον καθαρισμό των χεριών

Εργασία με γνωστά ερεθιστικά, όπως χλωρίνη

Εφαρμογή γνωστών αλλεργιογόνων

Προϊόντα που περιέχουν τοπικά αντιβιοτικά (π.χ. νεομυκίνη, βακιτρακίνη)

Εφαρμογές υπερκόλλας (κυανοακρυλικός αιθυλεστέρας) για τη συγκόλληση φλεγμονωδών ή επουλωτικών ρωγμών

Απόφραξη δακτύλων με αυτοκόλλητο επίδεσμο εμποτισμένο με βακιτρακίνη ή χλωριούχο βενζαλκόνιο

Πολύωρη χρήση γαντιών

Αυξημένη διάρκεια χρήσης και επαφής των γαντιών με το δέρμα των χεριών (χωρίς υποκείμενη εφαρμογή ενυδατικής κρέμας)

Τα χέρια υποβάλλονται σε επεξεργασία με απορρυπαντικό ή σαπούνι πριν την εισαγωή τους μέσα στα γάντια (χωρίς την υποκείμενη εφαρμογή ενυδατικής κρέμας)

 Χρήση γαντιών με αυτοκόλλητα περιβλήματα

Υποκείμενη δερματοπάθεια

Προϋπάρχουσα ατοπική δερματίτιδα των χεριών

Επιλογή σε κλίμακα που προκαλείται από δερματίτιδα [3]

Το D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026631, Κινητό: 6944280764

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

 

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Lin Huang GK, Stewardson AJ, Lindsay Grayson M. Επιστροφήσταβασικά: υγιεινήχεριώνκαιαπομόνωσηCurr Opin Infect Dis. 2014; 27 (4): 379–389. δωρεάνάρθρο PMC ] [ PubMed ] Google Scholar ] [ Ref list ]

2.Kantor J. Behavioral considerations and impact on personal protective equipment use: early lessons from the coronavirus (COVID-19) pandemic. J Am Acad Dermatol. 2020;82(5):1087–1088. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]

3.Chandler W. Rundle, et al. Hand hygiene during COVID-19: Recommendations from the American Contact Dermatitis Society. J Am Acad Dermatol. 2020 Dec; 83(6): 1730–1737.

4. Centers for Disease Control and Prevention Show me the science—how to wash your hands. 2020. https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-handwashing.html

5. Michaels B., Gangar V., Schultz A. Water temperature as a factor in handwashing efficacy. Food Serv Technol. 2002;2(3):139–149. [Google Scholar]

6.Park J.-H., Lee J.-W., Kim Y.-C., Prausnitz M.R. The effect of heat on skin permeability. Int J Pharm. 2008;359(1-2):94–103. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]

7. Stock C.C., Francis T. The inactivation of the virus of epidemic influenza by soaps. J Exp Med. 1940;71(5):661–681. [PMC free article] [PubMed[Google Scholar]

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.
Μαρίνα Χιλιαρχοπούλου

Μαρίνα Χιλιαρχοπούλου
Φαρμακοποιός
Ιδιαίτερα Ενδιαφέροντα: Φαρμακογνωσία, Φαρμακευτική Χημεία,
Συμπληρώματα Διατροφής,
Ιατροτεχνολογικά Σκευάσματα,Φαρμακοογία,
Οργάνώση και Διοίκηση ΦαρμακαποθήκηςΣημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.