Η αναγνώριση της Αξίας της ηλιακής Ακτινοβολίας από το Διογένη τον κυνικό φιλόσοφο©

Ο Διογένης θεωρείται ως ένας από τους κύριους εκπροσώπους της κυνικής φιλοσοφίας.

Οι κυνικοί φιλόσοφοι αμφισβητούσαν απολύτως τα πάντα, απέρριπταν κάθε μορφή εξουσίας και επιθυμούσαν την απόλυτη ελευθερία του ανθρώπου. Οι κυνικοί φιλόσοφοι είχαν ως πρώτυπό τους την μυθικό ήρωα Ηρακλή.

Επεδίωκαν την προσωπική τους αυτάρκεια απαλλασσόμενοι από τις λεγόμενες ανάγκες, μέσω ενός φυσικού τρόπου καθημερινής ζωής. Ζούσαν με απλότητα , σκληραγωγία και αυτοδιάθεση που τους επέτρεπε να αναπτύσσουν εσωτερική αυτάρκεια. Σοφός κατά τους κυνικούς είναι ο ψυχικά αυτάρκης, διότι αυτή η αυτάρκεια εξασφαλίζει τον πλούτο όλων των ανθρώπων.

Ο Διογένης έφτασε πολύ νέος στην Αθήνα και έγινε μαθητής του Αντισθένη. Κατηγορήθηκε ότι έφτασε στην Αθήνα εξόριστος, διότι παραχάραξε τοπικά νομίσματα της Σινώπης. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ακολούθησε τον πατέρα του Ικεσία στην εξορία, ο οποίος ήταν επόπτης του νομισματοκοπείου της Σινώπης και κατηγορήθηκε ως παραχαράκτης.

Όταν κάποιοι, αργότερα, λοιδόρησαν το Διογένη, λέγοντας του οι Σινωπείς σε καταδίκασαν να φύγεις” εκείνος τους απάντησε κι εγώ τους καταδίκασα να μείνουν”.

Ταξιδεύοντας κάποτε με πλοίο ο Διογένης πιάστηκε αιχμάλωτος από Αιγινήτες πειρατές και μεταφέρθηκε στην Κρήτη, για να τον πουλήσουν, ως δούλο.

Όταν ο δουλέμπορος τον ρώτησε τι δουλειά γνωρίζει να κάνει απάντησε αγέρωχα, ατάραχα και με χιούμορ “Ανθρώπων άρχειν”, Βλέποντας τους υποψήφιους αγοραστές δούλων, ο Διογένης, εντόπισε τον Ξενιάδη, έναν Κορίνθιο καλοντυμένο και με λεπτεπίλεπτους τρόπους και υπέδειξε στον δουλέμπορο “Σ΄αυτόν εκεί να με πουλήσεις. Αυτός χρειάζεται αφεντικό”.

Ο Ξενιάδης ήταν πλούσιος Κορίνθιος, ο οποίος αφού αγόρασε το Διογένη τον μετέφερε στην Κόρινθο και τού ανέθεσε την εκπαίδευση των παιδιών του. Με τον καιρό ο Ξενιάδης έγινε θαυμαστής του Διογένη και τον απελευθέρωσε. Ο Διογένης εξακολούθησε να περνά τα καλοκαίρια του στην Κόρινθο, ενώ τον χειμώνα ζούσε στην Αθήνα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΟΓΕΝΗ

 

alt
Αλέξανδρος: Τί χάρη θές να σου κάνω;” Διογένης: “Αποσκότησων με” δηλαδή . Σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο” [Γλυπτά τοποθετημενα στην μαγευτική παραλία «Καλάμια» της σημερινής Κορίνθου].

Ο Μέγας Αλέξανδρος είχε μυηθεί και εκπαιδευτεί στην Κυνική φιλοσοφία από τον κυνικό φιλόσοφο Λεωνίδα και γνώριζε τι πίστευε και τι δίδασκε ο Διογένης.

Κατά την εκστρατεία του στη νότια Ελλάδα, που είχε στόχο να συσπειρώσει όλους τους Έλληνες, ώστε να ξεκινήσει την εκστρατεία του κατά των Περσών, συγκάλεσε το 2ο Συνέδριο της Κορίνθου, στο οποίο αναγνωρίστηκε ο Αλέξανδρος ως “στρατηγός αυτοκράτορας”. Εκεί επικυρώθηκε το σχέδιο της “κοινής” εκστρατείας κατά των Περσών, με το σύνθημα της εκδίκησης για τις επανειλημμένες εισβολές των Περσών στην Ελλάδα, αλλά και για την απελευθέρωση, των υπό Περσική κατοχή Ιωνικών πόλεων της Μικράς Ασίας.

Κατά την παραμονή του στην Κόρινθο, ο Αλέξανδρος έστειλε τους ανθρώπους του να βρουν το Διογένη. Αφού τον

alt
Διογένης ο Σινωπεύς, κυνικός φιλόσοφος. Το άγαλμά του έχει στηθεί στη σημερινή Σνώπη του Εύξεινου Πόντου

εντόπισαν του είπαν : “Σε ζητεί ο Βασιλιάς Αλέξανδρος να σε δει”. Ο Διογένης απάντησε “Εγώ δεν θέλω να τον δω. Εάν θέλει αυτός, ας έρθει να με δει”. Και πράγματι, ο βασιλεύς Αλέξανδρος πήγε να δει τον Διογένη.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ο Διογένης καθόταν έξω από το πιθάρι του και απολάμβανε τη λιακάδα. Αφού τον πλησίασε ο Αλέξανδρος τού είπε: “Είμαι ο Βασιλιάς Αλέξανδρος”.Ο Διογένης αγέρωχα του απάντησε : “Και γω είμαι ο Διογένης ο Κύων”. Ο Μέγας Αλέξανδρος έκπληκτος του είπε: “Δεν με φοβάσαι;” Ο Διογένης του απάντησε “Και τί είσαι; Καλό ή κακό;”.

Ο Αλέξανδρος έμεινε άναυδος., διότι ως βασιλιάς δεν μπορούσε να πει ότι είναι κακό , και αν ήταν καλό, τότε γιατί κανείς να φοβάται το καλό; Αυθόρμητα ο Αλέξανδρος, αντί να απαντήσει τον ξαναρώτησε: “Τί χάρη θες να σου κάνω; Και ο Διογένης ανταποκρίθηκε, πάλι αγέρωχα και λογοπαίζοντας: “Αποσκότησων με δηλαδή . “Σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο”.

Οι κυνικοί περιφρονούσαν τα υλικά αγαθά και πίστευαν ότι η ευτυχία του ανθρώπου εξασφαλίζεται με τη διατήρηση της υγείας ζώντας με φυσικό τρόπο. Ο Διογένης γνώριζε την ευεργετική δράση του ήλιου στη διατήρηση της σωματικής και της ψυχικής υγείας.

Μόλις το άκουσε αυτό ο Αλέξανδρος και συνειδητοπόιησε ότι το μήνυμα ότι η ευτυχία δεν δημιουργείται από τη συσσώρευση υλικών αγαθών και την πολυτελή ζωή, είπε το περίφημο:”Εάν δεν ήμουν Αλέξανδρος, θα ήθελα να ήμουν Διογένης”.

Τι σημαίνει η φράση του διογένη: “Σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο”

Ο Διογένης γνώριζε την ευεργετική δράση του ήλιου πάνω στα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους. Άλλωστε ο ήλιος από πολλούς λαούς λατρεύτηκε ως Θεός. Δεν μπορεί να αναπτυχθεί ο φυτικός κόσμος, χωρίς την παρουσία της ηλιακής ακτινοβολίας. Ο ήλιος αποτελεί την μοναδική πηγή ενέργειας που συντηρεί τη ζωή στη γη.

Σήμερα έχουμε αποδείξεις για την πολύτιμη και επωφελή επίδραση που έχει η υπεριώδης ακτινοβολία Β του ηλίου στη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου. Ο Διογένης αγνοούσε όσα εμείς γνωρίζουμε για τη φωτοσύνθεση της βιταμίνης D στο ανθρώπινο δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία Β του ηλίου. Ο Διογένης είχε επιλέξει να ζεί λιτά και κάτω από απόλυτα φυσικές συνθήκες. Ως κατοικία του είχε ένα πιθάρι ή κοιμόταν στο ύπαιθρο.

Για να φθάσει κανείς στην ηλικία που έφθασε ο Διογένης, με λιτή διατροφή, αλλά χωρίς ευθύνες και στεναχώριες, σημαίνει ότι είχε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Ζώντας ο Διογένης τις περισσότερες ώρες της ημέρας κάτω από το φυσικό φως και αναγκαστικά κοιμώμενος μόλις έπεφτε το σκότος και ξύπναγε μόλις έβγαινε ο ήλιος, αυτό επέτρεπε στο γυμνό δέρμα του να παράγει το καλοκαίρι επαρκή επίπεδα βιταμίνης D3 , που τον προφύλασσαν το χειμώνα από τις λοιμώξεις. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D3 τον προστάτευαν από την εκδήλωση διαβήτη, καρδιοπάθειας, νευρικών νοσημάτων (άνοια, Αλτσχάϊμερ, νόσος Πάρκινσον, κλπ), καρκίνους, αυτοάνοσο νόσημα και άλλες εκφυλιστικές νόσους..

Συνεπώς ο Διογένης όταν του είπε του Μεγάλου Αλεξάνδρου “Σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο”είχε πλήρη συναίσθηση και αντίληψη, ότι ο ήλιος συνέβαλε στη διατήρηση της υγείας και ψυχικής ευεξίας του.

Ηλιακή ακτινοβολία και ο ρόλος της βιταμίνης D3 στη διατήρηση της υγείας

Σήμερα γνωρίζουμε ότι όταν εκτεθεί το γυμνό σώμα για 10-15 λεπτά της ώρας στην ηλιακή ακτινοβολία από τις 12-1 μ.μ., το δέρμα φωτοσυνθέτει βιταμίνη D3.

Η βιταμίνη D3 είναι μια οστεοπροστατευτική λιποδιαλυτή βιταμίνη, αφού προλαβαίνει , αλλά και θεραπεύει τη ραχίτιδα στα παιδιά και την οστεομαλακία, την οστεοπενία και την οστεοπόρωση στους ενηλίκους.

Η βιταμίνη D3 διαθέτει επιπλέον και ανοσοτροποοιητικές ιδιότητες και ασκεί καρδιοπροστατευτική, αγγειοπροστατευτική, αντικαρκινική και άλλες ευεργετικές δραστηριότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι πληθυσμοί της γης υποφέρουν από έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D3 και γιαυτό το λόγο έχει αυξηθεί η συχνότητα πολλών νοσημάτων (διαβήτης, καρδιοπάθειες, καρκίνοι, αυτοάνοσα νοσήματα, κλπ) σε όλη τη γη. Με τις σημερινές πολιτισμικές συνθήκες για την πλειοψηφία των κατοίκων της γης, τουςείναι αδύνατον πρακτικά να εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία στο μέσο της ημέρας, που υπερισχύει η υπεριώδης ακτινοβολία Β. Τις πρωινές και απογευματινές ώρες επικρατεί η υπεριώδης ακτινοβολία Α, η οποία όμως δεν φωτοσυνθέτει βιταμίνη D3.

Πως μπορεί κανείς να εξασφαλίσει επαρκή επίπεδα βιταμίνης D3;

Εφόσον είναι ανέφικτη η ηλιοθεραπεία στο μέσο της ημέρας, η βρώση τροφών που περιέχουν βιταμίνη D3 ή D2, όπως ορισμένα ψάρια (σολωμός, κλπ) ή τα ενισχυμένα τρόφιμα με βιταμίνη D2 ή D3 δεν εξασφαλίζουν τα επιθυμητά επίπεδα βιταμίνης D3 στον οργανισμό.

Προτού ξεκινήσει κανείς να παίρνει συμπληρωματικά βιταμίνη D3 επιβάλλεται να γνωρίζει τα επίπεδα του κυριότερου μεταβολίτη της βιταμίνης D3 , της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος του.

Επίπεδα από 9-20 ng/ml θεωρούνται ελλιπή. Επίπεδα από 20-30ng/ml θεωρούνται ανεπαρκή, ενώ επίπεδα μεγαλύτερα των 30ng/ml θεωρούνται επαρκή. Ως θεραπευτικά επίπεδα θεωρούνται τα 40-60ng/ml.

Όλα τα άτομα με ελλιπή ή ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D3 πρέπει να παίρνουν συμπληρωματικά βιταμίνη D3 σε δόση μέχρι 1000ΙU (Διεθνείς Μονάδες) στα παιδιά ημερησίως, ενώ στους εφήβους , ενήλικους και ηλικιωμένους συνήθως αρκούν οι 2000-4000 ΙU ημερησίως. Στους πάσχοντες από διάφορα νοσήματα, που ευεργετούνται από τη συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D3 η δόση καθορίζεται από το θεράποντα ιατρό.

Όλα τα σκευάσματα βιταμίνης D3 δεν απορροφώνται εύκολα από το έντερο. Σκεύασμα με ασφαλή απορρόφηση από το έντερο είναι το D3-Gkelin drops.

To D3-Gkelin drops περιέχει φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3 μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.. Δεδομένου ότι η βιταμίνη D3 είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη, το ελαιόλαδο εξασφαλίζει τη βέβαιη απορρόφησή της, Κάθε σταγόνα του D3-Gkelin drops περιέχει 1000IU βιταμίνης D3.

 Το D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 6944280764,  στην τιμή των 11.45 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλετε, στέλνοντας  mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr ή χρησιμοποιώντας το e-shop της Pharmagel

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.