Oι αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης των κόκκινων σταφυλιών©

 

Σε πολλές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα έχει βρεθεί ότι η ρεσβερατρόλη ασκεί  ευεργετικές επιδράσεις στο νευρικό, το καρδικυκλοφορικό σύστημα και το ήπαρ.
 Επίσης, μία από τις πιο εντυπωσιακές βιολογικές δραστηριότητες της ρεσβερατρόλης που έχει διερευνηθεί καλά τα τελευταία χρόνια είναι η χημειοπροληπτική της ικανότητα για τον καρκίνο. 
Στην πραγματικότητα, πρόσφατα αποδείχθηκε ότι αυτό το στιλβένιο μπλοκάρει τη διαδικασία πολλαπλών σταδίων της καρκινογένεσης σε διάφορα στάδια: έναρξη, προώθηση και εξέλιξη του όγκου [1]


Ένας από τους πιθανούς μηχανισμούς για τις βιολογικές της δραστηριότητες είναι η  μείωση της φλεγμονώδους απόκρισης μέσω της αναστολής της σύνθεσης και της απελευθέρωσης προφλεγμονωδών μεσολαβητών, της τροποποίησης της σύνθεσης εικοσανοειδών, της αναστολής των ενεργοποιημένων ανοσοκυττάρων, ή αναστολή όπως επαγώγιμη συνθάση μονοξειδίου του αζώτου (iNOS) και κυκλοοξυγενάση-2 (COX-2) μέσω των ανασταλτικών επιδράσεών της στον πυρηνικό παράγοντα (κάπα)Β (NF-(κάπα)Β) ή στον ενεργοποιητή πρωτεΐνη-1 (ΑΡ-1) [2] 

 

Τα ογκοκατασταλτικά αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης έχουν αποδειχθεί σε διάφορους τύπους καρκίνου. Ωστόσο, η ρύθμιση του μικροπεριβάλλοντος του όγκου από τη ρεσβερατρόλη είναι ακόμα ασαφής. Πρόσφατα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να ενισχύσει την ογκοκατασταλτική της δράση μέσω της διαμόρφωσης των οδών σηματοδότησης των κυτταρικών συστατικών (ινοβλάστες, μακροφάγοι και Τ κύτταρα). Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να καταστείλει κακοήθεις φαινότυπους καρκινικών κυττάρων που αποκτώνται ως απόκριση στις πιέσεις του μικροπεριβάλλοντος του όγκου, όπως η υποξία, το οξειδωτικό στρες και η φλεγμονή [3].

Πιο πρόσφατα δεδομένα παρέχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την επίδραση αυτής της χημικής ένωσης στον προσδοκόμενο χρόνο ζωής  της ζύμης και των μυγών, υποδηλώνοντας τη δυνατότητα  δράσης της ρεσβερατρόλης ως αντιγηραντικού παράγοντα και παράγοντα  θεραπείας ανθρώπινων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. 

Επαρκείς δοσολογία της ρεσβερατρόλης μπορεί να επιτευχθεί  χρησιμοποιώντας το συμπλήρωμα διατροφής 
Vinogkelin. Συνήθως αρκεί μια κάψουλα πρωί μεσημέρι και βράδυ. Οι κάψουλες Vinogkelin 
περιέχουν σκόνη αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας. Αυτό το σταφύλι θεωρείται από τα πλουσιότερα σε περιεκτικότητα ρεσβερατρόλης.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Vervandier-Fasseur D, Latruffe N. The Potential Use of Resveratrol for Cancer Prevention. Molecules. 2019 Dec 9;24(24):4506. 

2.Catalina Alarcón de la Lastracalarcon@us.es” target=”_blank” data-saferedirecturl=”https://www.google.com/url?q=https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15832402/%23affiliation-1&source=gmail&ust=1640416859286000&usg=AOvVaw2zvwK8co6SjHHnFWKegY8z” style=”color:blue”>1, Isabel Villegas. Resveratrol as an anti-inflammatory and anti-aging agent: mechanisms and clinical implications Mol Nutr Food Res. 2005 May;49(5):405-30.

Το Vinogkelin σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 6944280764, στην τιμή των 16.55 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλλετε, στέλνοντας  mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr ή χρησιμοποιώντας το e-shop της Pharmagel

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.