Πολυφαινόλες των σπόρων του κόκκινου σταφυλιού και δερματικοί καρκίνοι©

Περίπου 2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου του δέρματος διαγιγνώσκονται κάθε έτος στις ΗΠΑ. 

Στους καρκίνους αυτούς  περιλαμβάνονται το μελάνωμα και οι μη μελανωματικοί καρκίνοι. Συνεπώς η πρόληψη αυτών των καρκίνων είναι υψίστης σημασίας για τη δημόσια υγεία.

Οι διατροφικές φυτοχημικές ουσίες είναι φυσικές χημικές ενώσεις που υπόσχονται πολλά για την ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής στρατηγικής πρόληψης των φωτοβλαπτικών αποτελεσμάτων της υπεριώδους ακτινοβολίας και του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Οι προανθοκυανιδίνες των σπόρων του σταφυλιού και ιδίως του κόκκινου, ανήκουν σ’ αυτές τις φυτοχημικές ουσίες. Αναφέρεται  ότι, η συνολική περιεκτικότητα σε προανθοκυανιδίνες στους σπόρους σταφυλιών είναι 35,3 mg / g σπόρου dw και ότι τα μονομερή (κατεχίνη και επικατεχίνη) και τα   πολυμερή είναι τα αφθονοτερα [1].

Οι προανθοκυανιδίνες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες  με αντικαρκινική δράση. Γιαυτό το λόγο έγινε συγκριτική μελέτη που αφορούσε την καρκινογένεση του δέρματος πειραματοζώων, που εκτέθηκαν, για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Το 2015 ο Katiyar SK ερεύνησε τα αποτελέσματα της χορήγησης προανθοκυανιδών των σπόρων του κόκκινου σταφυλιού στην εκδήλωση δερματικών καρκίνων σε πειραματόζωα (ποντίκια) [2].

Γιαυτό το λόγο, σε μια ομάδα πειραματοζώων ποντικών χορηγήθηκαν προανθοκυανιδίνες σπόρων σταφυλιού.
Σε μια δεύτερη συγκριτική ομάδα πειραματοζώων που χρησίμευσε ως μάρτυρας, χορηγήθηκε ειδική διατροφή  AIN76A [American Institute of Nutrition 76Α diet ]. 

Τα ποντίκια πειραματόζωα της πρώτης ομάδας έδειξαν ελάττωση της  δερματικής καρκινογένεσης  που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Επίσης, στα πειραματόζωα της πρώτης ομάδας περιορίστηκε και η ανοσοκαταστολή.

Η καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος συνήθως καθορίζεται, χρησιμοποιώντας το μοντέλο της  υπερευαισθησίας εξ επαφής, η οποία είναι το πρωτότυπο της αντίδρασης κυτταρικής ανοσίας.

Στην ίδια έρευνα αποδείχτηκε ότι, η ανακοπή της ανοσοκαταστολής που προκαλείται από την υπεριώδη ακτινοβολία επιτυγχάνεται με τους ακόλουθους μηχανισμούς:

1. Αλλάγές στις ανοσορρυθμιστικές κυτταροκίνες, όπως η ιντερλευκίνη (IL)-10 και IL-12
2. Επισκευή του DNA
3. Διέγερση των δραστικών κυττάρων

4. Αποκατάσταση του DNA που εξαρτάται από τη λειτουργική ενεργοποίηση των δενδριτικών κυττάρων σε μοντέλο ποντικών πειραματοζώων.

Η σκόνη των σπόρων των βιολογικών κόκκινων σταφυλιών είναι πλουσιότατη σε προανθοκυανιδίνες, οι οποίες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Η σκόνη των σπόρων του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού  μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής για τη χημειοπροφύλαξη, την   αντιμετώπιση της ανοσοκαταστολής και φωτοκαρκινογένεσης, που μπορεί να προκληθεί στο δέρμα μετά από μακρόχρονη και πολύωρη καθημερινή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Το Vinogkelin είναι συμπλήρωμα διατροφής, οι κάψουλες του οποίου περιέχουν σκόνη των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας, από το βιολογικό αμπελώνα Γκέλικος. Η δοσολογία του Vinogkelin είναι μια κάψουλα πρωί μεσημέρι βράδυ με το φαγητό..

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Gu L, Kelm MA, Hammerstone JF, Beecher G, Holden J, Haytowitz D, Gebhardt S, Prior RL Concentrations of proanthocyanidins in common foods and estimations of normal consumption.J Nutr. 2004 Mar; 134(3):613-7.[PubMed] [Ref list]

2.Katiyar SK1. Proanthocyanidins from grape seeds inhibit UV-radiation-induced immune suppression in mice: detection and analysis of molecular and cellular targets. Photochem Photobiol. 2015 Jan-Feb;91(1):156-62. doi: 10.1111/php.12330. Epub 2014 Sep 8.

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Website | + posts

Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος
Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764
Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr
www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.