Πανδημία από τον κορωνοϊό: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καρκινοπαθείς

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) τα άτομα που πάσχουν από κάποιο καρκίνο και κάνουν χημειοθεραπεία βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να μολυνθούν από τον κορωνοϊό COVID-19 [1].

Στο παρόν άρθρο περιγράφεται το πώς οι ασθενείς μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο έκθεσής τους στον COVID-19 και πως θα τροποποιήσουν τον τρόπο ζωής και τις συνήθειές τους, ώστε να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημά τους και τι να κάνουν σε περίπτωση που νομίζουν ότι έχουν μολυνθεί.

Αποφυγή της έκθεσης στον κορονοϊό
Αποφύγετε τη στενή επαφή με άτομα που είναι άρρωστα ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν λοίμωξη από κορωνοϊό.
Αποφύγετε να ταξιδεύετε σε χώρες υψηλού κινδύνου. Επειδή ο κορωνοϊός επέδειξε μεγάλη ταχύτητα εξάπλωσης, ήδη στις περισσότερες χώρες της γης έχουν κλείσει τα σύνορα και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί ανακοινώνονται καθημερινά στα μέσα μαζικής ενημέρωσης [2].

Εάν είστε ανοσοκατεσταλμένοι (καταστολή της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος εξ αιτίας της ανοσοθεραπείας) μη γυμνάζεστε σε κλειστά γυμναστήρια ή άλλους κλειστούς χώρους.

Εναλλακτικά μπορείτε να γυμναστείτε σε υπαίθριο χώρο, στον καθαρό αέρα, χωρίς παρέες.

Η πιο πρόσφατη όμως οδηγία αναφέρει ότι καλύτερα να αυτοαπομονωθείτε, ιδιαίτερα όταν βρίσκεσθε στο μέσο προς το τελευταίο στάδιο του κύκλου της χημειοθεραπείας και να γυμνάζεστε στο σπίτι σας.

Αν νομίζετε ότι έχετε έρθει σε επαφή με κάποιο άτομο που είναι φορέας του ιού ή πάσχει από λοίμωξη νε COVID-19 δεν χρειάζεται να επικοινωνήσετε με ιατρικές υπηρεσίες ή να πάτε σε νοσοκομείο.

Μείνετε σε επαγρύπνηση για το αν θα εμφανίσετε κάποιο σύμπτωμα που επιδεινώνει την κατάσταση της υγείας σας ή αν εμφανίσετε  πυρετό.

Εάν κάνετε συνεδρίες ακτινοθεραπείας, ορμονοθεραπείες ή κατάσταση σας, συνεπεία του καρκίνου, βρίσκετε σε ύφεση δεν βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο να κολλήσετε τη λοίμωξη από COVID-19 ή να εμφανίσετε επιπλοκές από τον ιό, εκτός και αν πάσχετε από κάποιο άλλο σοβαρό νόσημα εκτός του καρκίνου, π.χ. μια νόσο των πνευμόνων ή της καρδιάς.

Μέτρα υγιεινής

Προσπαθήστε να πλένετε συχνά τα χέρια σας με στερεό ή υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα (μετράτε με αργό ρυθμό, όσο χρόνο πλένετε τα χέρια σας ,από το ένα μέχρι το είκοσι).

Αν δεν είναι διαθέσιμο το σαπούνι και το νερό, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών που περιέχει τουλάχιστον 70% οινόπνευμα.

Ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσετε τα χέρια σας είναι το πλύσιμό τους με σαπούνι και καλό ξέβγαλμα με νερό.

Πλένετε τα χέρια σας, όσο μπορείτε πιο συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Εκτός από το συχνό πλύσιμο των χεριών σας, είναι σημαντικό να:

Αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

Εάν πρέπει να βήξετε ή να φταρνιστείτε, χρησιμοποιείστε ένα χαρτομάντιλο, ώστε να μην εκτοξευτούν τα σταγονίδια του σάλιου σας στην ατμόσφαιρα.

Αμέσως μετά ή βάλτε το χαρτομάντιλο στην τσέπη σας ή πετάξτε το σε κάποιο κάδο σκουπιδιών που κλείνει ασφαλώς

Όταν σας έλθει ξαφνικός βήχας ή φτάρνισμα χρησιμοποιήστε το κοίλο μέρος του αγκώνα σας, αντί για την παλάμης σας.

Καθαρίζεται με απολυμαντικό σπρέϊ οικιακής καθαριότητας τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που αγγίζονται συχνά.

Σ΄αυτές τις επιφάνειες περιλαμβάνονται τα πόμολα, οι χειρολαβές των θυρών, το τηλεκοντρόλ, το τηλέφωνο (κινητό και σταθερό), μετρητές, τουαλέτες, το πίεστρο του καζανακιού της τουαλέτας, κλπ.

Αποφύγετε τις δημόσιες συγκεντρώσεις και τις κοινωνικές επαφές σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους όπου συνωστίζονται πολλά άτομα [3].

Μάσκες προσώπου 

Γενικά, αν και δεν συνιστάται η χρήση μάσκας, ως ένας τρόπος αποφυγής του COVID-19, εν τούτοις, η χρησιμοποίηση μάσκας προστατεύει το άτομο να μη φέρει σε επαφή τα δάχτυλά του με το στόμα και τη μύτη. Σε περίπτωση που η μύτη χρειάζεται καθαρισμό από τις εκκρίσεις απαγορεύεται το σκάλισμα της μύτης με το δάχτυλο, ακόμη και όταν έχουν πλυθεί τα χέρια, διότι φωλιάζουν μικροοργανισμοί στα νύχια.

Όσοι πάσχουν από κάποιο νόσημα του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη, ρινίτιδα, ρινοκολπίτιδα ή λοίμωξη από COVID-19, η χρήση μιας μάσκας προσώπου θα μπορούσε να αποτρέψει την εξάπλωση της ασθένειας στους γύρω σας.

Οι ασθενείς υπό χημειοθεραπεία φορούν πάντοτε τη  μάσκα κατά τη μετάβασή τους στο νοσοκομείο και κατά την επιστροφή στο σπίτι τους.

Οι μάσκες μιας χρήσεως εμποδίζουν την είσοδο μεγάλων σωματιδίων στο στόμα, ενώ οι μάσκες που προσαρμόζονται στο πρόσωπο ερμητικά όπως οι μάσκες με αναπνευστήρα N95.  Οι μάσκες  FFP2  χρησιμοποιούνται σήμερα για την προστασία από τον κορονοϊό.

Τα άτομα που φοράνε μάσκα τύπου Ν95 για μακρό χρονικό διάστημα μπορεί να αναπτύξουν πονοκέφαλο [4].

Τρόποι ζωής που μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Αν και δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να προστατεύσουν από τον COVID-19, εν τούτοις μπορεί να συνδεθούν  με τη βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, και της ομαλής λειτουργίας του εντέρου. Κάθε προσπάθεια αλλαγής του τρόπου ζωής θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά, χωρίς βιασύνη και άγχος.

Προσπαθήστε λοιπόν να εφαρμόσετε τα παρακάτω:

Μέτριου βαθμού σωματική άσκηση (π.χ. καθημερινό βάδισμα διάρκειας 30 λεπτών) [5].

Επαρκής πρόσληψη μεταλλικών ιχνοστοιχείων μέσω των τροφίμων. Αν υπάρχει έλλειψη οποιουδήποτε ιχνοστοιχείου, που μπορεί να ανιχνευτεί με εξέταση αίματος χορηγείται συμπληρωματικά [6].

Συνιστάται η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου, διότι ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον είναι τεκμηριωμένες πλέον οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ψευδαργύρου [7].

Ο ψευδάργυρος  έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα των αντινεοπλασματικών παραγόντων [8].

H χορήγηση ψευδαργύρου κατά τη διάρκεια της ανοσοθεραπείας μπορεί να να προλάβει τις διαταραχές της γεύσης και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών [9].

Επιλλέγεται το συμπλήρωμα καψουλών Zincobell, διότι περιέχει τον ευαπορρόφητο πικολινικό ψευδάργυρο μαζί με βιταμίνη C, η οποία επιταχύνει την απορρόφηση του ψευδαργύρου.

Επαρκής αλλά όχι υπερβολική λήψη βιταμινών.
Συνιστάται η καθημερινή λήψη βιταμίνης
C σε δόση 1γραμμαρίου, πρωί, μεσημέρι, βράδυ.Oι ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις επηρεάζονται από τα επίπεδα των συγκεντρώσεων της βιταμίνης C [10].

Χορήγηση βιταμίνης D3. Επειδή είναι πολύ διαδεδομένη η έλλειψη βιταμίνης D3 συνιστάται η μέτρηση της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στο αίμα. Αν τα επίπεδά της είναι χαμηλότερα των 40ng/ml χορηγούνται καθημερινά μετά το φαγητό 5 σταγόνες D3 Gkelin, που περιέχει φυσική και όχι συνθετική βιταμίνη D3 σε εξαιρετικό βιολογικό παρθένο ελαιόλαδο.

Στόχος αυτής της δοσολογίας είναι να φτάσουν οι συγκεντρώσεις της 25 υδροξυβιταμίνης D3 τα 60-80ng/ml. Η βιταμίνη D3 δρα ανοσοπροστατευτικά και επιπλέον ευνοεί την παραγωγή πρωτεινικών μορίων που δρουν κατά των βακτηριδίων και των εισβολέων ιών [11].

Καταναλώνονται επαρκείς ποσότητες ω-3  και ω-6 λιπαρών οξέων μέσω της τροφής. Οι μεταβολίτες των ωμέγα-3 και των ωμέγα-6 λιπαρών οξέων επιδεικνύουν σημαντικές ανοσορρυθμιστικές λειτουργίες [12].

Υψηλή πρόσληψη πολυφαινολών. H κουρκουμίνη, η ρεσβερατρόλη και η μεταιρεσινόλη, όταν συνδυάζονται με αντικαρκινικά φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να να μειώσουν την αντίσταση των καρκινικών κυττάρων στη χημειοθεραπεία, δρώντας χημειοπροστατευτικά [13].

Κουρκουμίνη: Η λήψη κουρκουμίνης κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας βελτιώνει τη γνωσιακή λειτουργία του εγκεφάλου μέσω της ενίσχυσης της αυτοφαγίας στον ιππόκαμπο [14].

Η λήψη απλής σκόνης κουρκουμίνης, όταν χορηγείται από το στόμα,  μειονεκτεί, διότι είναι δυσαπορρόφητη. Από τις υπάρχουσες μορφές κουρκουμίνης η υγρή μικυλιακή κουρκουμίνη, που κυκλοφορεί σε κάψουλες [Curcugkel] είναι 18.500% πιο ευαπορρόφητη από την απλή σκόνη κουρκουμίνης.

Η κουρκουμίνη είναι ισχυρός αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτικός και αντιικός παράγοντας με ανοσοενισχυτική δραστηριότητα [15].

Χορηγείται μια κάψουλα υγρής μικκυλιακής κουρκουμίνης Curcugkel, που είναι πιο ευαπορρόφητη από την απλή σκόνη κουρκουμίνης κατά 18.500%.

Έχει αποδειχτεί in vitro ότι, η ρεσβερατρόλη είναι ένας ισχυρός αντι-MERS παράγοντας, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά της λοίμωξης από τον κορωνοϊό MERS [16].

Πολυφαινόλες: Πλούσια σε  πολυφαινόλες είναι η σκόνη των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας, που υπάρχει στις κάψουλες του συμπληρώματρος  Vinogkelin. Λαμβάνονται  3-6 κάψουλες ημερησίως

Προβιοτικά: Λαμβάνετε ένα καλής ποιότητας προβιοτικό και παραπροβιοτικό (αποστειρωμένο προβιοτικό), που βοηθούν στην  πρόληψη ή θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων [17]Η καθημερινή διατροφή πρέπει να είναι πλούσια σε πρεβιοτικά [18].

Καταργείστε την κατανάλωση ζάχαρης και αποφεύγετε τρόφιμα, που είναι εμπλουτισμένα με ζάχαρη [19].

Η καταναλώνετε γάλα και γαλακτοκομικά. Το γάλα αγελάδας και τα γαλακτοκομικά αγελάδας περιέχουν ορμόνες που είναι παράγοντες κινδύνου πρόκλησης ορισμένων καρκίνων (μαστού, προστάτη, παχέος εντέρου) [20, 21].

Διακόψτε το κάπνισμα.

Τι να κάνετε, αν νομίζετε ότι έχετε προσβληθεί από τον COVID-19

Αν έχετε πυρετό, πονόλαιμο και άλλα συμπτώματα της αναπνευστικής νόσου, όπως βήχα και δύσπνοια  ή εάν νομίζετε ότι έχετε προσβληθεί από τον COVID-19 θα πρέπει να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο  210-5212054 του ΕΟΔΥ, αλλά εν τω μεταξύ μείνετε σπίτι σας, αν ήδη είστε άρρωστος, διότι αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος πρόληψης της εξάπλωσης του ιού στους γύρω συνανθρώπους σας.

Εάν δεν κάνετε  χημειοθεραπεία αλλά παίρνετε άλλα φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή τον ΕΟΔΥ.

Εάν νιώθετε αδιαθεσία ή έχετε εμφανίσει πυρετό  και βρίσκεσθε υπό χημειοθεραπεία ή παίρνετε άλλα ανοσοκατασταλτικά θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ογκολόγο σας.

Εάν νομίζετε επίσης ότι έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον με συμπτώματα λοίμωξης από COVID-19, τηλεφωνήστε πρώτα στο θεράποντα ιατρό σας, προτού τον επισκευτείτε και ενημερώστε τον.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, εάν έχετε καρκίνο, αλλά δεν κάνετε ανοσοκατασταλτικές θεραπείες και πιστεύετε ότι έχετε προσβληθεί από τον  ιό ακολουθήσετε τις συνήθεις συμβουλές  του   ΕΟΔΥ (επικοινωνήσετε τηλεφωνικά στο  210-5212054) ή του θεράποντα ιατρού σας και αυτοαπομοωθείτε. 

H κοινωνική απομάκρυνση ή απομόνωση στο σπίτι μας και η αποφυγή συνωστισμών παραμένει ένα από τα καλύτερα όπλα που διαθέτουμε για την επιβράδυνση της  σιωπηρής εξάπλωσης αυτού του ιού και να ισοπεδώσουμε την καμπύλη της πανδημίας COVID-19.

Αυτό θα δώσει στους επαγγελματίες της υγειονομικής περίθαλψης, στα νοσοκομεία και σε άλλα ιδρύματα πολύτιμο χρόνο, για να προετοιμαστούν, να προστατεύσουν τους εαυτούς τους  και να βοηθήσουν τους πολλούς ανθρώπους, των οποίων οι ζωές  μπορεί να βρίσκεται κίνδυνο  από αυτόν τον κοροναϊό.

Είναι σημαντικό, το να σώσουμε ζωές από τον COVID-19 και γιάυτό απαιτείται η  συμμετοχή όλων μας – νέων, μεσηλίκων και ηλικιωμένων.

Οι υγιείς νέοι, των οποίων ο κίνδυνος θανάτου από κοροναϊό δεν είναι μηδενικός,  αλλά πολύ χαμηλός, μπορεί να ισχυριστούν ότι δεν πρέπει να περιορίζονται από την κοινωνική αποστασιοποίηση ή απομόνωση.

Ωστόσο, η έρευνα απέδειξε  ότι τα άτομα αυτά είναι συχνά ακούσιοι φορείς του  επικίνδυνου ιού COVID-19, που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη  ή  και μάλιστα να πάρει τη ζωή των ηλικιωμένων και των πιο ευάλωτων ανθρώπων, όπως οι καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε χημειοθεραπεία.

Γιαυτό, τα άτομα που κάνουν χημειοθεραπεία, κατά τη μεταφορά τους από την κλινική όπου κάνουν τη χημειοθεραπεία μέχρι την κατοικία τους πρέπει να φορούν μιας χρήσεως ολόσωμη ρόμπα, μιας χρήσεως σκούφο, μάσκα, γυαλιά, γάντια, ποδονάρια. Το ίδιο ισχύει και για τον οδηγό του αυτοκινήτου τους.

Μόλις φθάσει ο ασθενής στο σπίτι του αφαιρεί την μιας χρήσεως ολόσωμη ρόμπα, τον μιας χρήσεως σκούφο, τα γάντια και τα ποδονάρια. Φοράει  φρεσκοσιδερωμένη πιτζάμα ή νυχτικό, καινούργια μάσκα, καθαρές κάλτσες.

Τα μέλη της οικογενείας του ασθενούς φροντίζουν την προσωπική τους υγιεινή, αποφεύγουν τις κοινωνικές συγκεντρώσεις και μόλις επιστρέψουν στην κατοικία τους αλλάζουν ρούχα, πλένουν τα χέρια τους και επικοινωνούν με τον άρρωστο κρατώντας απόσταση δύο μέτρων, φορώντας πάντοτε μάσκα [22, 23].

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ

1.Coronavirus 2019: What People With Cancer Need to Know

2.[ΠΟΥ: Coronavirus disease (COVID-19) travel advice]

3.Huh S. How to train the health personnel for protecting themselves from novelcoronavirus (COVID-19) infection during their patient or suspected case care. J Educ Eval Health Prof. 2020 Jan;17:10. doi: 10.3352/jeehp.2020.17.10. Epub 2020 Mar 7.

4.Lim EC, Seet RC, Lee KH, Wilder-Smith EP, Chuah BY, Ong BK. Headaches and the N95 face-mask amongst healthcare providers. Acta Neurol Scand. 2006 Mar;113(3):199-202. doi: 10.1111/j.1600-0404.2005.00560.x.

5.Federica Duregon et al. Effects of Exercise on Cancer Patients Suffering Chemotherapy-Induced Peripheral Neuropathy Undergoing Treatment: A Systematic Review. Crit Rev Oncol Hematol ,121, 90-100, Jan 2018

6.Jann Arends et al. ESPEN Guidelines on Nutrition in Cancer Patients. Clin Nutr , 36 (1), 11-48  Feb 2017

7.Inga Wessels , Martina Maywald , Lothar Rink . Zinc as a Gatekeeper of Immune Function Nutrients. , 9 (12)  2017 Nov 25

8.Mara Cirone et al. Zinc Supplementation Is Required for the Cytotoxic and Immunogenic Effects of Chemotherapy in Chemoresistant p53-functionally Deficient Cells. Oncoimmunology , 2 (9), e26198,  2013 Sep 1

9.T Yamagata et al.The Pilot Trial of the Prevention of the Increase in Electrical Taste Thresholds by Zinc Containing Fluid Infusion During Chemotherapy to Treat Primary Lung Cancer J Exp Clin Cancer Res. , 22 (4), 557-63,  Dec 2003

10.Harri Hemilä. Vitamin C and SARS Coronavirus . J Antimicrob Chemother. , 52 (6), 1049-50,  Dec 2003

11.Adrian R Martineau  et al. Vitamin D Supplementation to Prevent Acute Respiratory Infections: Individual Participant Data Meta-Analysis.  Health Technol Assess ,23 (2), 1-44, Jan 2019

12.Saray Gutiérrez,et al. Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells. Int J Mol Sci. 2019 Oct; 20(20): 5028. Published online 2019 Oct 11. doi: 10.3390/ijms20205028

13.Shian-Ren Lin et al. Natural Compounds as Potential Adjuvants to Cancer Therapy: Preclinical Evidence Br J Pharmacol,  177 (6), 1409-1423,  Mar 2020

14.Li-Tao Yi et al. Curcumin Attenuates Cognitive Impairment by Enhancing Autophagy in Chemotherapy. Neurobiol Dis , 136, 104715,  Mar 2020

15.Najwa Nabila et al. Antiviral Action of Curcumin Encapsulated in Nanoemulsion Against Four Serotypes of Dengue Virus. Pharm Nanotechnol  8 (1), 54-62,  2020

16.Lin SC, Ho CT, Chuo WH, Li S, Wang TT, Lin CC. Effective inhibition of MERS-CoV infection by resveratrol. BMC Infect Dis. 2017 Feb 13;17(1):144. doi: 10.1186/s12879-017-2253-8.

17.Kanauchi O, Andoh A, AbuBakar S, Yamamoto N. Probiotics and Paraprobiotics in Viral Infection: Clinical Application and Effects on the Innate and Acquired Immune Systems. Curr Pharm Des. 2018;24(6):710-717. doi: 10.2174/1381612824666180116163411.

18.Gonzalez-Ochoa G, Flores-Mendoza LK, Icedo-Garcia R, Gomez-Flores R, Tamez-Guerra P. Modulation of rotavirus severe gastroenteritis by the combination of probiotics and prebiotics. Arch Microbiol. 2017 Sep;199(7):953-961. doi: 10.1007/s00203-017-1400-3. Epub 2017 Jun 20.

19.Yeung CA. Limit consumption of free sugar to reduce cancer risk. BMJ. 2019 Aug 12;366:l5096. doi: 10.1136/bmj.l5096.

20.Michels KB, Binder N, Courant F, Franke AA, Osterhues A.Urinary excretion of sex steroid hormone metabolites after consumption of cowmilk: a randomized crossover intervention trial. Am J Clin Nutr. 2019 Feb 1;109(2):402-410. doi: 10.1093/ajcn/nqy279.

21.Sung-Woo Park et al. A Milk Protein, Casein, as a Proliferation Promoting Factor in Prostate Cancer Cells. World J Mens Health , 32 (2), 76-82,  Aug 2014

22.Substantial undocumented infection facilitates the rapid dissemination of novel coronavirus (SARS-CoV2). Li R, Pei S, Chen B, Song Y, Zhang T, Yang W, Shaman J. Science. 16 March 2020. [Preprint ahead of publication]

23.NIH clinical trial of investigational vaccine for COVID-19 begins. NIH News Release, March 16, 2020.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.
Ιωάννης Γόγαλης

Γόγαλης Ιωάννης
Ιατρός,  Ακτινοθεραπευτής Ογκολόγος
Υποψήφιος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Υπεύθυνος της μονάδας     Ογκοθερμίας στην ΄Κλινική         "Αγία Ειρήνη" Αρκαδίου &        Αγ. Λαύρας 16 Αιγάλεω 12244

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:       Κλινική και ερευνητική ογκολογία, Σύγχρονες ακτινοθεραπευτικές  μέθοδοι, Συμπληρωματική  θεραπευτική, Κλινική Φαρμακολογία,  Ιατρική   Διατροφολογία, Προληπτική  Ιατρική,   Υπερθερμία στην Ογκολογία, Ογκοθερμία.

Τηλέφωνο: 210-59.81.260, Κιν.:6945175697, Φαξ: 210-59.83.957e-mail: ioannisgogalis@gmail.comΣημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.