H κατά προσέγγιση σύσταση της σκόνης των αποξηραμένων στεμφύλων του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας (Βινογκελίν), του αμπελώνα ‘’Γκέλικος’’©.

καλλιέργειας και επεξεργασίας των σταφυλιών και από πολλούς άλλους 

παράγοντες  [1].

H σκόνη των αποξηραμένων σπόρων, φλουδών και βοστρύχων (στέμφυλα) του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας από τον βιολογικό αμπελώνα ”Γκέλικος” περιέχεται στις κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής Βινογκελίν (Vinogkelin).

 

Ενώ η παραγωγή του  κόκκινου κρασιού περιλαμβάνει τη ζύμωση ολόκληρης της μάζας των  σταφυλιών (χυμός,  σπόροι,  φλούδες και βόστρυχοι  των ρογών του σταφυλιού), τα ροζέ  και τα λευκά κρασιά παρασκευάζονται με ζύμωση μόνο του  χυμού [2]

 

Τα στέμφυλα που προκύπτουν κατά την οινοποίηση των κόκκινων σταφυλιών έχουν υψηλή διακύμανση  της σύστασής τους και αποτελούν πεδίο έρευνας για διατροφικούς και θεραπευτικούς σκοπούς [3, 4].

 

Η κατά προσέγγιση σύσταση των στεμφύλων   που μελετήθηκε  από αναλύσεις  διαφορετικών ποικιλιών  κόκκινων και λευκών σταφυλιών αναγράφονται στον παρατιθέμενο πίνακα 1..
 

 

Τα πιο σημαντικά συστατικά των στεμφύλων  των σταφυλιών είναι οι φυτικές διατροφικές  ίνες, οι πολυφαινολικές χημικές ενώσεις, οι χρωστικές ουσίες και τα μέταλλα, τα οποία είναι άκρως ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.

Γιαυτό σήμερα δίδεται μεγάλη προσοχή στην προσεκτική συλλογή και επεξεργασία των στεμφύλων, διότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία τροφίμων και στη συμπληρωματική ιατρική [5].

 

Οι πολυφαινολικές ενώσεις, οι χρωστικές και οι ανθοκυανίνες είναι οι κύριοι φορείς του αντιοξειδωτικού δυναμικού  των στεμφύλων.


Τα στέμφυλα είναι σοβαρή πηγή  βιοδραστικών ενώσεων (ανθοκυανίνες, φλαβονόλες, φλαβαν-3-όλες (flavan-3-ols) και στιλβενίων,  που εμφανίζουν αντιπολλαπλασιαστικές δράσεις σε κυτταρικές καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου
[6].

Το ελαιώδες  μέρος των στεμφύλων  είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα (υψηλά επίπεδα ολεϊκού οξέος), χρωστικές ουσίες και μέταλλα. 


Αμέσως μετά την παραγωγή τους, τα στέμφυλα  περιέχουν  μεγάλες ποσότητες νερού, το οποίο επηρεάζει τη χημική του σταθερότητα και ευνοεί τη μικροβιακή αλλοίωση.
Κατά συνέπεια, είναι πολύ σημαντικό να ξηρανθούν τα στέμφυλα, για  να επιβραδυνθούν αυτές οι διαδικασίες [7].

Οι σπόροι σταφυλιών περιέχουν κυρίως φαινόλες, όπως προανθοκυανιδίνες (ολιγομερείς προανθοκυανιδίνες). Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αντιοξειδωτική δύναμη των προανθοκυανιδινών είναι 20 φορές μεγαλύτερη από την αντιοξειδωτική δύναμη της βιταμίνης Ε και 50 φορές μεγαλύτερη από από την αντιοξειδωτική δύναμη της βιταμίνη C. 

Η εκτεταμένη έρευνα δείχνει ότι το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιών είναι ευεργετικό σε πολλούς τομείς της υγείας, λόγω της αντιοξειδωτικής τους επίδρασης και σύνδεσής τους με το κολλαγόνο του δέρματος, προάγοντας έτσι τη διατήρηση νεανικού δέρματος, την υγεία των κυττάρων, την ελαστικότητα και την ευελιξία του δέρματος.

Πίνακας 1[2]

Ενώσεις

Ποσότητα g / 100 g

Ενώσεις

Ποσότητα mg / 100 g

Στάχτη

1.73–9.10

Να

87–244

Πρωτεΐνη

3.57–14.17

Κ

1184-2718

Λίπος

1.14–13.90

Μg

92–644

Συνολικές διαιτητικές ίνες

17.28–88.70

Ca

91–961

Αδιάλυτες ίνες

16.44–63.70

Μn

6–1356

Διαλυτές ίνες

0,72-12,78

Fe

5-5468

Υδατάνθρακες

12.20–40.53

Ζn

2–2254

Σύνολο Πολυφαινολικών

0,28-8,70

Cu

39–130

Φρουκτόζη

0,38-8,91

P

4–3157

Γλυκόζη

0.21–26.34

 

 

 Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι προανθοκυανιδίνες βοηθούν στην προστασία του σώματος από βλαπτικές επιδράσεις της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο,  στη βελτίωση της όρασης, στη βελτίωση της ευελιξίας των αρθρώσεων, των αρτηριών και της κυκλοφορίας του αίματος ενισχύοντας τα τριχοειδή αρτηριόλια, τις αρτηρίες και τις φλέβες.

Οι αφθονότερες  φαινολικές ενώσεις που απομονώνονται από τους σπόρους σταφυλιών είναι οι κατεχίνες, η επικατεχίνη, η προκυανιδίνη και μερικά διμερή και τριμερή [8].

Το κυρίαρχο συστατικό των κόκκινων  στεμφύλων  είναι οι διατροφικές φυτικές ίνες,  αν και στα λευκά στέμφυλα  η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βρέθηκε μειωμένη.

Το κυρίαρχο συστατικό των στεμφύλων των λευκών σταφυλιών είναι τα  διαλυτά σάκχαρα [9].

Το κύριο μέρος των διατροφικών φυτικών  ινών περιλαμβάνει αδιάλυτες φυτικές ίνες όπως κυτταρίνη και ημι-κυτταρίνες. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες χαρακτηρίζονται από υψηλό πορώδες και χαμηλή πυκνότητα, πράγμα που βελτιώνει  την αποτελεσματικότητα του πεπτικού σωλήνα  [10].

Οι σπόροι των σταφυλιών είναι πολύτιμη πηγή αντιοξειδωτικών ινών.  Μερικές χημικές ενώσεις των  ινών των στεμφύλων   δημιουργούν χημικούς δεσμούς με φαινολικές ουσίες και, ως εκ τούτου, δημιουργούν αντιοξειδωτικές διαιτητικές ίνες, δίνοντας στα στέμφυλα  ισχυρότερο δυναμικό απομάκρυνσης ελεύθερων ριζών [11]. 

Αυτό τους δίνει μεγαλύτερη θρεπτική αξία σε σύγκριση με τις φυτικές ίνες που υπάρχουν στα δημητριακά. Μελέτες επιβεβαίωσαν τη μεγαλύτερη επίδραση αυτών των σύνθετων ενώσεων με διαιτητικές ίνες στην ανθρώπινη υγεία  [12].

Δεδομένου ότι οι ίνες από τις φλούδες των σταφυλιών  αποτελούνται από λιγνίνη, κυτταρίνη, ημικυτταρίνη, αυτές οι ενώσεις αντιπροσωπεύουν την πηγή υποστηρικτικών υλικών [13].

Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας σταφυλιών, οι παρούσες πολυφαινόλες παραμένουν κυρίως στα στέμφυλα  λόγω της ατελούς εξαγωγής τους.
Οι σπόροι περιέχουν  την υψηλότερη ποσότητα φαινολικών ενώσεων και επίσης την υψηλότερη αντιοξειδωτική, κυτταροτοξική και αντιβακτηριακή δράση. Οι φλούδες  περιέχουν τα  υψηλότερα επίπεδα ανθοκυανινών και εξωσίδης p-κουμαρικού οξέος [14].

Οι κύριοι εκπρόσωποι των πολυφαινολικών ενώσεων στα στέμφυλα είναι οι ανθοκυανίνες (μόνο στα στέμφυλα κόκκινων σταφυλιών), οι κατεχίνες, οι γλυκοσίδες φλαβονολών, τα φαινολικά οξέα και οι αλκοόλες  [15].

Μαζί με τις  διαιτητικές ίνες, οι  φαινολικές ενώσεις είναι οι πιο πολύτιμες χημικές  ενώσεις των  στεμφύλων με ευεργετικές ιδιότητες για  την υγεία, όπως η διατήρηση της εντερικής υγείας και η  πρόληψη των χρόνιων ασθενειών και του καρκίνου  [16, 17].

Όπως αποδείχτηκε σε πειραματόζωα η αποξηραμένη σκόνη των στεμφύλων  των κόκκινων σταφυλιών μειώνει την αθηρωματοσκλήρυνση και τη βλάβη του μυοκαρδίου. Επίσης αυξάνει την επιβίωση των πειραματοζώων που έπασχαν από θανατηφόρο ισχαιμική καρδιοπάθεια, βελτιώνοντας την αντιοξειδωτική δραστηριότητα του πλάσματος [18].

Πολλές μελέτες έδειξαν το μεγάλο αντιοξειδωτικό δυναμικό των πολυφαινολών και τη χρήση τους στη διατήρηση των τροφίμων, λόγω της αναστολής της οξείδωσης των λιπιδίων και της αντιβακτηριακής επίδρασης τους [19].

Οι μηχανισμοί της αντιοξειδωτικής δράσης των στεμφύλων βασίζονται στη δομή τους και περιλαμβάνουν την ικανότητά τους να καθαρίζουν τις ελεύθερες ρίζες, να δωρίζουν ηλεκτρονιαν ή να κάνουν  χήλωση μεταλλικών ιόντων [20].

Οι ανθοκυανίνες είναι ερυθρές χρωστικές επιρρεπείς σε αλλαγές, υπό την επίδραση του φωτός, της θερμοκρασίας, pΗ, ή άλλων εξωτερικών παραγόντων [21].

Η σταθεροποίηση αυτών των χρωστικών θα αποτελούσε πολύτιμη πηγή φυσικών χρωστικών στη βιομηχανία τροφίμων [22].

Οι φλαβανόλες είναι οι κύριες βιοδραστικές ενώσεις των στεμφύλων των λευκών σταφυλιών, αφού απουσιάζουν οι ανθοκυανίνες. Μέχρι το 65% της συνολικής περιεκτικότητας σταφυλοφλαβανόλης βρέθηκε στους σπόρους. Στις φλούδες, η συνολική περιεκτικότητα σε φλαβανόλη ανέρχεται  στο 21%  [23].

Η περιεκτικότητα των στεμφύλων των κόκκινων σταφυλιών σε σάκχαρα γλυκόζης και φρουκτόζης  είναι συνήθως χαμηλή,  λόγω της διαδικασίας παραγωγής κόκκινου κρασιού και διότι αυτά τα σάκχαρα καταναλώνονται κυρίως από ζύμες,  κατά τη διαδικασία ζύμωσης. 

Υψηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη και φρουκτόζη (έως 26,34 και 8,91 g / 100 g, αντίστοιχα) βρίσκεται στα στέμφυλα λευκών σταφυλιών, εξ αιτίας των οποίων  μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να ενισχύθεί η  γλυκιά γεύση σε εμπλουτισμένα προϊόντα [24, 25].

Οι σπόροι σταφυλιών αποτελούνται κατά  40% από ίνες, 10-20% λιπίδια, 10% πρωτεΐνες και τα υπόλοιπα είναι σάκχαρα, πολυφαινολικές ενώσεις και μέταλλα  [26].

Το πιο σημαντικό συστατικό του σπόρου σταφυλιού είναι το λάδι, πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα με λινελαϊκό και ελαϊκό οξύ  [27].

Επιπλέον, υπάρχει μια σημαντική ποσότητα βιταμίνης Ε, στερολών και άλλων βιοδραστικών ενώσεων που διαθέτουν αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση [28].

Όσον αφορά την περιεκτικότητα των στεμφύλων σε βασικά μέταλλα, ο σίδηρος και  ο ψευδάργυρος ανευρίσκονται  σε ευρεία κλίμακα: 5 mg / 100 g έως 5468 mg / 100 g και 2 mg / 100 g έως 2254 mg / 100 g, αντίστοιχα. 

Αυτά τα δύο μέταλλα βρέθηκαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο και στο αντιοξειδωτικό δυναμικό των στεμφύλων [29].

Τα στέμφυλα μπορεί να θεωρηθούν μια  καλή πηγή καλίου, καθώς τα επίπεδα του κυμαίνονται μέχρι τα 3157 mg / 100 g. Το κάλιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης λόγω της μειωμένης απέκκρισης ασβεστίου στα ούρα.

Εκτός από τις ευεργετικές για την υγεία ενώσεις, τα στέμφυλα θα μπορούσαν να περιέχουν  επίσης και  επικίνδυνες για την υγεία ενώσεις. Αυτές είναι μυκοτοξίνες (mycotoxins), συμπεριλαμβανομένης της ωχρατοξίνης Α (ochratoxin Α), η οποία ταξινομείται ως καρκινογόνος. Η ωχρατοξίνη Α στις καλλιέργειες σταφυλιών παράγεται κυρίως από το Aspergillus carbonarius [30].

Η κύρια πηγή της ωχρατοξίνης Α (OTA) στην αλυσίδα παραγωγής του κρασιού είναι η μόλυνση των σταφυλιών από τους “μαύρους ασπεργίλλους” στον αγρό.
Οι μαύροι ασπεργίλλοι που παράγουν OTA περιλαμβάνουν κυρίως το Aspergillus carbonarius, ακολουθούμενο από τον A. niger και πιθανώς τον A. tubingensis. Είναι ευκαιριακοί μύκητες που αναπτύσσονται ιδιαίτερα στα κατεστραμμένα σταφύλια κατά όλων των φάσεων της  ωρίμανσης των σταφυλιών. Γιαυτό κατά τη συγκομιδή έλεγχεται οι αμπελώνες άν έχουν άρρωστα σταφύλια.

Οι κλιματολογικές συνθήκες (υψηλή υγρασία και θερμοκρασία) και η γεωγραφική θέση είναι σημαντικοί παράγοντες που ευνοούν τη συσσώρευση ΟΤΑ στα κόκκινα σταφύλια.

Η σοβαρότητα της σήψης του ασπεργίλλου επηρεάζεται από την υπερβολική άρδευση και τις βροχοπτώσεις πριν από τη συγκομιδή, η οποία προκαλεί τη διάσπαση των ρογών των σταφυλιών [31].

Περισσότερο από το 90% της ωχρατοξίνης Α στη μεταποίηση σταφυλιών διατηρείται στα στέμφυλα.

Κατά συνέπεια, εάν τα στέμφυλα  χρησιμοποιούνται  ως συστατικό σε ορισμένα τρόφιμα, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία λόγω της πιθανής παρουσίας ωχρατοξίνης Α.

Η θερμική του σταθερότητα του Aspergillus carbonarius ακόμη και σε θερμοκρασίες έως 250 ° C καθιστά δύσκολη την αποβολή του σε  φαγητά που υφίστανται θερμική επεξεργασία [32].

Τα επίπεδα της ωχρατοξίνης Α, που έχουν ανιχνευτεί  σε δείγματα στεμφύλων από διάφορους αμπελώνες, ήταν περίπου 0,07 μg / kg. Αυτό το ποσό δεν θεωρείται απειλή για την ανθρώπινη υγεία, δεδομένου ότι είναι χαμηλότερο από 2 μg / kg, το όριο που έχει δοθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση [33, 34].

Το Vinogkelin caps   σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 16.55 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: , 2741026658, 2744023768 Κινητό: 6944280764 ή χρησιμοποιώντας το e-shop της Pharmagel

Ώρες επικοινωνίας:
 Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση 
pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση. 

ΒιβλιογραφικήΤεκμηρίωση

1.Garrido M.D., Auqui M., Martí N., Linares M.B. Effect of two different red grape pomace extracts obtained under different extraction systems on meat quality of pork burgers. Lwt-Food Sci. Technol. 2011;44:2238–2243. doi: 10.1016/j.lwt.2011.07.003. [CrossRef] [Google Scholar] [Ref list]

2.Bojan Antonić,  Simona JančíkováDani Dordević,,* and Bohuslava Tremlová. Grape Pomace Valorization: A Systematic Review and Meta-Analysis.Foods. 2020 Nov; 9(11): 1627. Published online 2020 Nov 7.

3.Milinčić D.D., Kostić A.Ž., Špirović-Trifunović B.D., Tešić Ž.L., Tosti T.B., Dramićanin A.M., Barać M.B., Pešić M.B. Grape seed flour of different grape pomaces: Fatty acid profile, soluble sugar profile and nutritional value. J. Serb. Chem. Soc. 2020;85:305–319. doi: 10.2298/JSC190713117M. [CrossRef] [Google Scholar] [Ref list]

4.Jin Q, O’Hair J, Stewart AC, O’Keefe SF, Neilson AP, Kim YT, McGuire M, Lee A, Wilder G, Huang H.Compositional Characterization of Different Industrial White and Red Grape Pomaces in Virginia and the Potential Valorization of the Major Components. Foods. 2019 Dec 11; 8(12):.[PubMed] [Ref list].

5. Zhu F, Du B, Zheng L, Li . Advance on the bioactivity and potential applications of dietary fibre from grape pomace. J.Food Chem. 2015 Nov 1;186:207-12.

6.Pérez-Ortiz JM, Alguacil LF, Salas E, Hermosín-Gutiérrez I, Gómez-Alonso S, González-Martín C.Antiproliferative and cytotoxic effects of grape pomace and grape seed extracts on colorectal cancer cell lines. Food Sci Nutr. 2019 Aug 2;7(9):2948-2957.

7.García-Lomillo J., González-SanJosé M.L. Applications of wine pomace in the food industry: Approaches and functions. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 2017;16:3–22. doi: 10.1111/1541-4337.12238. [CrossRef] [Google Scholar] [Ref list]

8.Shi J, Yu J, Pohorly JE, Kakuda Y. Polyphenolics in grape seeds-biochemistry and functionality. J Med Food. 2003 Winter;6(4):291-9.

9.Deng Q., Penner M.H., Zhao Y. Chemical composition of dietary fiber and polyphenols of five different varieties of wine grape pomace skins. Food Res. Int. 2011;44:2712–2720. doi: 10.1016/j.foodres.2011.05.026. [CrossRef] [Google Scholar] [Ref list]

10.Bender A.B., Speroni C.S., Salvador P.R., Loureiro B.B., Lovatto N.M., Goulart F.R., Lovatto M.T., Miranda M.Z., Silva L.P., Penna N.G. Grape pomace skins and the effects of its inclusion in the technological properties of muffins. J. Culin. Sci. Technol. 2017;15:143–157. doi: 10.1080/15428052.2016.1225535. [CrossRef] [Google Scholar] [Ref list]

11.Costa GN, Tonon RV, Mellinger-Silva C, Galdeano MC, Iacomini M, Santiago MC, Almeida EL, Freitas SP. Grape seed pomace as a valuable source of antioxidant fibers. J Sci Food Agric. 2019 Aug 15;99(10):4593-4601.

12.Mildner-Szkudlarz S, Bajerska J, Zawirska-Wojtasiak R, Górecka D. White grape pomace as a source of dietary fibre and polyphenols and its effect on physical and nutraceutical characteristics of wheat biscuits. J Sci Food Agric. 2013 Jan; 93(2):389-95.[PubMed] [Ref list]

13.Beres C, Costa GNS, Cabezudo I, da Silva-James NK, Teles ASC, Cruz APG, Mellinger-Silva C, Tonon RV, Cabral LMC, Freitas SP. Towards integral utilization of grape pomace from winemaking process: A review. Waste Manag. 2017 Oct; 68():581-594.[PubMed] [Ref list]

14.Peixoto CM, Dias MI, Alves MJ, Calhelha RC, Barros L, Pinho SP, Ferreira ICFR.Grape pomace as a source of phenolic compounds and diverse bioactive properties. Food Chem. 2018 Jul 1;253:132-138.

15.Kammerer D, Claus A, Carle R, Schieber A. Polyphenol screening of pomace from red and white grape varieties (Vitis vinifera L.) by HPLC-DAD-MS/MS. J Agric Food Chem. 2004 Jul 14; 52(14):4360-7.[PubMed] [Ref list]

16.Bender A.B.B., Speroni C.S., Moro K.I.B., Morisso F.D.P., dos Santos D.R., da Silva L.P., Penna N.G. Effects of micronization on dietary fiber composition, physicochemical properties, phenolic compounds, and antioxidant capacity of grape pomace and its dietary fiber concentrate. LWT. 2020;117:108652. doi: 10.1016/j.lwt.2019.108652. [CrossRef] [Google Scholar] [Ref list]

17.Averilla JN, Oh J, Kim HJ, Kim JS, Kim JS. Potential health benefits of phenolic compounds in grape processing by-products. Food Sci Biotechnol. 2019 Dec; 28(6):1607-1615. [PubMed] [Ref list]


18.Rivera K,  et al .Red Wine Grape Pomace Attenuates Atherosclerosis and Myocardial Damage and Increases Survival in Association with Improved Plasma Antioxidant Activity in a Murine Model of Lethal Ischemic Heart Disease.
Nutrients. 2019 Sep 6;11(9):2135.

19.Peixoto CM, Dias MI, Alves MJ, Calhelha RC, Barros L, Pinho SP, Ferreira ICFR. Grape pomace as a source of phenolic compounds and diverse bioactive properties. Food Chem. 2018 Jul 1; 253():132-138. [PubMed] [Ref list]

20.Tseng A, Zhao Y. Wine grape pomace as antioxidant dietary fibre for enhancing nutritional value and improving storability of yogurt and salad dressing. Food Chem. 2013 May 1; 138(1):356-65. [PubMed] [Ref list]

21.Vital A.C.P., Santos N.W., Matumoto-Pintro P.T., da Silva Scapim M.R., Madrona G.S. Ice cream supplemented with grape juice residue as a source of antioxidants. Int. J. Dairy Technol. 2018;71:183–189. doi: 10.1111/1471-0307.12412. [CrossRef] [Google Scholar] [Ref list]

22.Beres C, Costa GNS, Cabezudo I, da Silva-James NK, Teles ASC, Cruz APG, Mellinger-Silva C, Tonon RV, Cabral LMC, Freitas SP . Towards integral utilization of grape pomace from winemaking process: A review. Waste Manag. 2017 Oct; 68():581-594.[PubMed] [Ref list]

23.García-Lomillo J., González-SanJosé M.L. Applications of wine pomace in the food industry: Approaches and functions. Compr. Rev. Food Sci. Food Saf. 2017;16:3–22. doi: 10.1111/1541-4337.12238. [CrossRef] [Google Scholar] [Ref list]

24.Jin Q, O’Hair J, Stewart AC, O’Keefe SF, Neilson AP, Kim YT, McGuire M, Lee A, Wilder G, Huang H. Compositional Characterization of Different Industrial White and Red Grape Pomaces in Virginia and the Potential Valorization of the Major Components. Foods. 2019 Dec 11; 8(12):.[PubMed] [Ref list]

25.Antonic B, Jancikova S, Dordevic D, Tremlova B. Apple pomace as food fortification ingredient: A systematic review and meta-analysis. J Food Sci. 2020 Oct; 85(10):2977-2985.[PubMed] [Ref list]

26.Beres C, Costa GNS, Cabezudo I, da Silva-James NK, Teles ASC, Cruz APG, Mellinger-Silva C, Tonon RV, Cabral LMC, Freitas SP. Towards integral utilization of grape pomace from winemaking process: A review. Waste Manag. 2017 Oct; 68():581-594. [PubMed] [Ref list]

27.Zhao B., Gong H., Li H., Zhang Y., Lan T., Chen Z. Characterization of Chinese grape seed oil by physicochemical properties, fatty acid composition, triacylglycerol profiles, and sterols and squalene composition. Int. J. Food Eng. 2019;15:15. doi: 10.1515/ijfe-2019-0031. [CrossRef] [Google Scholar] [Ref list]

28.Kaur M, Agarwal C, Agarwal R.Anticancer and cancer chemopreventive potential of grape seed extract and other grape-based products. J Nutr. 2009 Sep;139(9):1806S-12S.

29. Sousa E.C., Uchôa-Thomaz A.M.A., Carioca J.O.B., Morais S.M.D., Lima A.D., Martins C.G., Alexandrino C.D., Ferreira P.A.T., Rodrigues A.L.M., Rodrigues S.P., et al. Chemical composition and bioactive compounds of grape pomace (Vitis vinifera L.), Benitaka variety, grown in the semiarid region of Northeast Brazil. Food Sci. Technol. 2014;34:135–142. doi: 10.1590/S0101-20612014000100020. [CrossRef] [Google Scholar] [Ref list]

30. Yu J, Smith IN, Mikiashvili N. Reducing Ochratoxin A Content in Grape Pomace by Different Methods. Toxins (Basel). 2020 Jun 27;12(7):424.

31. Angelo Visconti , Giancarlo PerroneGiuseppe CozziMichele Solfrizzo. Managing ochratoxin A risk in the grape-wine food chain Food Addit Contam Part A Chem Anal Control Expo Risk Assess. 2008 Feb;25(2):193-202.

32.Khan SA, Venancio EJ, Fernandes EV, Hirooka EY, Oba A, Flaiban KKMC, Itano EN. Low Doses of Ochratoxin-A Decrease IgY and IgA Production in Broiler Chicks. Toxins (Basel). 2018 Aug 6; 10(8):.[PubMed] [Ref list]

33.Dachery B, Hernandes KC, Veras FF, Schmidt L, Augusti PR, Manfroi V, Zini CA, Welke JE. Effect of Aspergillus carbonarius on ochratoxin a levels, volatile profile and antioxidant activity of the grapes and respective wines. Food Res Int. 2019 Dec; 126():108687.[PubMed] [Ref list]

34Ribeiro E, Alves A. Comparative study of screening methodologies for ochratoxin A detection in winery by-products.Anal Bioanal Chem. 2008 Jun; 391(4):1443-50.[PubMed] [Ref list]

Ενώσεις

Ποσότητα g / 100 g

Ενώσεις

Ποσότητα mg / 100 g

Φλαμουριά

1.73–9.10

Να

87–244

Πρωτεΐνη

3.57–14.17

Κ

1184-2718

Λίπος

1.14–13.90

Μg

92–644

Συνολικές διαιτητικές ίνες

17.28–88.70

Ca

91–961

Αδιάλυτες ίνες

16.44–63.70

Μn

6–1356

Διαλυτές ίνες

0,72-12,78

Fe

5-5468

Υδατάνθρακες

12.20–40.53

Ζn

2–2254

TPC *

0,28-8,70

Cu

39–130

Φρουκτόζη

0,38-8,91

P

4–3157

Γλυκόζη

0.21–26.34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενώσεις

Ποσότητα g / 100 g

Ενώσεις

Ποσότητα mg / 100 g

Φλαμουριά

1.73–9.10

Να

87–244

Πρωτεΐνη

3.57–14.17

Κ

1184-2718

Λίπος

1.14–13.90

Μg

92–644

Συνολικές διαιτητικές ίνες

17.28–88.70

Ca

91–961

Αδιάλυτες ίνες

16.44–63.70

Μn

6–1356

Διαλυτές ίνες

0,72-12,78

Fe

5-5468

Υδατάνθρακες

12.20–40.53

Ζn

2–2254

TPC *

0,28-8,70

Cu

39–130

Φρουκτόζη

0,38-8,91

P

4–3157

Γλυκόζη

0.21–26.34

Ενώσεις

Ποσότητα g / 100 g

Ενώσεις

Ποσότητα mg / 100 g

Φλαμουριά

1.73–9.10

Να

87–244

Πρωτεΐνη

3.57–14.17

Κ

1184-2718

Λίπος

1.14–13.90

Μg

92–644

Συνολικές διαιτητικές ίνες

17.28–88.70

Ca

91–961

Αδιάλυτες ίνες

16.44–63.70

Μn

6–1356

Διαλυτές ίνες

0,72-12,78

Fe

5-5468

Υδατάνθρακες

12.20–40.53

Ζn

2–2254

TPC *

0,28-8,70

Cu

39–130

Φρουκτόζη

0,38-8,91

P

4–3157

Γλυκόζη

0.21–26.34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ενώσεις

Ποσότητα g / 100 g

Ενώσεις

Ποσότητα mg / 100 g

Στάχτη

1.73–9.10

Να

87–244

Πρωτεΐνη

3.57–14.17

Κ

1184-2718

Λίπος

1.14–13.90

Μg

92–644

Συνολικές διαιτητικές ίνες

17.28–88.70

Ca

91–961

Αδιάλυτες ίνες

16.44–63.70

Μn

6–1356

Διαλυτές ίνες

0,72-12,78

Fe

5-5468

Υδατάνθρακες

12.20–40.53

Ζn

2–2254

TPC *

0,28-8,70

Cu

39–130

Φρουκτόζη

0,38-8,91

P

4–3157

Γλυκόζη

0.21–26.34

Ενώσεις

Ποσότητα g / 100 g

Ενώσεις

Ποσότητα mg / 100 g

Στάχτη

1.73–9.10

Να

87–244

Πρωτεΐνη

3.57–14.17

Κ

1184-2718

Λίπος

1.14–13.90

Μg

92–644

Συνολικές διαιτητικές ίνες

17.28–88.70

Ca

91–961

Αδιάλυτες ίνες

16.44–63.70

Μn

6–1356

Διαλυτές ίνες

0,72-12,78

Fe

5-5468

Υδατάνθρακες

12.20–40.53

Ζn

2–2254

TPC *

0,28-8,70

Cu

39–130

Φρουκτόζη

0,38-8,91

P

4–3157

Γλυκόζη

0.21–26.34

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.