Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου©

“Vinum bonum laetificat cor hominum”
”Ein guter Wein erfreut des Menschen Herz“, 
”Good wine gladdens the heart”, 
”Хорошее вино веселит сердце, 
‘El buen vino alegra el corazón”
Le bon vin réjouit le coeur de l’homme

H καρδιά είναι το κεντρικό όργανο του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος, το οποίο όμως από την αρχαιότητα , το θεωρούσαν οι άνθρωποι ως το κέντρο των ευγενικών συναισθημάτων τους.

Βεβαίως γνωρίζουμε σήμερα τη σχέση της καρδιάς με τον εγκέφαλο και τις επιδράσεις του κεντρικού, αλλά και του αυτόνομου νευρικού συστήματος στην καριά. Είναι κοινή , εμπειρική γνώση και του πιο απλού ανθρώπου, ότι η λειτουργία της καρδιάς μπορεί να καταρρεύσει , όταν το άτομο βρεθεί κάτω από το βομβαρδισμό ισχυρών συγκινήσεων, που μπορεί να είναι αιφνίδιες ή και χρόνιες.[1].

Ένα οξύ ή αιφνίδιο στρες, ένας αιφνίδιος φόβος ή τρόμος μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς, ή στη δημιουργία ενός καρδιοκυκλοφορικού επεισοδίου, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, που μπορούν να οδηγήσουν στο μοιραίο, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Η πυροδότηση ενός οξέος στρες και οι παρουσία ψυχοκοινωνικών παραγόντων κινδύνου μπορεί να συμβάλουν στην πρόκληση οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου κόμη και σε άτομα κάτω των 40 ετών [2].

Τα άτομα με εξασθενημένη καρδιακή λειτουργία ή με καρδιοκυκλοφορικό σύστημα που έχει εξασθενήσει από την κακή ή την ακατάλληλη διατροφή, το κάπνισμα ή την εισβολή στον οργανισμό τοξικών ουσιών ή από έλλειψη βιταμίνης D3 ή όταν δεν εξασκούν συστηματικά το σώμα τους ή πάσχουν από ανεξέλεγκτο διαβήτη αυξάνουν τους κινδύνους να πάθουν καρδιοκυκλοφορική νόσο [3].

 

Ο ρόλος της κατανάλωσης κρασιού και ψυχικής ευεξίας

Από την αρχαιότητα είχε γίνει αντιληπτό ότι η κατανάλωση λογικής ποσότητας κρασιού ήταν ευεργετική για την υγεία, αλλά και για τη δημιουργία ευεξίας, αφού με τη λήψη μικρής ποσότητας κρασιού αίρονται οι ψυχικές αναστολές, το χαμόγελο επανέρχεται στα χείλη και οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν καλύτερα, όταν μάλιστα συντρώγουν. Επίσης ήταν και είναι γνωστές οι αρνητικές συνέπειες της κτάχρησης ή της υπερβολικής κατανάλωσης κρασιού.

Αυτά είναι γνωστά στους Έλληνες, αλλά και στους Μεσογειακούς λαούς, από την αρχαιότητα. Άλλωστε μας είναι γνωστά τα αρχαία συμπόσια, κατά τα οποία κάτω από τη χαλαρή επίδραση του κρασιού οι φιλόσοφοι δημιουργούσαν και εξωτερίκευαν τις σκέψεις τους, τις οποίες αντάλλασαν με τους συνδαιτυμόνες τους.

O σύγχρονος τρόπος ζωής και η αύξηση της συχνότητας του εμφράγματος του μοκαρδίου

Μια από τις παθήσεις του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος είναι και το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, που αναφέρεται και ως καρδιακή προσβολή. Το έμφραγμα του μυοκαρδίου κατά κανόνα οφείλεται στην αιφνίδια απόφραξη μιας ή περισσοτέρων στεφανιαίων αρτηριών της καρδιάς. Η απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας μπορεί να οφείλεται στη δημιουργία θρόμβου, που κλείνοντας τον αυλό της στεφανιαίας αρτηρίας διακόπτει την αιμάτωση της περιοχής της καρδιάς, που αρδεύεται από αυτή την αρτηρία.

Όταν μια περιοχή της καρδιάς παύει να τροφοδοτείται με αίμα τα μυικά κύτταρα αυτής της περιοχής δεν προσλαμβάνουν οξυγόνο και οδηγούνται σε νέκρωση. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή της καρδιάς που δεν προσλαμβάνει οξυγόνο, τόσο μεγαλύτερη είναι και η μυική βλάβη της καρδιάς, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα αι αποτελεσματικά μπορεί να οδηγήσει στο μοιραίο.

Ως αθηρωματοθρόμβωση ορίζεται μια απροσδόκητη, αιφνίδια ρήξη μιας αθηρωματοσκληρυντικής πλάκας, που οδηγεί σε ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων και το σχηματισμό θρόμβου. Η αθηρωματοθρόμβωση είναι η υποκείμενη κατάσταση που προκαλεί τη νόσο των στεφανιαίων, η οποία περιλαμβάνει το έμφραγμα του μοκαρδίου, τη στηθάγχη (σταθερή ή ασταθής), το εκεφαλοαγγειακό επεισόδιο και την περιφερική αρτηριακή νόσο [4].

Ο θρόμβος που φράσσει τον αυλό μιας στεφανιαίας αρτηρίας δημιουργείται συνεπεία της ρήξης μιας αθηρωματικής πλάκας. Η τελευταία είναι το προϊόν της επικόλλησης και συσσώρευσης λιπιδίων στο τοίχωμα μιας ή περισσοτέρων από τις ς στεφανιαίες αρτηρίες.

 

Ο σχηματισμός της αθηρωματικής πλάκας δεν γίνεται ξαφνικά, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας χρόνιας διαδικασίας που ονομάζεται αθηρωματοσκλήρυνση ή αθηρωσκλήρυνση, που σταδιακά οδηγεί σε στένωση της αρτηρίας. Η συσσώρευση φλεγμονωδών κυττάρων και η δημιουργία νέων αγγείων στον αγγειακό χιτώνα μιας αρτηρίας συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της αθηρωματικής πλάκας [5].

Η ρήξη μιας αθηρωματικής πλάκας οδηγεί στη δημιουργία θρόμβου του αίματος, που μπορεί να φράξει μερικά ή ολικά την στεφανιαία αρτηρία [6].

Η απόφραξη του αγγείου οδηγεί στο έμφραγμα της περιοχής του μυοκαρδίου, που αρδεύεται από την αποφραχθείσα στεφανιαία αρτηρία. Η ρήξη μιας αθηρωματικής πλάκας προκαλείται ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση. Όμως απόφραξη μιας στεφανιαίας αρτηρίας μπορεί να προκληθεί και από άλλα αίτια, όπως η παρουσία μιας φλεγμονής που οδηγεί σε βλάβη της αρτηρίας, η εμβολή από κάποιο μετανατευτικό θρόμβο ή ο αιφνίδιος μυικός σπασμός της αρτηρίας.

Το κάπνισμα δημιουργεί αθηρωματοσκληρυντικές πλάκες, τις οποίες και αποσταθεροποιεί. Γιαυτό το λόγο το κάπνισμα αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου πρόκλησης νόσου των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς, αιφνιδίου θανάτου, ισχαιμικού εγκεφαλοαγγειακού επεισοδίου, δημιουργίας ανευρύσματος της αορτής, περιφερειακής αγγειοπάθειας και της νόσου του Buerger [7].

Η κατανάλωση κρασιού από τους σύγχρονους ανθρώπους και η διατήρηση της υγείας του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος

Σύμφωνα με τις επιδημιολογικές έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στη μείωση της θνησιμότητας εξαιτίας της νόσου των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς μεταξύ των κατοίκων των βορείων και των νοτίων χωρών της Ευρώπης. Στις Μεσογειακές χώρες η θνησιμότητα αυτή είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες χώρες του Βορρά [8].

Η συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα του εμφράγματος του μυοκαρδίου στο Δυτικό κόσμο, τουλάχιστον μερικώς μπορεί να εξηγηθεί στη πτωχή διατροφή σε πράσινα λαχανικά, φρούτα, ψάρια και στις εμπλουτισμένες τροφές σε κεκορεσμένο λίπος [9].

Μεταξύ των ατόμων της μέσης ηλικίας η έλλειψη βιταμίνης D (επίπεδα της 25 υδροξυβιταμίνης D3 ή 25(ΟΗ)D3 κάτω των 20ng/ml) σχετίζεται με το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τη θνησιμότητα απ’αυτό. Η αύξηση των επιπέδων της παραθορμόνης (PTH) σχετίζεται με καρδιακή ανεπάρκεια. Η βιταμίνη D και η παραθορμόνη (PTH) θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο μεσω διαφορετικών οδών [10].

Η συμμετοχή της κατανάλωσης κρασιού στα ευεργετικά αποτελέσματα της Μεσογειακής δίαιτας

Σύμφωνα πάλι με πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες, υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις που ρίχνουν φως στα οφέλη που παρέχει στην υγεία η Μεσογειακή δίαιτα, που είναι εμπλουτισμένη με πράσινα λαχανικά, φρούτα, ψάρια και κόκκινο κρασί.

Η συχνή κατανάλωση αυτών των τροφίμων οδηγεί σε συσσώρευση νιτρικών/νιτρωδών/ΝΟ, πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA) και πολυφαινολικών χημικών ενώσεων, όπως η ρεσβερατρόλη, στο ανθρώπινο σώμα. Οι υπάρχουσες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι αυτά τα διατροφικά συστατικά είναι βιοενεργοί εξωγενείς χημικοί μεσολαβητές, οι οποίοι προκαλούν ισχυρή προστασία κατά του εμφράγματος του μυοκαρδίου[11].

Επειδή το κρασί αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής δίαιτας, έχει υποστηριχτεί η θέση ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού και ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού μπορεί να δημιουργήσει επιπρόσθετα ευεργετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνησιμότητα σε σύγκριση με την κατανάλωση ισοδύναμης ποσότητας οινοπνεύματος, από την κατανάλωση άλλου τύπου οινοπνευματωδών ποτών.
Όταν λέμε μέτρια κατανάλωση κρασιού εννοούμε ότι οι γυναίκες μπορούν να καταναλώνουν ημερησίως 1 ποτηράκι του κρασιού,  ενώ οι άνδρες 1-2 ποτηράκια του κρασιού οποιουδήποτε ξηρού τύπου κρασιού. [20].

Ο ρόλος των πολυφαινολών στην καρδιοπροστατευτική δράση του κόκκινου κρασιού

Οι πολυφαινόλες είναι ουσίες που αφθονούν στο βιολογικό κόκκινο κρασί. Το βιολογικό κόκκινο κρασί περιέχει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πολυφαινολικών ενώσεων και σ’αυτό το γεγονός αποδίδονται οι καρδιοπροστατευτικές του ιδιότητες [12].

Η καρδιοπροστατευτικές και ο λοιπές ευεργετικές ιδιότητες των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού οφείλονται στις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους και στην ικανότητά τους να απομακρύνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Η  μικρή έως μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού βοηθάει στην πρόληψη της καρδιοκυκλοφορικής νόσου μέσω διαφόρων μηχανισμών, περιλαμβανομένων της αύξησης των επιπέδων της χοληστερόλης υψηλής πυκνότητας (HDL), ελάττωσης της συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, μέσω αντιοξειδωτικών αποτελεσμάτων και αποκαθιστώντας τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων [13].

Οι πολυφαινόλες απορροφώνται από το έντερο με ενζυματικούς μηχανισμούς. Το οινόπνευμα που περιέχει το κόκκινο κρασί διευκολύνει την απορρόφηση των πολυφαινολών, οι οποίες στη συνέχεια δεσμεύονται από το αίμα, όπου παράγουν καρδιοπροστατευτικούς παράγοντες, όπως το μονοξείδιο του αζώτου [ΝΟ].

Τα ενδοθηλιακά κύττταρα των αγγείων θεωρούνται προνομιούχοι στόχοι των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού. Οι πολυφαινόλες βελτιώνουν τη ζωτικότητα και τη λειτουργία των ενδοθηλιακών προδρομικών κυττάρων και προλαβαίνουν τη δυσλειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων [14].

Οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού μπορούν να προλάβουν την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας [low density lipoproteins (LDL)]. Καθώς οι οξειδωμένες LDL ανακόπτουν την αγωνιστικά-ενεργοποιούμενη απελευθέρωση του NO από τα ενδοθηλιακά κύτταρα και την επακόλουθη χαλάρωση των αρτηριών, που εξαρτάται από το ενδοθήλιο των αγγείων, οι πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού θα μπορούσαν να προλάβουν τις αλλαγές, που προκαλούνται στη λειτουργία του ενδοθηλίου [15].

Καρδιοπροστασία και κατανάλωση κόκκινου κρασιού

Το καρδιοπροστατευτικό αποτέλεσμα του κρασιού και ιδιαίτερα του κόκκινου κρασιού έχει αποδοθεί τόσο στο οινόπνευμα , όσο και στις φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει.

Το κόκκινο κρασί παρασκευάζεται από σταφύλια με κόκκινη σκούρα φλούδα, τα οποία περιέχουν μια μεγάλη ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η ρεσβερατρόλη, κατεχίνη, επικατεχίνη, και οι προανθοκυανιδίνες.

Η ρεσβερατρόλη υπάρχει κυρίως στις φλούδες των ρογών του κόκκινου σταφυλιού, ενώ οι προανθοκυανιδίνες αποτελούν το κύριο συστατικό των σπόρων του σταφυλιού [16].

Οι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η ρεσβερατρόλη και οι προανθοκυανιδίνες είναι οι κύριες χημικές ενώσεις των κόκκινων σταφυλιών και του κόκκινου κρασιού, οι οποίες ευθύνονται για τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού [17].

Τα κόκκινα σταφύλια, το κόκκινο κρασί και η ρεσβερατρόλη είναι σημαντικά για τον περιορισμό του κινδύνου της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από τις επιπλοκές της καρδιαγγειακής νόσου. Τόσο τα κόκκινα σταφύλια, όσο και το κόκκινο κρασί μπορούν να μετριάσουν την αθηρωματοσκλήρυνση και την ισχαιμική νόσο του μυοκαρδίου [18].

Πρόσφατα βρέθηκε επίσης ότι η μακροβιότητα του ανθρώπου μπορεί να επεκταθεί. Με τη μέτρια κατανάλωση κρασιού, διότι το κόκκινο κρασί διεγείρει τα γονίδια της μακροζωίας [19].

Φαίνεται ότι η ρεσβερατρόλη και οι προανθοκυανιδίνες και ιδιαίτερα η ρεσβερατρόλη ευθύνεται για το καρδιοπροστατευτικό αποτέλεσμα του κόκκινου κρασιού.

Σχέση της κατανάλωσης κόκκινου κρασιού και της υπέρτασης

Πειραματικές και κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χρόνια κατανάλωση φυσικών τροφίμων και ποτών που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως αυτές του κόκκινου κρασιού μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων και να βελτιώσει το αγγειακό οξειδωτικό στρες που σχετίζεται με την κυριότερη καρδιοκυκλοφορική νόσο, την υπέρταση.

Η μέτρια κατανάλωση βιολογικού κόκκινου κρασιού, που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη λειτουργία των αγγείων και εξαιτίας τούτο να προστατεύσει τα αγγεία και κατ’επέκταση το καρδιοκυκλοφορικό σύστημα [21].

Το κόκκινο κρασί αποδείχτηκε ότι είναι περισσότερο αγγειδιασταλτικό από ότι είναι μόνο του το οινόπνευμα. Πιθανότατα αυτό το γεγονός οφείλεται στις πολυφαινόλες ή το ταννικό οξύ που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί.
Το αγγειδιασταλτικό αποτέλεσμα του κόκινου κρασιού εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο, τόσο στα άτομα χωρίς υπέρταση, όσο και στους πάσχοντες από υπέρταση. Συνεπώς η χορήγηση μικρής-μέτριας ποσότητας κόκκινου κρασιού στα άτομα με υπέρταση είναι ακίνδυνη και επωφελής [22].

Η μέτρια χρήση κόκκινου κρασιού περιορίζει τον κίνδυνο πρόκλησης νόσου των στεφανιαίων στις υπερτασικές γυναίκες. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας κόκκινου κρασιού περιορίζει τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλοαγγειακού επεισοδίου [23].

Προφυλάξεις από την κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου κρασιού

Φυσικά οι παραπάνω πληροφορίες και γνώσεις δεν αφορούν τα άτομα, τα οποία για λόγους υγείας αντενδείκνυται η κατανάλωση οποιουδήποτε οινοπνευματώδους ποτού.
Επίσης περιγράφοντας τις καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού, αυτό δεν σημαίνει ότι με βεβαιότητα θα γλυτώσει κανείς την καρδιοκυκλοφορική νόσο, πίνοντας μόνο κόκκινο κρασί, καθώς οι παράγοντες κινδύνου πρόκλησης καρδιοκυκλοφορικής νόσου είναι αρκετοί.

Είναι επιβεβλημένη η καθημερινή λογική σωματική άσκηση, η βρώση λιπαρών ψαριών (σαρδέλες, σκουμπρί, τόνος, σολομός), τα πράσινα λαχανικά (σε άφθονη ποσότητα) και τα φρούτα (σε μέτρια, λογική ποσότητα). Δεν πρέπει επίσης να αγνοείται και η βιταμίνη D3, η οποία όταν βρίσκεται σε επαρκή επίπεδα στον οργανισμό ασκεί και αυτή καρδιοπροστασία. Περισσότερα για τη βιταμίνη D βλέπε: www.pharmage.gr και www.gelis.gr, www.d3gkelin.gr

Τα άτομα που επιτρέπεται να πίνουν κρασί ελεύθερα θα πρέπει να το καταναλώνουν με σύνεση. Η λήψη κρασιού σε ποσότητα μεγαλύτερη από τη μικρή έως μέτρια μπορεί, ορισμένα άτομα να τα κατευθύνει προς τον αλκοολισμό.

Άλλα άτομα με προδιάθεση στις ηπατικές νόσους μπορεί να υποστούν ηπατική βλάβη ή δυσλειτουργία και με την κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων κρασιού. Τα άτομα που πάσχουν από κάποια ηπατική νόσο θα πρέπει να αποφεύγουν τελείως το οινόπνευμα.

Επιλογή του κατάλληλου κόκκινου κρασιού

Δεν αρκεί μόνον να πίνει κανείς κόκκινο κρασί για να ωφελήσει την υγεία του. Το κόκκινο κρασί πρέπει να προέρχεται από κόκκινα σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας.
Βιολογική καλλιέργεια σημαίνει ότι τα κλήματα έχουν φυτευτεί και αναπτύσσονται σε αμπελώνα, στον οποίο δεν χρησιμοποιούνται συνηθισμένα λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα και φάρμακα ραντίσματος των ασθενειών της αμπέλου.

Επιπλέον το κόκκινο κρασί δεν πρέπει να περιέχει χημικά συντηρητικά πέραν του επιτρεπτού, όπως π.χ. τα θειώδη άλατα (μεταμπισουλφίτ). Ασφαλέστερα είναι τα κόκκινα βιολογικά κρασιά που δεν περιέχουν πρόσθετα θειώδη [βλέπε: Γκελαντο].

Βεβαίως η παραγωγή ενός τέτοιου ιδανικού βιολογικού κόκκινου οίνου, ιατρικών προδιαγραφών αυξάνει τα καλλιεργητικά έξοδα και δεν αποδίδει μεγάλες ποσότητες σταφυλιών κατά τη συγκομιδή. Γιαυτό και το βιολογικό κρασί είναι ακριβότερο από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί.

Ο γράφων, γνωρίζοντας τις καρδιοπροστατευτικές και τις λοιπές ευεργετικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού επινόησε τον φυσικώς γλυκύ, λιαστό, βιολογικό, ερυθρό Αγιωργίτικο οίνο  Γκελάντο”[Gkelanto].

ΤοΓκελάντο”[Gkelanto] παρασκευάζεται από Αγιωργήτικο σταφύλι Νεμέας (βιολογικής καλλιέργειας) και θεωρείται ως ένας από τους πλουσιότερους ερυθρούς οίνους σε πολυφαινόλες (ρεσβερατρόλη, κλπ), όχι μόνο διότι είναι είναι ερυθρός οίνος, αλλά και διότι είναι φυσικά συμπυκνωμένος.

Το “Γκελάντο”[Gkelanto] δεν περιέχει κανένα χημικό συντηρητικό ή πρόσθετα θειώδη.

Το Γκελάντο”[Gkelanto] συντηρείται από τα φυσικά του σάκχαρα και την ιδανική περιεκτικότητά του σε οινόπνευμα, πολυφαινόλες, τανίνες και ανθοκυανίνες.

Δύο κουταλιές της σούπας ή δύο μικρά σφηνάκια “Γκελάντο” [Gkelanto]  ισοδυναμούν με τρία ποτήρια του συνηθισμένου κόκκινου κρασιού. 

Το “Γκελάντο”[Gkelanto] είναι συμβατό με την ομοιοπαθητική και είναι εξαιρετικά κατάλληλος οίνος  για χορτοφάγους, διότι δεν είναι φιλτραρισμένος με φίλτρα που περιέχουν ζωικά προϊόντα ή κατάλοιπα.

Με το Γκελάντο μπορεί κανείς να πάρει τα πολύτιμα συστατικά του κόκκινου κρασιού για τη διατήρηση της υγείας του, χωρίς να κινδυνεύει να γίνει αλκοολικός ή να βλάψει το συκώτι του, αφού με την ελάχιστη δόση, προσλαμβάνει την απαραίτητη επιθυμητή ποσότητα των αντιοξειδωτικών ουσιών για τον οργανισμό του Βλέπε: www.gkelanto.gr, www.pharmagel.gr].

Σε περίπτωση που κάποιο άτομο δεν του επιτρέπεται για λόγους υγείας να πίνει κρασί, μπορεί να προσλάβει τα πολύτιμα για τη υγεία αντιοξειδωτικά συστατικά των φλουδών και των σπόρων του κόκκινου βιολογικού Αγιωργίτικου σταφυλιού, από το βιολογικό αμπελώνα Γκέλικος της Νεμέας, καταναλώνοντας ημερησίως 3-6 κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής Βινογκελίν [Vinogkelin].

 

Βιβλιογραφία

http://www.gelis.gr/index.php/medarticles/monographies/167-2011-03-16-16-09-00.html

1. Stoclet JC. Bonum vinum laetificat cor hominum Med Sci Monit. 2001 Jul-Aug;7(4):842-7.

2. Sengül C, Ozveren O, Cevik C, Izgi C, Karavelioğlu Y, Oduncu V, Akgün T, Can . MM, Ozdemir N, Ozkan M. Comparison of psychosocial risk factors between patients who experience acute myocardial infarction before and after 40 years of age.

Turk Kardiyol Dern Ars. 2011 Jul;39(5):396-402.

3. O’Keefe JH, Lavie CJ, Holick MF. Vitamin D supplementation for cardiovascular disease prevention. . JAMA. 2011 Oct 12;306(14):1546-7

4. Viles-Gonzalez JF, Fuster V, Badimon JJ. Atherothrombosis: a widespread disease with unpredictable and life-threatening consequences. Eur Heart J. 2004 Jul;25(14):1197-207.

5. Cicha I, Regler M, Urschel K, Goppelt-Struebe M, Daniel WG, Garlichs CD. Resveratrol Inhibits Monocytic Cell Chemotaxis to MCP-1 and Prevents Spontaneous Endothelial Cell Migration Through Rho Kinase-Dependent Mechanism. J Atheroscler Thromb. 2011 Aug 31.

6. Martin K, Oʼsullivan JF, Caplice NM. New therapeutic potential of microRNA treatment to target vulnerable atherosclerotic lesions and plaque rupture. Curr Opin Cardiol. 2011 Nov;26(6):569-575.

7. Nikodemowicz M. The effects of smoking on cardiovascular system. Przegl Lek. 2007;64 Suppl 4:42-4.

8. Vollset SE.Does the southern European cardiovascular mortality advantage extend to total mortality? 50-year trends in death risks between 40 and 70 years of age in Western European men and women. Scand J Public Health. 2010 Nov;38(5 Suppl):127-34.

9. Nadtochiy SM, Redman EK. Mediterranean diet and cardioprotection: the role of nitrite, polyunsaturated fatty acids, and polyphenols. Nutrition. 2011 Jul-Aug;27(7-8):733-44. Epub 2011 Mar 30.

10. Kestenbaum B, Katz R, de Boer I, Hoofnagle A, Sarnak MJ, Shlipak MG, Jenny NS, Siscovick DS. Vitamin d, parathyroid hormone, and cardiovascular events among older adults. J Am Coll Cardiol. 2011 Sep 27;58(14):1433-41.

11. Nadtochiy SM, Redman EK. Mediterranean diet and cardioprotection: the role of nitrite, polyunsaturated fatty acids, and polyphenols. Nutrition. 2011 Jul-Aug;27(7-8):733-44. Epub 2011 Mar 30.

12. Felice F, Zambito Y, Di Colo G, D’Onofrio C, Fausto C, Balbarini A, Di Stefano R. Red grape skin and seeds polyphenols: Evidence of their protective effects on endothelial progenitor cells and improvemEur J Pharm Biopharm. 2011 Sep 24.

13. Saleem TS, Basha SD. Red wine: A drink to your heart. J Cardiovasc Dis Res. 2010 Oct;1(4):171-6.

14. Felice F, Zambito Y, Di Colo G, D’Onofrio C, Fausto C, Balbarini A, Di Stefano R. Red grape skin and seeds polyphenols: Evidence of their protective effects on endothelial progenitor cells and improvement of their intestinal absorption. Eur J Pharm Biopharm. 2011 Sep 24. [Epub ahead of print]

15. Suh JH, Virsolvy A, Goux A, Cassan C, Richard S, Cristol JP, Teissèdre PL, Rouanet JM. Polyphenols prevent lipid abnormalities and arterial dysfunction in hamsters on a high-fat diet: a comparative study of red grape and white persimmon wines. Food Funct. 2011 Sep 16;2(9):555-61. Epub 2011 Aug 30.

16. Mansouri E, Panahi M, Ghaffari MA, Ghorbani A. Effects of grape seed proanthocyanidin extract on oxidative stress induced by diabetes in rat kidney. Iran Biomed J. 2011 Jul;15(3):100-6.

17. Bertelli AA, Das DK. Grapes, wines, resveratrol, and heart health. J Cardiovasc Pharmacol. 2009 Dec;54(6):468-76.

18. Sato M, Maulik N, Das DK. Cardioprotection with alcohol: role of both alcohol and polyphenolic antioxidants. Ann N Y Acad Sci. 2002 May;957:122-35.

19. Das DK, Mukherjee S, Ray D. Resveratrol and red wine, healthy heart and longevity. Heart Fail Rev. 2010 Sep;15(5):467-77.

20. Iacoviello L, de Gaetano G. Alcohol and cardiovascular diseases. Current knowledge and controversies. Recenti Prog Med. 2003 Oct;94(10):451-5.

21. Schini-Kerth VB, Etienne-Selloum N, Chataigneau T, Auger C. Vascular protection by natural product-derived polyphenols: in vitro and in vivo evidence. Planta Med. 2011 Jul;77(11):1161-7. Epub 2011 Jan 25.

22. Porteri E, Rizzoni D, De Ciuceis C, Boari GE, Platto C, Pilu A, Miclini M, Agabiti Rosei C, Bulgari G, Agabiti Rosei E. Vasodilator effects of red wines in subcutaneous small resistance artery of patients with essential hypertension. Am J Hypertens. 2010 Apr;23(4):373-8. Epub 2010 Jan 21.

23. Bos S, Grobbee DE, Boer JM, Verschuren WM, Beulens JW. Alcohol consumption and risk of cardiovascular disease among hypertensive women. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2010 Feb;17(1):119-26.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Η Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου. ΄
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.
Δρ Νικόλαος Δ. Γκέλης

Δρ Νικόλαος Δ. Γκέλης
Ψυχολόγος Κόρινθος



Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.