Συμπληρωματική αντιμετώπιση της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης με φυσική L-θεανίνη (Calmagkel)©

Η υπερδραστήρια κύστη χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα συμπτώματα: συχνότητα, επείγουσα ανάγκη, νυκτουρία και επιτακτική ακράτεια, επηρεάζοντας ουσιαστικά την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, με πρόσφατα ευρήματα να υπολογίζουν τον επιπολασμό στους ενήλικες περίπου στο 16,4%.

Τα συμπτώματα σχετίζονται με σημαντικά κοινωνικά, ψυχολογικά, επαγγελματικά, οικιακά, σωματικά και σεξουαλικά προβλήματα. Αυτό το άρθρο εξετάζει τα τρέχοντα ευρήματα σχετικά με τον ορισμό, την επιδημιολογία και την παθογένεση της υπερδραστήριας κύστης [1]. Η υπερδραστήρια ουροδόχος  κύστη είναι μια κατάσταση, στην οποία το άτομο έχει μια αιφνίδια ανάγκη να ουρήσει, την οποία δύσκολα μπορεί να ελέγξει. Άλλες φορές το άτομο έχει την ανάγκη  να ουρήσει πολλές φορές  κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας (νυκτουρία). Μπορεί επίσης να είναι τόσο επιτακτική  η ανάγκη προς ούρηση, που οδηγεί σε  ακούσια απώλεια ούρων (αιφνίδια ακράτια ούρων).

Συμπτώματα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης

Τα άτομα με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη μπορεί να περιγράψουν ως εξής τα συμπτώματά τους:

  • Ξαφνικά αισθάνονται την ανάγκη επειγόντως να ουρήσουν, χωρίς να μπορούν να ελέγξουν  αυτή την ανάγκη.
  • Αμέσως μετά την επείγουσα ούρηση αναφέρουν ότι έχουν απώλεια ούρων (επείγουσα ακράτεια)
  • Ουρούν συχνά με συχνότητα που μπορεί να ξεπερνάει τις 8 φορές το εικοσιτετράωρο.
  • Ξυπνούν περισσότερες από δύο φορές τη νύχτα για να ουρήσουν (νυκτουρία)
  • Τα άτομα με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, ακόμη και όταν μπορούν να πάνε έγκαιρα στην τουαλέτα, όταν έχουν ανάγκη να ουρήσουν η αναπάντεχη συχνουρία και η νυχτερινή αφύπνιση για να ουρήσουν επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους[1].

Αιτιολογίες πρόκλησης της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης[2]

  • Υπάρχουν διάφορες κλινικές καταστάσεις που συμβάλλουν στην εκδήλωση της συμπτωματολογίας της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, όπως:
  • Νευρολογικές διαταραχές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της υπερδραστήριας κύστης
  • Ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες
  • Παθολογικές καταστάσεις που επηρεάζουν την ουροδόχο κύστη, όπως όγκοι ή πέτρες στην ουροδόχο κύστη
  • Παράγοντες που εμποδίζουν την έξοδο των ούρων από την ουροδόχο κύστη, όπως ο διευρυμένος προστάτης, ο καρκίνος του προστάτη, η δυσκοιλιότητα ή προηγούμενη χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της ακράτειας ή παθολογικών καταστάσεων του προστάτη.
  • Τα συμπτώματα της υπερδραστήριας κύστης μπορεί επίσης να σχετίζονται με:
  • Λήψη ορισμένων φαρμάκων, π.χ. διουρητικά
  • Πίνοντας υπερβολική ποσότητα ποτών που περιέχουν καφεΐνη ή οινόπνευμα.
  • Η μείωση της γνωστικής λειτουργίας λόγω γήρατος,  η οποία μπορεί να δυσκολέψει την ουροδόχο κύστη σας να κατανοήσει τα σήματα που λαμβάνει από τον εγκέφαλό σας ότι πρέπει να αδειάσει το περιεχόμενό της.
  • Δυσκολία στο βάδισμα, που συμβάλει στην εκτέλεση έγκαιρης επίσκεψης στην τουαλέτα.
  • Ατελής κένωση της ουροδόχου κύστης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης, καθώς σας απομένει ελάχιστος χώρος αποθήκευσης ούρων στην ουροδόχο κύστη.
  • Η παρουσία έντονου και παρατεταμένου στρες και άγχους μπορεί να προκαλέσει υπερσυσταλτικότητα των τοιχωμάτων της ουροδόχου κύστεως και την πρόκληση συχνουρίας. Η υπερκινητικότητα του συμπαθητικού νεύρου και το οξειδωτικό στρες έχουν θεωρηθεί ως παράγοντες κινδύνου για δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης κύστης.
  • Η αιτία της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης μπορεί να παραμείνει άγνωστη (ιδιοπαθής)[2].

Μηχανισμοί πρόκλησης της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη (ΥΟΚ)  είναι ένα μη ειδικό σύμπλεγμα συμπτωμάτων αποθήκευσης των ούρων με κακώς καθορισμένη παθοφυσιολογία. Η ΥΟΚ θεωρήθηκε ιστορικά ότι προκαλείται από σύσπαση του  εξωστήρα μυ της ουροδόχου κύστης, η οποία ήταν είτε «μυογενής» (επείγουσα ανάγκη που ξεκίνησε από την αυτόνομη σύσπαση του εξωστήρα μυός) είτε «νευρογενής» (επείγουσα ανάγκη που σηματοδοτείται από το κεντρικό νευρικό σύστημα, η οποία προκαλεί μια σύσπαση του εξωστήρα μυ). Σε ουροδυναμικές μελέτες, οι ασθενείς με ΥΟΚ συχνά δεν έχουν αντικειμενικές ενδείξεις δράσης του εξωστήρα μυός [3].

 Ως εκ τούτου, έχουν προταθεί εναλλακτικοί μηχανισμοί για την ανάπτυξη του ΥΟΚ. Αυξάνονται οι ενδείξεις για το ρόλο του ουροθηλίου (επιθήλιο του εσωτερικού τοιχώματος της ουροδόχου κύστης)/υποουροθηλίου (ιστός κάτω από το ουροθήλιο) και της σηματοδότησης προσαγωγών νεύρων της ουροδόχου κύστης. Από  τις αρχές της δεκαετίας του 2000, δόθηκε  έμφαση σε μια προσαγωγική «ουροθηλιογόνο» υπόθεση, δηλαδή ότι η επείγουσα ανάγκη για ούρηση ξεκινά από το ουροθήλιο/υποουροθήλιο. Πρόσφατα έχει επίσης θεωρηθεί η ουρήθρα ως εστία πιθανής προσαγωγικής προέλευσης της ΥΟΚ (η «ουρηθρογόνος» υπόθεση). Επίσης, έχουν εμπλακεί και αρκετοί άλλοι παθοφυσιολογικοί παράγοντες, όπως το μεταβολικό σύνδρομο, συναισθηματικές διαταραχές, ανεπάρκεια σεξουαλικών ορμονών, μικροχλωρίδα του ουροποιητικού, λειτουργικές διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος και δυσλειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος υποκλινικά [4]. 

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη είναι μια κατάσταση της οποίας ο επιπολασμός αυξάνεται με τη γήρανση και η οποία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής.  Οι υποκείμενοι μηχανισμοί που την προκαλούν δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένη διεγερσιμότητα των λείων μυικών ινών του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης, τη μη φυσιολογική εξάπλωση της διέγερσης μέσω του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης, την αυξημένη αισθητηριακή νευρική δραστηριότητα και την αλλοιωμένη επεξεργασία πληροφοριών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η κλινική εξέταση απαιτεί αξιολόγηση των συμπτωμάτων και των επιπτώσεών τους και αποκλεισμό συγχυτικών συννοσηροτήτων.

Επιπλοκές της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης

Η χρονιότητα της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων και να προκαλεί: Συναισθηματική δυσφορία ή στρες , άγχος, κατάθλιψη, ανησυχία, διαταραχές ύπνου και διακοπτόμενοι κύκλοι ύπνου, διαταραχές της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η θεραπεία κάποιας από τις παραπάνω καταστάσεις μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων του ουροποιητικού συστήματος.

Οι γυναίκες που έχουν υπερδραστήρια κύστη μπορεί επίσης να έχουν μια διαταραχή που ονομάζεται μικτή ακράτεια. Η μεικτή ακράτεια ούρων περιλαμβάνει τόσο την επείγουσα ανάγκη προς ούρηση, λόγω υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, όσο και την ακράτεια ούρων από σωματικό στρες (ζόρισμα)[5, 6].

Η ακράτεια ούρων από σωματικό στρες είναι αυτή που προκαλείται από σωματική κίνηση ή έντονη σωματική δραστηριότητα, η οποία ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, όπως ο έντονος και παρατεταμένος βήχας, τα ισχυρά επαναλαμβανόμενα φταρνίσματα, το τρανταχτό γέλιο και η έντονη σωματική άσκηση. Η θεραπεία του σωματικού στρες δεν σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην άρση των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης. Επίσης η θεραπεία της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης δεν σημαίνει ότι μπορεί να  βελτιώσει τα συμπτώματα ακράτειας από σωματικό στρες.

Μερικά άτομα  μπορεί να έχουν ένα συνδυασμό προβλημάτων αποθήκευσης ούρων στην ουροδόχο κύστη και πρόβλημα  αδειάσματος της ουροδόχου κύστης. Συνεπεία τούτου η  ουροδόχος κύστη μπορεί να προκαλεί πολλή επείγουσα ανάγκη ούρησης, ακόμη και ακράτεια, αλλά δεν αδειάζει  πλήρως. Αυτά τα προβλήματα πρέπει να αναφέρονται στον ειδικό ουρολόγο Ένας ειδικός μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει με αυτόν τον συνδυασμό προβλημάτων της ουροδόχου κύστης.

Πρόληψη της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης

Επιλογές  υγιεινού τρόπου ζωής που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο πρόκλησης  υπερδραστήριας ουροδόχου  κύστης: Διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους, τακτική, καθημερινή σωματική δραστηριότητα και άσκηση, περιορισμός της  καφεΐνης και των οινοπνευματωδών ποτών, διακοπή του καπνίσματος,  αποτελεσματική διαχείριση χρόνιων παθήσεων (π.χ. διαβήτης), που μπορεί να συμβάλλουν σε συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης, καθημερινή άσκηση των μυών του πυελικού εδάφους με ασκήσεις  Kegel, ιδιαίτερα από τις γυναίκες[7].

Θεραπείες της ακράτειας της ουροδόχου κύστης

Η αρχική θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων, αν η κυστική υπερδραστηριότητα οφείλεται σε παθολογικά αίτια ή λήψη φαρμάκων. Διδονται συμβουλές αποφυγής λήψης μεγάλων ποσοτήτων υγρών ή λήψης υγρών 2-3 ώρες προ του ύπνου , οδηγίες  εκπαίδευσης της ουροδόχου κύστης και τη χορήγηση ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντιμουσκαρινικά[8].

Οι αντιμουσκαρινικοί παράγοντες χρησιμοποιούνται τώρα ευρέως ως φαρμακολογική θεραπεία για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, επειδή η νευρωνική (παρασυμπαθητικό νεύρωση) και η μη νευρωνική ακετυλοχολίνη παίζουν σημαντικό ρόλο για τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης[9].

Οι ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης  στην ουροδόχο κύστη έχουν δείξει βελτίωση των συμπτωμάτων της υπερδραστήριας ουροδόχου  κύστης, η οποία είναι ισοδύναμη με αντιχολινεργική θεραπεία. Η διαδερμική διέγερση του κνημιαίου νεύρου μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της συχνουρίας και της επιτακτικής ακράτειας. Η νευροτροποποίηση του ιερού οστού για ανθεκτικούς ασθενείς έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων  των ΗΠΑ για τη θεραπεία της υπερδραστήριας ουροδόχου  κύστης, της επείγουσας ακράτειας και της κατακράτησης ούρων[10].

Η χρόνια συμπαθητική υπερδραστηριότητα  είναι γνωστό ότι επηρεάζει το μεταβολισμό και προκαλεί διάφορες βλάβες στα όργανα, συμπεριλαμβανομένης της δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης. Η Kanako Matsuoka και οι συνεργάτες (2021) μελέτησαν  εάν η l-θεανίνη, ένα κύριο αμινοξύ που βρίσκεται στο πράσινο τσάι, βελτιώνει τη δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης που προκαλείται από τη χρόνια συμπαθητική υπερκινητικότητα ως διατροφικό συστατικό για καθημερινή κατανάλωση. Στην έρευνά τους χρησιμοποίησαν ως ζωικό μοντέλο δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης αυθόρμητα υπερτασικούς αρουραίους (Spontaneously hypertensive rats (SHRs)](ένα μοντέλο πειραματοζώων μελέτης της υπέρτασης πρωτοπαθούς υπέρτασης, που χρησιμοποιούνται στη μελέτη της καρδιοκυκλοφορικής νόσου). Ο αυθόρμητα υπερτασικός αρουραίος (SHR) που αναπτύχθηκε ως ζωικό μοντέλο γενετικής υπέρτασης [11 ]  χρησιμοποιείται επίσης και ως μοντέλο έρευνας της συχνουρίας [12, 13].

Χώρισαν τους αρουραίους σε δύο ομάδες., Στην πρώτη ομάδα χορηγούσαν στα ζώα από το στόμα μόνο νερό και στη δεύτερη ομάδα νερό με l-θεανίνη. Μετά από 6 εβδομάδες χορήγησης, αξιολογήθηκε το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, η λειτουργία της ουροδόχου κύστης και το οξειδωτικό στρες του ιστού της ουροδόχου κύστης. Η μέση αρτηριακή πίεση, το επίπεδο νοραδρεναλίνης στον ορό και η αναλογία αντίστασης του μέσου αρτηριακού χιτώνα προς τον αυλό  των μικρών αρτηριών στο χώρο κάτω από το επιθήλιο της ουροδόχου κύστης (υποουροθήλιο) ήταν σημαντικά χαμηλότερα στην ομάδα των αρουραίων που πήραν l-θεανίνη, συγκριτικά προς την ομάδα των αρουραίων που πήραν νερό.  Το χρονικό μεσοδιάστημα ούρησης ήταν σημαντικά μεγαλύτερο και η χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης ήταν σημαντικά υψηλότερη στην ομάδα που πήρε l-θεανίνη, από ότι στην ομάδα που πήρε νερό. Η συσταλτικότητα της λωρίδας της ουροδόχου κύστης ήταν επίσης υψηλότερη στην ομάδα των SHR-θεανίνης από ότι στην ομάδα  των SHR-νερού.

Το Western blotting της ουροδόχου κύστης έδειξε ότι η έκφραση της μηλονοδιαλδεΰδης ήταν σημαντικά χαμηλότερη στην ομάδα των SHR-θεανίνης από ότι στην ομάδα των SHR-νερού. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η από του στόματος χορηγούμενη l-θεανίνη μπορεί να συμβάλλει τουλάχιστον εν μέρει στην πρόληψη δυσλειτουργιών της ουροδόχου κύστης αναστέλλοντας τη χρόνια συμπαθητική υπερκινητικότητα και προστατεύοντας τη συσταλτικότητα της κύστης [14].

Σήμερα είναι αποδεδειγμένες οι ευεργετικές ιδιότητες  της κατανάλωσης εκχυλίσματος του πράσινου τσαγιού στην ανθρώπινη υγεία. Στις κατεχίνες του πράσινου τσαγιού έχει αποδοθεί η μείωση του σωματικού βάρους, η αντιική και αντικαρκινική δράση. Ωστόσο, η αυξανόμενη προσοχή τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην l -θεανίνη, ένα μοναδικό αμινοξύ που περιέχεται στο πράσινο τσάι. Η l -θεανίνη διέρχεται από τον αιματεγκεφαλικό φραγμό ασκώντας ψυχολογικές επιδράσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η αύξηση της δραστηριότητας των άλφα κυμάτων του εγκεφάλου, που έχει ως επακόλουθο τη μείωση του άγχους και πρόκληση χαλάρωσης. Όμως η η L-θεανίνη εκτός από τις παραπάνω ψυχολογικές ασκεί και σωματικές επιδράσεις [15], ασκεί και  σωματικές επιδράσεις όπως η μείωση της συμπαθητικής υπερδραστηριότητας [9] και η καταπολέμηση του  οξειδωτικού στρες [16].

Τα ηλικιωμένα άτομα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος (LUTS) όπως συχνουρία και ακράτεια ούρων. Τα LUTS μπορεί να χωριστούν  σε συμπτώματα αποθήκευσης της ουροδόχου κύστης και συμπτώματα ούρησης και οι ασθενείς που παρουσιάζουν και τους δύο τύπους συμπτωμάτων ταυτόχρονα δεν είναι ασυνήθιστοι. Για παράδειγμα, η δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης που σχετίζεται με τη χρόνια ισχαιμία της ουροδόχου κύστης θεωρείται ότι προκαλεί συμπτώματα αποθήκευσης της ουροδόχου κύστης μέσω της ευαισθητοποίησης των προσαγωγών οδών σε ήπιες περιπτώσεις και των συμπτωμάτων ούρησης λόγω υπολειτουργίας της ουροδόχου κύστης σε σοβαρές περιπτώσεις [17].

Η παθοφυσιολογία της δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης είναι πολυπαραγοντική, όπως προαναφέρθηκε και περιλαμβάνει χρόνια ισχαιμία της ουροδόχου κύστης και υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, τα οποία μειώνονται από την l -θεανίνη.

Όπως απέδειξε η Kanako Matsuoka η L- θεανίνη μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά τη δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης, επειδή η υπερκινητικότητα του συμπαθητικού νεύρου και το οξειδωτικό στρες έχουν θεωρηθεί ως παράγοντες κινδύνου για δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης και καταστέλλονται από την l -θεανίνη [18, 19, 20].

Η αυξημένη συχνότητα ούρησης και η δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης στoυς SHR αρουραίους θεωρείται ότι σχετίζονται με την παρατεταμένη υπερκινητικότητα του συμπαθητικού νεκρικού συστήματος και τη χρόνια ισχαιμία της ουροδόχου κύστης που προκαλείται από υπέρταση. Ως αποτέλεσμα, ο αρουραίος SHR φαίνεται κατάλληλο ως ζωικό μοντέλο για τη διερεύνηση τυχόν προληπτικών επιδράσεων της l -θεανίνης στη δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης που προκαλείται από χρόνια υπέρταση.

Με την παραπάνω έρευνα αποδείχτηκε η  χρησιμότητα της l -θεανίνης ως προληπτικού συμπληρώματος  διατροφής  κατά της δυσλειτουργίας της ουροδόχου κύστης.

To συμπλήρωμα διατροφής Calmagkel  είναι κάψουλες φυσικής και όχι συνθετικής l-θεανίνης των 150mg. H δοσολογία του Calmagkel που ασκεί αντιστρές, αγχολυτικές και αποκαταστατικές δράσεις επί της ομαλής λειτουργίας της ουροδόχου κύστεως, που οφείλονται στο στρες και το άγχος είναι μία κάψουλα πρωί, μεσημέρι και βράδυ (40 λεπτά προ του ύπνου) για όσο χρονικό διάστημα υπάρχουν συμπτώματα αυτής της δυσλειτουργίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Nowara A, Witek A, Wilk K. [Overactive bladder–definition, epidemiology, pathogenesis]. Ginekol Pol. 2007 Jun;78(6):484-7.

2.Shaw HA, Burrows LJ. Etiology and treatment of overactive bladder in women. South Med J. 2011 Jan;104(1):34-9.

3.Taras Ptashnyk 1Martin HatzingerFederico L ZellerRuth Kirschner-Hermanns. Overactive bladder syndrome – focus onto detrusor overactivity. Scand J Urol. 2021 Feb;55(1):56-60.

4.Peyronnet B, Mironska E, Chapple C, Cardozo L, Oelke M, Dmochowski R, Amarenco G, Gamé X, Kirby R, Van Der Aa F, Cornu JN. A Comprehensive Review of Overactive Bladder Pathophysiology: On the Way to Tailored Treatment. Eur Urol. 2019 Jun;75(6):988-1000.

5.Cavkaytar S, Kokanali MK, Topcu HO, Aksakal OS, Doğanay M.Effect of home-based Kegel exercises on quality of life in women with stress and mixed urinary incontinence. J Obstet Gynaecol. 2015 May;35(4):407-10.

6.Roberts K, Mahajan S. Management of Urgency and Mixed Urinary Incontinence. Clin Obstet Gynecol. 2021 Jun 1;64(2):306-313.

7.Cavkaytar S, Kokanali MK, Topcu HO, Aksakal OS, Doğanay M.. Effect of home-based Kegel exercises on quality of life in women with stress and mixed urinary incontinence. J Obstet Gynaecol. 2015 May;35(4):407-10.

8.Henderson E, Drake M. Overactive bladder. Maturitas. 2010 Jul;66(3):257-62
2.
Yamada S, Ito Y, Nishijima S, Kadekawa K, Sugaya K. Basic and clinical aspects of antimuscarinic agents used to treat overactive bladder. Pharmacol Ther. 2018 Sep;189:130-148.

9.Nicola White, Cheryl B Iglesia. Overactive Bladder Obstet Gynecol Clin North Am. 2016 Mar;43(1):59-68.

10.Okamoto K., Aoki K. Development of a strain of spontaneously hypertensive rats. Jpn. Circ. J. 1963;27:282–293. doi: 10.1253/jcj.27.282. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

11.Spitsbergen J.M., Clemow D.B., McCarty R., Steers W.D., Tuttle J.B. Neurally mediated hyperactive voiding in spontaneously hypertensive rats. Brain Res. 1998;790:151–159. doi: 10.1016/S0006-8993(98)00061-4. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

12.Saito M., Ohmasa F., Tsounapi P., Inoue S., Dimitriadis F., Kinoshita Y., Satoh K. Nicorandil ameliorates hypertension-related bladder dysfunction in the rat. Neurourol. Urodyn. 2012;31:695–701. doi: 10.1002/nau.21213. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

13.Kanako MatsuokaHidenori AkaihataJunya HataRyo TanjiRuriko Honda-TakinamiAkifumi OnagiSeiji HoshiTomoyuki KoguchiYuichi SatoMasao KataokaSoichiro Ogawa  Yoshiyuki Kojima. l-Theanine Protects Bladder Function by Suppressing Chronic Sympathetic Hyperactivity in Spontaneously Hypertensive Rat. Metabolites. 2021 Nov 14;11(11):778

14.Ogawa S., Ota M., Ogura J., Kato K., Kunugi H. Effects of l-theanine on anxiety-like behavior, cerebrospinal fluid amino acid profile, and hippocampal activity in Wistar Kyoto rats. Psychopharmacology. 2018;235:37–45. doi: 10.1007/s00213-017-4743-1. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

15.Unno K., Tanida N., Ishii N., Yamamoto H., Iguchi K., Hoshino M., Takeda A., Ozawa H., Ohkubo T., Juneja L.R., et al. Anti-stress effect of theanine on students during pharmacy practice: Positive correlation among salivary α-amylase activity, trait anxiety and subjective stress. Pharmacol. Biochem. Behav. 2013;111:128–135. doi: 10.1016/j.pbb.2013.09.004. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

16.Chatterjee S., Chatterjee A., Roy S., Bera B., Bandyopadhyay S.K. l-Theanine healed NSAID-induced gastric ulcer by modulating pro/antioxidant balance in gastric ulcer margin. J. Nat. Med. 2014;68:699–708. doi: 10.1007/s11418-014-0852-x. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

17.Yamaguchi O., Nomiya M., Andersson K.E. Functional consequences of chronic bladder ischemia. Neurourol. Urodyn. 2014;33:54–58. doi: 10.1002/nau.22517. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

18.Wróbel A., Serefko A., Woźniak A., Kociszewski J., Szopa A., Wiśniewski R., Poleszak E. Duloxetine reverses the symptoms of overactive bladder co-existing with depression via the central pathways. Pharmacol. Biochem. Behav. 2020;189:172842. doi: 10.1016/j.pbb.2019.172842. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

19.Keske M., Gok B., Ener K., Ozcan M.F., Ozayar A., Okulu E., Neselioglu S., Cakmak S., Asil E., Aldemir M., et al. Relationship between oxidative stress and detrussor overactivity: A case control study. Urol. J. 2019;16:371–374. doi: 10.22037/uj.v0i0.5090. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

20.Dagdeviren H., Cengiz H. Association between Metabolic Syndrome and Serum Nerve Growth Factor Levels in Women with Overactive Bladder. Gynecol. Obstet. Investig. 2018;83:140–144. doi: 10.1159/000477170. [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

 

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Η Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου. ΄
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.