ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΕΡΓΙΚΑ ΑΤΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ©

Πολλά  αλλεργικά άτομα πρέπει να καταστρώνουν ειδικό προγραμματισμό των διακοπών τους, που θα αφορά την εποχή των διακοπών, το χώρο που θα φιλοξενηθούν και τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να εφαρμόσουν, ώστε στις διακοπές τους να έχουν, όσο το δυνατόν λιγότερα ή καθόλου ενοχλήματα.

Τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα και αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα έχουν συνήθως πολύ κακή ποιότητα ζωής από το τέλος Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος Ιουνίου, εφόσον παρουσιάζουν ευαισθησίες σε αλλεργιογόνες γύρεις, όπως αυτές που παράγουν τα ανεμόφιλα φυτά (περδικάκι, αγρωστώδη, , τσουκνίδα, μαργαρίτες,, διάφορα ζιζάνια, ελιά, κυπαρίσσι κλπ).

Τα άτομα με αλλεργίες στις μούχλες (μύκητες) υποπφέρουν όλες τις εποχές του χρόνου , διότι κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα οι σπόροι των μυκήτων, προς τους οποίους έχουν αναπτύξει ευαισθησία.

Επίσης τα συμπτώματά τους εμφανίζονται ή μεγιστοποιούνται, όταν παραμένουν ή διαβιούν σε χώρους, που δεν αερίζονται, οι τοίχοι τους είναι ποτισμένοι με υγρασία, που επιτρέπει την ανάπτυξη της μούχλας ή χρησιμοποιούν κλινοσκεπάσματα, τα οποία φυλάσσονται σε μουχλιασμένες αποθήκες και ερμάρια.

Άλλοι αλλεργικοί, οφείλουν τη συμπτωματολογία τους στην ευαισθησία που έχουν αναπτύξει στα αλλεργιογόνα οικόσιτων ζώων, όπως η γάτα ή ο σκύλος.

Άλλα αλλεργικά άτομα με αλλεργική συμπτωματολογία που εκδηλώνεται κυρίως το φθινόπωρο και το χειμώνα πάσχουν από υπερευαισθησία στα αλλεργιογόνα των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού.

Τα ακάρεα διαβιούν στα κλινοσκεπάσματα που δεν αλλάζονται συχνά, στα στρώματα, μαξιλάρια που δεν πλένονται συχνά, υφασμάτινα έπιπλα, μάλλινα κλινοσκεπάσματα, χαλιά μοκέτες, φλοκάτες κλπ.

Μερικά άτομα είναι υπερευαίσθητα στα αλλεργιογόνα των κατσαρίδων και εκδηλώνουν τα συμπτώματά τους μόλις βρεθούν σε χώρους που φιλοξενούν κατσαρίδες.

H έκθεση σε ζωικά αλλεργιογόνα θεωρείται παράγοντας κινδύνου μείζονος σημασίας για ευαισθητοποίηση, αυτών που εκτίθενται σ’αυτά  και εκδήλωσης αλλεργικών συμπτωμάτων.

Εκτός από τις κατοικίες, τα ξενοδοχεία μπορεί φιλοξενούν ακάρεα της σκόνης του σπιτιού και πιθανόν κατσαρίδες, των οποίων τα αλλεργιογόνα είναι σημαντικής κλινικής σημασίας.

Τα αλλεργιογόνα της γάτας και του σκύλου προσβάλλουν το γενικό πληθυσμό, ενώ οι αλλεργίες στα τρωκτικά, τα κτήνη, άλογα, κονίκλους είναι περιορισμένες μόνον σε όσους ασχολούνται με αυτά τα ζώα, επαγγελματικά..

Η έκθεση στα ζωικά αλλεργιογόνα δεν περιορίζεται μόνον όταν έρχεται κάποιος σε άμεση επαφή με αυτά. Τα ζωικά αλλεργιογόνα (σκύλου, γάτας) επειδή έχουν αεροδυναμικές ιδιότητες εύκολα διασπείρονται στον ατμοσφαιρικό αέρα και προσκολλώνται στα ενδύματα, τα μαλλιά, τις υφασμάτινες ταπετσαρίες των επίπλων, τα κλινοσκεπάσματα.

 Έτσι μπορεί να εξαπλωθούν από το ένα περιβάλλον σε κάποιο άλλο. Στα ξενοδοχεία οι ένοικοι μπορεί να μεταφέρουν τα αλλεργιογόνα του σπιτιού τους στο υπνοδωμάτιο του ξενοδοχείου, που έχουν καταλύσει.

Ο επόμενος ένοικος που θα διαβιώσει στο ίδιο δωμάτιο, αν έχουν παραμείνει αλλεργιογόνα σκύλου ή γάτας, από τα ενδύματα του προηγηθέντος ενοίκου μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα σε έναν άλλο ένοικο, ο οποίος  είναι ευαισθητοποιημένος προς αυτά. [2].

Η οργάνωση των διακοπών του αλλεργικού ατόμου

Το άτομο με αναπνευστικά συμπτώματα από τη μύτη ή τους πνεύμονες (αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα) αποφεύγει να κάνει διακοπές την άνοιξη σε τόπους, στους οποίου επικρατεί χλωρίδα αλλεργιογόνων φυτών, προς τα οποία έχει αποδειχτεί ότι είναι αλλεργικο.

Σε περίπτωση που για λόγους επαγγελματικών δραστηριοτήτων πρέπει κανείς να διαμείνει σε πόλη με έντονη αλλεργιογονική ανθοφορία συνιστάται να επιλέξει ξενοδοχείο με υποαλλεργιογονικές προδιαγραφές που θα περιγραφούν πιο κάτω.

Η χρονική περίοδος της ανθοφορίας των αλλεργιογόνων φυτών διαφέρει μεταξύ των περιοχών της νοτίου και βορείου Ελλάδος. Έτσι ένα νοτιοελλαδίτης ή νησιώτης μπορεί να κάνει διακοπές ή να ταξιδέψει ασφαλώς στη βόρεια Ελάδα, όταν αρχίσει η ανθοφορία στο νότο, η οποία καθυστερεί τουλάχιστον κατά 15 μέρες στις πόλεις του Βορά.

Επίσης, όταν η αλλεργιογόνος ανθοφορία στις περιοχές του βορρά βρίσκεται στο μέγιστο, στον νότο ελαττώνονται οι συγκεντρώσεις των αλλεργιογόνων γυρεοκόκκων στην ατμόσφαιρα.

Όμως υπάρχουν άτομα πολυαλλεργικά, δηλαδή τα συμτώματά τους οφείλονται σε υπερευαισθησία σε διάφορες οικογένειες αλλεργιογόνων, πράγμα που τους προκαλεί συμτωματολογία με εξάρσεις και υφέσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αυτά τα άτομα θα πρέπει να επιλέγουν καταλύματα που είναι κατασκευασμένα με υποαλλεργιογονικές ή αντιαλλεργιογονικές προδιαγραφές.

Το άτομο που πάσχει από κάποια αλλεργική πάθηση του ωτορινολαρυγγολογικού συστήματος (αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική ρινοκολπίτιδα, αλλεργική καθ’ υποτροπήν εκκριτική μέρση ωτίτιδα, αλλεργική καθ΄υποτροπήν λαρυγγίτιδα) ή του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος (αλλεργικό άσθμα) πάντοτε φέρει μαζί του, όταν ταξιδεύει τα αντιαλλεργικά φάρμακά του [3].

Ταυτόχρονα το αλλεργικό άτομο φροντίζει να κάνει απευαισθητοποίηση με υπογλώσσια ανοσοθεραπεία με εκχυλίσματα αλλεριογόνων, προς τα οποία είναι ευαίσθητο [4].

Υποαλλεργιονικές ξενοδοχιακές προδιαγραφές

Κατ’αρχάς τα ξενοδοχεία που είναι κτισμένα σε υψόμετρο άνω των 1600 μέτρων δεν φιλοξενούν ακάρεα της σκόνης του σπιτιού, διότι τα ακάρεα αδυνατούν να υπάρξουν σ’αυτό το υψόμετρο. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, και τα ορεινά ξενοδοχεία , όπως και τα ξενοδοχεία που κτίζονται σε οποιοδήποτε υψόμετρο θα πρέπει να κατασκευάζονται, ως υποαλλεργιογονικά, αν θέλουν να διαφημίζονται ότι μπορούν να φιλοξενήσουν ασθματικούς ή τους πάσχοντες από αλλεργική ρινίτιδα.

Η υποαλεργιογονικότητα ενός ξενοδοχείου εξαρτάται και από την τοποθεσία του. Τα ξενοδοχεία που βρίσκονται μέσα στις πόλεις πλημμυρίζουν τις αλλεριογόνες εποχές με αλλεργιογόνους γυρεοκόκκους, των οποίων η τοξικότητα επιτείνεται από τους χημικούς ρύπους των καυσαερίων, που αφθονεί στο κέντρο των πόλεων. Κάθε υποαλλεργιογονικό ξενοδοχείο θα πρέπει να έχει πορτοπαράθυρα με σίτες, που απαγορεύουν την εισβολή γύρεων μέσα στα δωμάτια.

Οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων δεν συνιστάται να φιλοξενούν σκύλους ή γάτες μέσα στην αυλή του ξενοδοχείου ή πλησίον του ξενοδοχείου.

Οι υπεύθυνοι των ξενοδοχείων οφείλουν να διαθέτουν ειδικό χώρο φιλοξενίας των οικοσίτων ζώων που παίρνουν μαζί τους ορισμένοι φιλόζωοι πελάτες τους.

Απαγορεύεται η φιλοξενία γάτας και σκύλου σε δωμάτιο ξενοδοχείου που προορίζεται για φιλοξενία ανθρώπων. Η παραμονή μέσα σε ένα δωμάτιο ενός σκύλου ή μιας γάτας πλημμυρίζει το δωμάτιο από αλλεργιογόνα αυτών των ζώων, τα οποία αιωρούνται στην ατμόσφαιρα του δωματίου και στη συνέχεια κολλάνε στους τοίχους τις ταπετσαρίες, τα υφασμάτινα έπιπλα, χαλιά.κλπ.

Ο πλήρης καθαρισμός των ανωτέρω μετά την απομάκρυνση του ζώου από το δωμάτιο πρακτικά είναι αδύνατος. Ο επόμενος πελάτης που θα κοιμηθεί σ’αυτό το δωμάτιο και πάσχει από αλλεργία στο σκύλο ή στη γάτα θα εκδηλώσει συμπτώματα και δεν θα γνωρίζει γιατί τα εκδήλωσε.

Βασικός κανών λοιπόν, υγιεινής των ξενοδοχείων είναι η απαγόρευση της διαμονής του οικοσίτου ζώου στο δωμάτιο μαζί με τον ένοικό του. Υπάρχουν ξενοδοχεία που διαθέτουν ορισμένα δωμάτια μόνο σε ζωόφιλους και έτσι οποιοσδήποτε είναι αλλεργικός μπορεί να ερωτήσει τους υπευθύνους, αν στο δωμάτιο που θα ενοικιάσει έχει ζήσει ποτέ ζώον.

Τα υποαλλεργιογονικά ξενοδοχεία κάνουν έγκαιρα απεντόμωση κάθε χρόνο και εγγυώνται την απουσία κατσαρίδων από τα δωμάτια. Αυτή την πληροφορία οφείλουν να την κάνουν γνωστή , όταν διαφημίζουν το ξενοδοχείο τους.

Τα υποαλλεργιογονικά ξενοδοχεία διαθέτουν ή κεντρικό σύστημα εξαερισμού με φίλτρα που συλλέγουν τις γύρεις ή συσκευές κλιματισμού με αντιαλλεργικά φίλτρα ή φίλτρα που παγιδεύουν τις γύρεις και τα λοιπά αλλεργιογόνα.

Οι τοίχοι των τουαλετών και των δωματίων δεν πρέπει να έχουν οποιοδήποτε σημείο συγκέντρωσης μούχλας. Οι υδραυλικές εγκαταστάσεις πρέπει να συντηρούνται άψογα και οι αποχετεύσεις να λειτουργού χωρίς να αναδύεται από τις τουαλέτες ή τους νεροχύτες οποιαδήποτε ερεθιστική οσμή, που μπορεί να επηρεάσει το αναπνευστικό σύστημα ενός αλλεργικού ατόμου.

Το υποαλλεργιογονικό ξενοδοχείο πρέπει να διαθέτει χωριστά δωμάτια για καπνίζοντες και μη καπνίζοντες. Όσα μέτρα εξαερισμού κι αν εφαρμοστούν σε ένα δωμάτιο, στο οποίο προηγήθηκε ένοικος καπνιστής, δεν φέρουν αποτέλεσμα.

Δεν συνιστάται η χρήση ψεκασμών με αρωματικές ουσίες στα δωμάτια του ξενοδοχείου, διότι οι περιοσσότερες απ’ αυτές μυρίζουν , τόσο έντονα, που μπορεί να δημιουργήσου πρόβλημα στα άτομα με ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα.

Τα υποαλεργιογονικά ξενοδοχεία προστατεύουν τους ενοίκους τους από τα αλλεργιογόνα των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού με τον εξής τρόπο.

Δεν συνιστάται η παρουσία χαλιών, μοκετών, φλοκατών , τόσο μέσα στο κάθε δωμάτιο, όσο και στους διαδρόμους του ξενοδοχείου. Οι μοκέτες από τοίχο σε τοίχο είναι εστίες φιλοξενίας ακάρεων και ουδείς εγγυάται την πλήρη καθαριότητά τους ή την αποστείρωσή τους.

Δεν συνιστάται η παρουσία επίπλων με υφασμάτινες ταπετσαρίες ή αν υπάρχουν να καθαρίζονται επιμελώς με ειδική αντιακαρεακή σκούπα,

Τα στρώματα των κρεβατιών, επειδή δεν είναι εύκολο να λιάζονται ή να αερίζονται πλήρως πρέπει να φακελώνονται σε νάιλον σάκκο. που κλείνει ερμητικά. Πάνω από το στρώμα να υπάρχει ένα λεπτού πάχους ελαφρο, μαλακό στρώμα από λάτεξ, το οποίο εύκολα εκτίθεται στον ήλιο, οι ακτίνες του οποίου φονεύουν τα ακάρεα. Τους χειμερινούς μήνες, που αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να γίνει συνιστάται να αυξάνεται η θερμοκρασία του δωματίου (από το καλριφέρ ή το κλιματιστικό) μέχρι τους 28 βαθμούς Κελσίου, για τρεις ώρες, οπότε εξαχνώνονται τα ακάρεα.

Οι μαξιλαροθήκες πρέπει να αλλάζονται καθημερινά, ενώ τα μαξιλάρια πρέπει να περιέχουν μεταξοβάμβακα ή άλλο υλικό, που επιτρέπει το πλύσιμο ολόκληρου του μαξιλαριού στο πλυντήριο, στους 60 βαθμούς Κελσίου, οπότε σκοτώνονται, όλα τα ακάρεα.

Εφόσον εφαρμόζονται τα παραπάνω οι τουριστκές επιχειρήσεις μπορούν να εγγυηθούν στους ασθματικούς και τους ανθρώπους με αλλεργική ρινίτιδα ότι μπορεί να κάνουν τις διακοπές τους με ασφάλεια και καλή ποιότητα ζωής.

Η προσωπική εμπειρία του γράφοντος έδειξε ότι οι πλείστοι διαχειριστές και ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων της Χώρας μας τα λειτουργούν χωρίς να έχουν λάβει υπόψη τους ότι, το 25% του αλλεργικού πληθυσμού της χώρας έχει και αυτό δικαίωμα να κάνει διακοπές με εξαιρετική ποιότητα ζωής στο ξενοδοχείο που καταλύει. Καμμία σημασία δεν έχουν τα αστέρια στα οποία ανήκει κάποιο ξενοδοχείο για τη δημιουργία σ’αυτό ενός υποαλλεργιογονικού περιβάλλοντος. Μπορεί να βρεί κανείς ξενοδοχεία 3 αστέρων με πλήρη υποαλλεργιογονική προστασία για τους πελάτες του.

Τα άτομα με αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος, που οφείλονται στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού μπορούν να επιλέγουν ως τόπο δικοπών τους περιοχές με υψόμετρο άνω των 1600 μέτρων. Σ’ αυτό το υψόμετρο είναι αδύνατη η επιβίωση των ακάρεων της σκόνης του σπιτιού με επακόλουθο την πλήρη υποχώρηση των αλλεργικών συμπτωμάτων [5].

Βιβλιογραφία

1. Calderon MA, et al.  EAACI: A European Declaration on Immunotherapy. Designing the future of allergen specific immunotherapy. Clin Transl Allergy. 2012 Oct 30;2(1):20

2. Jutel M1, Papadopoulos NG, Gronlund H, Hoffman HJ, Bohle B, Hellings P, Braunsthal GJ, Muraro A, Schmid-Grendelmeier P, Zuberbier T, Agache I. Recommendations for the allergy management in the primary care. Allergy. 2014 Jun;69(6):708-18. doi: 10.1111/all.12382. Epub 2014 Mar 15

3. Gregory B Diette, MD, Meredith C McCormack, MD, Nadia N Hansel, MD, Patrick N Breysse, PhD, and Elizabeth C Matsui, MD Environmental Issues in Managing Asthma. Respir Care. May 2008; 53(5): 602–617. 

4. Wayne R. Thomas. House dust allergy and immunotherapy.Hum Vaccin Immunother. Oct 1, 2012; 8(10): 1469–1478. 

5. E van Velzen, J W van den Bos, J A Benckhuijsen, T van Essel, R de Bruijn, and R Aalbers Effect of allergen avoidance at high altitude on direct and indirect bronchial hyperresponsiveness and markers of inflammation in children with allergic asthma.Thorax. Jun 1996; 51(6): 582–584.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Άρης Πάγκαλος

Άρης Πάγκαλος
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας ΩΡΛ Αλλεργίας Αννοσολογίας και Ρογχοπαθειών                                                                                                                                                    Ηρώων Πολυτεχνείου 8, Αγιος Νικόλαος 72100, Λασιθίου, Κρήτης

Τηλ. 6973317033 pagkalos.orl@gmail.com                                                                                              ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Βαρηκοία, ΩΡΛ Αλλεργία, ΩΡΛ ογκολογία, Νευροοτολογία, Έρευνα της Αλλεργιογόνου χλωρίδας της Ελλάδας, Διαταραχές φωνής, Διαταραχές Ισορροπίας, Συμπληρωματική Ιατρική, Περιβαλλοντική Ιατρική

Ευάγγελος Γκόλας

Ευάγγελος Γκόλας
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος,
Καλιάφα Σπύρου 1Α, 453 32, Ιωάννινα,
Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας ΩΡΛ Αλλεργίας, Ανοσολογίας και Ρογχοπαθειών
Τηλέφωνο: 2651049006, Κινητό: 6936349006  www.egolas.gr
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Νευροωτολογία, ΩΡΛ Αλλεργία, Φωνιατρική, ΩΡΛ ογκολογία, ΠαιδοΩΡΛ, Γηριατρική ΩΡΛ,
Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική, Υπερβαρική Ιατρική, Βιταμίνη D, Βιταμίνη Κ.

 



Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.