Μπορεί ο Μότσαρτ να πέθανε από έλλειψη βιταμίνης D;©

Πρόσφατα διατυπώθηκε η μια νέα υπόθεση ότι ο WolfgangAmadeusMozart μπορεί να πέθανε από έλλειψη βιταμίνης D  (όταν αναφέρεται ο όρος βιταμίνη D εννοείται η βιταμίνη D2 και βιταμίνη D3).

Σε μια επιστολή που ανακοινώθηκε στο περιοδικό “Medical Problems of Performing Artists“, (το πρώτο κλινικό ιατρικό περιοδικό, που είναι αφιερωμένο στα αίτια, τη διάγνωση και τη θεραπεία των ιατρικών προβλημάτων τραγουδιστών και μουσικών), από τους WilliamB. Grant, Ph.D. και Stefan Pilz, M.D., περιγράφεται ότι η έλλειψη βιταμίνης D παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των σύγχρονων μουσικών.

 

alt

 Ο Μότσαρτ πέθανε νέος (35 ετών) και χειμώνα, που είναι μια εποχή του έτους χωρίς ηλιακή ακτινοβολία, η οποία παράγει τη βιταμίνη D3 στο δέρμα των ανθρώπων [1].

 

 

Θα ήταν παρακινδυνευμένο να διατυπωθεί σήμερα με βεβαιότητα η ακριβής αιτία του πρόωρου θανάτου του Mozart, αλλά δεν μπορεί να παραβλεφτεί η έλλειψη βιταμίνης D ως παράγοντας κινδύνου αυξημένης πιθανότητας νόσησης των ανθρώπων, ιδιαίτερα εκείνη την εποχή.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τους παραπάνω συγγραφείς είναι αδύνατο να φωτοσυντεθεί στο δέρμα των ανθρώπων που κατοικούν στο γεωγραφικό πλάτος της Βιέννης η βιταμίνη D3 τους έξι από τους δώδεκα μήνες το χρόνο.

 

 

Σημειώνουν επίσης ότι ο Mozart έγραφε τις περισσότερες από τις συνθέσεις του κατά τη διάρκεια της νύχτας με επακόλουθο τη μη έκθεσή του στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Αυτή η στέρηση της ηλιακής ακτινοβολίας σίγουρα του είχε δημιουργήσει έλλειψη βιταμίνης D3. Ως έλλειψη της βιταμίνης D3 σήμερα ορίζονται τα επίπεδα της 25-υδρόξυβιταμίνης D3 κάτω των 20ng/ml. Η 25-υδρόξυβιταμίνης D3 είναι ο κύριος μεταβολίτης της βιταμίνης D3 στο ήπαρ.

 

Τα άτομα με έλλειψη βιταμίνης D3 είναι επιρρεπή όχι μόνο στις χειμερινές, αλλά και σε άλλες λοιμώξεις [ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΜΕ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D3©
Αναφέρεται στη βιογραφία του Mozart, ότι ο συνθέτης έπασχε από το 1762 έως το 1783 από πυρετούς, αμυγδαλίτιδες και κρυολογήματα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Μαΐου. 

Επίσης και άλλες νόσοι, που ήταν συχνές αιτίες πρόωρου θανάτου εκείνη την εποχή, σχετίζονται με την έλλειψη βιταμίνης D3. Σαυτές τις νόσους περιλαμβάνεται η φυματίωση, καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιακή ανεπάρκεια , εγκεφαλικά επεισόδια, πνευμονία και άλλες λοιμώδεις νόσοι, Για την εκδήλωση των παραπάνω νόσων σημαντικό ρόλο παίζει η έλλειψη της βιταμίνης D3 .[ Βιταμίνη D©]

 

Η υποβιταμίνωση D3 αποτελεί παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης νόσων για τους σύγχρονους μουσικούς

 

Οι περισσότεροι σύγχρονοι μουσικοί και τραγουδιστές εργάζονται τις νυχτερινές ώρες, πράγμα που τους στερεί τη δυνατότητα έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Η δημιουργία βιταμίνης D3 στο δέρμα επιτυγχάνεται όταν εκτίθεται το γυμνό σώμα στον ήλιο μόνο τις ώρες 11.00π.μ.-13.00 μμ και για 10-15 λεπτά.

Η μεγαλύτερης διάρκειας έκθεση του δέρματος στον ήλιο δεν συνιστάται χωρίς δερμοπροστασία, διότι, ως γνωστόν, περιλαμβάνει κινδύνους πρόκλησης βλάβης του DNAτων κυττάρων του και την αύξηση του κινδύνου δερματικών νεοπλασιών, με την πάροδο των ετών.

Πιθανόν λοιπόν η έλλειψη βιταμίνης Dνα συνέβαλε στην πρόκληση θανάτου, όχι μόνον του Mozart, αλλά και του μουσικοσυνθέτη Gustav Mahler, που πέθανε 41 ετών από βακτηριδιακή ενδοκαρδίτιδα.

Ο Mozart πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου του 1791, μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Είναι πλέον επιβεβαιωμένο διεθνώς ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D3 ελαττώνονται τους χειμερινούς μήνες στους περισσότερους ανθρώπους, Όσοι, εξαιτίας της εργασίας τους ξενυχτούν και κοιμούνται την ημέρα βρίσκονται σε μεγαλύτερο και σταθερότερο κίνδυνο υποβιταμίνωσης D3, ιδίως τους χειμερινούς μήνες και απορρύθμιση της υγείας τους γενικότερα. Υπενθυμίζεται ότι ο χρόνος ημιζωής της 25-υδρόξυβιταμίνης D3 στο ανθρώπινο σώμα είναι 4-6 εβδομάδες,

Συνεπώς όση βιταμίνη D3 είχε φωτοσυνθέσει ο Mozart τους καλοκαιρινούς μήνες ( και αυτό είναι αμφίβολο, αφού εργαζόταν τις νυχτερινές ώρες) θα είχε καταναλωθεί την εποχή που αρρώστησε και τελικά πέθανε, διότι τα επιίπεδά της 25-υδρόξυβιταμίνης D3 θα ήταν τόσο χαμηλά, που δεν τον προστάτεψαν από τις χειμερινές λοιμώξεις..

Έτσι λοιπόν αυτοί που ξενυχτούν υποχρεωτικά εξαιτίας της δουλειάς τους, εφόσον μπορούν να εκτεθούν για 10-15 λεπτά το μεσημέρι του καλοκαιριού στην ηλιακή ακτινοβολία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D3 του οργανισμού τους στα επιθυμητά επίπεδα.

Τους χειμερινούς μήνες που οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν λοξά στην επιφάνεια της γης και δεν υπάρχει επαρκής υπεριώδης ακτινοβολία Β, που ευθύνεται για τη φωτοσύνθεση της βιταμίνης D3 στο δέρμα, αρκεί η συμπληρωματική λήψη για τους ενήλικες 4000 IU ή 4 σταγόνων φυσικής και όχι συνθετικής βιταμίνης D3 που φέρεται μέσα σε βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο [D3-Gkelin drops] καθημερινά, μετά το φαγητό, για να εξασφαλιστούν τα επιθυμητά και ευεργετικά επίπεδα για την υγεία του επίπεδα βιταμίνης D3.

H τι βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο του D3-Gkelin drops  επιτρέπει την ασφαλή απορρόφησή της φυσικής βιταμίνης  από το έντερο.

Ο έλεγχος των επιπέδων της βιταμίνης D3 στα μέσα του φθινοπώρου και το τέλος της άνοιξης, μετρώντας τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό καθοδηγούν στη λήψη της ορθής απόφασης για συμπληρωματική λήψη βιταμίνης D3 σε επαρκή δόση.

Σύμφωνα με τις Κλινικές Κατευθυντήριες Οδηγίες της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας των ΗΠΑ:

Έλλειψη βιταμίνης D3 υπάρχει, όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό <20ng/ml.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D3 υπάρχει, όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό είναι 21-29 ng/ml.

Επάρκεια βιταμίνης D3 υπάρχει, όταν τα επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό είναι 30-100 ng/ml [2].

θεραπευτικά επίπεδα της 25-υδροξυβιταμίνης D3 είναι 50-70ng/ml.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Grant WB, Pilz S. Vitamin D deficiency contributed to Mozart’s death. Med Probl Perform Art. 2011 Jun;26(2):117.

2. Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, et al. Endocrine Society Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96:1911–30. doi: 10.1210/jc.2011-0385. [PubMed] [Cross Ref]

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Η Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου. ΄
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.