ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ, ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΦΛΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΓΙΩΡΓΙΤΙΚΟΥ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ ΝΕΜΕΑΣ

Είναι δυνατόν τα συστατικά του κόκκινου σταφυλιού να προστατεύσουν το καρδιοκυκλοφορικό σύστημα;©

 

Πως οι πολυφαινόλες και η ρεσβερατρόλη του κόκκινου σταφυλιού  ασκούν καρδιοπροστατευτικό αποτέλεσμα;

Τα εκχυλίσματα του σταφυλιού και οι καθαρές πολυφαινόλες, που περιέχονται στο κόκκινο κρασί και τη σκόνη των σπόρων και των φλουδών του κόκκινου κρασιού διαθέτουν μια σειρά βιολογικών δράσεων, που μπορεί να είναι ωφέλιμες στην πρόληψη μερικών νόσων που είναι επακόλουθες φλεγμονής, περιλαμβανομένης και της καρδιαγγειακής νόσου.

Στα ενεργά συστατικά των εκχυλισμάτων του κρασιού, τα οποία προκύπτουν από τα γίγουρτα (σπέρματα των σταφυλιών ή σπόροι), τις φλούδες και το χυμό των σταφυλιών περιλαμβάνονται οι πολυφαινόλες , όπως η ρεσβερατρόλη, φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή.

Τα συστατικά αυτά έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και έχει αποδειχτεί ότι ελαττώνουν τη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) και τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Επιπλέον έχει αποδειχτεί ότι διαθέτουν μια σειρά επιπρόσθετων καρδιοπροστατευτικών και αγγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων, όπως η αντιαθηρωματοσκληρυντική, αντιαρρυθμική, και αγγειοχαλαρωτική.

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των πολυφαινολών του κόκκινου σταφυλιού είναι δυνατόν να δρούν και με κεντρικούς μηχανισμούς, όπως η κυτταρική σηματοδότηση (cellular signaling) και οι αλληλεπιδράσεις σε γενωμικό επίπεδο (genomic level). Βάσει των ανωτέρω η κατανάλωση κόκκινων σταφυλιών, εκχυλισμάτων κόκκινων σταφυλιών,  κόκκινου κρασιού και σκόνης αποξηραμένων σπόρων και φλουδών κόκκινου σταφυλιού μπορεί να είναι επωφελή στην πρόληψη και ανάπτυξη μιας χρόνιας εκφυλιστικής νόσου, όπως η καρδιαγγειακή(4).

Η ρεσβερατρόλη είναι μέλος της οικογένειας των πολυφαινολών, που ονομάζονται βινιφερίνες και αποτελεί συστατικό της φλούδας και των σπόρων των κόκκινων σταφυλιών. Επειδή ο μούστος των κόκκινων σταφυλιών αφήνεται να ζυμωθεί περισσότερες ώρες μαζί με τις φλούδες και τους σπόρους των σταφυλιών, σε σύγκριση με το μούστο των λευκών σταφυλιών, το κόκκινο κρασί περιέχει περισσότερη ρεσβερατρόλη.

Η έρευνα έδειξε ότι, παρά το γεγονός ότι οι Γάλλοι καταναλώνουν πολλά κεκορεσμένα λιπαρά με τη δίαιτά τους, εν τούτοις δεν εμφανίζουν τόσο μεγάλη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων. Το γεγονός αυτό ονομάστηκε Γαλλικό Παράδοξο(1) και έχει αποδοθεί στα αντιλιπιδαιμικά αποτελέσματα της μέτριας κατανάλωσης κόκκινου κρασιού.

Τα αποτελέσματα τεκμηριωμένων ερευνών έδειξαν ότι τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη που προκύπτουν από τη χρήση του κόκκινου κρασιού οφείλονται στις πολυφαινόλες που περιέχει και ιδιαίτερα στη ρεσβερατρόλη, που υπάρχει στις φλούδες και τους σπόρους των κόκκινων σταφυλιών.

Στα οφέλη από τη χρήση κόκκινου κρασιού περιλαμβάνεται ο περιορισμός της καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας, του καρκίνου του πνεύμονος και του προστάτη σε ποσοστά περόπου 30% έως 50%, 57% και 50%, αντιστοίχως.

Οι πολυφαινόλες διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, καθαρίζουν τις οξειδωτικές ρίζες, διεγείρουν τον ενδογενή μηχανισμό προστασίας από μια επίμονη ισχαιμία του μυοκαρδίου ή ισχαιμική προ-προσαρμογή ( ischemic preconditioning) και προάγουν την αγγειογένεση(3) .

Μερικές από αυτές τις ιδιότητες των πολυφαινολών μπορεί να εξηγήσουν τα καρδιοπροστατευτικά τους αποτελέσματα, καθώς και την ευεργετική επίδρασή τους σε άλλα όργανα του σώματος. Σήμερα είναι γνωστό ότι συστήνεται μόνον η μικρή κατανάλωση κόκκινου κρασιού, διότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση κρασιού γενικά, όπως και των λοιπών οινοπνευματωδών ποτών είναι συνδεδεμένη με την εκδήλωση διαφόρων καρκίνων. Αυτό το γεγονός δεν οφείλεται στο οινόπνευμα, αλλά στον κύριο μεταβολίτη του οινοπνεύματος, την ακεταλδεϋδη, η οποία έχει αποδειχτεί ότι είναι καρκινογόνος ουσία.

Ένας ασφαλής τρόπος πρόσληψης των πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού είναι η κατανάλωση του βιολογικού, γλυκού λιαστού Αγιωργίτικου Νεμέας από το βιολογικό αμπελώνα Γκέλικος. Αρκεί η καθημερινή κατανάλωση 30ml του Γκελάντο για να προσλάβει κανείς επαρκείς για την υγεία πολυφαινόλες του κόκκινου σταφυλιού.

 Σε περίπτωση που για ιατρικούς  ή άλλους λόγους αντενδείκνυται η κατανάλωση κρασιού συστήνεται η η καθημερινή λήψη 3-6 καψουλών Βινογκελίν. Οι κάψουλες του Βινογκελιν περιέχουν τη σκόνη των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας από το βιολογικό αμπελώνα Γκέλικος.

Παίρνοντας λοπόν κανείς καθημερινά τις κάψουλες του Βινογκελίν απολαμβάνει τις πολύτιμες για την υγεία πολυφαινόλες του κόκκινου σταφυλιού χωρίς να καταναλώνει οινόπνευμα  (2).

Βιβλιογραφία

1.Chiuve SE, Rexrode KM, Spiegelman D, Logroscino G, Manson JE, Rimm EB. Primary prevention of stroke by healthy lifestyle. Circulation. 2008 Aug 26;118(9):947-54. Epub 2008 Aug 12.

2.Das S, Santani DD, Dhalla NS. Experimental evidence for the cardioprotective effects of red wine. Exp Clin Cardol. 2007 Spring;12(1):5-10.

3. Raval AP, Lin HW, Dave KR, Defazio RA, Della Morte D, Kim EJ, PerezPinzon MA. Resveratrol and ischemic preconditioning in the brain. Curr Med Chem. 2008;15(15):1545-51.

4. Dohadwala MM, Vita JA. Grapes and cardiovascular disease. J Nutr. 2009 Sep;139(9):1788S-93S.

 

Γιατί τα συστατικά του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού Νεμέας  είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία;

Το βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο σταφύλι Νεμέας  κρασί περιέχει ορισμένες χημικές ουσίες, τις πολυφαινόλες, σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα λοιπά κρασιά. Οι πολυφαινόλες είναι ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, που προστατεύουν τα τοιχώματα των αγγείων της καρδιάς. Επιπλέον οι έρευνες έδειξαν, ότι οι πολυφαινόλες του κρασιού περιορίζουν την απορρόφηση της μαλονδιαλδεϋδης, μιας ουσίας που συμμετέχει στη δημιουργία της αθηρωματοσκλήρυνσης, του διαβήτη, του καρκίνου και άλλων νόσων (1). Διακρίνονται δύο κύριες μορφές πολυφαινολών : Τα φλαβονοειδήκαι τα μη φλαβονοειδή.

Φλαβονοειδή: Αυτές οι αντιοξειδωτικές ουσίες υπάρχουν σε ποικίλες τροφές, όπως τα πορτοκάλια, μήλα, κρεμμύδια, τσάϊ, σοκολάτα. Οι διάφοροι τύποι οινοπνευματωδών ποτών, όπως το λευκό κρασί και η μπύρα περιέχουν μικρές ποσότητες, ενώ στο κόκκινο σταφύλι, το κόκκινο κρασί και τη σκόνη των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις φλαβονοειδών όπως οι ανθοκυανίνες, ρεσβερατρόλη, φαινολικό οξύ (2).

Μη φλαβονοειδή: Οι ουσίες αυτές που βρέθηκαν στο κόκκινο κρασί είναι σημαντικού ενδιαφέροντος, διότι φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, παρεμποδίζοντας την απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών, όπως τουλάχιστον έχει αποδειχτεί σε ποντίκια.

Προκειμένου να προσλάβει τις πολύτιμες για τη διατήρηση της υγείας πολυφαινόλες μπορεί να καταναλώνει μικρές και όχι μέτριες ποσότητες βιολογικού κόκκινου γλυκού λιαστού Αγιωργίτικου κρασιού Νεμάς Γκελάντο, από βιολογικά σταφύλια του αμπελώνα Γκέλικος. Αρκεί η λήψη 30ml Γκελάντο ημερησίως για να προσληφθούν από έναν ενήλικο οι χρήσιμες πολυφαινόλες του κόκκινου σταφυλιού.
‘Ομως υπάρχουν περιπτώσεις ατόμωνμ που αντενδείκνυται να καταναλώνουν κρασί και οινοπνευματώδη, όπως οι καρκινοπαθείς ή όσοι εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα, μετά την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, όπως ο πονοκέφαλος ή η ημικρανιακή κρίση.

Η έννοια των κρίσεων  ημικρανίας που προκαλούνται από τρόφιμα και ποτά έχει τεθεί επί αιώνες.

Το κόκκινο κρασί ειδικότερα έχει αναγνωριστεί ως έναυσμα για την πρόκληση ημικρανιακής κρίσης από την αρχαιότητα, όταν ο Κέλσος (25 π.Χ.-50 μ.Χ.) περιέγραψε πόνο στο κεφάλι μετά την κατανάλωση κρασιού. Έκτοτε, οι αναφορές στη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης οινοπνεύματος  και των κρίσεων  πονοκέφαλου είναι πολλές. Ο πιο συνηθισμένος πυροδοτητής  αυτών των κρίσεων  μεταξύ των αλκοολούχων ποτών είναι σαφώς το κρασί

Το κρασί, και ειδικά το κόκκινο κρασί, μπορεί να είναι η αιτία πυροδότησης της ημικρανίας. Τα άτομα χωρίς ημικρανία  μπορεί να έχουν επεισόδια πονοκέφαλου με την λήψη κρασιού.

Οι λόγοι για τους οποίους το κόκκινο κρασί πυροδοτεί, σε ορισμένα άτομα, ημικρανιακές κρίσεις ή και πονοκέφαλο είναι αβέβαιοι. Όμως, η παρουσία φαινολικών ριζών φλαβονοειδών και η πιθανότητα παρεμβολής τους στον κεντρικό μεταβολισμό της σεροτονίνης είναι πιθανώς οι βασικοί μηχανισμοί της σχέσης μεταξύ κρασιού και πονοκέφαλου. Παρά τούτο, απαιτούνται περαιτέρω ελεγχόμενες μελέτες για να φωτιστεί αυτή η παραδοσιακή πεποίθηση [3].

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί κανείς να πάρει τις ευεργετικές για την υγεία του πολυφαινόλες χρησιμοποιώντας το συμπλήρωμα διατροφής Βινογκελίν. Οι κάψουλες του Βινογκελίν περιέχουν τη σκόνη των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας από τον αμπελώνα Γκέλικος.
μπορεί να παίρνει ένας ενήλικος 3-6 κάψουλες Βινογκελίν ημερησίως, μετά το φαγητό. Έτσι παίρνει ότι πολύτιμο μπορεί να του προσφέρει το κόκκινο σταφύλι χωρίς να καταναλώσει οινόπνευμα.

Βιβλιογραφία

1. Del Rio D, Stewart AJ, Pellegrini N (2005)A review of recent studies on malondialdehyde as toxic molecule and biological marker of oxidative stress”. Nutr Metab Cardiovasc Dis15 (4): 316–28.

2. Leifert WRAbeywardena MYCardioprotective actions of grape polyphenolsNutrRes. 2008 Nov;28(11):729-37.

3.Krymchantowski AV, da Cunha Jevoux C. Wine and headache. .Headache. 2014 Jun;54(6):967-75.

 

Γιατί οι ανθοκυανίνες του κόκκινου κρασιού είναι ευεργετικές στην υγεία της καρδιάς;

Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών πολυφαινολών και ιδιαιτέρως τις ανθοκυανίνες (π.χ. μαλβιδινο-3-O-βήταa-d-γλυκοσίδιο και τις ειδικές χρωστικές του κόκκινου κρασιού που δημιουργούνται από την αντίδραση μεταξύ των ανθοκυανών και άλλων συστατικών του κρασιού, όπως η ηκατεχίνη, αιθανόλη και τα υδροξυκινναμικά οξέα.

Οι ανθοκυανίνες είναι η μεγαλύτερη ομάδα υδατοδιαλυτών χρωστικών του φυτικού βασιλείου και ανήκουν στην οικογένεια των χημικών ενώσεων, των φλαβονοειδών. Κύριες πηγές ανθοκυανινών είναι τα βατόμουρα, μύρτιλα, φράουλες, κεράσια, μαύρες σταφίδες, μαύρα σταφύλια, το κόκκινο κρασί.

Οι ανθοκυανίνες διαθέτουν μια ευρεία ποικιλία βιολογικών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακή και αντικαρκινική. Επιπλέον, ασκούν ποικίλα αποτελέσματα στα αιμοφόρα αγγεία, τα αιμοπετάλια και στις λιποπρωτεΐνες, που είναι ικανές να περιορίσουν τον κίνδυνο των νόσων των στεφανιαίων αγγείων της καρδιάς.

Παρά ταύτα, μέχρις ότου η απορρόφηση και η μεταβολική κατάληξη των ανθοκυανινών στους ανθρώπους διευκρινιστεί πλήρως, θα ήταν άσκοπο να βγουν συμπεράσματα, ότι η μεγάλη κατανάλωσή τους θα περιορίσει τον κίνδυνο πρόκλησης μιας χρόνιας νόσου.

Γιαυτό χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερου χρονικού βάθους κλινικές δοκιμές, που να έχουν σχεδιαστεί κατάλληλα για να έχουμε τις τελικές αποδείξεις. Εν τω μεταξύ πρέπει να μάθουμε περισσότερα για την ταυτότητα των μεταβολιτών των ανθοκυανινών και της κατανομής τους στους ιστούς (2).

Βιβλιογραφία

1.Goupy P, BautistaOrtin AB, Fulcrand H, Dangles O. Antioxidant activity of wine pigments derived from anthocyanins: hydrogen transfer reactions to the dpph radical and inhibition of the heme-induced peroxidation of linoleic acid. J Agric Food Chem. 2009 Jul 8;57(13):5762-70.

2. Mazza GJ. Anthocyanins and heart health. Ann Ist Super Sanita. 2007;43(4):369-74. Recent Patents Cardiovasc Drug Discov. 2007 Jun;2(2):133-8.

Oι νευροπροστατευτικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού και της ρεσβερατρόλης

Οι σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να συμβάλλει στην καλύτερη πρόγνωση νευρολογικών διαταραχών όπως η νόσος του Πάρκινσον (Parkinson’s disease), η νόσος του Χάντινκτον (Huntington’s disease), η νόσος του Αλτσχάϊμερ (Alzheimer’s disease), και το αγγειοεγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα επωφελή αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης οφείλονται:

Στην αντιοξειδωτική της δράση,

Την κάθαρση των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου,

Την τροποποίηση της ομοιοστασίας της νευρωνικής ενέργειας και

Την τροποποίηση των διόδων των ιόντων των γλουταματεργικών υποδοχέων .

Η ρεσβερατρόλη αυξάνει άμεσα τη δράση της σιρτουίνης 1 [sirtuin 1 (SIRT1) activity], η οποία είναι μια οξειδωμένη μορφή του νικοτινάμιδοαδενινοδινουκλεοτιδίου, που εξαρτάται από τη δεακτυλάση της ιστόνης, με επακόλουθο τη δημιουργία σοβαρής νευροπροστασίας του εγκεφάλου. Επιπλέον έχει ποδειχτεί ότι η χορήγηση ρεσβερατρόλης για βραχύ χρονικό διάστημα, παρέχει νευροπροστασία κατά της εγκεφαλικής ισχαιμίας μέσω ενεργοποίησης της σιρτουίνης 1 [sirtuin 1 (SIRT1) (1) .

Διάφορες επιδημιολογικές μελέτες περιγράφουν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού σχετίζεται με μικρότερη συχνότητα άνοιας και νόσου του Alzheimer (2).

Βιβλιογραφία

1. Raval AP, Lin HW, Dave KR, Defazio RA, Della Morte D, Kim EJ, PerezPinzon MA. Resveratrol and ischemic preconditioning in the brain. Curr Med Chem. 2008;15(15):1545-51.

2. Vingtdeux V, Dreses-Werringloer U, Zhao H, Davies P, Marambaud P. Therapeutic potential of resveratrol in Alzheimer’s disease. BMC Neurosci. 2008 Dec 3;9 Suppl 2:S6.

 

Η ρεσβερατρόλη ως χημειοπροφυλακτική αντικαρκινική ουσία

Η ρεσβερατρόλη εκτός από την καρδιοπροστατευτική και νευροπροστατευτική της ιδιότητα μπορεί να επηρεάσει τις διεργασίες των τριών σταδίων της καρκινογένεσης, που περιλαμβάνουν την έναρξη, την προαγωγή και την εξέλιξη του όγκου και να καταστείλει τη νεοαγγειογένεση και τις μεταστάσεις των όγκων

Όπως έχει ερευνηθεί, τα αντικαρκινικά αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης φαίνεται να έχουν στενή σχέση με την ικανότητά της να αλληλεπιδρά με πολλαπλούς μοριακούς στόχους που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του καρκίνου, ελαχιστοποιώντας την τοξικότητα στους υγιείς ιστούς.

Είναι γνωστό ότι οι υποδοχείς ανδρογόνων λειτουργούν ως μεταγραφικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη. Είναι γνωστό ότι η ρεσβερατρόλη αναστέλλει τη δράση των υποδοχέων ανδρογόνων και καταστέλλει την έκφρασή τους σε μεταγραφικό επίπεδο (1).
Από τις μελέτες στο εργαστήριο του Vidavalur R et al (2006) βγήκε το συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, πλούσιου σε ρεσβερατρόλη και πολυφαινόλες, που προέρχονται από τις φλούδες των ρογών των σταφυλιών περιορίζει τη νοσηρότητα και θνησιμότητα από παθήσεις του καρδιοκυκλοφορικού, του καρκίνου του πνεύμονος και του καρκίνου του προστάτη σε ποσοστά περίπου 30% έως 50%, 57% έως 50%, αντιστοίχως (4).

Η ρεσβερατρόλη και οι πολυφαινόλες των σταφυλιών εκτός των προαναφερθεισών ιδιοτήτων τους είναι και τροποποιητές των εκλεκτικών οιστρογονικών υποδοχέων και σχετίζονται άμεσα με τους γυναικολογικούς καρκίνους, ιδίως του μαστού, των οποίων μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη, όπως τουλάχιστον έχει εποδειχτεί μέχρι σήμερα σε πειραματόζωα (2) .

Η ρεσβερατρόλη μπορεί να δράσει μέσω τροποποίησης των οδών μεταβολισμού που εξαρτώνται από τις στεροειδείς ορμόνες και να παρεμποδίσει την αύξηση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, τόσο σε καλλιέργειες, όσο και σε ξενομοσχεύματα (5).Αυτές οι γνώσεις έχουν δώσει έναυσμα για έρερευνες της χρήσης της ρεσβερατρόλης στη χημειοπροφύλαξη κατά του καρκίνου σε συνδυασμό με άλλες αντικαρκινικές ουσίες, ιδίως σε περιπτώσεις δυσίατων καρκίνων (3).

Βιβλιογραφία

1. Harada N, Murata Y, Yamaji R, Miura T, Inui H, Nakano Y. Resveratrol down-regulates the androgen receptor at the post-translational level in prostate cancer cells. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2007 Dec;53(6):556-60.

2. Schlachterman A, Valle F, Wall KM, Azios NG, Castillo L, Morell L, Washington AV, Cubano LA, Dharmawardhane SF. Combined resveratrol, quercetin, and catechin treatment reduces breast tumor growth in a nude mouse model. Transl Oncol. 2008 Mar;1(1):19-27.

3. Liu BL, Zhang X, Zhang W, Zhen HN. New enlightenment of French Paradox: resveratrol’s potential for cancer chemoprevention and anti-cancer therapy. Cancer Biol Ther. 2007 Dec;6(12):1833-6. Epub 2007 Oct 13.

4. Vidavalur R, Otani H, Singal PK, Maulik N. Significance of wine and resveratrol in cardiovascular disease: French paradox revisited. Exp Clin Cardiol. 2006 Fall;11(3):217-25.

5. Wang TT, Hudson TS, Wang TC, Remsberg CM, Davies NM, Takahashi Y, Kim YS, Seifried H, Vinyard BT, Perkins SN, Hursting SD. Differential effects of resveratrol on androgen-responsive LNCaP human prostate cancer cells in vitro and in vivo. Carcinogenesis. 2008 Oct;29(10):2001-10. Epub 2008 Jun 26.

Οι αντιγηραντικές ιδιότητες του κόκκινου κρασιού και της ρεσβερατρόλης

Η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού έχει αποδειχτεί όχι μόνο πειραματικά, αλλά και στους ανθρώπους, ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και τροποποιητικές ιδιότητες του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών, ενώ επίσης προλαβαίνει την ενεργοποίηση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, χαρακτηριζόμενη από αντιθρομβωτική δράση.

Εκτός όμως από τις καρδιοπροστατευτικές, νευροπροστατευτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης περιγράφονται και αντιγηραντικές ιδιότητες, δηλαδή διεργασίες που παρατείνουν τη ζωή. Τα τελευταία 5 χρόνια έχουν ανακοινωθεί έρευνες, στις οποίες αποδείχτηκε ότι η ρεσβερατρόλη είναι ισχυρός ενεργοποιητής της αντιγηραντικής ουσίας σιρτουίνης (sirtuin) (1).

H σιρτουίνη μιμείται τα ωφέλιμα αποτελέσματα του περιορισμού των θερμίδων, καθυστερεί τη γήρανση του οργανισμού και αυξάνει τη μακροβιότητα ενός αριθμού μικροοργανισμών, όπως οι ζύμες, σκώληκες, μύγες και βραχύβια ψάρια. Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη φαίνεται να καθυστερεί την εμφάνιση ορισμένων νόσων ή καταστάσεων που έχουν σχέση με τη γήρανση του οργανισμού των θηλαστικών (2).

Βιβλιογραφία

1. Opie LH, Lecour S. The red wine hypothesis: from concepts to protective signalling molecules. Eur Heart J. 2007 Jul;28(14):1683-93. Epub 2007 Jun 7.

2. Orallo F. Curr Med Chem. 2008;15(19):1887-98. Trans-resveratrol: a magical elixir of eternal youth?

Τα αποτελέσματα της ρεσβερατρόλης στη βαρηκοΐα

Η ρεσβερατρόλη προστατεύει το ακουστικό σύστημα από τις βλάβες που προξενούν οι οξειδωτικές ρίζες οξυγόνου. Το οξειδωτικό στρες δημιουργείται με τη μεσολάβηση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες προκαλούν κυτταρικές και μοριακές βλάβες. Η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού, ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, αναστέλλει τη δράση των οξειδωτικών ριζών του οξυγόνου και τις εξουδετερώνει, προστατεύοντας το έσω ους από τη βλάβη που μπορεί να προκληθεί μετά την έκθεση πειραματοζώων σε ισχυρό θόρυβο.

Η βαρηκοΐα, η οποία προκαλείται μετά από έκθεση σε θόρυβο ή μετά από λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων εμφανίζει έναν αριθμό ακοολογικών και παθολογοανατομικών ομοιοτήτων. Οι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι ελεύθερες οξειδωτικές αντιδραστικές ρίζες οξυγόνου μπορεί να είναι κοινός παράγοντας και για τη βαρηκοΐα από έκθεση σε θόρυβο και από ωτοτοξικά φάρμακα [1]. Συνεπώς η χορήγηση ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού παράγοντα μπορεί να δράσει θετικά στην αποκατάσταση της ακοής.

Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες έδειξαν τη σημασία της ειδικής αντιοξειδωτικής θεραπείας με χορήγηση ρεσβερατρόλης (που υπάρχει στο κόκκινο κρασί) στην πρόληψη της βαρηκοΐας που σχετίζεται με ισχαιμία, έκθεση σε θόρυβο και γήρανση του οργανισμού[2].

Η ιδανικότερη σκέψη για τη λήψη των πολύτιμων για την υγεία πολυφαινολών, περιλαμβανομένης και της ρεσβερατρόλης είναι να μπορεί να πάρει τις πολύτιμες ιαματικές ουσίες του κόκκινου κρασιού σε αφθονία με τη μικρότερη δυνατή λήψη οινοπνεύματος. Αυτό επιτεύχθηκε με την παρασκευή συμπυκνωμένου οίνου, όπως ο λιαστός, γλυκύς, φυσικός οίνος από Αγιωργήτικο σταφύλι Νεμέας το΄΄Γκελάντο΄΄. Για να παρασκευαστεί ένα λίτρο οίνου ΄΄Γκελάντο΄΄ απαιτούνται 12 κιλά σταφυλιών Αγιωργήτικου Νεμέας, βιολογικής καλλιέργειας, χωρίς φυτοφάρμακα και λιπάσματα ή χημικά συντηρητικά..

Το ΄΄Γκελάντο΄΄ λαμβάνεται σε μικρή δόση (1-2 κουταλιές της σούπας ημερησίως) και έτσι ο λήπτης ενώ δεν προσλαμβάνει μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος παίρνει τις αναγκαίες ιαματικές ουσίες για τη διατήρηση και τόνωση της υγείας του.

Βιβλιογραφία

1. Henderson D, Bielefeld EC, Harris KC, Hu BH. The role of oxidative stress in noise-induced hearing loss. Ear Hear. 2006 Feb;27(1):1-19.

2. Seidman M, Babu S, Tang W, Naem E, Quirk WS. Effects of resveratrol on acoustic trauma. Otolaryngol Head Neck Surg. 2003 Nov;129

 

Το Γκελάντο΄΄ Πωλείται στα φαρμακεία. Κεντρική διάθεση στα φαρμακεία: από τη φαρμακαποθήκη ΠΕΙ. ΦΑ. ΣΥΝ. τηλ 2104830291

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr