Ωτολογικά προβλήματα των κολυμβητών και των αθλητών υγρού στίβου©

Tα συνηθέστερα ωτολογικά προβλήματα που μπορεί να εκδηλωθούν σε αθλητές του υγρού στίβου είναι η οξεία εξωτερική ωτίτιδα (αυτί του κολυμβητή), η ωτομύκωση, οι εξοστώσεις, η τραυματική διάτρηση του
τυμπάνου, η λοίμωξη του μέσου αυτιού και τα βαροτραύματα του εσωτερικού αυτιού.

Οξεία εξωτερική ωτίτιδα ή νόσος του κολυμβητή ή αυτί του κολυμβητή: Το πιο συχνό ιατρικό πρόβλημα που μπορεί να εκδηλωθεί στους κολυμβητές, που κάνουν πολύωρες προπονήσεις στο νερό είναι η οξεία εξωτερική ωτίτιδα. Αυτή η λοίμωξη του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού μπορεί να ξεκινήσει ως οξεία διάχυτη εξωτερική ωτίτιδα [1] και να εξελιχθεί σε δημιουργία αποστήματος. Αν η λοίμωξη εντοπιστεί στο εξωτερικό ένα τρίτο του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου, όπου μόνον εκεί υπάρχουν τρίχες, η λοίμωξη συνήθως οφείλεται σε σταφυλόκοκκο που έχει προσβάλλει το τριχοθυλάκιο μιας τρίχας.

Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η δερματική η λοίμωξη εξελίσσεται σε δοθιήνα. Δοθιήνας είναι μια σταφυλοκκοκική λοίμωξη του τριχοθυλακίου. Προδιάθεση για την εκδήλωση της λοίμωξης είναι η ψωρίαση και το έκζεμα του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου [1, 11], καθώς και οι εκδορές που μπορεί να γίνουν στο δέρμα του έξω ακουστικού πόρου, εισάγοντας, μπατονέτα, φουρκέτα, μεταλλικό αντικείμενο, κλπ, στην προσπάθεια καθαρισμού του αυτιού.


Η λοίμωξη ξεκινάει με αίσθημα δυσφορίας στο αυτί, κνησμό, πόνο που σταδιακά επιδεινώνεται (ωταλγία), καταρροή υγρού (ωτόρροια) και μείωση της ακουστικής ικανότητας στο πάσχον αυτί [2].


Η ωταλγία μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ευρέως σε πρωτογενή ωτολογικά αίτια και δευτερογενή μη ωτολογικά αίτια. Η μεμονωμένη ωταλγία χωρίς απώλειας ακοής, ωτόρροια ή ανώμαλα ωτοσκοπικά ευρήματα είναι τυπικά δευτερογενής.

 

Στη δευτερογενή ωταλγία ο πόνος είναι ανακλώμενος και δεν οφείλεται σε ωτολογικά αίτια, αλλά το αυτί πονάει διότι δέχεται ανακλώμενο πόνο από κάποια περιοχή γύρω ή μακριά από το αυτί.

Σημειωτέον ότι το αυτί δέχεται νεύρωση από 4 κρανιακά νεύρα και το αυχενικό πλέγμα. Οι πιο συχνές αιτίες πρωτοπαθούς ωταλγίας είναι η οξεία μέση ωτίτιδα και η εξωτερική ωτίτιδα, ενώ οι πιο συχνές αιτίες δευτεροπαθούς ωταλγίας είναι οι διαταραχές της κροταφογναθικής διάρθρωσης και παθήσεις των δοντιών.

Όμως ο επίμονος μονόπλευρος πόνος στο αυτί και άλλα συμπτώματα συναγερμού χρειάζονται λεπτομερή έλεγχο και αξιολόγηση από ωτορινολαρυγγολόγο για τον αποκλεισμό κάποιου νεοπλάσματος στον ρινοφάρυγγα [3].

 Η θεραπεία περιλαμβάνει συχνό καθαρισμό του ακουστικού πόρου, έλεγχο του πόνου με αναλγητικά, ενστάλαξη ωτικών σταγόνων Gkelotic.

Το Gkelotic περιέχει ισοπροπυλική αλκοόλη, η οποία συμβάλει στην απομάκρυνση της υγρασίας από τον έξω ακουστικό πόρο και οξικό οξύ, το οποίο οξινοποιεί το pH του δέρματος, πράγμα που δεν επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Συνήθως αν έγκαιρα χρησιμοποιηθούν 3 σταγόνες Gkelotic κάθε μισή ώρα το πρώτο εικοσιτετράωρο, πολλές φορές ανακόπτεται η εξέλιξη της φλεγμονής.

Αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση μετά από 4-6 ώρες, μπορεί να ενσταλάζονται στο αυτί κάθε 1-2 ώρες ωτικές σταγόνες που περιέχουν τοπικό αντιβιοτικό και κορτικοστεροειδές. Συνήθως η λοίμωξη αναχαιτίζεται το πρώτο εικοσιτετράωρο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η φλεγμονή εξελίσσεται, το οίδημα του δέρματος κλείνει τον αυλό του έξω ακουστικού πόρου, αποκλείοντας την ορατότητα προς το τύμπανο.

Επειδή ένα μεγάλο τμήμα του έξω ακουστικού πόρου περιβάλλεται από οστέινο τοίχωμα, η αύξηση του οιδήματος του δέρματος που φλεγμαίνει προκαλεί δυσβάσταχτο πόνο. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις χορηγείται ειδικό αντιβιοτικό κινολόνης [4] από το στόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις ενδοφλεβίως.

Γιαυτό οι αθλητές του υγρού στίβου μπορεί να στάζουν στα αυτιά τους 3 σταγόνες Gkelotic πριν εισέλθουν στο νερό και 3 σταγόνες μόλις εξέλθουν. Συστήνεται μετά από κάθε μισή ώρα προπόνησης να γίνονται νέες ενσταλάξεις του Gkelotic στα αυτιά.


Θα πρέπει να αποφεύγεται η κολύμβηση σε μολυσμένα νερά και ο καθαρισμός του έξω ακουστικού πόρου με μπατονέτα που στο άκρο της έχει περιτυλιγμένο βαμβάκι, διότι εύκολα τραυματίζεται το δέρμα του έξω ακουστικού πόρου και έτσι δημιουργείται μια πύλη εισόδου παθογόνων βακτηρίων.


Ωτομύκωση: Η παρατεταμένη χρήση ωτικών σταγόνων αντιβιοτικού-κορτικοστεροειδούς μπορεί να ευνοήσει την ανάπτυξη μυκήτων μέσα στον έξω ακουστικό πόρο [5], που κλινικά εκδηλώνεται με αίσθημα μπουκώματος του αυτιού και κνησμό.

Σ΄αυτές τις περιπτώσεις καθαρίζει προσεκτικά τον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού ο

 ωτορινολαρυγγολόγος και συνιστά επάλειψη του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου με βάμμα Castellani [6], που γίνεται επί 5-7 συνεχόμενες ημέρες, μια φορά το εικοσιτετράωρο.

Εξοστώσεις:
Τα άτομα που κολυμπούν ή αθλούνται στο νερό πολλές ώρες και για πολλά χρόνια μπορεί να δημιουργήσουν εξοστώσεις στον έξω ακουστικό πόρο, οι οποίες παγιδεύουν ρύπους και προκαλείται δυσφορία και μείωση της ακουστικής ικανότητας. Οι εξοστώσεις εφόσον δημιουργούν προβλήματα αφαιρούνται εύκολα χειρουργικά από τον ωτορινολαρυγγολόγο[7].

Ρήξη τυμπάνου: Η απότομη πτώση στο νερό με το πλάϊ της κεφαλής (π.χ. κατά τη διάρκεια του θαλάσσιου σκι ή κάποιας κατάδυσης ή η χρήση ωτασπίδων κολυμπώντας ακόμη και σε πολύ μικρό βάθος μπορεί να προκαλέσει ρήξη τυμπάνου του αυτιού [8], προκαλώντας ωταλγία, βαρηκοΐα, ωτόρροια, εμβοές και ίλιγγο.
Συνήθως, εφόσον δεν υπάρχει παθολογικό υπόστρωμα το τύμπανο κλείνει, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα ενός μηνός. Αν η διάτρηση του τυμπάνου δεν κλείνει, μπορεί να κλείσει χειρουργικά. (τυμπνοπλαστική). [ΒΛΕΠΕ: ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΥΜΠΑΝΟΥ ΤΟΥ ΑΥΤΙΟΥ]

Τρύπα στο τύμπανο του αυτιού: Οι ασθενείς με χρόνια μέση ωτίτιδα έχουν μόνιμη τρύπα στο τύμπανο ή τα άτομα στα οποία έχουν τοποθετηθεί σωληνίσκοι αερισμού του μεσαίου αυτιού

Diatrisi_tympanou2.jpg

, εφόσον από την τρύπα του τυμπάνου ή του σωληνίσκου εξέρχεται υγρό, αντενδείκνυται η ενασχόληση τους με τα θαλάσσια αθλήματα. Αν όμως το αυτί είναι στεγνό και δεν υπάρχει ωτόρρ
οια,
 ορισμένοι υποστηρίζουν ότι βάζοντας στον έξω ακουστικό πόρο του αυτιού με το διάτρητο τύμπανο ένα τολύπιο βάμβακος, αλειμμένου με ζελέ παραφίνης προστατεύεται το αυτί [9]. Aυτό το βύσμα προστατεύει επίσης την είσοδο νερού στο αυτί, όταν κάνει ντους ο κολυμβητής. Όσοι ασθενείς έχουν υποβληθεί σε μαστοειδεκτομή και δεν έχουν προβλήματα μπορούν να κολυμπήσουν. Η επιφανειακή κολύμβηση, χωρίς να βυθίζεται το κεφάλι μέσα στο νερό είναι ασφαλής σε μια καθαρή, χλωριωμένη πισίνα. 

H ρήξη του τυμπάνου μπορεί να συμβεί σε μια κατάδυση, αν ο καταδυόμενος φοράει ωτασπίδες ή έχει μεγάλο βύσμα κυψελίδας στον έξω ακουστικό πόρο των αυτιών του ή φοράει καταδυτική στολή από μη πορώδες υλικο (σύνδρομο ανάστροφου αυτιού). Γιαυτό, όλα τα άτομα που ασχολούνται με θαλάσσια αθλήματα πρέπει να κάνουν συχνά ΩΡΛ εξέταση και να καθαρίζουν τα αυτιά τους από την κυψελίδα, που μπορεί να έχει σχηματίσει βύσμα [ΒΛΕΠΕ: ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ-ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΒΥΣΜΑΤΟΣ ΚΥΨΕΛΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΥΤΙΑ]

Η χρήση ωτασπίδων απαγορεύεται κατά την κατάδυση ή την πτήση με αεροπλάνο. Η χρήση ωτασπίδων κατά την ανάδυση από βάθος ή την άνοδο σε υψόμετρο με αεροσκάφος, όχι μόνον μπορεί να προκαλέσει ανάστροφο αυτί, αλλά μπορεί να τραυματίσει τα τύμπανα, καθώς με την αυξανόμενη πίεση οι ωτασπίδες μπορεί να καρφωθούν στα τύμπανα [8].

Αιφνίδια βαρηκοΐα: Αν μετά από κάποια κατάδυση προκληθεί μια αιφνίδια νευραισθητήρια απώλεια της ακοής και κάποιου βαθμού ίλιγγος αυτά σημαίνουν ότι μπορεί να έχει προκληθεί ρήξη της στρογγυλής ή ωοειδούς θυρίδας του εσωτερικού αυτιού [10]. Γιαυτό οι καταδυόμενοι ποτέ δεν πρέπει να καταδύονται χωρίς συνοδούς.

 

Το Gkelotic σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 10,14  Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ ( συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ). Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή μέσω του e-shop της pharmagel.gr

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.RC Kashyap. Management of Common Otological Diseases at a Peripheral Medical Set Up. Med J Armed Forces India. 2003 Oct; 59(4): 332–336.

2.Medina-Blasini Y, Sharman T. Otitis Externa. 2021 Aug 7. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan–.PMID: 32310515

3. Hwa TP, Brant JA. Evaluation and Management of Otalgia.Med Clin North Am. 2021 Sep;105(5):813-826. doi: 10.1016/j.mcna.2021.05.004.

4. Alexander Vladimirovich GurovAndrey Ivanovich Kriukov , Vera Yakovlevna Kunelskaya , Galina Nikolaevna IsotovaGeorgiy Borisovich ShadrinYuliya Vladislavovna LuchshevaVladislav Olegovich YakimovAmit GargShyam Prasad AkkuNamita Gupta.Evaluation of the Efficacy and Tolerability of Oral Ciprofloxacin used in the Comprehensive Treatment of External Bacterial Otitis: An Observational Prospective Study. Int Arch Otorhinolaryngol. 2017 Oct;21(4):329-335.

5. Alshahni MM, Alshahni RZ, Fujisaki R, Tamura T, Shimizu Y, Yamanishi C, Makimura K. A Case of Topical Ofloxacin-Induced Otomycosis and Literature Review.Mycopathologia. 2021 Dec;186(6):871-876.

6. Ispuganov IM.[Use of Castellani’s solution for the treatment of fungus infections of the skin of the external auditory meatus].Zh Ushn Nos Gorl Bolezn. 1966 Sep-Oct;26(5):76-7.
7.Puttasiddaiah PM, Browning ST. Removal of external ear canal exostoses by piezo surgery: a novel technique.J Laryngol Otol. 2018 Sep;132(9):840-841.Jennifer D 8. Stromberg1 Care of Water Polo Players. Curr Sports Med RepSep/Oct 2017;16(5):363-369.

8. Δ. Ν. Γκέλης. ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΗ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΑ – ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

9. Robinson AC. Evaluation for waterproof ear protectors in swimmers.J Laryngol Otol. 1989 Dec;103(12):1154-7. 

10. Mao-Che WangChia-Yu LiuAn-Suey ShiaoTyrone Wang. J Chin Med Assoc. 2005 Aug;68(8):347-52. Ear problems in swimmers

11. Δ. Ν. Γκέλης. ΟΞΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ Ή ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗ

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.
Στέλιος Σπαντιδέας

Στέλιος Σπαντιδέας,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Υδατοσφαιριστής
Γλυφάδα



Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.