Σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών©

Το σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών είναι μια συνηθισμένη αιτία καρδιακών παθήσεων τουλάχιστον στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών, που αναφέρεται επίσης ως κολπικές αρρυθμίες που προκαλούνται από την κατανάλωση οινοπνεύματος, χαρακτηρίζεται από οξεία

Η διαταραχή του καρδιακού ρυθμού και/ή της αγωγιμότητας που σχετίζεται με μεγάλη κατανάλωση αιθανόλης σε ένα άτομο χωρίς άλλες κλινικές ενδείξεις καρδιακής νόσου. 

Η πιο σημαντική πτυχή του συνδρόμου της καρδιάς των διακοπών είναι ότι είναι αναστρέψιμο. Η αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας γίνεται μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της πλήρους διακοπής της χρήσης οινοπνεύματος [1]

Οι καρδιαγγειακές επιδράσεις του οινοπνεύματος είναι γνωστές. Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες έχουν επικεντρωθεί στα ευεργετικά αποτελέσματα (π.χ. το «γαλλικό παράδοξο») της μέτριας κατανάλωσης ή στις επιβλαβείς συνέπειες της κατάχρησης αλκοολούχων ποτών, όπως η διατατική μυοκαρδιοπάθεια, που σχετίζεται με μεγάλη κατανάλωση για παρατεταμένη περίοδο. Μια συσχέτιση μεταξύ της οξείας κατανάλωσης αλκοόλ και της εμφάνισης καρδιακών αρρυθμιών αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’70 [2]

Το 1978, ο Philip Ettinger περιέγραψε για πρώτη φορά το «Holiday heart syndrome» (HHS) ως την εμφάνιση, σε υγιή άτομα χωρίς καρδιακή νόσο που είναι γνωστό ότι προκαλεί αρρυθμία, οξείας διαταραχής του καρδιακού ρυθμού, συχνότερα κολπική μαρμαρυγή, μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ [3]

Το όνομα προέρχεται από το γεγονός ότι τα επεισόδια αρχικά παρατηρούνταν πιο συχνά μετά τα Σαββατοκύριακα ή τις επίσημες αργίες. Από την αρχική περιγραφή του HHS, έχουν περάσει 43 χρόνια και η νέα έρευνα στον τομέα αυτό έχει αυξήσει τον όγκο των γνώσεων που σχετίζονται με αυτό το σύνδρομο. 

Το οινόπνευμα είναι από τα παλαιότερα γνωστά φάρμακα, αλλά και το πιο χρησιμοποιούμενο ψυχαγωγικό μέσο τουλάχιστον στο Δυτικό κόσμο.
Το οινόπνευμα μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία όταν καταναλώνεται σε μικρές έως μέτριες ποσότητες, επειδή φαίνεται να προσφέρει κάποιο βαθμό καρδιαγγειακής προστασίας λόγω διάφορων μηχανισμών, όπως η ενεργοποίηση του ινωδολυτικού συστήματος, η χαμηλότερη συσσώρευση αιμοπεταλίων, τα αντιοξειδωτικά αποτελέσματα, η βελτίωση του προφίλ λιπιδίων και η βελτιωμένη ενδοθηλιακή λειτουργία. 

Αυτές οι καρδιοπροστατευτικές επιδράσεις είναι γνωστές ως το «γαλλικό παράδοξο» [4]
Ωστόσο, η κατάχρηση οινοπνεύματος μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες ασθένειες τους ανθρώπους, όπως ο εθισμός στο αλκοόλ (αλκοολισμός), η αλκοολική ηπατική νόσος, η διατατική αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια, ακόμη και οι καρκίνοι της στοματικής κοιλότητας και του οισοφάγου [5, 6].

Μεταξύ των καρδιαγγειακών επιπτώσεων, η τακτική κατάχρηση αλκοόλ φαίνεται να αυξάνει την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας σε αρτηριακή υπέρταση, η οποία από μόνη της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις και για αιφνίδιο θάνατο [7] . 

Σχετίζεται επίσης με προπηκτικές αλλαγές μετά από οξεία κατανάλωση, υποπηκτικότητα με χρόνια κατάχρηση και θρομβοκυττάρωση μετά από απόσυρση. 
Επιπλέον, μπορεί επίσης να μειώσει την τοπική εγκεφαλική ροή αίματος επηρεάζοντας τον εγκεφαλικό μεταβολισμό λόγω χρόνιας κατάχρησης ή να οδηγήσει σε αγγειοσυστολή των εγκεφαλικών αρτηριών με οξεία πρόσληψη. 

Όλα αυτά τα προαναφερθέντα αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο και η τακτική κατάχρηση σχετίζεται επίσης με ενδοκρανιακή αιμορραγία, η οποία μπορεί να είναι θανατηφόρα .
Υπάρχει επίσης υψηλότερος κίνδυνος αιφνίδιου καρδιακού θανάτου με κατάχρηση οινοπνεύματος, ο οποίος αυξάνεται με την ποσότητα που προσλαμβάνεται, ανεξάρτητα από την παρουσία προηγούμενων καρδιακών συμβαμάτων όπως ισχαιμική καρδιακή νόσο ή έμφραγμα του μυοκαρδίου[8].

Η χρόνια κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ σχετίζεται με αλκοολική μυοκαρδιοπάθεια, έναν υποτύπο δευτερογενούς διατατικής μυοκαρδιοπάθειας, που είναι γνωστό ότι σχετίζεται όχι μόνο με καρδιακή ανεπάρκεια αλλά και με κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ) και άλλες καρδιακές αρρυθμίες [9].

Το αλκοόλ φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες σε υγιείς ανθρώπους. είτε μετά από οξεία υπερβολική κατάποση αλκοόλ, κοινώς γνωστή ως «υπερβολική κατανάλωση», είτε μετά από χρόνια χρήση. 


Οι αρρυθμίες λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ έχουν περιγραφεί ως «Σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών» (HHS). Η αρρυθμία λόγω χρόνιας κατανάλωσης αλκοόλ φαίνεται να σχετίζεται σημαντικά με την κατανάλωση >36 g αλκοόλ/ημέρα, αλλά αυτή η συσχέτιση είναι λιγότερο σαφής με την ελαφριά και μέτρια κατανάλωση [10, 11] .

 

Η οξεία υπερβολική κατανάλωση αιθυλικής αλκοόλης (αιθανόλης) αλλάζει την καρδιακή ηλεκτροφυσιολογία και μπορεί να προκαλέσει καρδιακές αρρυθμίες, όπως π.χ. στο «σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών». Η αιθανόλη ρυθμίζει έντονα πολλούς στόχους στα καρδιομυοκύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των διαύλων ιόντων, των πρωτεϊνών χειρισμού Ca 2+- και τις συνδέσεις των κενών. Ωστόσο, οι μηχανισμοί που διέπουν την επαγόμενη από αιθανόλη αρρυθμογένεση παραμένουν ελλιπώς κατανοητοί και δύσκολο να μελετηθούν πειραματικά λόγω των πολλαπλών ηλεκτροφυσιολογικών στόχων που εμπλέκονται και των πιθανών αλληλεπιδράσεων τους με προϋπάρχοντα ηλεκτροφυσιολογικά ή δομικά υποστρώματα [9].

Καθώς η κατανάλωση αλκοόλ και η υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος είναι συνήθεις καταστάσεις, είναι σημαντικό να διαφωτιστεί η ιατρική κοινότητα και ο γενικός πληθυσμός για τους κινδύνους του σύνδρομο της καρδιάς των διακοπών, επειδή η πάθηση μπορεί να διαγνωστεί πιο εύκολα και να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Επιπλέον, επειδή έχουν περάσει 43 χρόνια από την αρχική περιγραφή του συνδρόμου της καρδιάς των διακοπών από τον Ettinger et al [3] και τα ερωτήματα γύρω από αυτήν την κατάσταση παραμένουν αναπάντητα, προτείνουμε ότι είναι καιρός να οργανωθούν οι ιδέες και να τεθούν τα πράγματα στη θέση τους.


Προς το παρόν συνιστάται η αποφυγή υπερκατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, η αιφνίδια λήψη μεγάλης ποσότητας οινοπνεύματος, η αλκοολική μέθη. Σήμερα οι έρευνες δείχνουν ότι οι ημερήσιες λήψεις οινοπνεύματος έχουν περιοριστεί στο ένα μικρό ποτήρι.
Επειδή το κρασί είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, που είναι πολύτιμες για τη διατήρηση της υγείας και επειδή υπάρχουν πολλές ομάδες ατόμων που πάσχουν από ασθέςνειες στις οποίες αντενδείκνυται πλήρως η κατανάλωση οινοπνεύματος, αυτά τα άτομα μπ[ορεί να προσλάβουν τις πολυφαινόλες του κόκκινου κρασιού παίρνοντας καθημερινά τρεις κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής Vinogkelin (Βινογκελιν).

 

Οι κάψουλες του Βινογκελίν περιέχουν σκόνη αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού από τον βιολογικό αμπελώνα Γκέλικος της Νεμέας. Παίρνοντας κανείς μία κάψουλα Vinogkelin πρωί μεσημέρι βράδυ με το φαγητό  μπορεί  να προσλαμβάνει τα ευεργετικά συστατικά του κόκκινου σταφυλιού και κόκκινου κρασιού χωρίς να χρησιμοποιεί το οινόπνευμα.

Το Vinogkelin σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας στο 6944280764, στην τιμή των 16.55 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλλετε, στέλνοντας  mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr ή χρησιμοποιώντας το e-shop της Pharmagel

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Kristen N. Brown, Varun S. Yelamanchili, Akshay Goel. Holiday Heart Syndrome In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan. 2021 Jul 11.
2.David ToneloRui ProvidênciaLino Gonçalves. Holiday heart syndrome revisited after 34 years. Arq Bras Cardiol. 2013 Aug;101(2):183-9.
3.Ettinger PO, Wu CF, De La Cruz CJr, Weisse AB, Ahmed SS, Regan TJ. Arrhythmias and the “Holiday Heart”: alcohol-associated cardiac rhythm disorders. Am Heart J. 1978;95(5):555–562. [PubMed] [Google Scholar]
4.Fragopoulou E, Antonopoulou S.The French paradox three decades later: Role of inflammation and thrombosis.Clin Chim Acta. 2020 Nov;510:160-169.
5.Singal AK, Bataller R, Ahn J, Kamath PS, Shah VH. ACG Clinical Guideline: Alcoholic Liver Disease.Am J Gastroenterol. 2018 Feb;113(2):175-194.
6. Uhlenhopp DJ, Then EO, Sunkara T, Gaduputi V. Epidemiology of esophageal cancer: update in global trends, etiology and risk factors.Clin J Gastroenterol. 2020 Dec;13(6):1010-1021. 
7.Sorkin T, Sheppard MN. Sudden unexplained death in alcohol misuse (SUDAM) patients have different characteristics to those who died from sudden arrhythmic death syndrome (SADS). Forensic Sci Med Pathol. 2017 Sep;13(3):278-283.
8.Chen CJ, Brown WM, Moomaw CJ, Langefeld CD, Osborne J, Worrall BB, Woo D, Koch S; ERICH Investigators. Alcohol use and risk of intracerebral hemorrhage. Neurology. 2017 May 23;88(21):2043-2051.
9.Sutanto H, Cluitmans MJM, Dobrev D, Volders PGA, Bébarová M, Heijman J. Acute effects of alcohol on cardiac electrophysiology and arrhythmogenesis: Insights from multiscale in silico analyses. J Mol Cell Cardiol. 2020 Sep;146:69-83. 
10.Samokhvalov AV, Irving HM, Rehm J. Alcohol consumption as a risk factor for atrial fibrillation: a systematic review and meta-analysis. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2010;17(6):706–712. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]
11. Gronroos NN, Alonso A. Diet and risk of atrial fibrillation. Circulation. 2010;74(10):2029–2038. [PMC free article] [PubMed] [Google Scholar]

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.
Δρ Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου

Δρ Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου

Καρδιοχειρουργός, Συντονιστής-Διευθυντής του Καρδιοχειρουργικού τμήματος του  Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών

ΑΝΤΡΙΑΝ ΖΟΪΑ

ΖΟΪΑ ΑΝΤΡΙΑΝ
Ιατρός, Καρδιολόγος

Παπαληγούρα 10, Άσσος, Κορινθίας,
Τηλ. 2741082123, 6946677166
joia_adrian@yahoo.com



Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.