Μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια στα παιδιά και τους ενήλικους©

Η εκδήλωση μαύρων κύκλων στα βλέφαρα των ματιών και στο δέρμα γύρω από τα μάτια [περιοφθαλμική υπερμελάγχρωση] μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία των εφήβων και των ενηλίκων, ανδρών και γυναικών και να τους οδηγήσει σε αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Οι μαύροι κύκλοι σε ορισμένα άτομα εμφανίζονται από την παιδική ηλικία και συνεχίζουν να εμφανίζονται μέχρι την ενήλικη ζωή.

Οι μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια, δεν αποτελούν πάντοτε σημάδι γήρανσης ή κόπωσης ή έλλειψης υγείας Πολλοί γονείς παρατηρούν γύρω από τα μάτια των μικρών παιδιών τους μαύρους κύκλους και ζητούν πληροφορίες από τους παιδιάτρους, τους ωτορινολαρυγγολόγους και τους δερματολόγους. Αυτή η παρατήρηση κάνει όχι μόνο τους γονείς, αλλά και οποιονδήποτε ενήλικα του περιβάλλοντος του παιδιού να υποθέσει ότι το παιδί δεν είναι υγιές ή δεν κοιμάται καλά.

Αιτίες της περοφθαλμικής υπερμελάγχρωσης

Οι μαύροι κύκλοι εμφανίζονται ταυτόχρονα στο δέρμα που περιβάλλει τα βλέφαρα και το δέρμα κάτω από τα δύο μάτια. Παρά το γεγονός ότι οι μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια είναι πολύ συνηθισμένη κατάσταση υπάρχουν λίγες επιστημονικές ανακοινώσεις που περιγράφουν την παθογένεσή τους.

Οι σύγχρονες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει το γεγονός ότι οι μαύροι κύκλοι οφείλονται σε εναπόθεση μελανίνης κάτω από στη θηλώδη στιβάδα του χορίου του δέρματος [1] και στάση της κυκλοφορίας του αίματος [1, 2, 3].

Η συνηθέστερη αιτία παροδικών μαύρων κύκλων είναι η σωματική υπερκόπωση, που συνοδεύεται από αφυδάτωση, κατάχρηση καπνού ή άλλων τοξικών ουσιών, έλλειψη ύπνου και το συναισθηματικό στρες.

Δεν είναι όμως ασυνήθιστο να υπάρχουν μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια μετά από οκτάωρο ύπνου, λήψη υγρών και ανάπαυση. Πολλές φορές οι μαύροι κύκλοι συνυπάρχουν με οίδημα των βλεφάρων και σακούλιασμα του δέρματος των κάτω βλεφάρων, που συνήθως παρατηρούνται στα ηλικιωμένα άτομα, λόγω γήρατος. Υπάρχουν πολλά άτομα με μόνιμους μαύρους κύκλους ιδιοπαθούς ή άγνωστης αιτιολογίας [3].

Οι συνηθέστερες αιτίες δημιουργίας πραγματικών μαύρων κύκλων γύρω από τα μάτια είναι οι ακόλουθες:

1. Η ύπαρξη λεπτού και διαφανούς δέρματος στα βλέφαρα και γύρω απ’αυτά, που καλύπτει το σφιγκτήρα μυ των βλεφάρων, το οποίο περιέχει υπερβολική εναπόθεση μελανίνης στη θηλώδη στιβάδα του.

Η κατάσταση αυτή παρατηρείται στα μέλη ορισμένων οικογενειών και οφείλεται στην κληρονομικότητα ή είναι ιδιοπαθής, δηλαδή άγνωστης αιτιολογίας [1, 2]. Η ανίχνευση της μελανίνης στο δέρμα επιτυγχάνεται εύκολα και ανώδυνα με την ΣΙΑσκοπία [SIAscopy technique (spectrophotometric intracutaneous analysis (SIA)] [2].

Η παρουσία αγγειοδιαστολής στα τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία της στιβάδας του χορίου του δέρματος συμβάλλει στη σοβαρότητα του μαυρίσματος των κύκλων κάτω από τα μάτια [3].

2. Η μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση (ΜΥ), που είναι δευτεροπαθής μιας ατοπικής ή αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής (έκζεμα). Η ΜΥ είναι μια συνηθισμένη επίκτητη υπέρχρωση της επιδερμίδας ή και των στιβάδων του δέρματος, που μπορεί να επιμένει για μακρά χρονική περίοδο, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, θεραπευτικά. [4].

3. Το περικογχικό οίδημα.

4. Η επιφανειακή ύπαρξη αιμοφόρων αγγείων στα βλέφαρα και στο δέρμα γύρω απ’αυτά.

5. Η δημιουργία σκιάσεων συνεπεία χαλάρωσης του δέρματος [2] .

6. Η ύπαρξη αλλεργιών του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, που συνοδεύονται από ρινική συμφόρηση (αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργικό άσθμα).

7. Ρινοπάθειες μη αλλεργικής αιτιολογίας, οξείες και χρόνιες ρινοκολπίτιδες, που συνοδεύονται από ρινική συμφόρηση (μπούκωμα της μύτης). Το μπούκωμα της μύτης οποιασδήποτε αιτιολογίας προκαλεί λίμναση του αίματος στις φλέβες που παίρνουν αίμα από τις περιοχές των μυών και του δέρματος γύρω από τα μάτια και το βλεννογόνο των ρινικών και των παραρρινίων κοιλοτήτων [5].

8. Οι συνθήκες της ζωής, που συνοδεύονται από σωματικό και ψυχικό στρες, τα ξενύχτια, το κάπνισμα, η αποφυγή λήψης υγρών, ο αλκοολισμός, η χρήση εθιστικών ουσιών.

9. Διαταραχές εναπόθεσης της χρωστικής μελανίνης στο δέρμα των βλεφάρων και γύρω από αυτά, που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στα άτομα Αφρικανικών και Ασιατικών φιλών.

10. Tο επίμονο τρίψιμο των ματιών και των βλεφάρων.

11. Η κατάχρηση έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία προάγει την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα.

12, Παθολογικές καταστάσεις, όπως το άσθμα, αναιμία, ηπατοπάθεια

13. Λήψη φαρμάκων που προκαλούν αγγειοδιαστολή

Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια των παιδιών

Η δημιουργία μαύρων κύκλων γύρω από τα μάτια γίνονται εντονότερα αισθητή στα παιδιά με ανοιχτόχρωμο δέρμα και οφείλονται σε διάφορες αιτίες ή να είναι άγνωστης αιτιολογίας. Οι μαύροι κύκλοι των ματιών των παιδιών μπορεί να εξαλειφθούν, αφού με τη βοήθεια του γιατρού εντοπιστεί η αιτία που τους προκαλεί.

Οι συνηθέστερες παθολογικές αιτίες που δημιουργούν μαύρους κύκλους στο δέρμα γύρω από τα μάτια των παιδιών είναι:

Αλλεργική ρινίτιδα, μη αλλεργική ρινίτιδα [5]

Χρόνια ρινοκολπίτιδα

Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού

Υπερτροφία των αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Αλλεργική ρινίτιδα και μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια

Μεταξύ των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας περιλαμβάνεται και το παρατεταμένο μπούκωμα της μύτης. Το μπούκωμα της μύτης οφείλεται σε συμφόρηση του ρινικού βλεννογόνου, δηλαδή τη λίμναση φλεβικού αίματος στα αγγεία του βλεννογόνου της μύτης. Στα παιδιά και τους ενήλικες με μπουκωμένη μύτη οι φλέβες γύρω από τα μάτια είναι ανίκανες να παροχετευτούν στις ρινικές φλέβες που ήδη είναι γεμάτες με φλεβικό αίμα που λιμνάζει [5, 6].

Αποτέλεσμα αυτής της κακής λειτουργίας του αίματος από τις φλέβες γύρω από τα μάτια προς τις φλέβες του ρινικού βλεννογόνου είναι οι περιοφθαλμικές φλέβες να αυξήσουν τη διάμετρό τους και το σκούρο χρώμα τους να φαίνεται ως μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια του πάσχοντος.

Η αλλεργική ρινίτιδα αποδεικνύεται ότι υπάρχει στην πλειοψηφία των παιδιών από 5-14 ετών, με τις δερματικές δοκιμασίες νυγμού, με τις οποίες ανιχνεύεται η ύπαρξη αλλεργίας στις γύρεις φυτών, στα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού, τα οικόσιτα ζώα (σκύλος, γάτα), μύκητες, πούπουλα, τρόφιμα κλπ.

alt

Εφόσον οι δερματικές δοκιμασίες βρεθούν θετικές η αλλεργική ρινίτιδα αντιμετωπίζεται με συμβατικά αντιαλλεργικά φάρμακα, που βελτιώνουν τα συμπτώματα όσο διαρκεί η λήψη τους. Ριζική θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας επιτυγχάνεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων με απευαισθητοποίηση του ασθενούς με υπογλώσσια ανοσοθεραπεία.

Μέχρις ότου αρχίσει η δράση της ανοσοθεραπείας τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας αντιμετωπίζονται με συμβατικά αντιαλλεργικά φάρμακα (αντιισταμινικά από το στόμα, ενδορρινικά κορτικοστεροειδή, ενδορρινικά τοπικά αποσυμφορητικά, ενδορρινικά αντιισταμινικά, κλπ).

Χρήσιμο στον καθαρισμό της μύτης από εκκρίσεις και στην άρσης της ρινικής συμφόρησης (μπουκώματος) οποιασδήποτε αιτιολογίας είναι η χρησιμοποίηση ρινικών ψεκασμών, πολλές φορές την ημέρα με υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού [Osmoclean hypertonic nasal spray), σε δόση 3 ψεκασμών στο κάθε ρουθούνι, κάθε 2-3 ώρες, κάθε μέρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού η χρήση τους δεν συνοδεύεται από παρενέργειες.

Πολλά παιδιά είναι αλλεργικά σε διάφορα τρόφιμα π.χ, το γάλα, ασπράδι ή κροκός αυγού, ξηροί καρποί, τομάτα, ψάρι κλπ. Αυτή η αλλεργία ερευνάται με τις δερματικές δοκιμασίες ή με έρευνα στο βιοχημικό εργαστήριο, με κατάλληλες δοκιμασίες (RASΤ). Τα παιδιά με τροφική αλλεργία αποφεύγουν το τρόφιμο, προς το οποίο έχει αποδειχτεί ότι είναι ευαίσθητα και έτσι μπαίνουν σε έλεγχο τα συμπτώματα της αλλεργίας τους και η εξαφάνιση των μαύρων κύκλων γύρω από τα μάτια τους.

Λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια

Μια πολύ συνηθισμένη αιτία, που μπορεί να προκαλέσει μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια είναι η παρουσία χρόνιας ρινοκολπίτιδας ή τα καθ’υποτροπήν κρυολογήματα από ιώσεις, συνεπεία υποβιταμίνωσης D3.

Οι καταστάσεις αυτές συνοδεύονται από την παραγωγή παχύρρευστων βλεννοπυωδών εκκρίσεων. Οι εκκρίσεις αυτές λιμνάζουν μέσα στους παραρρίνιους κόλπους, αποφράζουν τους πόρους αερισμού των παραρρίνιων κόλπων και αυτό αποτελεί άλλη μια αιτία συμφόρησης του ρινικού βλεννογόνου. Οι διογκωμένες φλέβες του ρινοκολπικού βλεννογόνου δεν επιτρέπουν την ομαλή ροή του φλεβικού αίματος και παρεμποδίζουν έτσι την αποχέτευση των φλεβών γύρω από τα μάτια, προς τις φλέβες του ρινικού βλεννογόνου [5].

Συνεπεία τούτου οι φλέβες γύρω από τα μάτια γίνονται σκουρότερες και ευρύτερες, δημιουργώντας έτσι τους γνωστούς μαύρους κύκλους του δέρματος γύρω από τα μάτια.

Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος αντιμετωπίζονται με τη χρήση κατάλληλου αντιβιοτικού, ρινικών αποσυμφορητικών, ενδορρινικών κορτικοστεροειδών και ρινοπλύσεις με υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού [Osmoclean hypertonic nasal spray] σε δόση 3 ψεκασμών στο κάθε ρουθούνι, κάθε 2-3 ώρες, κάθε μέρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού η χρήση τους δεν συνοδεύεται από παρενέργειες.

Στόχος των ρινοπλύσεων αυτών είναι το ξεκόλλημα των βλεννοπυωδών εκκρίσεων που λιμνάζουν μέσα στις ρινικές θαλάμες.

Η χρόνια ρινοκολπίτιδα εκτός των ανωτέρω μπορεί να αντιμετωπιστεί με ρινικούς ψεκασμούς Rhinosisam nasal spray [ψεκασμοί σησαμελαίου, μαστιχελαίου, και βιταμίνης Ε]. Με το Rhinosisam nasal spray αποκαθίσταται η φυσιολογική λειτουργία του ρινικού βλεννογόνου, η οποία υπολειτουργούσε από τις συσσωρευμένες μέσα στη μύτη βλεννοπυώδεις εκκρίσεις.Βλέπε: Η πρόληψη της υποτροπής της ρινοκολπίτιδας©

Το Rhinosisam nasal spray μπορεί να χρησιμοποιηθεί επί ένα συνεχή μήνα με 2-3 ψεκασμούς στο κάθε ρουθούνι, κάθε μέρα, χωρίς την πρόκληση παρενεργειών. H πρόληψη των ιογενών καθ’υποτροπήν λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού μπορεί να επιτευχθεί με τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D3 [D3-Gkelin drops]. Βλέπε περισσότερα: Πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης με χορήγηση βιταμίνης D3©

Υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια)και μαύροι κύκλοι γύρω από τα μάτια

Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ή κρεατάκια αποτελούνται από λεμφικό ιστό, όπως οι αμυγδαλές και υπερτρέφονται στην παιδική ηλικία. Η υπερροφία αυτή υποχωρεί με την εφηβεία και σπανίως διατηρείται στην ενήλικη ζωή.

Οι διογκωμένες ή υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις φράσουν τον ανώτερο αεραγωγό (ρινοφάρυγγα) με επακόλουθο, το παιδί να αναπνέει από το στόμα και να ροχαλίζει με ποικίλη ένταση και βαρύτητα (σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο) [7].

Οι υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις προκαλούν διαταραχές του ύπνου και οι άπνοιες του προκαλούν ημερήσια υπνηλία, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ποιότητα ζωής του παιδιού και να περιορίζονται οι σχολικές του επιδόσεις.

Τα παιδιά με υπερτροφικές αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι διαρκώς κουρασμένα και αναπτύσσουν μαύρους κύκλους εξαιτίας της καταργημένης ρινικής αναπνοής τους και της κακής κυκλοφορίας του φλεβικού αίματος στις φλέβες του ρινικού βλεννογόνου.

Η αφαίρεση των αδενοειδών εκβλαστήσεων σε ένα παιδί, του αποκαθιστά τη ρινική αναπνοή, το φυσιολογικό ύπνο και εξαφανίζει τους μαύρους κύκλους γύρω από τα μάτια του.

Σε μερικά παιδιά μπορεί οι μαύροι κύκλοι να δημιουργούνται από την ταυτόχρονη συνύπαρξη αλλεργικής ρινίτιδας, χρόνιας ρινοκολπίτιδας και υπερτροφίας των αδενοειδών εκβλαστήσεων .

Χρονία ρινοκολπίτιδα

Τα άτομα που πάσχουν από χρονία ή υποτροπιάζουσα ρινοκολπίτιδα, λόγω της χρόνιας συμφόρησης του ρινοκολπικού βλεννογόνου συνήθως εμφανίζουν και μαύρους κύκλους γύρω ;από τα μάτια τους. Η αποτελεσματική θεραπεία της ρινοκολπικής συμφόρησης, επαναφέρει τη φυσιολογική χρώση του δέρματος των βλεφάρων και του δέρματος στην περιοχή του οφθαλμικού κόγχου.

Μονόπλευροι μαύροι κύκλοι

Το άτομο με μαύρο κύκλο στο δέρμα που περιβάλλει μόνο το ένα μάτι πρέπει αμέσως να εξετάζεται από οφθαλμίατρο και ωτορινολαρυγγολόγο.

Αντιμετώπιση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια που δεν οφείλονται σε συστηματική πάθηση [13]

Αν οι μαύροι κύκλοι οφείλονται σε κόπωση, στρες, αφυδάταση ή παθολογικές καταστάσεις της μύτης, των παραρρινίων κοιλοτήτων και του ρινοφάργγα, υποχωρούν μόλις θεραπευτεί η υποκείμενη κατάσταση ή νόσος.

Μέχρις ότου θεραπευτεί η υποκείμενη νόσος οι πάσχοντες μπορούν να χρησιμοποιούν διάφορα καλλυντικά προϊόντα (κίτρινα κραγιόν) που στοχεύουν στην επικάλυψη των μαύρων κύκλων των ματιών [8]. Στους μαύρους επίμονους κύκλους κληρονομικής αιτιολογίας έχουν δοκιμαστεί ακτίνων λέϊζερ διοξειδίου του άνθρακα [9] ή Q-switched ruby laser,. Σε μετεγχειρητικές βιοψίες δέρματος περιοχών που αντιμετωπίστηκαν με Q-switched ruby laser βρέθηκε ελάττωση των ποσοτήτων της μελανίνης [10].

Οι μαύροι κύκλοι στα μάτια, στην πλειοψηφία τους, δεν είναι ιατρικό πρόβλημα και γιαυτό αντιμετωπίζονται πρακτικά με διάφορους απλούς τρόπους και ελάχιστα έξοδα. όπως οι παρακάτω.

Εφαρμογή ψυχρών επιθεμάτων: Κρύες κομπρέσες ή δύο παγωμένα κουτάλια τυλιγμένα σε μια πετσέτα ή μια παγοκύστη τυλιγμένη σε μια μαλακή πετσέτα εφαρμόζεται στο δέρμα των οφθαλμικών κόγχων και των βλεφάρων με κλειστά τα μάτια, επί 20 δευτερόλεπτα, ακολουθεί απομάκρυνση των επιθεμάτων για 20 δευτερόλεπτα, επανατοπθέτηση για 20 δευτερόλεπτα. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 5 λεπτά μια ή περισσότερες φορές την ημέρα. Η εφαρμογή του ψυχρού επιθέματος περιορίζει τη διαστολή των φλεβιδίων, που υπάρχουν κάτω από την επιδερμίδα του δέρματος, στα οποία λιμνάζει το φλεβικό αίμα, και επιταχύνει την κυκλοφορία αρτηριακού αίματος, που γίνεται με τα αρτηρίδια του αγγειακού πλέγματος των βλεφάρων.

Χρησιμοποίηση υπερυψωμένου μαξιλαριού. Αυτή παρεμποδίζει την επιδείνωση του σακουλιάσματος των κάτω βλεφάρων. Οι σακούλες κάτω από τα μάτια επιδεινώνονται με την πάροδο των ετών, λόγω προοδευτικής ανεπάρκειας των λεμφαγγείων και των φλεβιδίων του δέρματος των βλεφάρων.

Αποφυγή του ξενυχτιού και διαταραχής του ομαλού κύκλου του ύπνου. Αυτός που ξενυχτάει την επόμενη, εξ αιτίας της έλλειψης ύπνου φαίνεται με βουλιαγμένα μάτια και μαύρους κύκλους, που συνήθως υποχωρούν μετά από ένα βαθύ και χαλαρωτικό ύπνο.

Ανακούφιση και περιορισμός της ρινικής συμφόρησης και του μπουκώματος της μύτης .To Osmoclean hypertonic nasal spray είναι ίσως το αποτελεσματικότερο υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού, ουδέτερου pH,, από το οποίο γίνονται συχνοί ψεκασμοί στο κάθε ρουθούνι. Τα Osmoclean hypertonic nasal spray ξεμπουκώνει τη μύτη με το φυσικό φαινόμενο της όσμωσης, χωρίς να είναι φάρμακο και χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Η τοπική εφαρμογή γέλης φυτοναδιόνης 2%, ρετινόλης 0,1%, βιταμίνης C και βιταμίνης Ε βρέθηκε αρκετά έως μετρίως αποτελεσματική στον περιορισμό των μαύρων κύκλων, ιδίως σε περιπτώσεις που οι μαύροι κύκλοι οφείλονταν σε αιμόσταση [11].

Σε περιπτώσεις μαύρων κύκλων που οφείλονται σε μεταφλεγμονώδη υπερχρωματισμό τοπικές εφαρμόζονται μονοθεραπείες που περιλαμβάνουν τον τυποποιημένο αποχρωματικό παράγοντα υδροκινόνηT και ρετινοειδή. Κυκλοφορούν συνδυασμοί προϊόντων σταθερής δόσης, όπως υδροκινόνη 4%-ρετινόλη 0.15% σε μικροσπόγγο, υδροκινόνη 4%-ρετινόλη 0.3%, μεκινόλη 2%-τρετινοίνη 0.01% και ακετονιδική φλουκινολόνη 0.01%, υδροκινόνη 4%, tretinoin 0.05%. Το διάλυμα μεκινόλης (mequinol) 2%- tretinoin 0.01% θεωρείται ως μια υποσχόμενη εναλλακτική θεραπεία [4].

Χρήση ειδικών αποκρυπτικών του δέρματος (concealers). Το σωστό αποκρυπτικό υπό μορφή σκόνης ή κρέμας μπορεί να σκεπάσει τους μαύρους κύκλους, αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Αν οι κύκλοι κάτω από τα μάτια έχουν κυανωπή απόχρωση χρησιμοποιείται βερυκοκί/πορτοκαλοχρουν αποκρυπτικό, καθώς αυτές οι αποχρώσεις είναι αντίθετες του κυανωπού, και έτσι δημιουργείται ισορροπία χρωμάτων. Πρέπει να αποφεύγονται τα αρωματισμένα αποκρυπτικά καθώς και όσα περιέχουν σαλικυλικό ή γλυκολικό οξύ διότι ερεθίζουν και κοκκινίζουν το δέρμα.

Brazilian suma. Κατά τον Eberlin S, και τους συνεργάτες του, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις η περικογχική υπερχρωμία (μαύροι κύκλοι) είναι επακόλουθο μιας μεταφλεγμονώδους αιμοδυναμικής συμφόρησης που δημιουργεί μια εικόνα μελανιάσματος των κάτω βλεφάρων. Χρησιμοποιώντας σκευάσματα που περιείχαν εκχυλίσματα του φυτού της Βραζιλιάνικης ζούγκλας Brazilian suma, βελτίωσαν σημαντικά τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Η βελτίωση αποδίδεται στον περιορισμό της διαδικασίας της φλεγμονής και την αντιοξειδωτική προστασία κατά τοξικών χημικών ενώσεων και τη διατήρηση της ακεραιότητας του αγγειακού ενδοθηλίου, που προλαμβάνει την αιμοδυναμική συμφόρηση που συμβάλει στη δημιουργία των μαύρων κύκλων γύρω από τα μάτια [12].

Βιβλιογραφία

1. Freitag FM, Cestari TF. What causes dark circles under the eyes? J Cosmet Dermatol. 2007 Sep;6(3):211-5.

2. Verschoore M, Gupta S, Sharma VK, Ortonne JP. Determination of Melanin and Haemoglobin in the Skin of Idiopathic Cutaneous Hyperchromia of the Orbital region (ICHOR): A Study of Indian Patients. J Cutan Aesthet Surg. 2012 Jul;5(3):176-82. doi: 10.4103/0974-2077.101371.

3. Graziosi AC, Quaresma MR, Michalany NS, Ferreira LM. Cutaneous Idiopathic Hyperchromia of the Orbital Region (CIHOR): A Histopathological Study. Aesthetic Plast Surg. 2013 Apr;37(2):434-8. doi: 10.1007/s00266-012-0048-2. Epub 2013 Jan 24.

4. Taylor SC, Burgess CM, Callender VD, Fu J, Rendon MI, Roberts WE, Shalita AR. Postinflammatory hyperpigmentation: evolving combination treatment strategies. Cutis. 2006 Aug;78(2 Suppl 2):6-19.

5. Γκέλης Ν. Δ.. Η Αλλεργία στην Ωτορινολαρυγγολογία, Εκδόσεις Βελλεροφόντης, 2004.

6. Marks MB. Allergic shiners. Dark circles under the eyes in children. Clin Pediatr (Phila). 1966 Nov;5(11):655-8.

7. Γκέλης ΝΔ. Το ροχαλητό και η θεραπεία του. Εκδόσεις Βελλεροφόντης, 1997.

8. Μουλοπόυλου-Καρακίτσου Καίτη. Μαθαίνω να φροντίζω το δέρμα μου. Εκδόσεις ΒΗΤΑ, 2001.

9. West TB, Alster TS. Improvement of infraorbital hyperpigmentation following carbon dioxide laser resurfacing. Dermatol Surg. 1998 Jun;24(6):615-6.

10. Lowe NJ, Wieder JM, Shorr N, Boxrud C, Saucer D, Chalet M. Infraorbital pigmented skin. Preliminary observations of laser therapy. . Dermatol Surg. 1995 Sep;21(9):767-70.

11. Mitsuishi T, Shimoda T, Mitsui Y, Kuriyama Y, Kawana S. The effects of topical application of phytonadione, retinol and vitamins C and E on infraorbital dark circles and wrinkles of the lower eyelids. J Cosmet Dermatol. 2004 Apr;3(2):73-5.

12. Eberlin S, Del Carmen Velazquez Pereda M, de Campos Dieamant G, Nogueira C, Werka RM, de Souza Queiroz ML. Effects of a Brazilian herbal compound as a cosmetic eyecare for periorbital hyperchromia (“dark circles”).J Cosmet Dermatol. 2009 Jun;8(2):127-35. doi: 10.1111/j.1473-2165.2009.00438.x.

13. Roh MR, Chung KY. Infraorbital dark circles: definition, causes, and treatment options. Dermatol Surg. 2009 Aug;35(8):1163-71. Epub 2009 May 15.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Δρ Γεώργιος Τσάτσος

Δρ Γεώργιος Τσάτσος

Πτυχιούχος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (Bachelor's degree, Chemistry)
Βιοτεχνολόγος [University of West of England (U.W.E.) Master's degree, Biotechnology]              Doctor of Philosophy (PhD), Biochemistry (Imperial College London)]
Είναι ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας "Anaveris ΑΕ"  με εξειδίκευση στην παραγωγή καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής,  ιατροτεχνολογικών προϊόντων, Προϊόντα Ειδικής Διατροφής, καθώς και συμπληρωματικών Ζωοτροφών για κατοικίδια ζώα (Ιωαν. Μεταξά 56, Κορωπί)  www.anaveris.com



Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.