Σωστό και ασφαλές πλύσιμο χεριών για την αποφυγή του κορωναϊού COVID-19

To πλύσιμο των χεριών είναι βασική καθημερινή συχνή πράξη ατομικής και κοινωνικής προστασίας από τον κορωναϊό COVID-19. Τα χέρια των ενηλίκων και των παιδιών πρέπει να πλένονται συχνά και κάθε μέρα, ιδίως όταν πρόκειται κάποιος να  φάει με τα χέρια του κάποιο τρόφιμο. 

Το πλύσιμο των χεριών πρέπει να επιβάλλεται και στα παιδιά.

Πλύσιμο των χεριών
Πριν Μετά
την κατανάλωση φαγητού τη χρήση της τουαλέτας/ αλλαγή πάνας
την προετοιμασία φαγητού το χειρισμό μολυσματικού υλικού (εμέσματα ή κόπρανα)
το χειρισμό τροφίμων το χειρισμό μολυσμένων, με εμέσματα ή διαρροϊκά κόπρανα, κλινοσκεπασμάτων, ρούχων, εσωρούχων, πετσετών
την επαφή με κάποιον που έχει συμπτώματα λοίμωξης
το χειρισμό τροφίμων

 


Στα μεγαλύτερα παιδιά δίδονται εξηγήσεις, γιατί πρέπει να πλένουν και πως πρέπει να πλένουν τα χέρια τους.

Επισημαίνεται στα παιδιά να αποφεύγουν να σκαλίζουν τη μύτη τους, να τρίβουν τα μάτια τους με τα δάκτυλά τους και να μη βάζουν τα δάχτυλά τους στο στόμα.

Τα νύχια πρέπει να κόβονται συχνά σε παιδιά και ενήλικες. Τα μακρυά βαμμένα νύχια κρύβουν εστίες ρύπων, βακτηρίων και ιών. Τα μακρυά νύχια δεν καθαρίζονται με το πλύσιμο των χεριών, γιαυτό πρέπει να κόβονται.

Οι ενήλικοι δεκάδες φορές, ασυνείδητα τρίβουν ή σκαλίζουν τη μύτη τους ή τρίβουν τα μάτια τους ή βάζουν κάποιο δάχτυλο στο στόμα τους με κίνδυνο να μεταφέρουν τον κορωναϊό στο εσωτερικό του σώματός τους.

Γιαυτό είναι επιβεβλημένο το σωστό πλύσιμο των χεριών.

Τα χέρια μπορεί να πλένονται με στερεό ή υγρό σαπούνι. Και τα δύο έχουν το ίδιο καθαριστικό και απολυμαντικό αποτέλεσμα υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Όλοι οι τύποι σαπουνιών έχουν τα ίδια συστατικά, δηλαδή αλκαλικά άλατα λιπαρών οξέων και απορρυπαντικές ουσίες. Υπάρχουν τόσο στερεά, όσο και υγρά σαπούνια που περιέχουν αντισηπτικές ουσίες

Το απορρυπαντικό που περιέχει το σαπούνι, το οποίο  λέγεται επιφανειοδραστικός παράγοντας, επιτρέπει την ανάμειξη λαδιού και ρύπων και την απομάκρυνση των ρύπων με το νερό.

Τα στερεά σαπούνια των κοινόχρηστων τουαλετών είναι επαναχρησιμοποιούμενα από πολλά άτομα και γιαυτό συγκρατούν βακτηρίδια, τα οποία μπορεί να μεταδοθούν σε άλλους [1].

Καλό είναι στις τουαλέτες του κάθε σπιτιού να υπάρχει ξεχωριστό σαπούνι για κάθε μέλος της οικογένειας. Στις τουαλέτες τόπων εργασίας, καλό είναι ο κάθε εργαζόμενος που πηγαίνει σε κοινόχρηστη τουαλέτα να πλένει τα χέρια του με δικό του σαπούνι.

Βεβαίως είναι απίθανον αυτά τα βακτηρίδια ή οι ιοί να παραμένουν στο δέρμα του χρήστη, διότι όπως οι ρύποι έτσι και τα βακτηρίδια και οι ιοί απομακρύνονται με τον αφρό και το ξέβγαλμα των χεριών με το νερό.

Το στέγνωμα των χεριών πρέπει να γίνεται με χαρτί καθαριότητας ή μέσω συσκευής που εκπέμπει αέρα υπό πίεση.

Η έξοδος από την τουαλέτα, αν απαιτεί το άνοιγμα της πόρτας με τη χειρολαβή της, η χειρολαβή συλλαμβάνεται χρησιμοποιώντας χαρτί καθαριότητας ψή τουαλέτας.

Μετά το πλύσιμο των χεριών σε κοινόχρηστη τουαλέτα η βρύση κλείνεται χρησιμοποιώντας χαρτί τουαλέτας. Το ίδιο ισχύει και όταν χρησιμοπιεί κανείς τη βρύση της οικογενειακής του τουαλέτας.

Όσον αφορά τα σαπούνια που περιέχουν αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ουσίες ισχύει, ότι ισχύει και για τη χρήση των αντιβιοτικών, δηλαδή όσο μακροχρόνια χρησιμοποιείται ένα σαπούνι , προκύπτουν μεταλλάξεις των βακτηριδίων, οι οποίες τα καθιστούν ανθεκτικά στις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του σαπουνιού.

Από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλά οφέλη από τη φυσική παρουσία βακτηριδίων στο ανθρώπινο δέρμα.

Αυτά, τα φυσιολογικώς υπάρχοντα στο δέρμα βακτηρίδια επιτίθενται στα παθολογικά μικρόβια που εισβάλλουν στο δέρμα, πράγμα που βοηθάει στο να παραμένει το δέρμα υγιές.

Κάνοντας κανείς καθημερινά λουτρό ή ντους δεν εξουδετερώνει αυτά τα φυσιολογικώς υπάρχοντα μικρόβια, διότι αυτά επανεμφανίζονται μέσα σε μία ώρα και συνεχίζουν το ρόλο τους.

Συνεπώς δεν έχει νόημα να κάνει κανείς άσκοπα πολλές φορές την ημέρα λουτρό ή να πλένει  τα χέρια του (πλυσιομανία). Υποχρεωτικά πρέπει να  πλέονται  τα χέρια, όταν πρόκειται να πιάσεκανείς τρόφιμα, τη μύτη του, τα μάτια του ή τα γεννητικά του όργανα ή τα γεννητικά όργανα άλλου.

Όσον αφορά τα υγροσάπουνα του εμπορίου, έχει αποδειχτεί ότι, ήδη περιέχουν μικρόβια, τα οποία αργούν να φονευθούν με την πάροδο του χρόνου [2].

Τα ασφαλέστερα σαπούνια για τον καθαρισμό των χεριών είναι τα υγρά σαπούνια που αποθηκεύονται σε ασφαλείς θήκες συσκευασίες, από τις οποίες μπορεί κανείς να πάρει την απαραίτητη ποσότητα υγρού σαπουνιού, χωρίς να το μολύνει και χωρίς να προσλάβει και μικρόβια ή ιούς από το σημείο της συσκευής, που έχει πατηθεί από προηγηθέντες χρήστες.

Στα υγρά σαπούνια εισάγονται διάφορα ισχυρά αντισηπτικά και αντιμικροβιακά φάρμακα, τα οποία μπορεί να δράσουν ερεθιστικά στο δέρμα ή να ρυπάνουν το περιβάλλον λόγω της τοξικότητάς τους.

Έχει αποδειχτεί ότι τα υγρά σαπούνια που περιέχουν αιθέριο έλαιο ρίγανης διαθέτουν ισχυρή αντιμικροβιακή και αντιική δράση και είναι κατάλληλα για τον καθαρισμό των χεριών.

Τα υγρά σαπούνια με ριγανέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά με σαπούνια που περιέχουν αντιμικροβιακούς παράγοντες, όπως η χλωροξυλενόλη και το τρικλοσάν, των οποίων η χρήση μπορεί να έχει αρνητικές επιδράσεις στο περιβάλλον και στην υγεία [3].

Το υγρό σαπούνι είναι αποτελεσματικότερο από το στερεό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευκολότερα από ενήλικες και τα παιδιά. Τα παιδιά, όσο το δυνατόν ενωρίτερα, πρέπει να διδάσκονται πώς να πλένουν τα χέρια τους με στερεό ή υγρό σαπούνι, ιδιαίτερα μετά τη χρήση της τουαλέτας.

Aνεξάρτητα από το αν θα χρησιμοποιηθεί στερεό ή υγρό σαπόυνι, η διάρκεια του πλησίματος των χεριών πρέπει να διαρκεί από 20 έως 30 δευτερόλεπτα. Πρακτικά μόλις ξεκινήσει το πλύσιμο των χεριών, το άτομο μετράει αργά από το ένα μέχρι το είκοσι ή τριάντα.

Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό και σαπούνι συνιστάται η χρήση χαρτομάντηλων που είναι εμποτισμένα με κάποια ακίνδυνη αντισηπτική ουσία.
Βλέπε επίσης:
Ο κορωναϊός προκαλεί τόσο σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο, ώστε στις σοβαρές περιπτώσεις, αναστέλλεται η αυτόματη αναπνευστική λειτουργία©

Η βιταμίνη D, η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος δρουν ανοσοπροστατευτικά κατά του κορωναϊού COVID-19©

Το D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026631, Κινητό: 6944280764

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση
1.
Kabara JJ,Brady MB. Contamination of bar soaps under “in-use” conditions.J Environ Pathol Toxicol Oncol.1984 Jul;5(4-5):1-14.

2.Tyski S,Bocian E,Zawistowska A,Mrówka A,Kruszewska H,Grzybowska W,Zareba T. Microbiological characteristics of selected liquid soaps for hands washing.Med Dosw Mikrobiol.2013;65(3):207-26.

3.Rhoades J1,Gialagkolidou K,Gogou M,Mavridou O,Blatsiotis N,Ritzoulis C,Likotrafiti E. Oregano essential oil as an antimicrobial additive to detergent for hand washing and food contact surface cleaning.J Appl Microbiol.2013 Oct;115(4):987-94. doi: 10.1111/jam.12302. Epub 2013 Aug 1.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Δρ Γεώργιος Τσάτσος

Δρ Γεώργιος Τσάτσος

Πτυχιούχος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (Bachelor's degree, Chemistry)
Βιοτεχνολόγος [University of West of England (U.W.E.) Master's degree, Biotechnology]              Doctor of Philosophy (PhD), Biochemistry (Imperial College London)]
Είναι ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας "Anaveris ΑΕ"  με εξειδίκευση στην παραγωγή καλλυντικών, συμπληρωμάτων διατροφής,  ιατροτεχνολογικών προϊόντων, Προϊόντα Ειδικής Διατροφής, καθώς και συμπληρωματικών Ζωοτροφών για κατοικίδια ζώα (Ιωαν. Μεταξά 56, Κορωπί)  www.anaveris.comΣημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.