Η αντιχοληστεριναιμική, αγγειοπροστατευτική, καρδιοπροστατευτική, καρκινοπροστατευτική δράση των αντιοξειδωτικών των σπόρων, των φλουδών και των στεμφύλων του κόκκινου σταφυλιού©

και την οινοποίηση των σταφυλιών είναι πλούσιες πηγές πολυφαινολών [φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, στιλβένια (π.χ. ρεσβερατρόλη)].

Οι σπόροι των σταφυλιών επιδεικνύουν τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική ικανότητα και περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες φαινολικών ενώσεων, από τα λοιπά συστατικά του σταφυλιού [1].

Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες τρόφιμα θεωρούνται  καρδιοπροστατευτικά [2] και καρκινοπροστατευτικά [4, 6]. Στις τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες περιλαμβάνονται και τα  σταφύλια, που είναι από τα πλέον καταναλώσιμα φρούτα διεθνώς, κυρίως για λόγους οινοποίησης.

Από τα είδη των σταφυλιών, αυτά που έχουν μαυροκόκκινη φλούδα περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες τανινών, ανθοκυανινών και φαινολικών ενώσεων, όπως η ρεσβερατρόλη.

Από τα μαυροκόκκινα σταφύλια το βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο σταφύλι Νεμέας θεωρείται ως ένα από τα πλουσιότερα σταφύλια στον κόσμο σε πολυφαινόλες και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Ο πλούτος του κόκκινόμαυρου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας, που το χαρακτηρίζεται  και ως υπερτραφή (super food) ενισχύεται όταν, το αμπέλι του καλλιεργείται βιολογικά. Με ο βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο σταφύλι Νεμέας παράγεται ένα από τα ποιοτικότερα κρασιά στον κόσμο.

Η οινοποίηση του Αγιωργίτικου χωρίς την προσθήκη θειωδών ή άλλων χημικών συντηρητικών δημιουργεί μοναδικό βιολογικό κόκκινο κρασί, που αποκτάει ιατρικές ιδιότητες, αφού έχει αποδειχτεί πλέον ότι η καθημερινή μικρή κατανάλωση του κόκκινου κρασιού δρα ευεργετικά στη διατήρηση της υγείας (αγγειοπροστασία, καρδιοπροστασία, καρκινοπροστασία [3].

 Οι γνώσεις αυτές έχουν επιβεβαιωθεί από τον γράφοντα, διότι καλλιεργώντας βιολογικό  Αγιωργίτικο αμπέλι στη Νεμέα τα τελευταία 15 χρόνια και παράγοντας τον μοναδικό βιολογικό κόκκινο Αγιωργίτικο οίνο “Γκέλικος Αγιωργίτικο” , τον ιατρικό φυσικό βιολογικό κόκκινο οίνο Γκελάντο, έγινε γνώστης των ποιοτικών προτερημάτων αυτών των κρασιών και του οφέλους για την υγεία, όταν καταναλίσκοναι συχνά, αλλά σε μικρές ποσότητες.

Από το βιολογικό, μαυροκόκκινο  Αγιωργίτικο σταφύλι  Νεμέας, ο γράφων παρασκεύασε τον περίφημο πλέον διεθνώς γλυκύ φυσικό κόκκινο οίνο Γκελάντο. Το Γκελάντο είναι ο μοναδικός στην Ευρώπη βιολογικός ιατρικός οίνος που συστήνεται η κατανάλωσή του σε μικρές καθημερινές ποσότητες (δύο κουταλιές της σούπας κάθε βράδυ).

Οι ποσότητες αυτές αρκούν για να προσλάβει κανείς τις συμπυκνωμένες αντιοξειδωτικές ουσίες του Αγιωργίτικου σταφυλιού που [προέρχονται από τις φλούδες,  τους σπόρους και τα στέμφρυλα]. Το Γκελάντο διατηρείται, χωρίς θειώδη ή άλλα χημικά συντηρητικά, επί πολλά χρόνια χάρις τις  πολυπληθείς  πολυφαινόλες  που περιέχει.

Από το βιολογικό μαυροκόκκινο Αγιωργίτικο σταφύλι Νεμέας, του αμπελώνα Γκέλικος παρασκευάζονται και οι κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής Vinogkelin (Βινογκελίν). Οι κάψουλες του Βινογκελιν περιέχουν τη σκόνη των αποξηραμένων σπόρων,  φλουδών και στεμφύλων του βιολογικού σταφυλιού Νεμέας ”Γκέλικος Αγιωργίτικο”.

Αυτή η σκόνη είναι πλουσιότατη σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες (ρεβερατρόλη) και υποκαθιστά τη λήψη κόκκινου κρασιού, όταν υπάρχουν αντενδείξεις λήψης του, για ποικίλους ιατρικούς λόγους, καθώς και στα ανήλικα άτομα, που δεν συνιστάται να καταναλώνουν οποιοδήποτε οινοπνευματώδες ποτό.

Η καρκινοπροληπτική δράση των πολυφαινολών του κόκκινου σταφυλιού [4, 6]

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω οι φλούδες, οι σπόροι και τα στέμφυλα του κόκκινου σταφυλιού είναι πλουσιότατα σε πολυφαινόλες και άλλες ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που ασκούν ευεργετικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου σταφυλιού, εκτός από την καρδιοπροστατευτική δράση τους επιδεικνύουν και αντικαρκινικά αποτελέσματα, όπως τούτο αποδείχτηκε σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων και σε τεχνητούς καρκίνους που προκλήθηκαν σε πειραματόζωα [4, 6].

Τα συστατικά των φλουδών,  των σπόρων και των στέμφυλων του κόκκινου σταφυλιού προκαλούν έντονο καθαρισμό των ελευθέρων ριζών, επιδεικνύουν χηλοποιτικές ιδιότητες (δεσμεύουν τοξικά βαρέα μέταλλα)  και ανακόπτουν την οξείδωση των λιπιδίων, όπως τούτο αποδείχτηκε εργαστηριακά και σε κυτταρικές καλλιέργειες [4].

Τα αντιοξειδωτικά του κόκκινου σταφυλιού είναι ουσίες πολλά υποσχόμενες για την αντιμετώπιση ποικίλων ειδών καρκινικών κυττάρων, διότι επιδεικνύουν τις παρακάτω αντικαρκινικές δράσεις: 

1.     Στοχεύουν τους υποδοχείς του επιδερμικού παράγοντα ανάπτυξης [epidermal growth factor receptor (EGFR)]  και τις βιοχημικές οδούς δράσης τους.

2.    Αναστέλλουν την υπερέκφραση της κυκλοοξυγενάσης -2 [COX-2] και των υποδοχέων της προσταγλανδίνης E2 ή τροποποιώντας τις οδούς του μεταβολισμού των οιστρογονικών υποδοχέων [4].

3. Μπορούν να ενεργοποιήσουν βιοχημικές οδούς, που περιλαμβάνουν τη βιοσηματοδότηση Nrf2 και την τροποποίηση της δομής και σηματοδότησης των χημικών μεσολαβητών του σφιγγολιπιδίου , που συνεργάζεται για την προαγωγή της διαφοροποίησης και ελάττωσης του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων της πεπτικής οδού. 

Τα παραπάνω οδηγούν στην ανακοπή της ζωής του κυτταρικού κύκλου ζωής των καρκινικών κυττάρων και στην απόπτωσή τους. Αυτές οι δραστηριότητες έχουν επιδειχτεί και σε πειραματόζωα, αν και οι έρευνες στους ανθρώπους έδειξαν ασταθή αντιοξειδωτική αποτελεσματικότητα.

Παρ’ όλα αυτά, η συσσωρευμένες πλέον αποδείξεις από κλινικές δοκιμές που έχουν γίνει σε ανθρώπους έχουν επιδείξει ότι, η κατανάλωση κόκκινων σταφυλιών (σε λογική ποσότητα), κόκκινου κρασςιού (σε μικρή καθημερινή ποσότητα) χυμού κόκκινου σταφυλιού (σε μικρή ποσότητα) προσφέρει πολλές ευεργετικές για την υγεία δράσεις και πιθανόν αντικαρκινικά αποτελέσματα [4].

Απεριόριστες ποσότητες λήψης των πολύτιμων αντιοξειδωτικών του κόκκινου σταφυλιού μπορεί να παίρνει κανείς καθημερινά ακίνδυνα, καταναλώνοντας  τη σκόνη των σπόρων των  φλουδών και των στεμφύλων του βιολογικού κόκκινου σταφυλιού Νεμέας “Γκέλικος Αγιωργίτικο” υπό μορφή καψουλών Βινογκελιν.

Μπορεί να παίρνει κανείς 3-6 κάψουλες Βινογκελιν ημερησίως με το φαγητό του (1-2 κάψουλες πρωί μεσημέρι βράδυ, χωρίς καμία παρενέργεια) .

Έχει βρεθεί ότι τα εκχυλίσματα της σκόνης των σπόρων, των φλουδών και των στεμφύλων του κόκκινου σταφυλιού περιέχουν μεγάλες ποσότητες πολυφαινολών, φλαβονοειδών, ταννινών και ανθοκυανινών με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιχοληστερολική δράση (κατεβάζουν την υψηλή χοληστερίνη)

 Τα υπάρχοντα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα  αναφέρουν τα ευεργετικά αποτελέσματα των σπόρων, των φλουδών και των στεμφύλων των κόκκινων σταφυλιών για την υγεία και τις  πιθανές αντικαρκινικές δράσεις τους [4, 6]. Αυτό το συναρπαστικό πεδίο της ιατρικής επιστήμης έχει δώσει έναυσμα για εκτεταμένες περαιτέρω έρευνες τα αποτελέσματα των οποίων καθημερινά ανακοινώνονται σε ιατρικά συνέδρια συνέδρια και δημοσιεύονται σε Επιστημονικά περιοδικά και το διαδίκτυο

 Βιλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Keser S1, Celik STurkoglu S. Int J Total phenolic contents and free-radical scavenging activities of grape (Vitis vinifera L.) and grape products. Food Sci Nutr. 2013 Mar;64(2):210-6. doi: 10.3109/09637486.2012.728199. Epub 2012 Oct 2.

2.Leifert WR1, Abeywardena MY. Cardioprotective actions of grape polyphenols. Nutr Res. 2008 Nov;28(11):729-37. doi: 10.1016/j.nutres.2008.08.007.

3.Leifert WR1, Abeywardena MY. Grape seed and red wine polyphenol extracts inhibit cellular cholesterol uptake, cell proliferation, and 5-lipoxygenase activity. Nutr Res. 2008 Dec;28(12):842-50. doi: 10.1016/j.nutres.2008.09.001. Epub 2008 Nov 8.

4.Zhou K1, Raffoul JJ. Potential anticancer properties of grape antioxidants. J Oncol. 2012;2012:803294. doi: 10.1155/2012/803294. Epub 2012 Aug 7.

5.Ferri M1, Bin S2, Vallini V3, Fava F4, Michelini E5, Roda A5, Minnucci G6, Bucchi G7, Tassoni A8. Recovery of polyphenols from red grape pomace and assessment of their antioxidant and anti-cholesterol activities. N Biotechnol. 2015 Dec 17;33(3):338-344. doi: 10.1016/j.nbt.2015.12.004. [Epub ahead of print]

6. Signorelli P1, Fabiani C, Brizzolari A, Paroni R, Casas J, Fabriàs G, Rossi D, Ghidoni R, Caretti A. Natural grape extracts regulate colon cancer cells malignancy. Nutr Cancer. 2015;67(3):494-503. doi: 10.1080/01635581.2015.1004591. Epub 2015 Feb 23.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *