Gkelanto

Το “Γκελάντο” είναι συμπυκνωμένος, κόκκινος φυσικώς γλυκύς οίνος, κρατερός, πλουσιότατος σε τανίνες και πολυφαινόλες, όπως η ρεσβερατρόλη, φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή.

Παρασκευάζεται από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας, του οικογενειακού Αμπελώνα του Ιατρού Σρ Δημητρίου Ν. Γκέλη στη Νεμέα, Κορινθίας, χωρίς χημικά λιπάσματα ή άλλα φυτοφάρμακα (με πιστοποίηση ΔΗΩ).Το “Γκελάντο” δεν περιέχει πρόσθετα   ή άλλα χημικά συντηρητικά και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε σάκχαρα  είναι αυτοσυντηρούμενο.

Το “Γκελάντο” διαφέρει από το συνηθισμένο κόκκινο κρασί, διότι για να παρασκευαστεί ένα λίτρο του χρειάζονται 4 κιλά Αγιωργήτικου σταφυλιού. Συνεπώς, πίνοντας κανείς μικρή ποσότητα ”Γκελάντο  παίρνει μεγάλες ποσότητες από τα πολύτιμα ευεργετικά για την υγεία, ιαματικά συστατικά του.

Το “Γκελάντο” εξ αιτίας των ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων των συστατικών του (ρεσβερατρόλη, φαινολικά οξέα, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή ) έχει αποδειχτεί ότι ελαττώνει τις χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνες (LDL), την οξείδωση της χοληστερόλης και τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων.

Τα παραπάνω συστατικά του Γκελάντο” διαθέτουν επίσης σειρά επιπρόσθετων καρδιοπροστατευτικών και αγγειοπροστατευτικών ιδιοτήτων εξαιτίας της αντιαθηρωματοσκληρυντικήςαντιαρρυθμικής και αγγειοχαλαρωτικής δράσης τους [1]
Η ρεσβερατρόλη εκτός από την ισχυρή αντιοξειδωτική της ιδιότητα ασκεί επωφελές αποτέλεσμα στην έναρξη και την εξέλιξη της αρτηριοσκλήρυνσης, αποτρέπει το οξειδωτικό στρες και τη δημιουργία αντιδραστικών ριζών οξυγόνου, ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση, αναχαιτίζει την τροποποίηση των λιποπρωτε
ΐνών χαμηλής πυκνότητας και τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, τροποποιεί τις επιπλοκές της αρτηριοσκλήρυνσης ή αθηρωματοσκλήρυνσης και διαθέτει καρκινοπροληπτικές ιδιότητες. [2, 4].

Η λήψη 1-2 κουταλιών της σούπας “Γκελάντο” ημερησίως αρκούν για να περιοριστεί ο κίνδυνος πρόκλησης αρτηριοσκλήρυνσης ήαθηρωματοσκλήρυνσης (μια προοδευτικά εξελισσόμενη νόσος, που χαρακτηρίζεται από συσσώρευση λιπιδίων και ινωδών στοιχείων στις αρτηρίες], η οποία θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας δημιουργίας καρδιοκυκλοφορικής νόσου. [3, 5], Η ρεσβερατρόλη δρα επίσης και νευροπροστατευτικά, περιορίζοντας τον κίνδυνο πρόκλησης νόσου του Alzheimer ή γεροντικής άνοιας [6].

Πίνοντας κανείς μικρή δόση “Γκελάντο” προστατεύει το καρδιοκυκλοφορικό του σύστημα , την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού του συστήματος, προστατεύει τη συνολική του υγεία οπό εκφυλιστικές νόσους και καθυστερεί το γήρας , ευνοώντας έτσι τη μακροβιότητα του. Η βαρηκοΐα μετά από έκθεση σε θόρυβο και ωτοτοξικά φάρμακα οφείλεται σε έναν αριθμό ακοολογικών και παθολογοανατομικών βλαβών στο εσωτερικό αυτί. Οι πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι ελεύθερες αντιδραστικές ρίζες οξυγόνου, που συσσωρεύονται στο εσωτερικό αυτί μπορεί να είναι κοινός παράγοντας βλάβης, που οδηγεί σε βαρηκοΐα από έκθεση σε θόρυβο και από ωτοτοξικά φάρμακα [7].


Συνεπώς η χορήγηση ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού παράγοντα, όπως η ρεσβερατρόλη του κόκκινου κρασιού μπορεί να δράσει θετικά στην προστασία της ακοής. Πρόσφατες εργαστηριακές μελέτες έδειξαν τη σημασία της ειδικήςς αντιοξειδωτικής θεραπείας με χορήγηση ρεσβερατρόλης (που υπάρχει στα κόκκινα σταφύλια, το κόκκινο κρασί και το “Γκελάντο”, καθώς και στους σπόρους και τις φλούδες των κόκκινων 
σταφυλιών) στηνπρόληψη της βαρηκοΐας που σχετίζεται με ισχαιμία, έκθεση σε θόρυβο και γήρανση του οργανισμού [8]
 
Σε περίπτωση που για διαφόρους λόγους αντενδείκνυται η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, όσοι επιθυμούν να προσλάβουν τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά του Γκελάντο, μπορεί να παίρνουν 3-6 κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής Vinogkelin. To Vinogkelin περιέχει σκόνη, αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού Αγιωργίτικου κόκκινου σταφυλιού του Αμπελώνα ”Γκελικος”

Βιβλιογραφία

1. Leifert W,. Abeywardena M. Cardioprotective actions of grape polyphe­nols. Nutrition Research, Volume 28, Issue 11, Pages 729 – 737.

2. Orallo F. Trans-resveratrol: a magical elixir of eternal youth? Curr Med Chem. 2008; 15(19): 1887-98.

3. Fan E, Zhang L, Jiang S, Bai Y. Beneficial effects of resveratrol on ath­erosclerosis. J Med Food. 2008 Dec; 11(4):610-4.

4. Leifert WR, Abeywardena MY. Cardioprotective actions of grape polyphenols. Nutr Res. 2008 Nov;28(11):729-37

5. Das S, Das DK. Resveratrol: a therapeutic promise for cardiovascular diseases. Recent Patents Cardiovasc Drug Discov. 20C7 Jun;2(2): 133.-8.

6. Karuppagounder SS, Pinto JT, Xu H, Chen LH, Seal MF, Gibson GE. Dietary supplementation with resveratrol reduces plaque pathology in a transgenic model of Alzheimer’s disease. Neurochem Int. 200

7. Kopke R, Allen KA, Henderson D, Hoffer M, Frenz D, Van de Water Τ. A radical demise. Toxins and trauma share common · pathways in hair death. Ann Ν Υ Acad Sci. 1999 Nov 28:884:171- 91.

8. Seidman M, Babu S, Tang W, Naem E, Quirk WS, Effects of resvera­trol on acoustic trauma. Otolaryngol Head Neck Surg, 2003 Nov: 129(5) :463-70.

Εμφιάλωση για τη Pharmagel από P.D.S./30-0868.

Pharmagel, Δ. Ν. Γκέλης και ΣΙΑ. 80ό χιλ. Αθηνών-Κορίνθου, Κόρινθος 20131 (ΤΘ. 370).

Τηλ. 2744023768, 6944280764, emailpharmage@otenet.gr

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr