H σχέση της αντίστασης στη βιταμίνη D και της θεραπείας των αυτοάνοσων νοσημάτων με πολύ υψηλές δόσεις βιτμίνης D3©

διάφορους ιστούς στον βιολογικά πιο ενεργό μεταβολίτη της την D 1,25(OH) 2 D 3 (καλσιτριόλη).

Το 1,25(OH) 2 D 3 ασκεί πολλαπλές πλειοτροπικές δράσεις στα διάφορα συστήματα και όργανα του ανθρωπίνου σώματος και ιδιαιτέρως στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Γι΄αυτό η βιταμίνη D3 χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο όχι μόνο στην προφύλαξη από διάφορα νοσήματα, αλλά και στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Η πρόσφατες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι η χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης D3 προσφέρει κλινικά θεραπευτικά σε πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα.

Η αναγκαιότητα υψηλών δόσεων βιταμίνης D3 για την επιτυχία της θεραπείας αυτοάνοσων νοσημάτων μπορεί να εξηγηθεί από την έννοια της εμφάνισης επίκτητης μορφής αντοχής στη βιταμίνη D3. 

Η ανάπτυξης αντοχής στη βιταμίνη D3 βασίζεται, αφενός σε πολυμορφισμούς εντός των γονιδίων που επηρεάζουν το σύστημα της βιταμίνης D, προκαλώντας ευαισθησία στην ανάπτυξη χαμηλής ανταπόκρισης στη βιταμίνη D και αυτοάνοσων νοσημάτων και αφετέρου βασίζεται στον αποκλεισμό της σηματοδότησης των υποδοχέων της βιταμίνης D, π.χ. μέσω λοιμώξεων από παθογόνους παράγοντες. 

Το 2021 ο Dirk Lemke και οι συνεργάτες ανέφεραν σε δημοσίευσή τους στο   Front Immunol 2021 την αντίσταση στη βιταμίνη D ως πιθανή αιτία αυτοάνοσων ασθενειών, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση, που επιβεβαιώνεται από ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο υψηλής δόσης βιταμίνης D.

Οι παραπάνω ερευνητές εξέτασαν παρατηρητικές και μηχανιστικές ενδείξεις για την υπόθεση επίκτητης αντοχής στη βιταμίνη D.

Εστίασαν το ενδιαφέρον τους ιδιαίτερα στην κλινική επιβεβαίωσή που προέκυψε από την εμπειρία τους στη θεραπεία ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας με το λεγόμενο πρωτόκολλο Coimbra, στο οποίο ημερήσιες δόσεις, έως και 1000 IU βιταμίνης D 3 ανά kg σωματικού βάρους μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια και να προκληθούν θεραπευτικά αποτελέσματα.

Τα τελευταία 15 χρόνια, ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, ιδιαίτερα με σκλήρυνση κατά πλάκας, αντιμετωπίζονται επιτυχώς χρησιμοποιώντας ένα πρωτόκολλο βιταμίνης D3 υψηλής δόσης. Επειδή αυτή η μέθοδος αναπτύχθηκε από τον Καθ. Δρ. Cicero Coimbra στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, αναφέρεται συχνά ως «πρωτόκολλο Coimbra». στη Γερμανία χρησιμοποιείται από το 2016. Βάση του πρωτοκόλλου της Κοΐμπρα υπάρχει η υπόθεση της παρουσίας μιας μη κληρονομικής, αλλά επίκτητης μορφής αντοχής στη βιταμίνη D3. 

Τα επίπεδα παραθυρεοειδούς ορμόνης στον ορό παρέχουν έτσι τις βασικές πληροφορίες για την εύρεση της σωστής δόσης. Υποστηρίχτηκε ότι η επίκτητη αντίσταση στη βιταμίνη D3 παρέχει έναν εύλογο παθοφυσιολογικό μηχανισμό για την ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών, οι οποίες θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν χρησιμοποιώντας θεραπεία υψηλής δόσης βιταμίνης D3 .

ΒιβλιογραφικήΤεκμηρίωση

Dirk LemkeRainer Johannes KlementFelix Schweiger  Beatrix SchweigerJörg Spitz. Vitamin D Resistance as a Possible Cause of Autoimmune Diseases: A Hypothesis Confirmed by a Therapeutic High-Dose Vitamin D Protocol. Front Immunol. 2021 Apr 7;12:655739.

Το D3 Gkelin drops σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 11.84 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+ 3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026631, Κινητό: 6944280764

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας.

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr