Ωτοσκλήρυνση και Φθοριούχο Νάτριο

Η ωτοσκλήρωση/ωτοσπογγίωση είναι μια πρωτογενής οστεοδυστροφία της ωτικής κάψας που επηρεάζει άτομα με γενετική προδιάθεση και οδηγεί σε προοδευτική απώλεια ακοής. Η διάγνωση είναι συνήθως κλινική και βασίζεται στα  ευρήματα του  ατομικού αναμνηστικού, την κλινική εξέταση και την  ακοομετρική αξιολόγηση.  Ωστόσο, η αξονική τομογραφία υψηλής ανάλυσης και η μαγνητική τομογραφία έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διάγνωση και τη θεραπευτική προσέγγιση της ωτοσκλήρυνσης και στην υποβοήθηση της διαφορικής διάγνωσης. 

Η θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει στην πρόληψη ή τουλάχιστον στην ελαχιστοποίηση της εξέλιξης της νόσου κατά την προσπάθεια αποκατάστασης της ακοής. 

Η χρήση φθοριούχου νατρίου μπορεί να είναι ένα σημαντικό συμπλήρωμα, ίσως ακόμη και 

πρωτογενής θεραπεία, στη διαχείριση ενεργών βλαβών [1].
Η θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης αποφασίζεται ανάλογα με το στάδιο εξέλιξης της νόσου. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι η 
χειρουργική, εφόσον υπάρχει ένδειξη.Οποιαδήποτε θεραπεία και αν αποφασιστεί στην ωτοσκλήρυνση, μπορεί οι ασθενείς να επηρεάσουν την εξέλιξη της νόσου με τη συμπληρωματική χορήγηση Φθοριούχου Νατρίου.

Το Φθοριούχο Νάτριο χορηγείται συμπληρωματικά στους ασθενείς με Ωτοσκλήρυνση από τη δεκαετία του εβδομήντα. Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία ένας αριθμός ασθενών ευεργετείται πλήρως, ένας μεγαλύτερος αριθμός ασθενών παραμένει με στάσιμη την εξέλιξη της νόσου, ενώ ένα μικρό ποσοστό ασθενών δεν ευεργετείται καθόλου. Τα ανωτέρω διακρίνονται ευκρινώς στον παρατιθέμενο πίνακα [1].

Στη παρατιθέμενη εικόνα απεικονίζονται τα αποτελέσματα της συμπληρωματικής χορήγησης φοριούχου νατρίου σε 575 ασθενείς με χειρουργικά επιβεβαιωμένη ωτοσκλήρυνση του αναβολέα και η σύγκρισή τους με 34 μάρτυρες που δεν πήραν συμπληρωματικά φθοριούχο νάτριο.

Η νευραισθητήρια βαρηκοΐα βελτιώθηκε στο 3%, σταθεροποιήθηκε στο 80%, μετά τη συμπληρωματική λήψη. Στο 8% η κοχλιακή απώλεια άρχισε πάλι μετά τη διακοπή της συμπληρωματικής λήψης φθοριούχου νατρίου 46 ασθενών με αναβολεκτομή [2].

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Norma de Oliveira PenidoAndy de Oliveira Vicente. Medical Management of Otosclerosis.  Otolaryngol Clin North Am. 2018 Apr;51(2):441-452.
2.Shambauch G.E, Jr: Surgery of the Ear 3rd Edition, 1980, W.B. SAUNDERS CO., P.472

Το Florigkel σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, (Ταχυμεταφορές Speedex) στην τιμή των 29.65 Ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ [συν 2,00€ μεταφορικά + 1,86 αντικαταβολή (σύνολο 3,86 Ευρώ)]. Μπορείτε να το παραγγείλετε τηλεφωνώντας: Σταθερό: 2741026658, 2744023768. Κινητό: 6944280764 ή χρησιμοποιώντας το e-shop της Pharmagel

Ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα-Παρασκευή: 10.00π.μ-13.00 μμ.
Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες μπορείτε να το παραγγέλλετε, στέλνοντας mail στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr, ή με SMS γράφοντας ονοματεπώνυμο, ταχυδρομική διεύθυνση, ταχυδρομικό τομέα, τηλέφωνο επικοινωνίας

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr