Μετεγχειρητική αγωγή του ασθενούς με πολυπεκτομή της φωνητικής χορδής©

ε

την παρακολούθηση ελέγχεται η ομαλή πορεία της επούλωσης του τραύματος και η επιβεβαίωση της

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης
Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,  Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δαμασκηνού 46, Κόρινθος 20100, τηλ. 2741026631, 6944280764, e-mail: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr,   www.gkelanto.gr
www.allergopedia.gr,
www.orlpedia.gr
www.gkelikosagiorgitiko.gr
www.zinc.gr
www.curcumin.gr
ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ:
Φωνιατρική
ΩΡΛ Αλλεργία, Εμβοές αυτιών, κακοσμία στόματος, Ροχαλητό, Βαρηκοία , Εμβοές αυτιών, Ίλιγγος, Διαταραχές οσφρήσεως και γεύσης, ΩΡΛ ογκολογία, Γηριατρική, Προληπτική Ιατρική, Ιατρική Διατροφολογία, Συμπληρωματική Ιατρική

φυσιολογικής λειτουργίας των φωνητικών χορδών.

Ο γιατρός χειρίζεΜται και καθοδηγεί τη φωνητική συμπεριφορά του ασθενούς, χορηγεί κατάλληλα φάρμακα, αν κρίνει σκόπιμο και συμβουλεύει τη λήψη μέτρων που προάγουν την επούλωση του τραύματος, όπως η αφωνία και η διάρκειά της και οι ημέρες αποχής από την εργασία.

Η γνώση του γιατρού της πορείας επούλωσης του τραύματος   τον βοηθάει στο να αποφασίσει  να συμβουλεύσει τον ασθενή  για τη διάρκεια που ο ασθενής θα εφαρμόσει την αφωνία ή εάν θα πρέπει να εφαρμοστεί η αφωνία και το πότε ο ασθενής θα επιστρέψει στην εργασία του.

Οι επαγγελματίες χρήστες φωνής οφείλουν  να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους,  όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί η πλήρης ανατομική και λειτουργική αποκατάσταση των φωνητικών τους χορδών [1].

Ο γιατρός συγκρίνει τα προεγχειρητικά υποκειμενικά και αντικειμενικά ευρήματα και τα συγκρίνει  1, 2, και 3 μήνες μετά τη χειρουργική αφαίρεση του πολύποδα. Στα αντικειμενικά ευρήματα, εκτός από τις φωτογραφίες και βίντεος που έγιναν ενδοσκοπικά και τη στροβοσκόπηση ελέγχεται η διαταραχή φωνητικής συχνότητας  (Jitter), η μικροαστάθεια των κραδασμών των φωνητικών χορδών (shimmer) και η αναλογία αρμονικώνπρος το θόρυβο (harmonic-to-noise ratio) [2].

Ο πλήρης φωνιατρικός έλεγχος περιλαμβάνει  λαρυγγοστροβοσκόπηση, ακουστική ανάλυση φωνής (acoustic voice analysis) σφαρική διαβάθμιση της δυσφωνίας, τραχύτητα, ξεψυχισμένη, εξασθενημένη και διαβάδμιση της προσπάθεις φώνησης [3].

Μετά τη χειρουργική αφαίρεση του πολύποδα συνιστάται πλήρης αφωνία, ώστε να προληφθεί η επιδείνωση των κακώσεων των φωνητικών χορδών.

Αρκετές φορές το μήκος της διάρκειας της αφωνίας καθορίζεται και από το μέγεθος και την εντόπιση της βλάβης, τη χειρουργική τεχνική που εφαρμόστηκε, το βαθμό της επανεπιθηλιοποίησης που θα απαιτηθεί για να γίνει φυσιολογική η χορδή και από ατομικούς παράγοντες του ασθενούς. Σ’αυτούς τους παράγοντες περιλαμβάνονται οι φωνητικές και επαγγελματικές απαιτήσεις του ασθενούς, η κακή χρήση και κατάχρηση της φωνής, η λήψη φαρμάκων και η παρουσία κάποιας συστηματικής νόσου.

Η συγκριτική μελέτη των αποτελεσμάτων μετεγχειρητικής αφωνλιας έδειξε ότι η καλύτερη επούλωση της χειρουργημένης φωνητικής χορδής επιτυγχάνεται, σε σύγκριση με την αφωνία διάρκειας 7 ημερών. Η κατάλληλη μηχανική διέγερση στα αρχικά στάδια της επούλωσης του τραύματος της φωνητικής χορδής μπορε’ί να οδηγήσει σε ευνοϊκή λειτουργική αποκατάσταση της φωνής [4].

Σε αρκετούς ασθενείς, για την  πλήρη αποκατάσταση της φωνής χρειάζεται να παρέλθουν  τουλάχιστον 2,5-3 μήνες μετά την εγχείρηση.  

Το οίδημα και η δυσκαμψία της χειρουργημένης χορδής μπορεί να χρειαστεί 3 μήνες για να υποχωρήσει πλήρως.

Η κατάχρηση των οιδηματικών και σε σύσπαση φωνητικών χορδών μπορεί να δημιουργήσει λειτουργικές διαταραχές στη φωνή. Γιαυτό η μετεγχειρητική πρόοδος της λειτουργίας των γνησίων φωνητικών χορδών του ασθενούς πρέπει να παρακολουθείται με επαναλαμβανόμενες  βιντεοστροβοσκοπήσεις των φωνητικών χορδών [1].

Η πλήρης χρησιμοποίηση των δυνατοτήτων της φωνής επιτρέπονται καθώς βελτιώνεται η κραδασμική ικανότητα των χορδών. Η επιτάχυνση της επούλωσης της φωνητικής χορδής μπορεί να επιταχυνθεί με μερικές συνεδρίες υπερβαρικού οξυγόνου.

Η χρησιμοποίηση της φωνής πρέπει να γίνεται σταδιακά και όταν υπάρχουν φωνητικές επαγγελματικές ανάγκες μπορεί να χρησιμοποιείται το λειαντικό των φωνητικών χορδών Xerogkelin, κάνοντας 7-8 ψεκασμούς στο στόμα κάθε 1-2 ώρες για μερικές ημέρες, μέχρις ότου η φωνή επανακτήσει την πλήρη λειτουργικότητά της.

Βιβλιογραφική τεκμηρίωση

1.Nawka T. [Postoperative care in operative laryngology]. HNO. 2008 Dec;56(12):1183-9. doi: 10.1007/s00106-008-1726-x.

2. do Amaral Catani GS1, Hamerschmidt RMoreira ATTimi JRWiemes GRIdo JMacedo E. Subjective and Objective Analyses of Voice Improvement After Phonosurgery in Professional Voice Users. Med Probl Perform Art. 2016 Mar;31(1):18-24. doi: 10.21091/mppa.2016.1004.

3. Barillari MRVolpe UMirra GGiugliano F3, Barillari U. Surgery or Rehabilitation: A Randomized Clinical Trial Comparing the Treatment of Vocal Fold Polyps via Phonosurgery and Traditional Voice Therapy with “Voice Therapy Expulsion” Training. J Voice. 2017 May;31(3):379.e13-379.e20. doi: 10.1016/j.jvoice.2016.07.002. Epub 2016 Aug 2.

4. Kaneko MShiromoto OFujiu-Kurachi MKishimoto YTateya IHirano S. Optimal Duration for Voice Rest After Vocal Fold Surgery: Randomized Controlled Clinical Study. J Voice. 2017 Jan;31(1):97-103. doi: 10.1016/j.jvoice.2016.02.009. Epub 2016 Aug 1.

 

Το Xerogkelin spray  σας αποστέλλεται ταχυδρομικά, τηλεφωνώντας  στο 6944280764, στην τιμή των 13.64 Ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ (+3.72 Ευρώ η αντικαταβολή και τα μεταφορικά). Μπορείτε επίσης να το παραγείλετε on line  (Βλέπε Xerogkelin)  ή στέλνοντας  mail  με τα στοιχεία σας στη διεύθυνση pharmage@otenet.gr ή μέσω του e-shop  της εταιρείας Pharmagel ‘η μέσω των φαρμακείων.

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *