Εναλλακτική και Συμπληρωματική Θεραπευτική στην Ωτορινολαρυγγολογία

Εναλλακτική και Συμπληρωματική Θεραπευτική στην Ωτορινολαρυγγολογία

Ο Δημήτριος Γκέλης είναι γιατρός εκπαιδευμένος στη συμβατική ή ΄΄ορθόδοξη΄΄ ιατρική, δηλαδή στην ιατρική που είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και διδάσκεται στις Πανεπιστημιακές Ιατρικές Σχολές όλου του πολιτισμένου κόσμου. Οι διαγνωστικές μέθοδοι της συμβατικής ιατρικής, εκτός από τη λεπτομερή λήψη του ιστορικού και την προσεκτική κλινική εξέταση στηρίζονται και σε εργαστηριακές μεθόδους, που γίνονται σε βιοπαθολογικά, βιοχημικά, ακτινολογικά και λοιπά εργαστήρια. Β’σει λοιπόν του ιστοτικού, της κλινικ΄ς εξέτασης και της μελέτης των εργαστηριακών εξετάσεν τίθεται η διάγνωση και στη συνέχεια αποφασίζεται η εφαρμογή κάποιας από τις διεθνώς αποδεκτές θεραπευτικες αγωγές.

Oρισμένες νόσοι απαιτούν χειρουργική θεραπεία και ορισμένες φαρμακευτική ή φυσική αποκατάσαταση. Οι φαρμακευτικές θεραπείες της ορθόδοξης ιατρικής βασίζονται σε μελέτες και έρευνες, με τις οποίες έχει αποδειχτεί η αποτελεσματικότητα κάθε φαρμάκου, τα ποσοστά επιτυχίας του, οι ανεπιθύμητες ενέργειές του και οι αλληλεπιδράσεις του με άλλα φάρμακα ή ουσίες.

 

Η σύγχρονη ορθόδοξη λοιπόν ιατρική καλείται διεθνώς ιατρική βασισμένη σε τεκμηριώσεις (evidence based medicine). Παρά τούτο η σύγχρονη ορθόδοξη ιατρική αδυνατεί, προς το παρόν, να δώσει λύσεις στη θεραπεία πολλών νοσημάτων, κυρίως διότι παραμένει άγνωστη η αιτιολογία τους.

Αυτή η αδυναμία έδωσε τη δυνατότητα της εμφάνισης άλλου τύπου θεραπευτικών μεθόδων ή τρόπων αντιμετώπισης των νόσων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η εναλλακτική ιατρική, η συμπληρωματική ιατρική, κλπ. Όμως, οποιαδήποτε θεραπευτική μέθοδος επιλεγεί για κάποια δυσίατη νόσο, που δεν περιλαμβάνεται ακόμη στην ορθόδοξη ιατρική, θα πρέπει να εφαρμόζεται από γιατρό, διότι ο τελευταίος, έχοντας ιατρική κρίση μπορεί να αξιολογήσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα ή να αντιληφθεί πιθανές παρενέργειες ή ανεπιθύμητες ενέργειες. Τέλος το έργο του κάθε γιατρού συνοδεύεται από την ιατρική ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν να να ζητά ο ασθενής βοήθεια από άτομα που δεν είναι γιατροί και δεν έχουν ιατρική ευθύνη.

 

Συμπληρωματική ιατρική

Η συμπληρωματική ιατρική στηρίζεται σε μια ομάδα διαγνωστικών και θεραπευτικών αρχών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα με την συμβατική ή ορθόδοξη ιατρική. Η συμπληρωματική ιατρική, αν και εκουσίως εφαρμόζεται από τους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, εν τούτοις δεν διδάσκεται στις ιατρικές σχολές αυτοτελώς, αλλά διάσπαρτα κατά περίπτωση νόσου.

Στη συμπληρωματική ιατρική περιλαμβάνεται η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, μεγάλων δόσεων βιταμινών, φυτικών εκχυλισμάτων και παρασκευασμάτων, ειδικών τσαγιών, ο βελονισμός, η μαγνητοθεραπεία, η πνευματική θεραπεία και ο διαλογισμός.

Παράδειγμα συμπληρωματικής ιατρικής στην ωτολογία είναι η χορήγηση φθοριούχου νατρίου με ανθρακικό ασβέστιο, βιταμίνη Κ2, μαγνήσιο (Florigkell) μαζί με βιταμίνη D3 για τη αντιμετώπιση της ωτοσκλήρυνσης. Ακόμη και μετά την χειρουργική θεραπεία της ωτοσκλήρυνσης οι ασθενείς μπορούν να παίρνουν συμπληρωματικά το Florigkel, αφού η νόσος έχει μεν αντιμετωπιστεί, αλλά η διεργασία της νόσου συνεχίζεται, βάζοντας σε κίνδυνο την ακοή του ασθενούς (5).

Η θεραπεία μια ιγμορίτιδας ή άλλης ρινοκολπίτιδας , της αλλεργικής ρινίτιδας, της μη αλλεργικής ρινίτιδας, της ρινίτιδας των εγκύων, το κοινό κρυολόγημα (συνάχι), η εκκριτική ωτίτιδα με ρινίτιδα περιλαμβάνει εκτός από τη τη χορήγηση διαφόρων φαρμάκων και τη συμπληρωματική αγωγή με ρινοπλύσεις, χρησιμοποιώντας το υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού ουδέτερου pH (Osmoclean hypertonic nasal spray). Οι ρινοπλύσεις αυτές απομακρύνουν τους ιούς, τα αλλεργιογόνα και τους ρύπους και έτσι επιταχύνεται η θεραπεία ή ανακουφίζονται συντομότερα οι ασθενείς.

 

H κακοσμία του στόματος ουλοδοντικής αιτιολογίας θεραπεύεται αποκαθιστώντας τη βλάβη (π.χ. ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, τερηδονισμένοι οδόντες) και χορηγώντας ταυτόχρονα στοματοπλύσεις γαργαρισμούς με διάλυμα μείγματος αιθερίων ελαίων (Rochalitex). Το μείγμα αυτό των αιθερίων ελαίων δρα με ήπιο αντισηπτικό τρόπο και εξαιτίας των αρωμάτων δημιουργεί την ευοσμία του στόματος (3, 4).

To αθώο ροχαλητό μπορεί να αντιμετωπιστεί με γαργαρισμούς αιθερίων ελαίων Rochalitex. Αν μετά από χρησιμοποίηση του Rochalitex και για ένα μήνα δεν βελτιωθεί το ροχαλητό, αυτό σημαίνει ότι το ροχαλητό είναι παθολογικό και είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη λεπτομερέστατης ΩΡΛ εξέτασης με ενδοσκόπηση του ρινοφάρυγγα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία του σπλαγχνικού κρανίου, μελέτη ύπνου κλπ. Το Rochalitex λοιπόν εκτός από την αναχαίτιση του αθώου ροχαλητό βοηθάει στη διάγνωση του παθολογικού ροχαλητού.

Η εκδήλωση ξηροστομίας μπορεί να οφείλεται στο φυσιολογικό γήρας, τη λήψη ορισμένων φαρμάκων, το νόσο του Sjögren, μετά από ακτινοθεραπεία στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου και άλλα αίτια. Η ξηροστομία για πολλούς είναι ανυπόφορη και δεν υπάρχει φάρμακο που μπορεί να το πάρει ο ασθενής για λίγες ημέρες και να του αποκαταστήσει τη ροή του σάλιου μόνιμα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνοδεύονται από παρενέργειες και αν ανακουφίσουν την ξηροστομία, η ανακούφιση διαρκεί όσο παίρνει τα φάρμακα ο ασθενής.

Οι ασθενείς με ξηροστομία, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, μπορούν να ανακουφιστούν, χρησιμοποιώντας ψεκασμούς τεχνητού σιάλου (Xerogkelin) στο στοματικό τους βλεννογόνο.

Σε όλες τις καταστάσεις που συνοδεύονται από ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου (ξηρά ρινίτις) ή υπάρχουν ξηρές μετεγχειρητικές κρούστες ή πυκνόρρευστες εκκρίσεις στις ρινικές κοιλότητες, π.χ. ρινοκολπίτιδα, μπορεί να γίνουν ψεκασμοί στη μύτη με σησαμέλαιο εμπλουτισμένο μαστιχέλαιο και βιταμίνη Ε (Rhinosisam nasal spray). O  συνδυασμός αυτός των φυσικών ελαίων και της βιταμίνης Ε μαλακώνουν τις κρούστες, διώχνουν την ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου και βελτιώνουν τη λειτουργία του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου της μύτης και την κινητικότητα των κροσσών του. Το Rhinosisam δεν είναι φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ασφαλώς και χωρίς παρενέργειες στις εξής περιπτώσεις (2):
 • Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου, όπως αυτή που προκαλείται, όταν το άτομο εκτίθεται στο ξηρό ψύχος της χειμερινής περιόδου, κατά τα αεροπορικά ταξίδια μακράς διαρκείας, μετά από παρατεταμένη διαμονή σε χώρο που κλιματίζεται (1).
 • Μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στη μύτη (σκολίωση ρινικού διαφράγματος, ρινοπλαστική, κατάγματα ρινικών οστών, αφαίρεση ρινικών πολυπόδων με ενδοσκοπική χειρουργική (FESS) ή την κλασσική ημιπολυπεκτομή, κλπ), κατά τις οποίες δημιουργούνται ξηρές κρούστες στις ρινικές κοιλότητες,
 • Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου που μπορεί να συνοδεύει το σύνδρομο Sjögren (ξηροστομία, ξηροφθαλμία, ξηρότητα ρινικού βλεννογόνου, ξηρότητα ρινοφάρυγγα και λάρυγγα, κλπ..),
 • Δυσχέρεια καθαρισμού των εκκρίσεων της μύτης στην ιογενή ή μικροβιακή ρινίτιδα ή την αλλεργική και μη αλλεργική ρινίτιδα. Μετά από συνάχι , το οποίο συνοδεύεται από παραγωγή ξηρών ή πηχτών εκκρίσεων.
 • Χρόνια ξηρή ρινίτιδα
 • Καθαρισμό των εκκρίσεων στη χρονία επίμονη δυσίατη ρινοκολπίτιδα (ιγμορίτιδα, μετωπιαία κολπίτιδα, ηθμοειδίτιδα) σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική θεραπεία που καθορίζει ο θεράπων ιατρός.
 • Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου των ηλικιωμένων ατόμων, η παρουσία κρουστών ή η παρουσία έντονης υγρασίας ή καταρροής στη μύτη μπορεί να ανακουφιστεί με τη χρήση Rhinosisam
 • Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου ατόμων που έχουν δεχτεί ακτινοθεραπείες στην περιοχή της μύτης (1). Οι θεραπευτικές ακτινοβολίες προκαλούν υπερπαραγωγή βλέννας στις ρινικές και τις παραρρίνιες κοιλότητες, οι οποίες στη συνέχεια ξηραίνονται και παράγονται κρούστες, οπότε πρέπει να απομακρυνθούν, αφού μαλακώσουν με το Rhinosisam. Ο καθαρισμός τις μύτης απαιτεί τη χρήση του Rhinosisam για αρκετές μέρες. Διακόπτοντας τον καθημερινό καθαρισμό της μύτης οι ξηρές κρούστες υποτροπιάζουν, οπόταν πρέπει να επαναληφθεί η χρήση του Rhinosisam
 • Η παρατεταμένη λήψη οξυγόνου με ρινικό καθετήρα, καθώς και η χρήση συσκευής CPAP από άτομα με παθολογικό ροχαλητό και υπνικές άπνοιες μπορεί να συνοδεύονται με ενοχλητική ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου, που ανακουφίζεται με Rhinosisam.
 • Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου και παραγωγή ξηρών κρουστών σε ορισμένα άτομα που κάνουν θεραπεία με ορισμένα φάρμακα κατά της ακμής ή χρησιμοποιούν ρινικά σπρέϊς κορτικοστεροειδών.
 • Η χρησιμοποίηση του Rhinosisam μπορεί να συνδυαστεί και με φάρμακα που του έχουν συνταγογραφηθεί για κάποιο ρινολογικό πρόβλημα, όπως τοπικά κορτικοστεροειδή ή τοπικά αντιισταμινικά ή υπέρτονο διάλυμα φυσιολογικού ορού σταθερού pH (Osmoclean Hypertonic spray) ή ενδορρινικά αποσυμφορητικά.
 • To σύνδρομο της κενής μύτης (empty nose syndrome). To μπορεί να εγκατασταθεί μετά από χειρουργικές επεμβάσεις στις ρινικές κοιλότητες. Ενώ με αυτές τις επεμβάσεις ανοίγει επαρκώς η ρινική κοιλότητα, εν τούτοις ο ασθενής αδυνατεί να εισπνεύσει αέρα από τη μύτη.

H αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες , η καθυστέρηση του γήρατος, η αποτροπή δημιουργίας εκφυλιστικών νόσων, η καρδιοπροστασία (7), η παρεμπόδιση δημιουργίας αθηρωματικών πλακών (8), η καθυστέρηση της ωτογήρανσης και της πρεσβυακοίας και των εμβοών των αυτιών μπορεί να γίνει με τη χορήγηση αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως η ρεσβερατρόλη, που υπάρχει στο κόκκινο κρασί (6). Προς αποφυγή της δημιουργίας αλκοολισμού (9), μπορεί να προσλάβει κανείς τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά του κόκκινου σταφυλιού με τη λήψη 2 κουταλιών της σούπας ημερησίως, συμπυκνωμένου κόκκινου κρασιού Νεμέας, όπως το ‘‘Γκελάντο’‘ή τη λήψη 3 καψουλών Βινογκελιν. Οι κάψουλες του Βινογκελιν περιέχουν σκόνη των αποξηραμένων σπόρων και φλουδών του βιολογικού Αγιωργίτικου κόκκινου σταφυλιού Νεμέας από τον βιολογικό αμπελώνα ”Γκέλικος”.

www.pharmagel.gr

Εναλλακτική ιατρική

Ενώ η συμπληρωματική ιατρική χρησιμοποιείται μαζί με τη συμβατική ιατρική, η εναλλακτική ιατρική χρησιμοποιείται στη θέση της συμβατικής ιατρικής, π.χ. η ομοιοπαθητική ιατρική. Η ομοιοπαθητική είναι μια αναγνωρισμένη μεθοδολογία αντιμετώπισης πολλών παθήσεων, ιδίως νόσων για τις οποίες δεν δίδει λύση ή δεν δίδει απλή ή εύκολη λύση η συμβατική ιατρική. Η εναλλακτική ιατρική εφαρμόζεται μόνο από εκπαιδευμένους σ’ αυτήν γιατρούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έναρξη κλινικών μελετών. Θεραπεύοντας ομοιοπαθητικά ασθενείς με διπλές τυφλές μελέτες επιβεβαιώνεται η αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής αγωγής. Έτσι στα επόμενα χρόνια θα γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιοι ασθενείς μπορεί να ωφεληθούν από τη συμβατική ή την ομοιοπαθητική ιατρική.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1. Bjork-Eriksson Τ, et al. Fewer problems with dry nasal mucous membranes following local use of sesame oil. Rhinology. 2000 DeC;38(4):200-3.

2. Johnsen J, et al. Pure sesame oil vs isotonic sodium chloride solution as treatment for dry nasal mucosa. Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2001 l\lov;l27(1D:1353-6.

3. Γκέλης ΔΝ. ΡΟΧΑΛΗΤΟ: Αθώα ή παθολογική κατάσταση; www.gelis.gr, 2008

4. Η ΚΑΚΟΣΜΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ-ΣΤΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ. Εκδόσεις ΄΄Βελλεροφόντης΄΄, Κόρινθος, 2008.

5. Γκέλης ΔΝ. και συν. Συντηρητική θεραπεία Ωτοσκλήρυνσης, Εκδόσεις ΄΄Βελλεροφόντης΄΄, 2008.

6. Seidman M, Babu S, Tang W, Naem E, Quirk WS. Effects of resveratrol on acoustic trauma. Otolaryngol Head Neck Surg. 2003 Nov;129(5):463-70.

7. Raval AP, Lin HW, Dave KR, Defazio RA, Della Morte D, Kim EJ, Perez-Pinzon MA. Resveratrol and ischemic preconditioning in the brain. Curr Med Chem. 2008;15(15):1545-51.

8. Das S, Santani DD, Dhalla NS. Experimental evidence for the cardioprotective effects of red wine. Exp Clin Cardol. 2007 Spring;12(1):5-10.

9. Raval AP, Lin HW, Dave KR, Defazio RA, Della Morte D, Kim EJ, Perez-Pinzon MA. Resveratrol and ischemic preconditioning in the brain. Curr Med Chem. 2008;15(15):1545-51.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *