Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΒΑΖΕΛΙΝΗΣ, ΠΑΡΑΦΙΝΗΣ, ΠΑΡΑΦΙΝΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΩΝ ΣΤΙΣ ΡΙΝΙΚΕΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΡΟΚΛΗΣΗΣ ΠΑΡΑΦΙΝΩΜΑΤΩΝ©

Η χρησιμοποίηση αυτών των προϊόντων περικλείει τον κίνδυνο δημιουργίας  παραφινωμάτων στα μαλακά μόρια που γειτνιάζουν με το βλεννογόνο της μύτης (5) ή είναι δυνατόν ο ασθενής να εισπνεύσει σταγονίδια από αυτά τα υλικά και να προκαλέσει παραφινώματα στους πνεύμονές του (1, 2) .

Αυτά μπορεί να συμβούν και κατά τον πρόσθιο πωματισμό των ρινικών κοιλοτήτων στις ρινορραγίες. Τα ακτινολογικά και τα κλινικά ευρήματα δεν είναι ειδικά και μπορεί να μοιάζουν ως καρκίνος του πνεύμονος ή φυματίωση.

Ακτινογραφικά το παραφίνωμα φαίνεται ως εικόνα οξείας ή χρονίας πνευμονίας ή εντοπισμένου κοκκιώματος (παραφίνωμα). Επειδή συνήθως οι ασθενείς κατά τη λήψη του ιστορικού αδυνατούν να θυμηθούν, αν ποτέ εισέπνευσαν ή τους τοποθετήθηκε κάποιο βαζελινούχο ή παραφινούχο προϊόν στις ρινικές τους κοιλότητες, το παραφίνωμα του πνεύμονος σπανίως διαγιγνώσκεται χωρίς χειρουργική βιοψία, (6) .

Παραφίνωμα των μαλακών μορίων του προσώπου

Ένα παραφίνωμα στην περιοχή των μαλακών μορίων του προσώπου, πιθανότατα προκαλείται από τη διείσδυση της παραφίνης δια μέσου κάποιου ρήγματος ή ελλείμματος που δημιουργήθηκε σε κάποιο σημείο του ρινικού βλεννογόνου, είτε από τον παραφινούχο πωματισμό των ρινικών κοιλοτήτων, μετά από κάποια ρινολογική επέμβαση, είτε κατα τον πωματισμό μια ρινικής κοιλότητας, που τοποθετήθηκε για να σταματήσει κάποια σοβαρή ρινορραγία (5).

Τα παραφινώματα συνήθως θεραπεύονται με χειρουργική αφαίρεση. Η αφαίρεση ενός παραφινώματος είναι επιβεβλημένη, διότι η παραφίνη και η βαζελίνη είναι δυνητικώς καρκινογόνες ουσίες.
Οι υποτροπές των παραφινωμάτων είναι συχνές και γιαυτό η εκτομή τους πρέπει να είναι πλήρης, (5) .

Στη διαφορική διάγνωση των παραρρινοκολπικών και περικογχικών διογκώσεων που εκδηλώνονται μερικούς μήνες μετά από χρησιμοποίηση κάποιου παραφινούχου ή βαζελινούχου προϊόντας θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα παραφινώματα, (5).

Αντί των ενδορρινικών παραφινούχων ή βαζελινούχων αλοιφών χρησιμοποιείται ασφαλέστατα το μείγμα σησαμελαίου, μαστιχελαίουω και βιταμίνης Ε

Σήμερα, εξαιτίας του κινδύνου πρόκλησης παραφινωμάτων από τη χρήση ενδορρινικών παραφινούχων ή βαζελινούχων μαλακτικών κρεμών ή αλοιφών επιλέγονται ευεργετικές ουσίες και την ταχεία επανεπιθηλιοποίηση του ρινικού βλεννογόνου, οι οποίες χρησιμοποιούνται μετεγχειρητικά για ορισμένο αριθμό ημερών.

Η μετεγχειρητική, ενδορρινική χρήση κεκαθαρμένου σησαμελαίου, μαστιχελαίου και βιταμίνης Ε, που κυκλοφορεί με την εμπορική ονομασία Rhinosisam nasal spray  αποδείχτηκε ευεργετική στην αντιμετώπιση του ξηρού βλεννογόνου, την απομάκρυνση των ρινικών κρουστών και της ρινικής συμφόρησης, σε σύγκριση με τη χρησιμοποίηση μόνον ισότονου φυσιολογικού ορού(8) .

Επίσης, όσοι χρησιμοποiούν το Rhinosisam nasal spray αναφέρουν ότι η μετεγχειρητική επανεπιθηλίωση του ρινικού βλεννογόνου γίνεται αποτελεσματικότερα και ταχύτερα.
Στις περιπτώσεις που μετεγχειρητικά έχει αναπτυχθεί το σύνδρομο της κενής μύτης [empty nose syndrom], o μόνος τρόπος αντιμετώπισης της δυσχέρειας της ρινικής αναπνοής είναι η συχνή εφαρμογή στις ρινικές κοιλότητες ρινικών ψεκασμών του Rhinosisam nasal spray (9).

Εικόνα παραφινώματος του δεξιού οφθαλμικού κόγχου, που εμφανίστηκε στην ανωτέρω ασθενή. εννέα μήνες μετά από ρινολογική επέμβαση, κατά την οποία εφαρμόστηκε πρόσθιος πωματισμός με παραφινούχο γάζα.      

[Αρχείο του καθηγητή της Ωτορινολαρυγγολογίας, Ιωάννη Κωνσταντινίδη, Θεσσαλονίκη, 2011]

Σε αντίθεση με το παραφινέλαιο, τη βαζελίνη και τα λοιπά ορυκτέλαια τα φυτικά έλαια, όπως το κεκαθαρμένο σησαμέλαιο και το μαστιχέλαιο δεν περικλείουν τον κίνδυνο πρόκλησης κοκκιωμάτων, διότι δεν εγκυστώνονται, όπως τα ορυκτέλαια. Τα φυτικά έλαια δεν υδρολύονται από τις λιπάσες των πνευμόνων, αλλά αποβάλλονται με την απόχρεμψη.

Τα φυτικά έλαια πέπτωνται, αν καταποθούν. Τα ορυκτέλαια, όταν λαμβάνονται από το στόμα αποβάλλονται και δρουν ως υπακτικά.

Το σησαμέλαιο  είναι εξαιρετικό μαλακτικό του ρινικού βλεννογόνου και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να  βλάπτει τη λειτουργία του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου .

Η κλινική εμπειρία του γράφοντος σε 120 ασθενείς με μετεγχειρητική ξηρά ρινίτιδα, που αντιμετωπίστηκαν τα τελευταία 5 έτη,  στους οποίους εφαρμόστηκε υπό μορφή ρινικών ψεκασμών το μείγμα φαρμακευτικού σησαμελαίου, μαστιχελαίου και βιταμίνης Ε (Rhinosisam nasal spray) επιβεβαίωσε τα ευρήματα της διεθνούς βιβλιογραφίας για την ευεργετική δράση του σησαμελαίου στην ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου.

Ο εμπλουτισμός του σησαμελαίου με μαστιχέλαιο και βιταμίνη Ε δημιουργεί ένα αποτελεσματικό μαλακτικό του ρινικού βλεννογόνου, που ξεκολλάει  τις ξηρές κρούστες, ανακουφίζει ό το αίσθημα ξηρότητας του ρινικού βλεννογόνου, παρεμποδίζει την ανάπτυξη μετεγχειρητικής λοίμωξης στις ρινικές κοιλότητες και αποκαθιστά ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο μέσο, την ομαλή λειτουργία του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου. Το σκεύασμα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα με φαρμακευτικό σησαμέλαιο, μαστιχέλαιο και βιταμίνη Ε είναι το

Rhinosisam nasal spray Pharmagel (11).

Το Rhinosisam nasal spray περιέχει αποστειρωμένο φαρμακευτικό σησαμέλαιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό, μαλακτικό του ρινικού βλεννογόνου και ενεργοποιητικό του βλεννοκροσσωτού επιθηλίου, πλουσιότατο σε βιταμίνη Ε), μαστιχέλαιο (ισχυρό επουλωτικό και αντιοξειδωτικό με φυσικές ανμικροβιακές ιδιότητες), και βιταμίνη Ε (αποτελεσματικό ισχυρό αντιοξειδωτικό).

Περισσότερα βλέπε: Rhinosisam nasal spray

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1.    Mehendale FV,Sommerlad BC. Paraffinoma–a complication of Jelonet packs following rhinoplasty.Br J Plast Surg.2001 Mar;54(2):179-80.

2.    Bachor E,Dost P,Unger A,Ruwe M. Paraffinoma–a rare complication following endonasal surgery.Laryngorhinootologie.1999 Jun;78(6):307-12.

3.    Antico A,Gabrielli M,D’Aversa C,Musa M,Torri T. Lipoid pneumonia: a case of cavitary bilateral nodular opacity.Monaldi Arch Chest Dis.1996 Aug;51(4):296-8.

4.    Montgomery PQ,Khan JI,Feakins R,Nield DV. Paraffinoma revisited: a post-operative condition following rhinoplasty nasal packing.J Laryngol Otol.1996 Aug;110(8):785-6.

5.    Johnsen J,Bratt BM,Michel-Barron O,Glennow C,Petruson B. Pure sesame oil vs isotonic sodium chloride solution as treatment for dry nasal mucosa.Arch Otolaryngol Head Neck Surg.2001 Nov;127(11):1353-6.

6.    Spencer H. Pathology of the Lung, (p518). 4th ed. Oxford, England: Pergamon Press; 1985:517-525.

7.    Johnsen J,Bratt BM,Michel-Barron O,Glennow C,Petruson B. Pure sesame oil vs isotonic sodium chloride solution as treatment for dry nasal mucosa.Arch Otolaryngol Head Neck Surg.2001 Nov;127(11):1353-6.

8.    Rhinosisam.Φύλλο Οδηγιών. Ιούνιος 2008

9. Kuan EC1, Suh JDWang MB. Empty nose syndrome. Curr Allergy Asthma Rep. 2015 Jan;15(1):493. doi: 10.1007/s11882-014-0493-x.

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr