Aldo Castellani, ο εφευρέτης του ομωνύμου αντιμυκητιασικού βάμματος

Ο Aldo Castellani (8 Σεπτεμβρίου 1874 – 3 Οκτωβρίου 1971) ήταν Ιταλός παθολoγοανατόμος και βακτηριολόγος. Γεννήθηκε καισπούδασε  Ιατρική στη Φλωρεντία. Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής το 1899. Εργάστηκε για ένα διάστημα στη Βόννη και εντάχθηκε στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής στο Λονδίνο το 1901.
Ως βακτηριολόγος στην Επιτροπή της Βασιλικής Εταιρείας για την ασθένεια του ύπνου το 1902, πήγε στο Entebbe της Ουγκάντα ​​με τον George Carmichael Low και τον Cuthbert Christy[1]. Έδειξε την αιτία και τα μέσα μετάδοσης της ασθένειας του ύπνου, ανακάλυψε τη σπειροχαίτη των σπασμών και έκανε άλλη πρωτότυπη εργασία στη βακτηριολογία και στις παρασιτώσεις του δέρματος. Το 1903 διορίστηκε Βακτηριολόγος από
 
         Aldo                Castellani     (1874-1971)

την κυβέρνηση της Κεϋλάνης στο Κεντρικό εργαστήριο στο Κολόμπο και συνέχισε την έρευνα στη μυκητολογία και τη βακτηριολογία, περιγράφοντας αρκετά νέα είδη εντερικών βακίλλων[2].

Εφηύρε το τεστ απορρόφησης για την ορολογική ταυτοποίηση των στενά συμμαχικών οργανισμών. Έφυγε από την Κεϋλάνη το 1915 για τη Νάπολη όπου πήρε την έδρα της Ιατρικής. Συμμετείχε κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Σερβία και τη Μακεδονία ως μέλος της Διασυμμαχικής Υγειονομικής Επιτροπής [3].

Το 1919 ο Castellani πήγε στο Λονδίνο ως Σύμβουλος στο Υπουργείο Συντάξεων . Έγινε λέκτορας για τη μυκητολογία και τις μυκητολογικές ασθένειες στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, και ίδρυσε μια συμβουλευτική πρακτική στην Harley Street. Αναγορεύτηκε ιππότης το 1928 ως Επίτιμος KCMG και το 1934.

Ο ενθουσιασμός του Καστελάνι για Βασιλικούς και επιφανείς ασθενείς, όπως ο Μπενίτο Μουσολίνι, θόλωσε τη φήμη του και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υποστήριξε την Ιταλία ενάντια στους Συμμάχους, και έγινε αρχηγός της ιατρικής υπηρεσίας του Ιταλικού Στρατού.

Ο Castellani ήταν Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Δερματολογίας από το 1960 έως το 1964, την οποία είχε ιδρύσει το 1959. Ήταν επίσης καθηγητής τροπικής ιατρικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα και επίσης στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης. Ακολούθησε τη βασίλισσα της Ιταλίας Μαρί Χοσέ στην εξορία στην Πορτογαλία και τελείωσε τη ζωή του ως καθηγητής στο Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής της Λισαβόνας . Ο Castellani πέθανε το 1971 [4].

Το βάμμα του Castellani (διάλυμα Carbol fuchsin ) χρησιμοποιείται ακόμα περιστασιακά για τη θεραπεία μυκητιασικών δερματικών λοιμώξεων, αλλά συστηματικά κατά της ωτομύκωσης, ως τοπική θεραπεία.  Το ανθρώπινο παθογόνο Acanthamoeba castellanii πήρε το όνομά του.

To βάμμα Castellani (Pharmagel) αποδείχτηκε το αποτελεσματικότερο τοπικό αντιμυκητιασικό στα χέρια του ωτορινολαρυγγολογου για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της ωτομύκωσης.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από τότε που ο Castellani εφηύρε το βάμμα του, αυτό αποτελεί αναπόσπαστο εφόδιο κάθε μάχιμου ωτορινολαρυγγολόγου, διεθνώς.

Το βάμμα Castellani ενώ δρα αποτελεσματικά και  ποτέ δεν έχει αναφερθεί ότι προκάλεσε οποιαδήποτε παρενέργεια.

Το βάμμα Castellani διατηρεί την αποτελεσματικότητά του τουλάχιστον για 6 μήνες. Όσο πιο πρόσφατα είναι παρασκευασμένο τοσο περισσότερο είναι αποτελεσματικό.

Ο χρόνος εξαιρετικής αποτελεσματικότητας του βάμματος Castellani (Pharmagel) είναι οι τέσσερις μήνες από την ημέρα της παρασκευής του.

Η Pharmagel μπορεί να σας υποδείξει άμεσα πως θα εφοδιαστείτε  ταχύτητα με το βάμμα Castellani πρόσφατης παρασκευής μόλις τηλεφωνήσετε στο 6944280764 ή στείλετε mail στο:  pharmage@otenet.gr

Το φιαλίδιο βάμματος Castellani  των 20 ml τιμάται 15 Ευρώ + 3,86 Ευρώ τα μεταφορικά με την αντικαταβολή.

Pharmagel, www.pharmagel.gr pharmage@otenet.gr

τηλ. 6944280764

Bιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Castellani A. Researches on the etiology of sleeping sickness. 1903. Parassitologia. 2003 Mar;45(1):51-60.

2.Castellani A. Typoparatyphoid Vaccine.Ind Med Gaz. 1913 Dec;48(12):457-458.

3.Castellani A. Combined Vaccines.Ind Med Gaz. 1915 Nov;50(11):406-416.

4. Aldo Castellani, Wikipedia

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr