Συμπληρωματική θεραπεία της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος ( λιπώδες ήπαρ) με σκόνη στεμφύλων βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας ©

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist)

Tα στέμφυλα των  σταφυλιών (σπόροι, φλούδες, μίσχοι) μειώνουν τη σοβαρότητα της μη αλκοολικής ηπατικής στεάτωσης και την ανάπτυξη στεατοηπατίτιδας, βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνοντας την έκτοπη εναπόθεση λίπους στα ποντίκια[1].

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) αντιπροσωπεύει την συνηθισμένη αιτία της χρόνιας ηπατικής νόσου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμες, συγκεκριμένες θεραπείες αντιμετώπισης της μη αλκοολικής στεάτωσης του ήπατος.

Η οινοποιία παγκοσμίως παράγει εκατομμύρια τόνους στεμφύλων (σπόροι, φλούδες και μίσχοι των σταφυλιών). Τα στέμφυλα των κόκκινων σταφυλιών είναι πλουσιότερα σε πολυφαινόλες και άλλες βιοδραστικές φυτοχημικές ουσίες, συγκριτικά προς τα στέμφυλα των λευκών σταφυλιών, διότι συμμετέχουν στην οινοποίηση του μούστου[2].

Τα φλαβονοειδή, τα στιλβένια, οι λιγνάνες και τα φαινολικά οξέα , που είναι κατηγορίες πολυφαινολών, οι οποίες υπάρχουν στα στέμφυλα των σταφυλιών έχουν ερευνηθεί ως σημαντική εναλλακτική πηγή δραστικών ουσιών,  που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη διαχείριση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής. Οι ευεργετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις των στεμφύλων των σταφυλιών περιγράφονται στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία και  προέρχονται από μια μεγάλη ποικιλία πειραματικών ερευνών  in vitro και in vivo [3].

To 2021 η Tehila Daniel και οι συνεργάτες ερεύνησαν σε ποντίκια με προκλητή μη αλκοολική λιπώδη  νόσο του ήπατος (λιπώδες ήπαρ), διαφόρων επιπέδων σοβαρότητας,  τα αποτελέσματα  και το μηχανισμό της θεραπευτικής δράσης των στεμφύλων.

Τα ποντίκια C57Bl/6 έλαβαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά  ή δυτικού τύπου  δίαιτα  ως μοντέλα παχυσαρκίας και ηπατικής στεάτωσης ή στεατοηπατίτιδας, αντίστοιχα, με ή χωρίς συμπληρωματική χορήγηση στεμφύλων  (50-250 mg/ημέρα).

Τα στέμφυλα ανέστειλαν  την πρόσληψη τροφής από τα ποντίκια και μείωσαν τη λεπτίνη ορού και την αύξηση του σωματικού βάρους. O κυρίως ρόλος της λεπτίνης είναι ο έλεγχος της ενεργειακής ισορροπίας, διότι αναστέλλει την πείνα, η οποία με τη σειρά της βοηθάει στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Όταν δεν λαμβάνονται σήματα της λεπτίνης από τον εγκέφαλο, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της πρόσληψης της τροφής και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, πράγμα που συμβάλλει την αύξηση του σωματικού βάρους και της παχυσαρκίας[4].

Με την κατανάλωση στεμφύλων μειώθηκε η έκτοπη εναπόθεση λίπους, ενώ διατηρήθηκε η  μάζα του λευκού  λιπώδους ιστού. Επιπλέον, τα στέμφυλα βελτίωσαν  την ανοχή στη γλυκόζη και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, απέτρεψαν την ανάπτυξη φλεγμονής του λιπώδους ιστού και μείωσαν την ηπατική στεάτωση.

Υψηλότερη έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στη μεταφορά και την οξείδωση λιπαρών οξέων παρατηρήθηκε στον λιπώδη ιστό, ενώ τα λιπογονικά γονίδια εξασθενήθηκαν στο ήπαρ των ποντικών που υποβλήθηκαν σε αγωγή με στέμφυλα.

Σε ποντίκια που τρέφονταν με Δυτικού Τύπου διατροφή τα στέμφυλα μείωσαν τη σοβαρότητα της ηπατικής στεάτωσης και της φλεγμονής και βελτίωσαν το λιπιδικό προφίλ του αίματος, αλλά ήταν αναποτελεσματικά στην αναστροφή της ηπατικής βλάβης της προχωρημένης μη αλκοολικής λιπώδους  νόσου του ήπατος.

Συμπερασματικά, τα στέμφυλα  βελτίωσαν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μείωσαν την εναπόθεση έκτοπου λίπους, οδηγώντας σε ένα πιο υγιές μεταβολικό προφίλ.

Η χορήγηση σκόνης σπόρων και φλουδών (αποξηραμένα στέμφυλα) του βιολογικού  κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού υπό τη μορφή των καψουλών  Vinogkelin caps μπορεί να έχει τη δυνατότητα ως συμπλήρωμα διατροφής να δράσει ευεργετικά για την υγεία για την πρόληψη και τη θεραπεία της ηπατικής στεάτωσης και άλλων παθολογιών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Το Vinogkelin περιέχει σε κάθε κάψουλα 500mg αποξηραμένης σκόνης του βιολογικού κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας, που καλλιεργείται στον βιολογικό αμπελώνα «Γκέλικος».

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Daniel T, Ben-Shachar M, Drori E, Hamad S, Permyakova A, Ben-Cnaan E, Tam J, Kerem Z, Rosenzweig T. Grape pomace reduces the severity of non-alcoholic hepatic steatosis and the development of steatohepatitis by improving insulin sensitivity and reducing ectopic fat deposition in mice. J Nutr Biochem. 2021 Dec;98:108867.

2.Antioxidant and Anti-Inflammatory Actions of Polyphenols from Red and White Grape Pomace in Ischemic Heart Diseases. Bocsan IC, Măgureanu DC, Pop RM, Levai AM, Macovei ȘO, Pătrașca IM, Chedea VS, Buzoianu AD. Biomedicines. 2022 Sep 20;10(10):2337.

3.Veronica Sanda Chedea, Ștefan Octavian Macovei, Ioana Corina Bocșan, Dan Claudiu Măgureanu , Antonia Mihaela Levai , Anca Dana Buzoianu, Raluca Maria Pop. . Grape Pomace Polyphenols as a Source of Compounds for Management of Oxidative Stress and Inflammation-A Possible Alternative for Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs? Molecules. 2022 Oct 12;27(20):6826.

4.Sean Dornbush, Narothama R. Aeddula. Physiology, Leptin.In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan. 2023 Apr 10.

 

 

Δρ Δημήτριος Γκέλης ΜD, ORL, DDS, PhD

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD)

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,  Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Ερευνητής και Συγγραφέας

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.