Ερμηνεία των μετρήσεων των συγκεντρώσεων των επιπέδων της 25 υδροξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος.

Οι μετρήσεις των συγκεντρώσεων της 25 υδρξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος υπολογίζονται σε ng/ml, παραδείγματος χάιν 50 ng/ml.
Αυτές είναι μονάδες που χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες του κόσμου. Σε μερικές άλλες χώρες τα αποτελέσματα των μετρήσεων της 25 υδρξυβιταμίνης D3 στον ορό του αίματος μετρώνται σε nmol/l.

Για να μετατραπούν τα nmol/l σε ng/ml διαιρούμε τον αριθμό των nmol/l διά του 2.5. Παραδείγματος χάριν, 50 nmol/l είναι το ίδιο με τα 20 ng/ml (50÷2.5).

Για να μετατραπούν τα ng/ml σε nmol/l πολλαπλασιάζουμε τον αριθμό των ng/ml επί 2.5. Παραδείγματος χάριν, 20 ng/ml είναι το ίδιο με τα 50 nmol/l (20 x 2.5).

Στον παρακάτω πίνακα περιγράφονται τα κριτήρια για την έλλειψη, ανεπάρκεια και επάρκεια της βιταμίνης D3, που υποδεικνύουν διάφοροι οργανισμοί των ΗΠΑ για τη βιταμίνη D3.

Το Συμβούλιο για τη βιταμίνη D3 των ΗΠΑ [Vitamin D Council] υποδεικνύει ως ιδανικό το  επίπεδο των 50 ng/ml της 25 υδροξυβιταμίνης D3.  

Γιαυτό το λόγο το παραπάνω Συμβούλιο συνιστά για τους ενήλικες την καθημερινή συμπληρωματική λήψη 5000 IU, προκειμένου να φθάσει κανείς το ιδανικό επίπεδο των 50 ng/ml 25 υδροξυβιταμίνης D3.

Το Συμβούλιο για τη βιταμίνη D3 [Vitamin D Council] υποδεικνύει ότι το επίπεδο των 50 ng/ml της 25 υδροξυβιταμίνης D3 είναι το ιδανικό επίπεδο.

Το Food and Nutrition Board των ΗΠΑ συνιστά τα 600 IU/ημερησίως της βιταμίνης D3, διότι πιστεύουν ότι το επίπεδο των 20ng/ml είναι το ιδανικό επίπεδο.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

Holick MF, Binkley NC, Bischoff-Ferrari HA, Gordon CM, Hanley DA, Heaney RP, Murad MH, Weaver CM; Endocrine Society. Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society clinical practice guideline. J Clin Endocrinol Metab. 2011 Jul;96(7):1911-30.

Institute of Medicine, Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Calcium and Vitamin D. Washington, DC: National Academy Press, 2010.

Vieth, R. “The Pharmacology of Vitamin D.” In Vitamin D, Third Edition, by Feldman D, Pike JW and Adams JS. Elsevier Academic Press, 2011.

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.