Τα αντιδιαβητικά και αντιυπερτασικά οφέλη της καθημερινής λήψης μισού κουταλιού του γλυκού μαγιάς μπύρας©

Συγγραφείς: Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης ΜD, ORL, DDS, PhD και Αικατερίνη Γκέλη, MD, Radiologist

Η μαγιά μπύρας παρασκευάζεται από έναν μονοκύτταρο μύκητα που ονομάζεται Saccharomyces cerevisiae και χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας. Καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής εδώ και χρόνια. H πρώτη δημοσίευση που αφορούσε τη θεραπεία του διαβήτη τύπου ΙΙ με τη χρησιμοποίηση της μαγιάς της μπύρας έγινε το 1854.

Η δημοσίευση αυτή έγινε από τον HerepathW.B., ο οποίος χορήγησε σε έναν διαβητικό ασθενή δύο έως τρεις κουταλιές της σούπας μαγιά μπύρας κάθε μέρα επί 6 εβδομάδες και διαπίστωσε ότι θεράπευσε το διαβήτη του [1]. Χρειάστηκε να περάσουν άλλα εκατόν πενήντα χρόνια μέχρι να επιβεβαιωθεί αυτό το εύρημα με μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη κλινική μελέτη[2]

Στην έρευνα συμμετείχαν 84 ενήλικες (21 άνδρες και 63 γυναίκες) ηλικίας 46,3 ± 6,1 ετών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: Α. Ομάδα που έλαβε μαγιά μπύρας (έξι δισκία των 300 mg /ημέρα (περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνης μαγιάς μπύρας), συνολικά 1800 mg) και Β. Ομάδα ελέγχου που έλαβε εικονικό φάρμακο (έξι δισκία 300 mg/ημέρα) για 12 εβδομάδες. 

Πριν και μετά την παρέμβαση μετρήθηκαν το σωματικό βάρος, το ύψος, ο δείκτης μάζας σώματος, η κατανάλωση τροφής (με βάση το αρχείο φαγητού 24 ωρών), το σάκχαρο αίματος νηστείας (FBS), η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, η ευαισθησία στην ινσουλίνη και η αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ανάλυση των δεδομένων πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας το Statistical Package for Social Sciences (έκδοση 18.0).

Η μελέτη διήρκεσε τρείς μήνες. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι οι αλλαγές στο σάκχαρο αίματος νηστείας (FBS), στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη ήταν σημαντικά διαφορετικές μεταξύ των δύο ομάδων κατά τη διάρκεια της μελέτης. Υπήρχε σημαντική διαφορά στο   επίπεδο σακχάρου του αίματος νηστείας , στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και στην ευαισθησία στην ινσουλίνη στο τέλος της μελέτης μεταξύ των δύο ομάδων, μετά την αφαίρεση των επιδράσεων των βασικών τιμών (αντίστοιχα P = 0,002, P < 0,001, P = 0,02, ανάλυση συνδιακύμανσης). 

Οι αλλαγές στον δείκτη μάζας σώματος, στο αρχείο τροφής 24 ωρών, στην αντίσταση στην ινσουλίνη δεν ήταν σημαντικές [2].

Συμπεράσματα: Το συμπλήρωμα διατροφής με μαγιά μπύρας εκτός από τη συνήθη θεραπεία του διαβήτη μπορεί να βελτιώσει τις μεταβλητές της γλυκόζης στο αίμα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.Τι σημαίνει αυτή η βελτίωση αυτών των μεταβλητών; Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη A1c δείχνει το μέσο επίπεδο σακχάρου στο αίμα τους τελευταίους 2 έως 3 μήνες. Ονομάζεται επίσης HbA1c, δοκιμή γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και γλυκοαιμοσφαιρίνη. Για άτομα χωρίς διαβήτη, το φυσιολογικό εύρος για το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης A1c είναι μεταξύ 4% και 5,6%. 

Τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1c μεταξύ 5,7% και 6,4% σημαίνουν ότι υπάρχει προδιαβήτης και μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει κάποιος διαβήτη. Επίπεδα 6,5% ή υψηλότερα σημαίνουν ότι το άτομο πάσχει από διαβήτη. Μπορεί ένα διαβητικό άτομο να έχει καλά ελεγχόμενο διαβήτη ή διαβήτη εκτός ελέγχου, αλλά η αιμοσφαιρίνη A1c πάνω από 6,5 τοις εκατό θεωρείται διαβητική.

Στη μελέτη, η ομάδα που πήρε το εικονικό φάρμακο  ξεκίνησε με γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη γύρω στο 9% και παρέμεινε γύρω στις 9%. Όμως η ομάδα που χρησιμοποίησε τη μαγιά της μπύρας έπεσε από το 9% στο 8%.Τα άτομα της ομάδας που πήρε τη μαγιά μπύρας δεν θεραπεύτηκε, αλλά μέσα σε τρεις μήνες, κατάφεραν να επιτύχουν σημαντικά καλύτερο έλεγχο του διαβήτη, τρώγοντας μόλις μισό κουταλάκι του γλυκού μαγιά μπύρας κάθε μέρα, που θα κόστιζε περίπου τέσσερα λεπτά ημερησίως!

Σε μιαν άλλη μελέτη ομάδας ασθενών με διαβήτη χορηγήθηκε μισό κουταλάκι του γλυκού μαγιάς μπύρας για μόλις επτά εβδομάδες και συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα με μιαν άλλη ομάδα διαβητικών που τους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο. Οι διαβητικοί και των δύο ομάδων ξεκίνησαν με επίπεδο γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης A1c 8%. Το εικονικό φάρμακο φάνηκε να βοηθάει λίγο, αλλά η μαγιά βοήθησε ακόμη περισσότερο, με τα επίπεδα A1c να πέφτουν από το 8 σε ένα σχεδόν μη διαβητικό επίπεδο 6,6% [3]

Αυτό είναι εντυπωσιακό! Το ερώτημα που περιμένει απάντηση είναι με ποιο μηχανισμό μειώνεται η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη στα άτομα που χρησιμοποιούν τη μαγιά μπύρας; Είναι γνωστό ότι, όποιος μηχανισμός υπάρχει, που προκαλεί την πτώση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, αυτός περιλαμβάνει το ιχνοστοιχείο ανόργανο χρώμιο. Και διερωτάται κανείς γιατί να μη χορηγηθεί συμπληρωματικά μόνο χρώμιο; Έχει βρεθεί ότι, χορηγώντας μόνο απλό χρώμιο δεν προκαλούνται ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα [4]. Φαίνεται ότι στην αντιδιαβητική δράση της μαγιάς μπύρας συμμετέχουν οι ειδικές ίνες που περιέχει , οι βήτα γλυκάνες [5].

Οι β-γλυκάνες είναι φυσικοί πολυσακχαρίτες του κυτταρικού τοιχώματος που βρίσκονται στη μαγιά μπύρας, μύκητες (συμπεριλαμβανομένων των μανιταριών), ορισμένα βακτήρια, φύκια και δημητριακά. Οι φυσικές β-γλυκάνες προάγουν την ανθρώπινη υγεία, ασκώντας αντικαρκινική, αντιδιαβητική δράση, μειώνουν τη χοληστερόλη του αίματος, δρουν κατά των λοιμώξεων και έχουν ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες [6].

Η συμπληρωματική χορήγηση βήτα-γλυκάνης που βρέθηκε σε 2 έως 3 κουταλάκια του γλυκού μαγιά μπύρας την ημέρα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας πιο λεπτής μέσης και πτώση της αρτηριακής πίεσης μέσα σε έξι εβδομάδες[7]. Στους συμμετέχοντες στη μελέτη μειώθηκε περίπου κατά μια ίντσα η περίμετρος της μέσης τους, παρόλο που δεν έκαναν σημαντικές αλλαγές στη θερμιδική τους πρόσληψη. 

Οι αρτηριακές πιέσεις μειώθηκαν επίσης σημαντικά, ένα αποτέλεσμα που παρατηρείται επίσης με ολόκληρη τη μαγιά μπύρας. Μόλις μισό κουταλάκι του γλυκού μαγιά μπύρας την ημέρα οδήγησε σε σημαντική πτώση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία, παρεμπιπτόντως, συμβάλλει καθοριστικά στις καρδιαγγειακές και νεφρικές επιπλοκές του διαβήτη [6].

 

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1. Herepath, W.B. Journal of the provincial Medical and Surgical Society, 28 April 1854, p.374

2. Payam Hosseinzadeh , Mohammad Hassan JavanbakhtSeyed-Ali MostafaviMahmoud DjalaliHoda DerakhshanianHossein HajianfarAhmad BahonarAbolghassem DjazayeryBrewer’s Yeast Improves Glycemic Indices in Type 2 Diabetes Mellitus. Int J Prev Med. 2013 Oct;4(10):1131-8.

3. A. P. Grant and J. K. McMullen. The effect of brewers yeast containing glucose tolerance factor on the response to treatment in Type 2 diabetics. A short controlled study. Ulster Med J. 1982; 51(2): 110–114.

4.Ewelina KrólZbigniew KrejpcioHanna ByksPaweł BogdańskiDanuta Pupek-MusialikEffects of chromium brewer’s yeast supplementation on body mass, blood carbohydrates, and lipids and minerals in type 2 diabetic patients. Biol Trace Elem Res . 2011 Nov;143(2):726-37.

5. Ionut Avramia , Sonia AmarieiSpent Brewer’s Yeast as a Source of Insoluble β-Glucans. Int J Mol Sci . 2021 Jan 15;22(2):825.

6. Du B, Bian Z, Xu B. Skin health promotion effects of natural beta-glucan derived from cereals and microorganisms: a review. Phytother Res. 2014 Feb;28(2):159-66.

7. Payam Hosseinzadeh, AbolghassemDjazayery, Seyed–AliMostafavi, Mohammad Hassan Javanbakht, HodaDerakhshanian, AbbasRahimiforoushani, MahmoudDjalali.Brewer’s Yeast Improves Blood Pressure in Type 2 Diabetes Mellitus.Iran J Public Health. 2013 Jun 1;42(6):602-9. eCollection 2013.

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης

Δρ.Δημήτριος Ν. Γκέλης
Iατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Συγγραφέας, Ιατρικός Ερευνητής 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.
Πάνος Zουμπούλης

Πάνος Zουμπούλης
Τεχνολόγος τροφίμων, Οινολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στην οινογνωσία.
Διπλωματούχος του Πανεπιστημίου του Bordeaux, με τριακονταπενταετή εμπειρία και παρουσία στον χώρο του κρασιού και την συμβουλευτική οίνων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Ειδικός βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας της αμπέλου και της ελιάς.



Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.