Αντιμετώπιση του μη αλκοολικού λιπώδους ήπατος με σκόνη αποξηραμένων στεμφύλων©

 

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD), Αικατερίνη Γκέλη (MD, Radiologist)

H σκόνη των αποξηραμένων στεμφύλων των  σταφυλιών μειώνουν τη σοβαρότητα της μη αλκοολικής ηπατικής στεάτωσης και την ανάπτυξη στεατοηπατίτιδας, βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνοντας την έκτοπη εναπόθεση λίπους στο ήπαρ ποντικών.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μια από τις πιο συχνές επιπλοκές της παχυσαρκίας και  αντιπροσωπεύει την συνηθισμένη αιτία της χρόνιας ηπατικής νόσου. Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμες, συγκεκριμένες θεραπείες αντιμετώπισης της μη αλκοολικής στεάτωσης του ήπατος. Η οινοποιία παγκοσμίως παράγει εκατομμύρια τόνους στεμφύλων (σπόροι και φλούδες των σταφυλιών). Τα στέμφυλα των κόκκινων σταφυλιών είναι πλουσιότερα σε πολυφαινόλες και άλλες βιοδραστικές φυτοχημικές ουσίες, συγκριτικά προς τα στέμφυλα των λευκών σταφυλιών, διότι συμμετέχουν στην οινοποίηση του μούστου.

To 2021 η Tehila Daniel και οι συνεργάτες ερεύνησαν σε ποντίκια με προκλητή μη αλκοολική λιπώδη  νόσο του ήπατος, διαφόρων επιπέδων σοβαρότητας,  τα αποτελέσματα  και το μηχανισμό της θεραπευτικής δράσης των στεμφύλων σ΄αυτήν την ηπατοπάθεια.

Χρησιμοποίησαν ως πειραματόζωα τα  ποντικια  C57Bl/6 ως μοντέλα παχυσαρκίας και ηπατικής στεάτωσης ή στεατοηπατίτιδας,, τα οποία έθρεψαν με διατροφή  υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (HFD) αντίστοιχα, με ή χωρίς συμπληρωματική χορήγηση στεμφύλων  (50-250 mg/ημέρα).

Στα ποντίκια που χορηγήθηκαν  στέμφυλα αναστάλθηκε η πρόσληψη τροφής μειώθηκε η λεπτίνη ορού και η αύξηση του σωματικού βάρους.

Μειώθηκε επίσης η έκτοπη εναπόθεση λίπους,  ενώ διατηρήθηκε η λευκή μάζα λιπώδους ιστού. Επιπλέον, τα στέμφυλα βελτίωσαν  την ανοχή στη γλυκόζη και την ευαισθησία στην ινσουλίνη, απέτρεψαν την ανάπτυξη φλεγμονής του λιπώδους ιστού και μείωσαν την ηπατική στεάτωση.

Παρατηρήθηκε στον λιπώδη ιστό υψηλότερη έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στη μεταφορά και την οξείδωση λιπαρών οξέων, ενώ τα λιπογονικά γονίδια εξασθενήθηκαν στο ήπαρ των ποντικών που υποβλήθηκαν σε αγωγή με στέμφυλα.

Σε ποντίκια που τρέφονταν με Δυτικού Τύπου διατροφή τα στέμφυλα μείωσαν τη σοβαρότητα της ηπατικής στεάτωσης και της φλεγμονής και βελτίωσαν το λιπιδικό προφίλ του αίματος, αλλά ήταν αναποτελεσματικά στην αναστροφή της ηπατικής βλάβης της προχωρημένης μη αλκοολική λιπώδους  νόσου του ήπατος (NASH). Συμπερασματικά, τα στέμφυλα  βελτίωσαν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μείωσαν την εναπόθεση έκτοπου λίπους, οδηγώντας σε ένα πιο υγιές μεταβολικό προφίλ[1].

Τα ευρήματα αυτά επιβεβαίωσαν τα ευρήματα της Izabelle Barcellos Santos και των συνεργατών (2017), οι οποίοι χορήγησαν το  συμπλήρωμα με εκχύλισμα φλουδών σταφυλιού (Vitis vinifera L.) σε ποντίκια με ηπατική στεάτωση που προκαλείται από τη διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και βρήκαν ότι βελτιώθηκε η  αντίσταση στην ινσουλίνη και αποτράπηκε η  συσσώρευση ηπατικών λιπιδίων και η στεάτωση σε ποντίκια που τρέφονται με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά[2].

Η συμπληρωματική χορήγηση σκόνης σπόρων και φλουδών (αποξηραμένα στέμφυλα) του βιολογικού  κόκκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού, που είναι πλουσιότατη σε πολυφαινόλες, υπό τη μορφή των καψουλών  Vinogkelin caps μπορεί να έχει τη δυνατότητα ως συμπλήρωμα διατροφής να δράσει ευεργετικά στην υγεία, την πρόληψη και τη θεραπεία της ηπατικής στεάτωσης και άλλων παθολογιών που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Το Vinogkelin περιέχει σε κάθε κάψουλα 500mg αποξηραμένης σκόνης των σπόρων και των φλουδών του βιολογικού κόκινου Αγιωργίτικου σταφυλιού Νεμέας, που καλλιεργελιται στον βιολογικό αμπελώνα «Γκέλικος» στη Νεμέα Κορινθίας.

Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση

1.Daniel T, Ben-Shachar M, Drori E, Hamad S, Permyakova A, Ben-Cnaan E, Tam J, Kerem Z, Rosenzweig T. Grape pomace reduces the severity of non-alcoholic hepatic steatosis and the development of steatohepatitis by improving insulin sensitivity and reducing ectopic fat deposition in mice. J Nutr Biochem. 2021 Dec;98:108867.

2.Santos IB, de Bem GF, Cordeiro VSC, da Costa CA, de Carvalho LCRM, da Rocha APM, da Costa GF, Ognibene DT, de Moura RS, Resende AC. Supplementation with Vitis vinifera L. skin extract improves insulin resistance and prevents hepatic lipid accumulation and steatosis in high-fat diet-fed mice. Nutr Res. 2017 Jul;43:69-81.

Δρ Δ. Ν. Γκέλης

Δρ Δημήτριος Ν. Γκέλης (MD, ORL, DDS, PhD)

Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρικός Ερευνητής και Συγγραφέας

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ: Ιατρική Έρευνα, Συμπληρωματική Ιατρική

Διεύθυνση: ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Τηλ: 6944280764, Email: pharmage@otenet.gr
www.gelis.gr, www.pharmagel.gr , www.orlpedia.gr , www.allergopedia.gr, d3gkelin.gr, www.vitaminb12.gr, www.zinc.gr, www.curcumin.gr

Αικατερίνη Γκέλη
Αικατερίνη Γκέλη
Ιατρός, Ακτινοδιαγνώστρια
 Άσσος, Κορίνθου.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διαγνωστική με υπερήχους, κλασσική ακτινολογία παίδων και ενηλίκων, γναθοπροσωπική ακτινολογία, περιβαλλοντική ιατρική, ιατρική διατροφολογία, συμπληρωματική ιατρική.


Σημείωση: Το παρόν επιστημονικό άρθρο γράφτηκε για λόγους ενημέρωσης των ιατρών και των λοιπών επιστημόνων υγείας και δεν αποτελεί  μέσο διάγνωσης ή αντιμετώπισης ή πρόληψης ασθενειών, ούτε αποτελεί ιατρική συμβουλή για ασθενείς, από τον συγγραφέα ή τους συγγραφείς του άρθρου.

Την ευθύνη της διάγνωσης, θεραπείας και πρόληψης των ασθενειών τις έχει μόνον ο θεράπων ιατρός του κάθε ασθενούς, αφού πρώτα κάνει προσεκτικά ακριβή διάγνωση.
Γιαυτό συνιστάται η αποφυγή της αυθαίρετης εφαρμογής ιατρικών πληροφοριών από μη ιατρούς. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα, αλλά μπορεί να χορηγούνται συμπληρωματικά, χωρίς να παραιτούνται οι ασθενείς από  τις αποδεκτές υπό της ιατρικής επιστήμης θεραπείες ή θεραπευτικές τεχνικές και μεθόδους, που γίνονται, όταν χρειάζονται, υπό ιατρική καθοδήγηση,  παρακολούθηση και ευθύνη. Οι παρατιθέμενες διαφημίσεις εξυπηρετούν της δαπάνες συντήρησης της παρούσας ιστοσελίδας 


Το παρόν άρθρο προστατεύεται από το Νόμο 2121/1993 και 4481/2017 για την πνευματική ιδιοκτησία. Η ολική ή μερική αντιγραφή του παρόντος επιστημονικού άρθρου χωρίς τη γραπτή έγκριση του Δρ Δημητρίου Ν. Γκέλη θεωρείται κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται βάσει της νομοθεσίας.